Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 7228 visningar

Ont under fötterna, trampdynorna...??

Veronica Björk
1981 • Bollebygd
#1
23 april 2008 - 18:40
Gilla
Hejsan!

Är nybörjare inom jogging. Försöker få till 3 g / v men så har det inte varit hela tiden. Började i slutet av mars, det längsta på 6,8km.

Har ont under fötterna när jag står på golv inomhus utan skor men så fort jag har tofflor, skor osv har jag inte ont. Ej heller ont när jag joggar... Det gör ont både fram och bak, alltså inte bara på vissa ställen/punkter.

Vad kan det onda bero på och varför kommer det? Vad bör jag göra?

Mvh // Veronica
1969 • Eskilstuna
#2
23 april 2008 kl 20:01
Gilla
Kan det inte vara så att du har hudförhårdnader?
Veronica Björk
1981 • Bollebygd
#3
23 april 2008 kl 21:19
Gilla
Pär: Hmm,, borde det inte göra ont mer punktvis då?

Det enda jag hittar på nätet som handlar om ont under fötterna är hälsporre o/el plantar fasciit elller hur det stavas... Men där är ju smärta mer avgränsad till ett område.... så jag har svårt o se att det skulle vara något sådant...

1969 • Eskilstuna
#4
24 april 2008 kl 07:31
Gilla
Jaa...vet inte så mycket om fotproblem, men det gör alltså ont i hela foten? Nån sena?
1979 • Strängnäs
#5
24 april 2008 kl 08:19
Gilla
Min mor hade problem med sina fötter och tillslut kom läkaren fram till b12 brist, kanske kan vara värt att kolla iaf.
Veronica Björk
1981 • Bollebygd
#6
24 april 2008 kl 08:26
Gilla
Hej igen. Tack för era svar!

Nu gör det fortfarande ont i under hela foten men det är värst under hälen. Dock så gör det inte ont när jag trycker eller rör vid hälen...

Tack igen för er hjälp!
Mats Jonsson
1965 • Linköping
#7
24 april 2008 kl 09:40
Gilla
Du kanske har samma problem som mig just nu. Det gör ont när jag kliver upp på morgonen. Känns ungefär som hela foten fått en rejäl smäll underifrån. Smärtan går snabbt över men inte helt. Jag haltar ett par dagar efteråt. Morgonen efter ett löppass har jag ont igen.
Det kallas tydligen hälsporre och är nån slags inflammation i foten. Man kan få det av bl.a. för hårda skor, vilket stämmer bra för mig.
Det är fotvila som gäller. Mjuka skor och ingen löpning några veckor om det ska läka ordentligt. Surt nu i vår när det är som bäst att springa...
Marie Boman
1970 • Falkenberg
#8
24 april 2008 kl 15:42
Gilla
Jag har också ont under hela foten men värst under hälen och på morgonen. Hälsporre enligt röntgen och läkare. Fixa ett par bra inlägg och ett par bra skor så löser det sig så småningom. Läkaren så att det har inte visat sig i undersökningar att det läker fortare om man vilar, man får känna efter själv vad foten klarar av.
Veronica Björk
1981 • Bollebygd
#9
24 april 2008 kl 16:00
Gilla
Hej igen!

Gjorde ett test i morses men det gjorde inte ondare de första stegen utan "jämnont" som annars. Nu under dagen har värken avtagit lite och lagt sig mera långt bak på hälen.

Jobbar ihop med sjukgymnaster som gav råd att stretcha, massera och "böj-träna" tårna... Den ena av dem tyckte inte att jag behövde sluta jogga utan fortsätta lugnt och se till att massera ordentligt efter passet.

Har läst på lite olika ställen nu om folk som faktiskt inte "vilar sig friska" , utan fortsätter i lugnare tempo och blir av med besvären.

Får väl prova och avbryta om det blir fruktansvärt...

Mats och Marie: Hur har ni fått er hälsporre? Gjorde det ont länge innan det konstaterades?

Tack för era svar! :-)

1973 • Kävlinge
#10
24 april 2008 kl 20:41
Gilla
Hade precis samma problem förra sommaren. Var till sjukgymnast som konstaterade att det troligtvis rörde sig om en inflammerad nerv mellan mellanfotsbenen som kom i kläm. Jag kunde inte gå barfota för då "flyter" foten liksom ut och det blir ett större tryck på nerven. Med skor får man stöd och uppbyggnad och då känns inte problemet.

Sjukgymnasten sa att det var ok att träna så länge det inte gjorde ont. Jag sprang på som vanligt (lite kortare sträckor i början) och var noga med att använda inneskor. Efter tre månader släppte det , trots att jag fortsatt att träna. Så på så vis var det en tacksam skada :)

........................... http://blogg.piggelina.se
Thomas Johannesson
1964 • veberöd
#11
24 april 2008 kl 21:13
Gilla
Jag har haft det jobbigt med plantar & krossad hälkudde + mycket annat skräp. Min första spontana fråga till dig är följande: Hur mår dina skor, och med det menar jag: Hur gamla är de ? Har du varit på någon seriös löpskoaffär och köpt dem så du är säker på att dina fötter synkar med dina skor. Kanske har du gjort som så många andra av oss och gått från noll till ganska mycket, alldeles för snabbt ? Om du söker tidigare inlägg här på jogg och skriver "hälsporre", "plantar fasciit", "ont i hålfoten" o.s.v så kommer du att hitta en uppsjö av inlägg. Hittar du inte vad du söker, får du gärna joggmaila mig, så ska jag hjälpa dig med lite länkar.

/ Thomas
Veronica Björk
1981 • Bollebygd
#12
25 april 2008 kl 14:25
Gilla
Hej igen!

Anna: Hoppas jag har samma som du!! :-)
Tar till mig av dina positiva erfarenheter och råd. tack!

Thomas: Mina skor är helt nya, Adidas Supernova Chusion. Använt dem ca 10mil. Ingen analys gjorde innan köpet, ska jag vara ärlig så va han i affären inte särskilt intresserad av att lyssna på mig ang vad jag var ute efter. Men skorna är ok ändå vad jag kan känna, sen förstår jag att de kan vara fel ändå. Har tänkt att gå till löplabbet eller fotriktigt i Borås för en analys. Vet att mina fötter enl en fotterapeut inte är helt korrekta...vem som nu har det... ;-)

Ja, och kanske har mina fötter inte hängt med... ska vila några dagar till och sen börja om lite försiktigare. Har sökt lite på orden och fått till mig bra rehab övningar och förebyggande övningar.
Tack snälla för all hjälp, Thomas.


Mvh // Veronica
Marie Boman
1970 • Falkenberg
#13
25 april 2008 kl 21:34
Gilla
Hej Veronica.

För ett år sedan sprang jag långt i fel sorts skor vid ett enda tillfälle, sen dess har jag haft ont mer eller mindre hela tiden ffa på morgonen dagen efter ett träningspass. Det är först nu det börjar bli bättre, mycket bättre till och med. Mycket stretching och kylbehandling av hälen samt bra skor och inlägg har hjälpt mycket. Man får ha tålamod med sina sporrar det kan ta tid att bli bra.

Googlar man hälsporre står det ofta att det är medelålders vardagsmotionärer med för lite fett i hälkudden som drabbas, taskigt tycker jag:)

Lycka till, hoppas det löser sig
Marie

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.