Löpning Träning 24 inlägg 2953 visningar

Måste jag intervallträna?

Johanna Gullberg
1983 • Kreta
#1
15 maj 2012 - 10:48
Gilla
Jag testade intervallspring för första gången idag och något mer nedslående får man leta efter. Det var ju asjobbigt och nästan smärtsamt! Och tro inte att jag överdrev intervallerna, nej jag spran 3x90 sek, sedan gav jag upp. Jag kanske ger upp för lätt när det bjuds motstånd, tycker inte om när det blir för jobbigt, men samtidigt vill jag väldigt gärna bli en hyfsad motionär.

Jag har inte sprungit så länge, drygt en månad. Jag började på noll (joggade 2 km - dog) och springer nu 5-6 km i 6.30-7-tempo. Vill komma upp i milen i samma tempo och gärna klara 5 km på under 6 min/km-tempo.

Kan jag nå dessa mål inom överskådlig framtid genom att bara springa mina lugna joggturer? Eller är intervallträning tvunget för att bli snabbare och uthålligare?

Eller måste jag mig samman och pressa mig själv, som alla andra ambitiös runners här gör?
< < < 1 2 > > >
jesper svensson
1967 • staffanstorp
#2
15 maj 2012 kl 10:55
Gilla
Jag tror att du kommer klara dina mål på dina lugna joggturer. Ät tom ganska säker på...
1965 • Kungsholmen
#3
15 maj 2012 kl 10:57
Gilla
Man behöver inte träna fart. Att bara öka på mängden leder också automatiskt till att du blir snabbare. Om du tex ökar veckomängden från 15 km/v till 30 km/v så tror jag du lätt blir 30 sek/km snabbare på ett år.
Jag tror inte jag sprang en enda intervall de första 10 åren och efter det har det också varit sparsamt.
Elitlöpare som Jonas Buud och Rune Larsson tränar aldrig intervall och de är rejält snabba.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#4
15 maj 2012 kl 11:00
Gilla
Du måste inte intervallträna, speciellt inte redan nu.

Spring lite längre ibland, upp mot/över 10km så långsamt som behövs, för att vänja dig vid att träna lång tid.
Varva det med kortare snabbare rundor.
Kuperad löpning är kanon om man vill bli starkare och uthålligare.
Fartlek är också bra, spring i lungt tempo och lägg in lite korta fartökningar under rundan.

Du är fortfarande nybörjare så kör på och lyssna på kroppen.
Framförallt: ha kul!
Om du fortsätter springa regelbundet några gånger per vecka så skall du se att du hela tiden utvecklas.

Intervaller kan du spara till senare, då du kört på i flera månader och kanske stannat av i utvecklingen vilket är normalt efter ett tag.

Att intervallerna är asjobbiga första gången är helt i sin ordning.
Så känner jag varje gång jag kör igång igen med intervaller efter en längre tids uppehåll.
Men efter några gånger vänjer man sig vid det också :)
Det är bra träning för fysik och flås men också mentalt att pressa sig utöver det vanliga.
Sen finslipar man tekniken, att rent praktiskt kunna springa i hög fart.
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#5
15 maj 2012 kl 11:07 Redigerad 15 maj 2012 kl 11:08
Gilla
Om du bara hållit på i en månad så kommer du att förbättra dig en hel del bara genom att fortsätta som du gjort hittills. Jag kan t.o.m. tycka att det är rätt tidigt att börja med intervaller redan för dig.

När du däremot hållit på i några månader eller ett halvår och utvecklingen kanske börjat stanna upp så kan det behövas lite farthöjning för att bli snabbare. Och då är det nog bra om du börjar pressa dig lite mer också, men det behöver dock inte vara rena intervaller utan du kan då börja med lite fartlek. Även snabbdistans är bra träning. Som några här redan skrivit så ger också ökning av träningsmängden troligtvis en farthöjning.
Johanna Gullberg
1983 • Kreta
#6
15 maj 2012 kl 11:17
Gilla
Tack för alla (enstämmiga!) svar! Jag lägger intervallträningen på hyllan ett tag då och fortsätter med mysiga distanspass istället. Ni har nog rätt i att det är för tidigt med intervaller redan, men man blir lätt lite hemmablind när man läser alla maratonlöpares inlägg här på jogg.se.

Satsar på att först få upp distansen till en mil och varvar med lite kortare, snabbare pass. Springer 3-4 pass per vecka.
Johanna Gullberg
1983 • Kreta
#7
15 maj 2012 kl 11:28
Gilla
Vill tillägga att jag redan springer på ganska kuperade vägar, här finns inga platta.
Annelie
1971 • Skövde
#8
15 maj 2012 kl 11:59
Gilla
Johanna, jag tror att du höll ett alldeles för högt tempo på dina intervaller. Och därför blev de obehagligt jobbiga. Jag tycker inte att du behöver springa intervaller nu i början, men de kan vara ett bra redskap att träna sig till ett effektivt löpsteg, och därmed få upp farten på sikt.

Jag ser på intervaller med två syften; träna upp styrka och teknik = löpteknik samt vänja kroppen att jobba under hård belastning = kondition. Jag tycker inte man behöver träna bägge syftena samtidigt!

Jag har slarvat väldigt med intervallträning i vintras och har börjat köra 10x300m intervaller nu under våren. Efter tre pass har jag kortat tiden för resp intervall med ca 5s, så det är ganska lätt att förbättra farten.

Jag tycker att du kan testa intervallträning med det första syftet, alltså träna löpsteget. Du tycker jag att du ska hitta en sträcka som tar 45-60s att springa (150-200m). Spring sträckan som ett stegringslopp, dvs du börjar relativt lugnt och gör typ två tempoökningar, men aldrigt så mycket att det blir max. Du ska känna att du hela tiden kan hålla en bra löpteknik. Gå tillbaka till starten. Detta ska du klara av att göra ca 10 gånger, och du får gärna springa de sista intervallerna snabbare än de första. Vill du stegra så hittar du en sträcka som avslutas i uppförsbacke. Du kan också sprinta i nästan max i 30s.

När kroppen blir van vid tempoökningar kan du gå över till intervaller som är mer inriktade på konditionsträning.Titta även på löpskolning http://www.marathon.se/tr%C3%A4ning/bra-%C3%B6vningar-f%C3%B6r-l%C3%B6pskolning
Stefan Holmström
1983 • Falun
#9
15 maj 2012 kl 12:16
Gilla
Jag ligger på exakt samma nivå som dig. Jag började springa för 3 veckor sen ungefär och då klarade jag 500 meter innan jag gav upp. Idag sprang jag 7,3 km runt 6.14min/km tempo (pb) utan intervallträning, så visst är det fulltmöjligt om du bara ökar mängden. Men jag hade lite av sama funderingar som dig, men efter ovanstående råd kanske jag också kan slippa dem ett tag till haha.

Är du intresserad kan du följa min blogg där jag berättar om min misär/utveckling från 0-ultra :P
Johanna Gullberg
1983 • Kreta
#10
15 maj 2012 kl 12:53
Gilla
Annelie: Ja, det är fullt möjligt att tempot var för högt, det var dessutom uppförsbacke... Svårt att hitta plan mark här, ens 300 meter. Första intervallen tänkte jag att det var askul att få springa så for man bara kan, det har man ju inte gjort sedan barnsben! Jag hann också tänka att jag iaf har bra löpstil med rätt hållning och så. Men sen blev det jobbigt och tredje gången höll jag på att storkna. Motionen är ju inte den bästa, det är uppenbart.

Så, kortare sträcka och lugnare tempo, men fler upprepningar. Ska testa detta då det låter logiskt. Och som någon skrev här uppe så är ju intervallträning vansinnigt effektivt för att förbättra löparen.

En annan tanke jag fick var att jag kanske inte vilade tillräckligt emellan? Jag gåvilade i ca 30 sekunder mellan varje intervall och var fortfarande lite andfådd när jag körde igång.

Stefan: Vad roligt med en annan på samma nivå! Din ambitionsnivå ser ut att vara lite högre än min, ultralöpning finns inte på min karta än. Men en halvmara hade varit kul att orka någon gång :). Ska kolla din blogg sedan :).
Annelie
1971 • Skövde
#11
15 maj 2012 kl 13:14
Gilla
Hur hårt du kör dina intervaller och hur länge man vilar mellan dem är helt beroende på vilken effekt man vill uppnå. "Lagom" tempo och kort vila träna konditionen och mjölksyratålighet. Men jag tycker att du kan börja med lite längre vila så att du orkar. Låt dock inte pulsen gå ner för mycket bara.

Tänkt på att man blir bra på det man tränar. Så man måste träna intervaller för att kunna få ut effekt av intervallträning om kroppen är van vid att hålla en konstant tempo.

Se intervall-passet som "belöningsträning" i början. Ett härligt kort pass där man kan få utlopp för sitt spring i benen utan att känna sig helt utpumpad efteråt, utan snarade fylld med energi. Och man få känna sig duktig eftersom man faktiskt kört ett intervallpass ;-) Glöm dock inte att ta det lugnt så du inte drar på dig skador...
1956 • Lund
#12
15 maj 2012 kl 14:00
Gilla
Johanna. Det som alla gör inledningsvis när det gäller intervaller, är att man kör för hårt. Mjölksyra i ögonhöjd efter ett par hundra meter och sedan har flera lagt ned den träningsformen, vilket är synd. Intervall betyder inte att man ska köra slut på sig utan att dela upp träningen i olika delar, i intervaller. Om det sedan är att hålla fart snabbare än tävlingsfart, håller tröskelfart eller att hitta sin fart, är upp till var och en. Synd att intervallträning blivit synonymt med blodsmak och mjölksyra. Fartlek är en form av intervallpass där känslan styr mer än tid och längd. Intervallpass tillför träningen någonting man inte får om man kör på i ett sammanhängande pass i samma tempo. Ett förslag är att göra det mer lekfullt och sedan se om man taggar igång på blodsmak i munnen eller nöjer sig med intervallpass i den fart man gillar. Prova att göra intervallpassen överdrivet långsamma och sedan hitta den nivå som blir bra. Då kan det bli kul att springa snabbt.
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#13
15 maj 2012 kl 15:35
Gilla
Håller med Anneli; Vet du vilket tempo du höll på intervallerna? Hur långt hann du på 90 sekunder?
Om du vanligtvis springer i 6.30-7,0-tempo kanske du ska testa att lägga dina korta intervaller på runt 5.30-5.50 i första läget. Inte springa så fort du bara kan... ;-)
Matilda Karlsson
1989 • Sjuhult
#14
15 maj 2012 kl 19:25
Gilla
Instämmer med många ovan. Vill bara trycka lite extra på att det absolut viktigaste är att du tycker det är roligt! Träna inte så mycket/hårt att du tröttnar. Då är det bättre att slå av lite på farten och kunna springa och njuta istället. Själv har jag precis börjat med intervaller efter ca ett år av distanspass. Har verkligen märkt, som många påpekar, att det är lätt att köra på för hårt. Ta det lugnt och ha skoj! Lycka till!
Jens Sahlström
1974 • Stockholm
#15
15 maj 2012 kl 19:27
Gilla
Jag var och lyssnade på Rune Larsson i dag, han har aldrig sprungit en intervall på 40 år :) så jag antar att man inte behöver det...
Erik Alling
1979 • Malmö
#16
15 maj 2012 kl 19:39
Gilla
Skiftande upplevelser av intervaller är det så klart, som i många andra fall passar intervaller uppenbarligen olika bra till olika löpare.

Min senaste upplevelse var att gbgvarvet i lördags gick 5 min snabbare än nånsin (6e gången) efter att bara sprungit 2 långpass (>12km) under hela våren och betydligt fler intervallpass än jag brukat, där jag blivit van vid ngt högre tempo helt enkelt, om än inte så långt.

Men i backspegeln tog det för just mig närmare 6-7 år av löpande att komma över "intervalltröskeln" så ha tålamod :)
Johanna Gullberg
1983 • Kreta
#17
15 maj 2012 kl 20:00
Gilla
Tack för all input och all er gedigna erfarenhet. Jag kanske testar intervaller igen snart, men då blir det kortare sträcka och lugnare tempo. Men tills jag får detta infall så håller jag mig till mina sköna morgonrundor på 5 km + och försöker komma upp i en mil.
Ulrika
1987 • Stockholm
#18
15 maj 2012 kl 20:16
Gilla
Jag kan inte låta bli att komma med en avvikande åsikt: Intervallpasset/en är ju veckans löp-höjdpunkt!!! I alla fall för mig personligen. Jag har lättare att sporra mig själv, och sättet att tänka "bara 200m till, bara 100, bara 50" passar mig utmärkt eftersom jag är envis som en gnu, men ändå lätt blir uttråkad. Någon här på forumet använde epitetet "frusta som en skadeskjuten sjöko" i något sammanhang. Det liknar nog ganska bra mitt tillstånd efter sista intervallen... ;)

För mig har dessa pass varit enormt givande då jag i princip uppnått min målsättning till efter sommaren redan nu. Jag tycker dock att du ska göra som flera ovan sagt och börja med att fokusera på det som är roligt med löpning! Är det dina distanspass så är det dem du ska köra på! Sen efter ett tag blir begreppet "roligt" lite mer tönjbart och kan inkludera verksamheter som andra skulle klassa som självplågande.

Prova igen om ett tag om du känner dig taggad, men gå ut försiktigt och kör bara några få i vettigt tempo!!
Lycka till!
Ulrika
1987 • Stockholm
#19
15 maj 2012 kl 20:19
Gilla
Fö: efterhand som rutinen med löpningen satt sig så är det dock bra att lägga på minnet att det inte är farligt att bli rejält trött. Kräks man vet man att man tog i lite för mycket! ;) Eller så åt man bara för nära inpå passet...
Katarina Nilsson Bremer
1974 • Klågerup
#20
15 maj 2012 kl 20:25
Gilla
En "glad" nyhet: Har läst att man helst inte ska köra intervallträning om man löptränat mindre än 12 veckor! Så skynda långsamt!
Jag har precis börjat intervallträna och jag tror att det är viktigt att inte ta i så man kräks i början. Man ska ju vilja fortsätta. Jag kör bara 200 m-intervaller nu, men tänker öka upp när jag vant mig.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.