Löpning Skador & Rehab 34 inlägg 3911 visningar

Undvika förkylningar

Lenore
1989 • Järna
#1
17 april 2008 - 20:53
Gilla
Hej!
Är det möjligt att inprincip helt kunna undvika förkylningar med halsont och allt vad det innebär?
Att träna förstärker ju immunförsvaret och många här på Joggen verkar aldrig vara sjuka.
Hur gör man? Man tränar, sover och äter ordentligt. Helst ska man undvika offentliga platser med mycjet folk, speciellet sjuka männiksor som hostar och nyser rakt ut eller i händerna utan att tvätta dem efteråt....

Som ni kanske förstår har jag råkat ut för en riktig dunderförklning. Det gör så ont i halsen och hostar så jag vet inte vad jag ska ta mig till nästan. Som tur var är det inte mer så ingen halsfluss denna gång.
Självklart är det superfint väder också och ska vara det hela veckan bara för man inte får ut och springa i det. Det kan väl inte bli mer typsikt.

Ni får springa några mil åt mig också när ni är ute medan jag inte kan. ;) och akta er för alla baskilusker, virus och bakterier.
< < < 1 2 > > >
Martin Agronius
1977 • Kiruna
#2
17 april 2008 kl 21:33
Gilla
Jag kan ta en mil åt dig :) så får du gå (eller skicka någon) å köpa Echinacea guard eller force eller liknande. Det smakar ju inte så underbart men funkar för mig.
1966 • Karlstad
#3
17 april 2008 kl 21:41
Gilla
ingefära ingefära ingefära ingefära ingefära ingefära ingefära ingefära ingefära ingefära ingefära ingefära ingefära ingefära ingefära ingefära ingefära ingefära ingefära ingefära ingefära ingefära ingefära ingefära
1983 • Linköping
#4
18 april 2008 kl 01:30 Redigerad 18 april 2008 kl 01:32
Gilla
Tycker det mycket handlar om att vara medveten om vad mitt hanlande kan leda till bättre eller sämre immunförsvar.
1. Nutrition, mat är den bästa medicinen, rätt mat då. Grönsaker, frukt och bär, är bland det bästa vi kan få i oss och det ska vara en stor variation så man inte alltid äter samma grönsak eller frukt. sedan ska vi se till att få i oss bra fetter, ät mycket fet fisk, minst tre gånger i veckan. Köp gärna hem massa olika sorters nötter och bland ihop till en fin mix och ät en näve av nötterna per dag. att få i sig rätt fetter kommer att hålla en bra balans på pro-inflammatoriska och anti-inflammatoriska molekyler. Härdat fett ska man hålla sig borta från, finns i mycket köpkakor, hel- och halvfabrikat och godis.
kolhydrater ska helst komma från frukt, grönsaker, rotfrukter, linser och bönor och helst inte från vetebaserade produkter. Quinoa är oxå bra, testa gärna svart quinoa.
Finns mycket mera att säga om maten, men det är för sent nu.
2. Träna med moderat intensitet (maffetempo) 30-60 min, 3 gånger per vecka. Detta verkar vara det bästa för immunförsvaret, men även mer träning funkar. Däremot, när vi kommer upp på elitnivå, börjar det bli lättare att få förkylningar, men allvarligare sjukdomar håller sig oftast borta. Men fungerar inte promenader då? självklart ökar det din hälsa om du promenerar en halvtimme om dagen, men man har inte sett någon effekt av promenader på immunförsvaret, då behövs högre intensitet.
3. Sluta stressa, stress har visats i många studier att det leder till fler infektioner, längre tid att bli frisk, längre tid för att läka sår m.m och då menar jag kronisk stress som man utsätts för dagligen. akut stress, som från träning, har positiva effekter. Försöka att börja med yoga, tai chi, qi gong eller något likande där du får tid för dig själv och din egna tankar, reflektera över livet i allmänhet eller inte tänka alls. Helt enkelt en tid för dig själv där du kan varva ner.
4. Sluta röka och snusa.
5. Övervikt vill jag nog ha med som något negativt, all fettvävnad leder till att hormanbalanser i kroppen ändras till det sämre, vilket är negativt för immunförsvaret. och det finns massor med följdsjukdomar på fetma.
6. Positiva tankar, både omdevetet och medvetet ska du veta att du inte kommer att bli sjuk. Tänker du att du ofta blir sjuk å snart kommer bli det igen så kommer det oxå att hända.

Detta är saker jag försöker följa, mer eller mindre bra, men har lyckats hålla mig borta från sjukdom sen början av november iaf.
Om man nu ska börja förändra sitt liv, gör det i små steg, då är risken att falla tillbaka i gamla mönster mindre.
Finns säkert massa saker jag glömt, men det får räcka för inatt =)
Magnus
Stockholm
#5
18 april 2008 kl 07:04
Gilla
Undvik små barn och deras föräldrar. Tyvärr kan jag inte göra det eftersom jag själv har två små smittbärare, men ingefära är bra också :)
Annki Waltgård
1961 • Uppsala
#6
18 april 2008 kl 08:02
Gilla
Glöm inte att skratta och ha roligt, då har bacillerna sämre chans att ta över. Jag jobbar med 16 kramande, gosande och ibland snorande 1 - 3-åringar, och kan alltså inte undvika småbarn och deras föräldrar. Men vi har väldigt roligt på jobbet - hittar på mycket tok och skrattar mycket. Vi har väldigt lite sjukfrånvaro bland både barn och personal.
Så skratta dig frisk - enkelt och billigt.
1975 • Göteborg
#7
18 april 2008 kl 08:44
Gilla
MItt bästa allmänna tips är att tvätta händerna. Jag blir lätt förkyld tror jag men är det inte lika ofta sedan jag har blivit snudd på manisk med att tvätta händerna. Särskilt när jag har haft med barn att göra, även mitt eget.
1966 • Karlstad
#8
18 april 2008 kl 09:08
Gilla
Seriöst tänkt så skriver jag under på Simons inlägg!
Lenore
1989 • Järna
#9
18 april 2008 kl 14:19
Gilla
Jag var också sjuk senast i november med halsfluss, efter tills nu har jag klarat mig men mår bättre redan! Faktist.
INgefärs te dricker jag, av färsk ingefära. Pappa är fisk-fantast och det blir de en hel del av också kan jag lova. Och lax är ju godast :-)
Positiva tankar och skratta mycket ska jag försöka med nu! Och tvätta händerna ofta.
Har vårkänslor så det ska nog gå över de här snart :)

Kom gärna med fler tips med huskurer och immunförsvarsstärkande metoder :-)
Och tack för milen Martin ;) Hehe
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#10
18 april 2008 kl 20:59
Gilla
Grönt te! Se till att inte ha järn-brist (lågt hb).
Lenore
1989 • Järna
#11
18 april 2008 kl 21:07
Gilla
Jag var och gav blod i början av månaden, kan det bero på det?? Förkylningen??
Zäta
1985 • Trollskogen
#12
18 april 2008 kl 22:47
Gilla
Att ge blod sänker imunförsvaret tillfälligt efteråt.
1983 • Linköping
#13
18 april 2008 kl 22:55
Gilla
men att ge lite mindre blod ung. 50ml, stimulerar nyproduktion av blodceller.
1969 • Upplands Väsby
#14
19 april 2008 kl 01:12 Redigerad 19 april 2008 kl 01:13
Gilla
Simon J: kanonsammanfattning punkt 1-6 ovan. Kör 99.99% det konceptet (quinoan har jag inte fått in i menyn ännu). Är hur frisk som helst, trots frekvent åkande med tunnelbana och buss i Stockholm. Bra mycket hostande/nysande/snörvlande folk där, fin träning för immunförsvaret...
Josefin Hallgren
1974 • Järfälla
#15
22 april 2008 kl 20:33
Gilla
Sedan ett par år tillbaka drabbas jag ofta av väldigt långdragna förkylningar. Den senaste varade nästan hela vintern och jag har testat alla möjliga råd, tips och huskurer. Vitlök, ingefära, grönsaker, frukt, vila etc...Har känt mig näst intill desperat ibland. :-).

Det enda tipset jag har som inte har nämnts tidigare i tråden är att skölja näsan. Man märker när man sköljer hur mycket otrevligt som faktiskt fastnar där. :-)
På apoteket finns en sköljare att köpa. Den är lätt att använda men ser inte särskilt läcker ut. :-)
jonas hallgren
1971 • Knivsta
#16
22 april 2008 kl 21:02
Gilla
Jag har tidigare haft en del problem med återkommande förkylningar, räknade nästan med en veckas träningsuppehåll i månaden pga förkylningar. Nu har jag dock inte haft en enda förkylning sedan i september och funderar på vad det kan bero på. Jag kan inte komma på något som jag har ändrat på. Jag äter och dricker ungefär samma saker, tränar ungefär lika mycket (förutom att jag slipper förkylningsuppehållen) och har fortfarande två barn på dagis. Jag förstår verkligen inte varför jag slipper förkylningarna nu.
1982 • Kalmar
#17
22 april 2008 kl 22:07
Gilla
Josefin: Sköljare, är det samma som saltlösningen man kan spruta upp i näsan? Renässans eller vad den heter?
Josefin Hallgren
1974 • Järfälla
#18
23 april 2008 kl 09:06
Gilla
Pär: Nja, renässans är väl en spray? Saltlösning används förvisso i båda fallen men i det ena fallet sprayar du upp det i näsan och i det andra fallet så sköljer du igenom hela systemet. Nässköljaren ser ut som en stor spruta. Du sprutar in vatten i ena näsborren och det kommer ut i den andra... :-)

Här kan du läsa mer: http://www.entpro.com/products.php?productID=1
Jenny
1975 • Bjärred
#19
23 april 2008 kl 09:23
Gilla
Simon, det var ju en bra lista du sammanställt, men jag måste bara lägga mig i punkt 6. Det är inte riktigt så att "all fettvävnad leder till att hormanbalanser i kroppen ändras till det sämre". En viss del fettvävnad är viktig då det sker hormon produktion som faktiskt är behövs. Man ska skilja på övervikt och en normal distribution av fettvävnad i kroppen.
Håkan Edenberger
1968 • Linköping
#20
23 april 2008 kl 10:04
Gilla
Simon J: Bra inlägg med vettiga synpunkter! Men med tanke på när på dygnet du skrev inlägget... är inte ordentlig sömn också väldigt viktigt för att immunförsvaret ska kunna arbeta ostört och reparera kroppen? :-)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.