Löpning Träning 8 inlägg 8597 visningar

Rimlig förbättring av kilometertid?

Pernilla Levisson
1975 • Bålsta
#1
18 april 2012 - 00:16
Gilla
Jag är rätt ny på det här med att springa och har dålig koll på rimliga tider så undrar om nån här kan ge lite råd. Mitt mål är en tävling på 3,5 km i början av oktober. Jag kan nu hålla ett ungefärligt tempo på 5.50 under en fyra kilometers runda jag brukar springa. Om jag tränar 2-3 ggr per vecka fram tills dess hur mycket bättre tid kan man tänkas få?

Jag förstår ju att det blir en teoretisk fråga eftersom det beror på person men ett ungefärligt svar funkar det med! Följer nu ett program för att förbättra tiden på 5 km då det var det enda program jag kunde hitta som verkade passa mitt mål :-) Har nån andra tips på träningsupplägg är det också välkommet!
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#2
18 april 2012 kl 09:36
Gilla
Det finns ju en hel del saker som avgör hur stor förbättring man kan hoppas på.

Hur länge har du tränat?
Rör det sig om några få veckor så har du möjlighet att förbättra dig en hel del. Har du redan sprungit i flera månader så kommer förbättringen antagligen inte bli lika stor. Det beror ju också på om du har tränat något annat innan du började springa.
Din tänkta träningsmängd är den samma som du ligger på nu eller har du tänkt öka?
När du springer i 5.50-fart så antar jag att det är din normala träningsfart och inte att du springer på din maxkapacitet, eller?

Förutsatt att du inte sprungit så länge så tror jag absolut det är möjligt att du kan komma ner till en bit under 5 min/km på loppet. Men det beror mycket på hur du kommer att träna och hur bra du är på att pressa dig när det väl är dags... :)
Pernilla Levisson
1975 • Bålsta
#3
18 april 2012 kl 10:13
Gilla
Löpning har jag tränat ca 4-5 månader. Innan tränade jag inget men jag har hund så en timmes rask promenad varje dag har det varit de senaste åren. Har tidigare i livet hållt på med diverse bollsporter så är inte ovan vid att träna rätt hårt!

Jag kommer snitta tre pass i veckan, mer hinner jag inte. Den takten jag angett är vad jag kan komfortabelt springa, inte en tid jag fått om jag pressat mig. Har just skaffat pulsklocka så tänker mig att använda den för att kontrollera hur hårt jag springer.

Sen har jag ju blivit riktigt biten så vill verkligen satsa på att springa :-)
1976 • Katrineholm
#4
18 april 2012 kl 10:38
Gilla
Jag började i Januari och har ökat från 3km/pass till 10km/pass samtidigt som jag förbättrat tiden med 1min/km. Tyvärr börjar kroppen bli sliten och jag måste ta det lite lungnare någon vecka. Öka lagom och lyssna på kroppen så slipper du rehab!
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#5
18 april 2012 kl 10:47
Gilla
Ok, då har du ju ändå hållit på ett tag så förbättringen fram till loppet kanske inte blir lika stor.
Men för mig kan det nog skilja i alla fall 30-40 s/km mellan "komfortabel" löpfart och loppfart. Dessutom är det ju en bra bit kvar till loppet så ner mot 5.00/km borde inte vara helt omöjligt... :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
18 april 2012 kl 11:32
Gilla
Nog bör du komma under 5 min/km i oktober, ett 5km-program låter utmärkt för ändamålet, rätt att skynda långsamt om programmet kanske innebär märkbart mer träning än du kört hittills. Antar att programmet innehåller en del intervallträning, det är bra för att få upp farten.

Pulsklocka behöver du inte för att kolla hur mycket du anstränger dig, det är bara att känna efter! Men om du vill kan du ju kolla hur pulsen går ner vid samma fart på samma runda efterhand som träningen får effekt. Men det är så mycket som påverkar pulsen vid ett enstaka tillfälle - för somliga räcker det att titta på klockan så går pulsen upp....
Pernilla Levisson
1975 • Bålsta
#7
18 april 2012 kl 13:42
Gilla
Programmet är inte fler gånger i veckan än jag tränat hittills men det innehåller intervaller och innebär hårdare träning. Så jag förstår att det är viktigt att vila också!

Under 5 vore bra så det bli mitt mål :-) Egentligen känner jag mig stolt bara över att jag upptäckt hur kul det är att springa men det bor en liten tävlingsdjävul i mig också så behöver nåt rimligt att sikta på!
1972 • Lund
#8
19 april 2012 kl 00:57
Gilla
Jag tror, i likhet med ngn annan, att du har 5.00min/km inom räckhåll. Tränar du regelbundet tror jag definitivt du om inte alltför lång tid kan hålla det tempot - dessutom längre sträcka än 3-4 km. Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.