Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 2720 visningar

Känningar i vaden

1984 • Skurup
#1
26 mars 2012 - 18:33 (Redigerad 26 mars 2012 - 18:39)
Gilla
Har den senaste 1.5 veckan haft en olustig känsla i ena vaden, inte direkt på baksidan utan mer på "utsidan". Känslan är nästan jämförbar med träningsvärk/stelhet/krampkänning vilket jag först trodde det kunde vara. Men har testat att springa bort det, stretcha bort det och även en del extra vila. Hjälper inte

Jag är inne i en relativt tung träningsperiod inför Gbgvarvet nu och har antagligen gått på för hårt efter en rätt slö höst..

Löpningen blir extremt mycket lidande då det känns som om benet inte orka hålla upp kroppen. känns som benet sjunker ihop och man tappar balansen nästan + smärta då.. Detta har lett till att nästan samtliga pass under denna tid blivit inställda/kraftigt förkortade.

Känslan är något värre vid löpning på löpband, men det finns även vid utomhuslöpning och t.o,m mer eller mindre när jag går...(diffar lite från dag till dag)

Något som har någon susning om vad detta kan vara och tips på att bli kvitt skiten? Vila är väl det uppenbara, men kanske något som kan hjälpa det på traven? Känner en inre stress för GBGvarvet och börjar nästan smaka på tanken att ställa in, vilket jag egentligen inte vill

Tips mottages med öppen famn
1981 • Örebro
#2
26 mars 2012 kl 19:39
Gilla
Finns det någon chans att du skulle kunna leta upp en bild på nätet och typ ringa in området där det sitter? Känns svårt att ens gissa i det här läget.
1984 • Skurup
#3
26 mars 2012 kl 19:49
Gilla
Tummen på denna bild är inte helt fel. Börjar där och går lite neråt
http://www.lakartidningen.se/store/images/3/3104/large/Halsena.jpg
1981 • Örebro
#4
26 mars 2012 kl 20:01
Gilla
Skulle eventuellt kunna vara den långa peroneusmuskeln, som sedan gr ner under fotknölen för att fästa under foten.

Låter inte helt omöjligt att den blivit retad/irriterad om du är inne i en tung period. Men det är alltid bara rejäla gissningar över internet.
Möjligen kan det vara någon nervretning av nerverna som ligger kring musklerna där. Skulle kunna orsaka att musklerna krampar.

En terapeut av något slag borde kunna ställa en diagnos och påskynda terhämtningen så att du fixar varvet.
Roger Wisén
1974 • Genarp
#5
27 mars 2012 kl 09:23
Gilla
Jag har samma historia som Christian, träning till GBG med lite för hög belastning av en ganska otränad kropp. Min känning sitter mitt inne i vaden. Har smärta i en punkt ca 15cm ovanför hälen, det blir strax under där vadmuskeln börjag bli stor, och drygt en cm in. Det har kännts tillfälligt i flera år vid tunga lyft, lite som ett nålstick eller som en liten ballong som smäller. Det smärtar till och lägger sig sedan ganska fort.

Har tränat lite mer i några veckor nu utan att känna något men igår så brast det. Jag har ingen direkt svaghet eller svårighet att ta i och springa fort, men det är uppenbart att något hänt, det gör nu begränsat ont vid varje belastning.

Är det bara att springa vidare och se åt vilket håll det går, eller skall man ta det lugnt?
1981 • Örebro
#6
27 mars 2012 kl 09:50
Gilla
Mitt stående råd då något sånt här händer inför ett lopp är att ta sig tid och lägga lite pengar hos en terapeut som kan göra en ordentlig bedömning. Dom kan ställa en diagnos och lägga upp behandling och rehab.

Då jag jobbade i Gbg så var det ett helt gäng som kom in, oftast med vadbesvär, inför varvet. De flesta går att hjälpa så att de kan springa, men väntar man för länge blir det svårare.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
28 mars 2012 kl 01:25
Gilla
Håller helt med Johnny, sök proffshjälp, snabbaste vägen att "bli av med skiten". Att springa fast man har ont eller ihållande/återkommande "känningar" brukar leda till förvärrat tillstånd.
Bara vlia hjälper sällan, man brukar behöva stretch av rätt muskel och styrketräning och anpassning av träningsprogrammet, ett proffs kan hjälpa till med alla bitarna+ge massage eller annan behandling som kan påskynda läkning. Men välj helst nån med inriktning på idrottsskador!
Malin
1986 • Stockholm
#8
28 mars 2012 kl 19:04
Gilla
jag har haft problem med vaderna efter för hög träningsdos.. förra sommaren brast det helt.. till en början krampade vaderna och jag kunnde inte få dem att slappna av. sedan kännde jag som du att benet inte orkade hålla kroppen uppe. Överansträngning var det i mitt fall. Har inte kunnat sprungit på typ nio månader. det dumma jag gjorde var att på alla möjliga sätt sprang/tränade vidare även om jag hade problem. såhär i efterhand tror jag att läkningsprocessen hade gått bra mkt snabbare om jag VILAT. Slita på redan uppretade muskler är inget bra. så VILA även om det känns motigt. Hellre två veckors uppehåll än flera månaders uppehåll?
1984 • Skurup
#9
10 april 2012 kl 22:13
Gilla
Efter en hel del vila, stretch, liniment och egenmassage så testade jag i onsdags 2 + 2 km på löpband, med lite känningar, men ändå klart ok. Torsdags 3 km. Påskdagen testade jag utomhus, 5 km i terräng. Inte smärtfri men ok.

Idag provade jag 10 km på löpband i väldigt lungt tempo, 55 min och kändes nog bäst hittills. Vågar väl inte ropa hej än men det känns verkligen på rätt håll, dagen efter trådstarten kunde jag inte ens genomföra 60 sekunder....

Fortsätter lite försiktigt men utmanar ändå lite så jag ser om det är något som kommer tillbaka vid minsta ökning av ansträningsnivån. Kommer det tillbaka får det bli proffshjälp.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.