Löpning Kläder, Skor & Prylar 56 inlägg 11009 visningar

Nyttan av dubbskor

Notna
1982 • Nyköping
#1
21 januari 2012 - 21:18 (Redigerad 21 januari 2012 - 21:23)
Gilla
Så här års vill man gärna veta att skorna fäster trots is och snö.
Jag köpte därför ett av de skor som fick bäst betyg i Runners Worlds test av dubbskor för några nummer sedan.

Dessvärre måste jag säga att jag är mycket besviken. Skorna fäster knappt alls. De är bara marginellt bättre än vanliga skor, som inte är så dåliga som man är rädd att dom är - försöker man tänka bort att det är halt och springer som normalt går det som regel ok. Visst blir det lite bättre grepp med dubbskorna, men i synnerhet i slutet av frånskjutet halkar man alltid (vilket iof inte gör så mycket man ramlar ju inte, men man förlorar lite kraft och framförallt är det störande).

I testet i RW sprang de på en hockeyplan. Den gjorde snäva svängar. Accelerarade till toppfart osv. Enligt dem ska det ha gått, men med de skor jag har förfaller det helt omöjligt att inte sladda/slira åtskilligt med ett sådant löpsätt på en hockeyplan.
< < < 1 2 3 > > >
1974 • Ljungby
#21
22 januari 2012 kl 18:12
Gilla
Har dubbat mina Adidas Response själv. Skruvade i vanliga 3,8mm träskruv och nöp av så att det blev ca 1mm dubb. 13 stycken i varje sko har gjort susen på både isgata och snöbelagda vägar.
Jonas Westerlund
1979 • Gävle
#22
22 januari 2012 kl 18:29
Gilla
@David:
Det var en hyfsat kass liknelse. Klart som fan man använder dubbdäck på bilen.
Där jag springer så riskerar jag inte att skada någon annan människa men med bilen är det ju lite andra variabler man måste tänka på på som tex bromssträckor, utspringande barn och liknande. Med cykeln anpassar jag min hastighet efter underlaget och är det halt cyklar jag nog säkert hälften så fort som vid barmark och skulle aldrig ge mig ut på trafikerade gator vid halka mer än att korsa dem. Man kommer en bit på sunt förnuft.
ed.
2007 • Uppsala
#23
22 januari 2012 kl 18:38
Gilla
@Jonas Westerlund.
Sunt förnuft säger mig att på vintern klär jag mig för vintern, både på kroppen och fötterna. Sunt förnuft säger mig att ger jag mig ut i trafiken på vintern så har jag vinternanpassat fordonet. Med sunt förnuft kommer man inte bara en bit, utan också hela vägen.
1954 • Högsjö
#24
22 januari 2012 kl 18:58
Gilla
Har kört med vanliga skor tidigare vintrar och det har väl oxå funkat,men man har fått vara på sin vakt och ibland ställa in.Köpte ett par Icebugs före Jul och upplever en helt ny vinterlöpning.Kanongrepp både på isig asfalt och i terrängen.Helnöjd...
1981 • Linköping
#25
22 januari 2012 kl 19:01
Gilla
När jag landade på ryggen idag (saucony Kinvara) hade jag gärna haft mina Icebugs med oslagbart grepp! Överraskningsmomentet var nog enda anledningen till att jag överlevde :-S

Mina Invo8 Orc280 (dubbade) ger bra grepp i terräng, men är inte alls så bra som bugsen på is, så jag tror att detta kan variera mycket.
Jonas Westerlund
1979 • Gävle
#26
22 januari 2012 kl 19:11
Gilla
@David, ja på bilen håller jag med men den dagen dubben inte biter på cykeln eller när jag är ute och springer kommer jag att krasha bra mycket värre än jag skulle gjort utan dubb pga att jag kommer att invaggas i falsk säkerhet. Då tycker jag det är bättre utan och vara medveten och anpassa hastigheten efter förmåga och underlag, då får man inga överraskningar.
ed.
2007 • Uppsala
#27
22 januari 2012 kl 19:42
Gilla
@Jonas Westerlund.
Du är så välkommen att pröva att springa i dubbade skor och att cykla med dubbdäck. Det är inte farligt att pröva. Du kommer också upptäcka att det inte är som att springa (eller cykla) på en fin sommarasfalt en vacker julidag. På det fantastiska vinterväglaget som vi har nu, med isbelagda skrovliga gator och gångvägar, så märker man mycket väl att det är halt trots att dubbarna är på. Skillnaden är att med dubbar så hinner du parera om det är för halt. Det gör du inte utan dubbar. Och skillnaden i resultat är mycket markant och smärtsam. Så sälla dig till oss som anpassar oss till vintern och njuter av det. Om så enkelt som att dra in några träskruv och knipsa av toppen. Pröva! Du kommer inte att ångra dig. Lycka till på vinterstigarna!
Jonas Westerlund
1979 • Gävle
#28
22 januari 2012 kl 20:17
Gilla
@David
Jo jag har dubbdäck till cykeln men det känns inte ok, ibland tar de och ibland inte så jag väljer att cykla utan istället, då vet jag vad jag har. I de hastigheter jag cyklar på vintern klarar jag ändå av att parera det som kommer upp. Det enda jag missat var ett grovt potthål och det var mer belysningsproblem än greppproblem som orsakade den överstyretkullerbyttan.

Till löpningen blir det i vilket fall som helst hemskt svårt att hitta minimalistiska barfotaskor med dubbar så det faller lite redan där.

Men var och en gör på det sätt som funkar för dem. Jag anpassar mig själv till underlaget och du anpassar din utrustning, det är två vägar mot samma mål. Du tappar förvisso med största säkerhet mindre fart än jag men vi kommer båda fram. P-:
1975 • Borlänge
#29
22 januari 2012 kl 20:30
Gilla
Dubben på mina Icebugs tar hela tiden.
Nu har jag bara löpt 135km i dom, men jag tror inte de kommer ändras från 100% fäste till 50% i ett löpsteg, så jag känner mig trygg ang. att invaggas i falsk trygghet.
Hade jag inte investerat i dubbade skor tror jag inte jag fått ihop den distansen jag hittils tillryggalagt i januari.
I min värld är risken betydligt större att man halkar och skadar sig med odubbat än med dubbat för att man inte är på sin vakt. :)
1978 • Arboga
#30
22 januari 2012 kl 21:04
Gilla
Jag är inne på andra vintern med dubbskor nu, första passat var en riktig aha upplevelse. Att springa på blankis var som att springa på sandad väg, visst gled foten 1cm men sen satt den. Säkerheten i fästet gjorde att jag inte överansträngde knäna och kunder springa flera pass i veckan än utan dubbade skor.

Tyvärr så lever inte dubbarna för alltid, Jag är uppenbarligen en hård hälsättare på höger fot., efter 30mil är mina dubbar nästan helt slut på höger häl, halvslut på vänster häl och friska under framfoten. Att springa nedför på blankis är inte alls lika roligt längre. Men lösningen är enkel, nya skor för vinterunderlag. De gamla får tjäna som vinterskor när det inte är isgata ute.
1965 • Uppsala
#31
23 januari 2012 kl 00:51
Gilla
Jag kör nu för andra vintern på mina Yaktrax Pro. Tycker att de ger ett alldeles förträffligt grepp på alla sorters underlag, förutom djupare snömodd då de är en aning instabila i sidled. Inte så att man halkar men tillräckligt för att man inte ska känna sig helt avslappnad.
Robin
2008 • Götet
#32
23 januari 2012 kl 02:27
Gilla
Sedan jag började springa i VFF halkar jag inte längre heller. Ibland trycker jag ner tårna i snön för att få mer stabilitet i sidleds.
Björn
1962 • Det kuperade landskapet
#33
23 januari 2012 kl 05:23
Gilla
Alla får göra och tycka som de vill angående dubbar. Men att beskriva det som "falsk säkerhet" tycker jag personligen är lite fel.

Att spänna sig av rädsla för att halka när man springer är inte bra för musklerna och ökar risken för skador. Om DU inte spänner dig vid isgata fine. Men det innebär inte att det är så för alla.

före dubberan letade jag snöfläckar för att få fäste när det var blankis. Nu letar jag efter isen för det är bättre fäste där än i snön. Men detta är min erfarenhet och det är vad som passar mig. Hur det fungerar för dig får du svara för.
Olof
1975 • Göteborg
#34
23 januari 2012 kl 06:51
Gilla
Kör i vinter med icebug anima bugrip och det är riktitg bra grepp. Inga som helst problem på blankis, har även trycket på i backar utan problem. Förra året testade jag att dubba själv men det går inte att jämföra greppet på långa vägar.
1973 • www.swedentrails.com
#35
23 januari 2012 kl 14:57
Gilla
Jag har sprungit i flera olika dojjor i vinter helt enkelt för att jag ville testa grepp på is. Jag har sprungit VJ bold, Icebug Spirit2 OLX och Best-grip dubbade Inov-8 F-lite 195. Dessa har jag testat mot Inov-8 X-talon 212 och New Balance MT101, dvs kompetenta trail-dojjor. redan de hemdubbade dojjorna spelade helt klart i en annan liga än trail-dojjorna. Icebug och VJ ännu bättre. Det kanske inte ser isigt ut men ca: 2:20 in i denna filmsnutt är det blöt blankis som absolut inte gick att springa med X-talons..
http://youtu.be/KCNpql9f4Gs
Mats Persson
1977 • Sävedalen
#36
23 januari 2012 kl 20:45
Gilla
David, Läste faktiskt en rapport om bilolyckor och någon professor i nåt påstod att all säkerhet i dagens bilar har gjort att vi kör allt vårdslösare. Antalet olyckor skulle minska kraftigt om man hade ett litet spjut på ratten istället för en airbag hävdade han. Kanske stämmer.
Jonas Westerlund
1979 • Gävle
#37
23 januari 2012 kl 22:04 Redigerad 23 januari 2012 kl 22:04
Gilla
@Mats Hahaha å andra sidan om jag hade en kniv tejpad med spetsen mot ryggen skulle nog jag överväga att hoppa ur mina VFF's och kolla på icebugs P-: Jag skulle nog inte springa heller för den delen,
Peter
1985 • Luleå
#38
24 januari 2012 kl 12:48
Gilla
Har också läst samma som Mats, och kom att tänka på det när jag läste Jonas och Davids debatt. Tror jag läste det i Freakonomics. Väldigt bra bok hur som helst.

I vilket fall som helst så torde det vara möjligt att springa med dubbskor OCH samtidigt vara medveten om att man springer på is och anpassa sig därefter. Om inte annat så hörs det att man är på is på det mysiga knastrandet när man springer :)

Och ja, ett kortare löpsteg med landning mer under tyngdpunkten och mindre frånskjut likt POSE borde leda till att man halkar mindre.
Magnus
Stockholm
#39
24 januari 2012 kl 13:01
Gilla
Dubbskor möjligt viss kvalitetsträning utomhus även på vintern, vilket för mig är ett mycket viktigt skäl. Om jag bara skulle jogga runt skulle det inte vara alls lika nödvändigt med bra grepp under sulorna, men när farten ökar och frånskjutet blir mer markant, då är det stor skillnad.
1975 • Göteborg
#40
24 januari 2012 kl 13:03
Gilla
Springer helt utan dubbar. Det är bara att ta kortare steg och låta bli att sätta i hälen först. Har inte halkat en enda gång på två år, och senaste gången jag gjorde det var det på rullgrus.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.