Löpning Kläder, Skor & Prylar 27 inlägg 12653 visningar

Hej behöver hjälp med nya skor, (nybörjare)

Alexander
1988 • Skellefteå
#1
6 oktober 2011 - 19:44 (Redigerad 6 oktober 2011 - 19:53)
Gilla
Hej
Som sagt skulle jag behöva hjälp med nya skor, har varit hos teamsportia där de sa att jag hade:
* Målgrupp: Män
* Funktion: Stabil (alltså pronationsstöd)

* Viktklass: Herr under 85kg
* Fotvalv: Högt
* Storlek: 43

Hade tänkt beställa skor från .startfitness.co.uk för att få lite billigare. Men nu till min fråga, Vilken sko skulle ni rekommendera till mig? Kommer springa mycket köpband och på hårdjord/grus och lite asfalt.

Tar hellre hjälp av er än personalen på våra sportbutiker här. De är inte kunniga för fem öre.(Iaf inte dem jag pratat med.)

Mvh
< < < 1 2 > > >
Oldboy
1952 • Danderyd
#21
8 oktober 2011 kl 01:01 Redigerad 8 oktober 2011 kl 01:03
Gilla
Alexander, jag vill lyfta fram Mattias Jägstedts fråga som du inte svarade på: Vad har du för fotisättning? Landar du med hälen först eller mitt på/framtill på foten?

Det är väl för kallt att testa att springa barfota på en gräsplan, vilket är ett bra sätt att kolla om det känns OK att landa framtill på foten för det gör man oftast barfota. Men ett löpband kan man också testa barfota på! Jogga lugnt barfota eller i strumplästen och känn efter, vill du springa på det sättet? För i så fall ska du titta efter helt andra skor (Lätta s k tävlingsskor -de kallas det, eller ibland - missvisande - barfotaskor men egentligen är det bara skor som är lämpliga för den som inte landar på hälen.)

Eftersom jag uppfattar dig som rätt färsk löpare och inte ser någon träning i din träningsdagbok så tycker jag det finns anledning att fundera på att "köra barfota-löpning" som du kallar det, alltså att prova att hoppa över det där med att börja träna med tjocka skor och hällandning för att så småningom fundera på att ändra löpsteg. Man kan "göra rätt" enligt min mening från början, bara man startar långsamt med korta pass i lugnt tempo och kanske styrketränar vaderna parallellt, eftersom de blivit undertränade av allt gående i skor+ev löpning i tjocka skor.

Pronationsstöd gör ofta mer skada än nytta. Undersökningar har visat att en sko som känns skön ofta är den som fungerar bäst så ge dig tid att prova igenom olika typer. Vet du inte hur du springer/vill springa så prova Nike Lunarracer, den är tämligen lätt, tillräckligt väl dämpad för de flesta som landar på hälen utom för långa asfaltpass.

Vad gäller bredd/storlek: somliga vill ha skor som sitter som en smäck men om man skaffar sig starka fötter är det ju bara skydd för fotsulan man behöver, då får gärna skon vara rejält tilltagen i storlek så har man bättre chans att slippa blånaglar. Snör man den rätt skaver den inte av att den är rymlig och fötterna sväller när man springer långt.

Förresten tycker jag att man ska ha minst två olika typer av skor att växla mellan. Men så länge man inte tränar så mycket kan man ju börja med ett par. Passa sedan på att köpa nästa i god tid innan det första paret är utslitet. Lycka till!
Henrik Flod
1971 • Bålsta
#22
8 oktober 2011 kl 11:08
Gilla
Det är klart att du ska köpa i butiken där du provat ett par skor om du hittar det du vill ha förstås. Jag skulle aldrig våga köpa ett par oprövade skor ens för att åka pendeltåg till jobbet i. Köper vi alla skor enbart på nätet så kommer det bara finnas typ XXL-varuhus 5 mil bort att prova skor i. Självklart håller jag med om att någonstans går gränsen hur mycket man ska behöva betala men prova att pruta ifall de vill ha för mycket, Får du ner priset till ett någon hundring mer än internetpris så är det nog värt att köpa de i butiken istället. Tiden du spar kan du använda till att jobba istället och förhoppningsvis tjäna mer än du spar. Alla vinner även skatteverket (i slutänden våra barn, gamla och sjuka).
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#23
8 oktober 2011 kl 11:40
Gilla
Eftersom du är nybörjare och ännu inte vet riktigt vad du tycker om tycker jag att en bra idé är att ta sig till en Intersportbutik om du har någon sådan i närheten. De kanske inte är superkunniga på skor, men om du provar ut en sko där tillsammans med personal får du möjlighet att provspringa skon i en hel månad och byta den om den inte skulle passa. Välj en som känns bekväm och bra för dig, deras åsikter kan du ta som rekommendationer, det är du som bestämmer. Enda sättet att veta om man trivs med en sko är att springa i den, så detta tycker jag är en bra möjlighet för nybörjare.
1980 • Stockholm
#24
8 oktober 2011 kl 13:16
Gilla
Är inne på Oldboys spår, varför vänja dig vid tjockskor om du ännu inte trappat upp träningen. Sen om du ska gå direkt på barfota eller tunnare skor låter jag vara osagt. Men att gå till sportaffär leder till stor risk att de rekommenderar en tjock sko med massa stöd.

Jag själv (över)pronerar och går succesivt mot lättare och lättare skor utan pronationsstöd med bara positiva upplevelser (till skillnad från skorna jag började med, 340 gram och hade konstanta vadproblem)
1989 • Göteborg
#25
17 januari 2012 kl 21:24
Gilla
Lånar tråden lite; Betyder Structured & Support (på startfitness) = Pronations sko?
Gunnar
1973 • göteborg
#26
17 januari 2012 kl 21:41
Gilla
Har lite bredare fötter, körde asics 1160, en bra sko som är ett mellanting av ds trainer( som jag haft för intervaller) och 2160.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#27
18 januari 2012 kl 10:10
Gilla
@Ludvig, Ja
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.