Löpning Avancerad träning 21 inlägg 6524 visningar

Vansbro

1984 • Vejbystrand
#1
13 april 2008 - 00:17
Gilla
Nu har jag äntligen börjat få lite struktur på simträningen inför vansbro. Eller ja, måste erkänna att simning är sagolikt tråkigt jämfört med en härlig runda i löpspåret, men ska man ge sig på klassikern e de väl smällar man får ta. :) Frågan är, jag har verkligen galet svårt att komma in i crawl-tekniken. Klarar man Vansbro med traditionell bröstsim eller e crawl nödvändigt? Någon som vet? Grejen är att ska jag lära mig crawla blir simpassen mer teknikpass än effektiv simträning, och då tiden som läggs i bassängen är begränsad så känns det som man måste prioritera. teknik eller vattenvana?
< < < 1 2 > > >
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#2
13 april 2008 kl 00:24
Gilla
Bröstsim är lättare än crawl, (nästan) vem som helst kan simma 3 km bröst, men inte crawla samma sträcka utan träning.
Om jag skulle träna inför klassikern skulle jag fokusera på de övriga tre grenarna, som är de svåra och krävande, Vansbro är, vid jämförelse, den enklaste (säger jag, som inte gjort någon klassiker...)

Så, fokusera på simträning/kondition, inte crawl, är mitt tips.
kortben
1966 • GÖTEBORG
#3
13 april 2008 kl 08:24
Gilla
Du klarar dig absolut med bröstsim, det är många som väljer det. Crawl kan nog vara mer effektivt - förutsatt att man har en god teknik. Jag simmade förra året (bröstsim), helt klart den lättaste klassikerdelen! Kan vara bra att ha tränat några gånger i mörkt sötvatten och gärna med våtdräkten på om du har tänkt att använda det.
Nina Nilsson
1967 • VALLA
#4
13 april 2008 kl 10:19 Redigerad 13 april 2008 kl 10:27
Gilla
Bör man använda våt dräkt eller går det bra utan om man ska simma vansbro tjej (1 km)?
Erik
1976 • Stockholm
#5
13 april 2008 kl 13:26
Gilla
Om jag skulle få för mig att simma Vansbro (knappast troligt...) skulle jag ha våtdräkt. Förutom att den värmer så kommer det ofta in små luftbubblor i den så du kommer upp lite högre i vattnet och du simmar fortare. Men du bör ha en som passar bra och träna med våtdräkt innan så du vänjer dig. Läs mer om Vansbro och våtdräkt t.ex. här: http://www.simm.se/?sida=forum&subid=1622
Andreas Wigholm
1978 • Stockholm
#6
13 april 2008 kl 20:34
Gilla
Har simmat vansbro och gjort klassikern, Vansbro är som ett lättare träningspass i jämförelse. Struntai crawlen och öva bröstsim istället, du kommer lägga ned alldeles för mycket energi på tekniken och riskera att bli slut i armar och ben. Visst crawl går fortare men du kommer ändå inte få någon supertid så länge du inte har många års simning bakom dig.´
Bröst (om du tar det lugnt) tar ca 1 - 1,15h.

Vad det gäller våtdräkt så är det nästan ett måste, kör gärna med korta armar/ben då blir rörligheten mycket bättre. Armar och ben smörjer du istället in med fett/vaselin (lite jobbigt att få bort) men det funkar kanon.

Jag tränade mest i simhall och la bara in några utomhus pass precis innan för att få in känslan med våtdräkten.

Lycka till..
1956 • PARTILLE
#7
14 april 2008 kl 07:43
Gilla
Jag vill gå emot dom andra. Om Du lär Dig att crawla, skall Du tveklöst använda detta. Den är mindre jobbig när Du kan den. Man behöver inte spetta på som en dåre. En lugn och fin crawl gör att Du kommer att känna Dig betydligt mindre sliten än om Du skulle bröstsimmat samma sträcka. Dessutom är det besvärligare att bröstsimma i en hellängds våtdräkt. Då är en med korta armar och ben att föredra. Det skall Du ställa mot vattentemperaturen.
Dom passen Du lägger i bassängen i dag och försöker lära Dig att crawla har Du igen. Distans klarar man alltid av. Både triatleterna Jonas Colting och Ted Ås predikar kortare distanser och säger att det är bättre att simma kortare sträckor med bra teknik än att simma långt med dålig teknik. Totalt sett simmar dom långt, men det är mest teknik.
För att lära DIg crawl måste Du ha tålamod och nöta. Det är som i Trissreklamen - "plötsligt så händer det". För min del var det när jag lugnade ner armfrekvensen och synkade detta med andning. Jag kör två-takt. Efter det så släppte det. Idag crawlar jag alltid och tycker det är enklare och vilsammare än bröstsim.
Jag tycker Du skall prova crawl i Vansbro. Är Du osäker gå över till bröstsim och simma ute till vänster i ån. Där är det minst folk, dom flesta håller sig intill strandkanten. Crawl behöver inte vara snabbast alltid. Jag blir ofta omsimmad av bröstsimmare på triathlontävlingar, men jag är mer utvilad än dom när vi kommer upp ur vattnet.
Annars är Vansbro som Andreas säger att lättare träningspass. Skall Du simma med våtdräkt, se till att ha gjort det innan. Ingen hit att ha våtdräktspremiär i samband med starten i Vansbro. Vansbro är enkelt, speciellt med våtdräkt, som en dag på jobbet. Lycka till :-)
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#8
14 april 2008 kl 08:42
Gilla
Jag skall nog försöka mig på klassikern i framtiden och ville bara säga tack för tipsen att det är ett MÅSTE att ha våtdräkt...det hade jag inte tänkt på alls...:-) då kan jag ta med det i planeringen...jättebra!!!
1978 • Västra Frölunda
#9
14 april 2008 kl 09:38
Gilla
Tveklöst crawl om du hinner med att lära dig så pass bra att du kan simma det avslappnat. Det både går fortare och är lättare.

För övrigt vill jag passa på att nämna att det finns ett forum på simm.se också och där finns några erfarna simmare och simtränare till som inte läser på jogg.se. ;)
1980 • Upplands Väsby
#10
15 april 2008 kl 08:37
Gilla
Jag genomförde Klassikenr under 2007 och bl.a. Vansbro.
Jag satsade enbart på de andra tävlingarna och lät simningen ta den tid det tog. Jag simmande enbart bröstsim och ryggsim, ingen crawl alls och det gick hur fint som helst. Jag höll på 1h 20 minuter och va hur fräsch som helst efteråt. Jag hade simmat 800 meter innan och har aldrig varit en duktig simmare.
Mitt tips är att inte fokusera så mycket på simningen utan efter Vätternrundan så är det dags att dra igång löpningen inför Lidingö istället.
Johan Bäck
1971 • Örebro
#11
15 april 2008 kl 15:29
Gilla
Hej Camilla,
Jag har över trettio års erfarenhet av simmning på alla nivåer, både som tränare och aktiv. Mitt råd till Dej och alla andra är att träna minst ett simpass i veckan inför Vansbro. Träna då korta intervaller (25-50 meter med 10-20 sekunders vila) med inriktning på tekniken dom första veckorna (crawl). Träna inte bara "sammansatt", utan gör rena ben- och armserier också för att fokusera på enskilda teknikdetaljer. Varje pass ska vara ca 45 minuter. Efter några veckor kan Du öka intervallen till 50-100 meter med större inriktning på fart (fortfarande crawl med inslag av bröstsim när Du önskar) vila 20-30 sekunder. passlängd ca 60 min. Prova precis som sagts att simma ute med våtdräkt - känslan är lite speciell, men det räcker med ett par gånger. Exempel på teknikpass:

200 m valfritt simsätt (uppv)
4x25 m crawlbenspark med simplatta, vila 15 s
50 m lös simning
4x25 crawlarmtag, vila 15 s
50 m löst
2 x (3x50 m crawl + 50 m valfritt), vila 15 s mellan femtiorna och 30 s mellan upprepningarna.
200 lös simning
=1200 m på ca 45 min

exempel på "fartpass"
200 m valfritt simsätt (uppv)
4x25 m crawlbenspark med simplatta, vila 15 s
50 m lös simning
4x25 crawlarmtag, vila 15 s
50 m löst
4x25 m crawl ökande fart (som ett koordinationslopp!) 10 s vila
50 löst
4x50 crawlarmtag där varje femtia ska gå snabbare än den föregående - den sista går då riktigt fort och mjölksyran ska spruta! 15-20 sekunders vila mellan 50
50 löst
4x25 crawlbenspark MAXFART utan platta 15-20 s vila
50 löst
100m +50m crawl + 50m valfrit, vila 20 s mellan sträckorna upprepa det hela 7 gånger med 30 s vila mellan upprepningarna. lägg in en fartökning under en sträcka per upprepning.
50 m löst
8x25 teknikträning (långsamt!)
avsluta med 300 m nedvarvning
=3000 m på 60-75 min
Klart o betart!!

Lycka till


EvaMarie
1957 • Linköping
#12
15 april 2008 kl 16:56
Gilla
När man lär sig tävlingssimsätten som vuxen kan det vara rejält jobbigt för en del att få kroppen att "tänka om" från bröstsim. Så om du inte nu, med ganska kort tid kvar till Vansbro, känner att du har kommit igång med frisimmet, så är det som du själv säger troligen bäst att du håller dig till bröstsim. Det är ett simsätt som du kan och som därmed garanterat funkar. Sedan kan du träna på frisim till nästa år och då kunna räkna med en betydligt förbättrad tid.

Använd gärna våtdräkt, det kan vara rejält kallt i vattnet. Men om du väljer att simma bröstsim så ska du ha en modell med korta ärmar och ben. En våtdräkt lyfter nämligen en del och simmar man bröstsim han en våtdräkt med långa ärmar och ben lyfta en så mycket att det känns obekvämt. Simmar man däremot frisim är det rätt skönt att få mycket extra lyft - det ger bättre vattenläge = lättare att simma.

Och varför inte ställa samma fråga även på systersajten simm.se? Det borde vara där som simkunnigheten (ursäkta ordvitsen!) borde vara högst!

Lycka till i Vansbro!
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#13
16 april 2008 kl 03:04
Gilla
Jag började en crawl-kurs i januari, och går den en timme i veckan. Utöver det övar jag teknik minst en gång till varje vecka. Jag har lärt mig mycket under de månader jag gått den, men kan fortfarande inte crawla längre än säg 50m i sträck innan jag behöver stanna upp och återhämta andan.
Jag har inga planer på nån Vansbro-simning, men tanken har börjat dyka upp lite att jag kanske skulle testa nästa år, som nåt slags examensprov på mitt crawl-lärande.

Jag är kanske långsam på att lära mig, men ett halvår verkar inte räcka för att lära mig crawla nog bra för att kunna använda det i praktiken på en längre simning. Bröstsim däremot verkar jag kunna strax under 25min/km ett par kilometer i bassäng.
Johan Bäck
1971 • Örebro
#14
16 april 2008 kl 14:38
Gilla
Jag tycker man gått kan träna crawl inför Vansbro så att man har något att växla till för att avlasta musklerna. Vansbro är så kort att även en nybörjare som förbättrar sig kanske 10% (vilket är mycket) bara förbättrar sin tid 5-6 min. Själv simmade jag för några år sedan HELT otränad på strax under 50 min omväxlande bröstsim och crawl. Jag och en kille kompade och jag drog ifrån lite när jag simmade crawl och när jag vilade armarna med bröstsim kom han i kapp (han simmade bara crawl). Jag simmade alltså marginellt mycket snabbare när jag crawlade. Om man tittar på elitens tider så vann Lisa Brodén Tjej-Vansbro 2006 på ca 11 min (1 km) vilket ger en tid på 100 m på ca 1.06, svenska rekordet på 200 m bröstsim är 2.27 vilket ger ca 1.13/100 m. det skiljer alltså 7 sekunder/ 100 m i fart, det skulle ge en skillnad på 3½ min på långa vansbro - man tjänar alltså inte så mycket på att crawla...
1959 • Saltsjö-Boo
#15
16 april 2008 kl 15:10
Gilla
Nja, Johan, skiljer det inte vanligtvis 15-20 s/100 m mellan bröstsim och frisim? Det blir väl en skillnad på 7-10 min på 3000 m.

Sen är det ju det här med våtdräkt också. Våtdräkten ger ju en viss flythjälp och det högre vattenläget kan ju vara positivt för crawl, men negativt för bröstsim där man vill ligga lite djupare i vattnet...
EvaMarie
1957 • Linköping
#16
16 april 2008 kl 15:20
Gilla
Nja, det är väl lite orättvist att jämföra en 200m-tid med en 1000m-tid! Det är rätt stor skillnad på att "bara" simma 200 meter jämfört med en längre sträcka.

Jämför vi de svenska damrekorden på 200 m i 50-m bassäng ligger mycket riktigt bröstsimmet på 2:27.08, medan frisimmet ligger på 1:57.78. det innebär att skillnaden mellan de bägge simsätten är cirka 15 sekunder per hundra meter.

Vad gäller tidsvinst frisim kontra bröstsim så beror det till mycket stor del på hur duktig simmaren är på de respektive simsätten. Det varierar väldigt mycket mellan olika personer
1959 • Saltsjö-Boo
#17
16 april 2008 kl 15:31
Gilla
Är det inte så att en bröstsimmare tjänar mer på vändningarna jämfört med en frisimmare? Vid simning i öppet vatten vs. bassäng så blir ju detta en ytterligare nackdel för bröstsimmaren
EvaMarie
1957 • Linköping
#18
16 april 2008 kl 15:50
Gilla
Oavsett om man simmar bröstsim eller frisim så tjänar man på att simma i en bassäng jämfört med att simma i öppet vatten. I mycket runda slängar kan man säga att en vändning ger en sekunds tidsvinst.
1959 • Saltsjö-Boo
#19
16 april 2008 kl 17:03
Gilla
Har funderat lite.. Är det det inte bättre att räkna procentuell skillnad än s/100m när man jämför bröstsim och crawl. Då kanske jämförelserna blir mer allmängiltiga för allt från elit till motionärer.

Om man tittar på världsrekorden på 200 m, både damer och herrar, så kan man dra slutsatsen att bröstsim tar ca 21-24% längre tid än crawl.

Om en motionärscrawlare behöver 50 min i Vansbro så borde bröstsimmaren följaktligen behöva ca 60-62 min...
1978 • Västra Frölunda
#20
17 april 2008 kl 07:08
Gilla
Simning är en alldeles för teknikberoende idrott för att man ska kunna räkna ut några procentuella skillnader mellan simsätten och få dem att gälla för både elit och motionärer. Vill man veta hur mycket det skiljer får man ta fram klockan och testa helt enkelt. Men crawl går alltid fortare om man har någorlunda bra teknik.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.