Löpning Kost & Näring 250 inlägg 11874 visningar

Kan LCHF sabba min maraträning?

Lina Ekeroth
1987 • Örebro
#1
4 februari 2012 - 09:35
Gilla
Jag vet att det finns många trådar i ämnet men jag har inte riktigt hittat svar på mina frågor och tycker att det kan vara intressant att få ta del av fler erfarenheter.

Jag började löpträna i januari 2010 och har sen dess haft siktet inställt på Stockholms Marathon 2012. Nu har jag bestämt mig för att prova LCHF av flera olika skäl men blir lite orolig att omställningsbesvären ska sabba träningen fram till maran... Ni som provat LCHF, under hur lång tid har er löpning påverkats negativt? Märkte ni av det överhuvudtaget?

Nu har jag ju precis börjat med kostomställningen så jag än har jag inte märkt av några biverkningar så det kanske är lite för tidigt att oroa sig men tror ni att jag som långsam amatörlöpare (satsar på att ta mig i mål runt 4 timmar och 30 minuter) riskerar mitt lopp iom mitt nya kostval?
< < < 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > > >
1970 • Fagersta
12 april 2012 kl 08:18
Gilla
Man kanske inte ska utgå från individnivå när man rotar i sådant hät, men jag upplever att jag faktiskt återhämtar mig bättre än tidigare. Jag tränar, för mig, ganska mycket. Långt mycket mer än tidigare iaf, och jag känner mig starkare och piggare även när jag springer flera mil i stöten, Men som sagt, ska man kunna påvisa/bevisa någonting så behöver man nog göra studier över flera år och på tusentals personer.
Erik E
1978 • Piteå
14 april 2012 kl 09:28
Gilla
Jag upplevde då sådana enorma hälsoförbättringar när jag gick över till LCHF att jag förmodligen skulle välja det över löpträningen om det skulle visa sig att träningen blev lidande. Det upplever jag dock inte att den blir. Tvärtom.

Jag tränade förr. För 10 år sedan kanske. Då sprang jag friskt om somrarna, försökte öka distansen när det gick och lyckades på en sommar komma upp i en distans av 1 mil på under en timme. Jag var överlycklig, trots att jag gick in i väggen på slutet och fick stappla över mållinjen.

Förra året, då jag ätit LCHF i ungefär 2.5 år, inte tränat någonting alls på minst 5 år och cykeln praktiskt taget rostat ihop av inaktivitet drog jag på mig löparskorna och sprang ett varv på 2 km-slingan med en tempo på 5:48. Jag var minst sagt förvånad. Fortsatte att träna i lugnt tempo och efter en månad sprang jag milen på 58:18. Sen blev det bara bättre och bättre och på hösten sprang jag en halvmara på 1:50 och milen var nästan nere på 45 minuter. Både tempo och distans bara ökar och ökar, jag har hur mycket ork som helst och mår toppen. Det här är ju inga världsrekordtider direkt men det är mer än vad jag någonsin trodde att jag skulle klara av och jag gör det till synes utan större ansträngning.

Någon vägg har jag inte känt av, mjölksyran är som bortblåst och jag känner att jag gör bättre resultat otränad på det här kosten än vad jag gjorde på kolhydratkost med träning. Så för mig är det bara LCHF som gäller. Jag gör betydligt bättre ifrån mig utan kolhydrater.
1981 • Norra Kedum
14 april 2012 kl 11:44
Gilla
Malin D det där med helt sjut i kroppen känner jag igen jag körde inte LCHF men typ GI med inte jättemycket kolhydrater. Efter några år blev jag också helt slut i kroppen ville hellst bara gå och sätta mig och vila hela dagen. Hade iofs lite obestämbar värk i kroppen med. Efter en vinter med detta så slutade jag med allt som innehöll mjölk och genast blev jag pigg igen:)
Är ju inte alls säkert att det är samma för dig men bara en idé.
Jag åt mycket mjölkprodukter innan detta och hade inga problem fram till den vintern. Nu går allt med mjölk bort lite jobbigt men ktoppen mår bättre.
Har även sedan sess slutat med rött kött vilket också kroppen reagerat på.
1977 • Morgongåva
14 april 2012 kl 12:08
Gilla
Det som jag tycker är väldigt intressant med trådar som denna är att det belyser hur extremt olika personer reagerar på olika typer av kost.

Dessa anekdotiska berättelser är värdelösa i vetenskapliga studier MEN det visar på något oerhört viktigt som ofta glöms bort i sjukvården och av dietister, nämligen att alla är olika.

Där borde man lyssna mer på personen och vad den känner att den mår bra av men det gör man absolut inte (av egen erfarenhet), utan alla får samma råd oavsett om de mår bra av den kosten eller inte. Inga som helst anpassningar görs till vad personen själv tycker att han mår bra av.
jimmy erlandsson
1984 • uppsala
14 april 2012 kl 14:20
Gilla
Tror inte LCHF sabbar din träning för just specifikt maran. Men du ska nog fundera på om du verkligen behöver byta kost. Om du ska springa maran behöver du pastan, riset mm..

Det som ser oroväckande ut är att du inte fått in långpass i din träning än! Du bör snarast få in pass på iaf 2mil och uppåt!
Och iaf en eller två 3milare innan 2 juni!

Lycka till!! =)
Robin
2008 • Götet
14 april 2012 kl 18:46
Gilla
Jenny: låter som om du är känslig för ALE/AGE.
Linda Eriksson
1978 • Skara
14 april 2012 kl 23:00
Gilla
Jag tävlar i långdistans-triathlon dvs 3800m simning, 180km cykel och 42km löpning... Har kört 2 SM på denna distans på lchf kost. Fungerar suveränt bra för mig men det betyder inte att det funkar för dig. Du måste helt enkelt testa. Och kroppen behöver minst ett par månaders omställning. Bli inte skraj när kroppen känns tung och seg första veckorna, det vänder om Lchf kost är ngt för dig =)
Lycka till! Maila gärna om du undrar ngt särskilt.
1981 • Norra Kedum
15 april 2012 kl 12:34
Gilla
Robin och vad betyder det?
Robin
2008 • Götet
15 april 2012 kl 13:20
Gilla
AGE (advanced glycation end products) och ALE (advanced lipoxidation end products).

Tänk akrylamid(hallandsåstunneln, potatischips etc)

Bra föredrag om ämnet: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=F872uRfl_sk#t=281s
Anders Moberg
1973 • Kungsbacka
15 april 2012 kl 15:19
Gilla
Apropå träning & LCHF: lång, seriös recension på siten "Träningslära": http://traningslara.se/bokrecension-lchf-traning-av-jonas-bergqvist/. För att sammanfatta recensionen (och mkt likt @Linda #257) testa gärna LCHF när du tränar om du vill, o. fortsätt om det funkar för dig (boken verkar komma med många tips i ämnet, fast kanske inte alltid så vetenskapliga, men det kanske inte heller varit avsikten...).
/A.
< < < 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.