Löpning Skador & Rehab 67 inlägg 135448 visningar

Rejäl smärta undersida/utsida fot

Kristina Linder
1981 • Göteborg
#1
10 januari 2012 - 12:59
Gilla
Jag sprang mitt första långpass på länge i fredags (17 km) och det resulterade i väldigt ond fot. Jag har gjort en bild här för att förtydliga:
http://dl.dropbox.com/u/103132/fot.png

Det är inte smärtsamt i vila utan enbart när jag ställer mig upp som det gör oerhört ont under foten (notera där jag markerat med rött fast tänk strax under foten). Det gör så ont att det blir jobbigt att belasta den faktiskt. Har haft problem med plantar fasciit men detta är något helt annorlunda tror jag.

Viss ömhet kan observeras när man trycker längs med på området som jag ritat med rött, alltså mer utsida än undersida. Men när jag ställer mig upp så känns det i undersidan mest, och som om jag vill krulla ihop hela hålfoten för det gör så ont.

Någon som upplevt något liknande? Det hjälper att gå på tå!

Dr Google var till väldigt begränsad hjälp så testar om någon har en diagnos här. Vilar i alla fall tills det går att gå normalt.
< < < 1 2 3 4 > > >
Jonas Westerlund
1979 • Gävle
#21
12 januari 2012 kl 14:45
Gilla
Detta är nog ungefär samma som jag har slagits med i ett par tre månader, fast jag har ont på ovansidan istället för undersidan av foten.
Det funkar bra så länge jag inte kör långpass och vilar ett par dagar mellan passen. Normalt brukar det gå bra att springa när det förra passet inte känns alls i benen/fötterna längre.

För mig var det ett klart fall av "too much too soon" som utlöste det så ta det lugnt i spåren, ofta kommer inte känningarna förrän några timmar efter passet.

Jag tror det hela handlar om att man ger sig på pass som musklerna och senorna inte är tillräckligt starka för så jag kommer att ge fan i långpassen i några månader nu och vila minst 2 dagar mellan passen så fötterna får en chans att reparera och bygga upp sig.
Kristina Linder
1981 • Göteborg
#22
12 januari 2012 kl 17:30
Gilla
Känns inte alls så bra efter långsamma joggningen. Typiskt. Det kändes ju helt okej under tiden jag sprang men nu är det tillbaka med besked :/
Linda Olsson
1972 • Hällestad
#23
12 januari 2012 kl 21:11
Gilla
Kristina: asch då vilket skit! Det känns så oerhört frustrerande att bli störd i sina ambitioner på det där sättet... men jag gissar att det är kroppens signaler när huvudet vill mer än vad kroppen för tillfället klarar av. Hoppas att en lite längre vila ändå kan göra så pass gott att du kan köra på i trail-maratonet i alla fall!

Jonas: jag tror jag följer din linje och vilar några dagar, hoppas smärtan försvinner och skiter i långpassen ett tag framöver. Jag gissar att "too much too soon" passar in på mig med ... för även om 9 km inte är jättelångt, så har jag inte sprungit särskilt flitigt sedan oktober (inte längre än 5 -6 km i alla fall) och tji fick jag som trodde att man bara kunde flänga på som i höstas ...

1952 • Varberg
#24
13 januari 2012 kl 09:14
Gilla
@Jonas: Tror inte det är samma för dig. Om det är ovansidan kan det t ex vara inflammation i senskidorna där.
@Kristina: Så synd. Försök få en diagnos.
Magnus
Stockholm
#25
13 januari 2012 kl 10:17
Gilla
Gå och försökt få det röntgat för att utesluta skelettskada.
Kristina Linder
1981 • Göteborg
#26
14 januari 2012 kl 08:00
Gilla
Tage: Fick läkartid om två veckor, hah. Dock känns det bättre, vill ändå få en remiss till sjukgymnast och undersöka lite. Den här gången tog det bara en dag att återhämta sig efter joggingturen i onsdags. Eftersom jag så oerhört gärna vill vara frisk så joggade jag till jobbet försiktigt imorse, gjorde inte ont innan eller under tiden. Känner svagt obehag nu men hoppas att det inte försämras under dagen.

Är i princip världssämst på att vila men jag upplever fotobehaget som ganska hanterbart just nu så jag intalar mig att det inte är någon fara. Märkligt att det gjorde så otroligt ont förra helgen bara, och nu relativt okej en vecka senare. Jag brukar ha hög smärttröskel (vilket har straffat sig mååånga gånger) så det var ovant att vara såpass handikappad som jag var.
Kristina Linder
1981 • Göteborg
#27
14 januari 2012 kl 08:05
Gilla
Tack förresten för allt engagemang i min fot!
ed.
2007 • Uppsala
#28
14 januari 2012 kl 13:55
Gilla
Du kan alltid åberopa vårdgarantin (max 7 dagar) för att få tid hos husläkare. Om du blir akut skadad ska du få tid tidigare... se http://www.1177.se/Regler-och-rattigheter/Vardgarantier/ . Sjukgymnast har inte längre remisstvång, dvs du kan kontakta vilken sjukgymnast som helst och be om en tid utan att behöva gå via en läkare.
Linda Olsson
1972 • Hällestad
#29
17 januari 2012 kl 21:14
Gilla
Hur har du det med foten Kristina?

min fot blir sakta bättre, men inte så jag känner att jag vill springa nåt längre på den :/ tänkte ringa sjukgymnasten när det plötsligt kändes onödigt då det blev en liten förbättring och jag känner mig lite som en hypokondriker vid varje rubbning av min normala hälsa ...hi hi...tålamod är inte min starka sida ...
Kristina Linder
1981 • Göteborg
#30
18 januari 2012 kl 00:18
Gilla
Men åh precis sådär har ju jag det också Linda! Något mirakulöst har hänt, alltså väldigt konstigt, det gick fantastiskt bra igår när jag sprang ett väldigt lugnt långpass. Tyckte såklart att varje steg kändes konstigt lite överallt i fötterna för jag var så vaksam på minsta tendens till smärta, men såhär en dag efter passet måste jag säga att det känns helt smärtfritt.

Hoppas samma sak gäller dig också! Man blir ju på gränsen till hysterisk när man känner att kroppen faller isär..
1974 • Örebro
#31
18 januari 2012 kl 08:42
Gilla
Kände smärta i precis det området på högerfoten förra veckan. Framför allt hade jag ont mellan passen men kände även smärta under löppassen när asfalten lutade in mot vägen. Känns nästan som att smärtan hänger ihop hela vägen upp till en spänd vad.
Köpte extra inlägg i skon för hälen på apoteket. Dessa har jag i skorna mellan löppassen och jag kände genast en förbättring.
Linda Olsson
1972 • Hällestad
#32
20 januari 2012 kl 10:08 Redigerad 21 januari 2012 kl 09:16
Gilla
Kristina: Vad skönt att det har släppt! Jag provade att springa lite lätt igår, men efter 1,5 km gick det inte mer :/ men smärtan avtog direkt i viloläge och idag känns det nästan inte alls...märkligt...men jag får väl skynda långsamt - får nästan som lite abstinens när jag inte får springa som jag hade tänkt ... funderar på att passa på och köra lite styrka i stället medans jag väntar ut eländet.

cherwil: tack för tipset! hoppas din smärta försvinner också!
Kristina Linder
1981 • Göteborg
#33
22 januari 2012 kl 18:54
Gilla
Jag har fortfarande ingen aning om vad som är fel. Kunde springa sandsjöbacka trail-tävlingen igår men jag kände väl egentligen redan efter några steg att det skulle göra ont. På kvällen efteråt bränner det liksom till när man sätter ner foten, gjorde väldigt intensivt ont. Idag var det nästan bra igen, så jag är helt förvirrad om vad det är som är knasigt.

Låter ju som om du har exakt samma grej Linda. Väldigt konstig skada.
Linda Olsson
1972 • Hällestad
#34
24 januari 2012 kl 21:35
Gilla
yes...en mycket konstig skada är det! jag testade en springa-gå-runda på 5 km i dag och det kändes helt ok. peppar, peppar - vi får väl se i morgon :)
Jocke
1989 • Skövde
#35
4 juni 2012 kl 13:19
Gilla
Hur har det gått för er?

Det verkar som jag har fått samma skada efter helgens bravader i Stockholm. Det började göra ont ca 30 min efter loppet och gör ont i båda fötterna när jag står stilla eller går, känns ingenting när jag inte "använder" dem. Lindrar lite genom att gå på tå.

Har vilat fötterna igår och idag, testat alvedon, ipren, ibumetin och voltaren, utan några direkta resultat.

Några rekommendationer?
Amanda Jonasson
1990 • Linköping
#36
24 juni 2012 kl 13:04
Gilla
Och nu tycks jag ha åkt samma sak.. Någon som har kommit fram till vad man bör göra för snabbast läkning?

Jag fick samma problem för tre år sedan, veckan innan en större orienteringstävling (Oringen), så passade på att då titta förbi en läkare som fanns på plats under tävlingen. Hon ville göra en elchocksbehandling i foten men pga att jag har en pacemaker var det inte möjligt och blev ordinerad vila utan någon direkt diagnos. Vill minnas att det tog en månad innan jag blev besvärsfri.

Jocke, hur har det gått för dig?
1979 • Mariefred
#37
24 juni 2012 kl 14:03
Gilla
Jag har haft ont till och från på det ställe i foten som beskrivs. För mig har det hjälpt med is efter passen. Jag har fyllt en 50 cl-flaska med vatten och lagt den i frysen. Efter pass när jag har haft ont så har jag rullat flaskan under och ovanpå foten. Smärtan han försvunit i princip direkt. Den kommer tillbaka då och då efter pass men det känns som det blir bättre och bättre med tiden.
Daniel Lindroos
1982 • Värnamo
#38
24 juni 2012 kl 18:58
1 Gilla
@Amanda. Jag åkte på samma "skavank" efter årets Stockholm marathon, har svårt att tro att det finns genvägar till läkning, foten behöver nog vila. För mig kändes det alltid bättre efter en lugnare dag och kände hela tiden förbättring av att vila. Så fort jag ansträngde foten kom smärtan tillbaka. Däremot kanske det går att förebygga att det återkommer när du väl blivit frisk. Har nu efter tre veckors vila sprungit i normalt tempo igen utan att känna av något i foten, hoppas det håller även på längre distanser.
Jocke
1989 • Skövde
#39
24 juni 2012 kl 19:26
Gilla
Det går väl sakta framåt här.
När jag inte har skor så känns det knappt någonting, då kan jag gå som vanligt. När jag tar på mig skorna (testat alla jag har) så gör det riktigt ont i högerfoten än.

Då jag står och går hela tiden på mitt jobb (vilket jag inte kan nu) så har jag varit sjukskriven från jobbet, så jag har tagit det lungt och inte tagit många steg per dag. Altså fått maximalt vila.

Känns det för er även när ni går? Eller bara när ni är ute och tränar?
Amanda Jonasson
1990 • Linköping
#40
24 juni 2012 kl 23:48
Gilla
Just nu kan jag varken stå eller gå på foten så träna (iaf löpning) känns rätt avlägset, men skulle snarare säga att det känns mycket värre att gå barfota än när jag tog på mig mina löparskor med mycket dämpning. Cykla går dock väldigt bra om jag placerar pedalen långt ut mot tårna, så förhoppningsvis ska jag kunna ta mig till jobbet imorgon (stillasittande vid en dator, en sån tur!).

Jag är lite fundersam på hur mycket man ska gå på foten egentligen, vid stukningar och liknande brukar jag alltid påfresta fötterna så mycket jag kan, men det här känns lite annorlunda. Om det nu är en överansträngning så kanske man ska undvika att gå överdrivet mycket också till en början?
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.