Löpning Kom igång 7 inlägg 3491 visningar

Ännu en som kommer från soffan.

Fredrik erlandsson
1975 • Östansjö
#1
12 juni 2012 - 22:17
Gilla
Söker lite råd om hur jag skall nå mina mål.

Gammal hockeyspelare som genom åren lagt på sig ett par kilo extra, Tränat sporadiskt sedan jag slutade med hockey för 10 år sedan. Då främst Jogging/Löpning.

Nu i Januari blev jag pappa till en underbar pojk och vägde samtidigt in på 115kg i mina 191cm. Insåg själv att nåt måste göras för hälsan och formen.

Via Powerwalking övergående i jogging har jag nu kommit igång med min löpning. Vikten ligger nu på 103kg kosten har lagts om till en mer kolhydratfattig vilket jag mår väldigt bra av.

Nu kan jag löpa 13km i ett lugnt 6-6.30 tempo utan att vara helt slut. skulle kunna springa längre men är livrädd för att skada mig då jag nyss låg i soffan.

Mitt mål är 90kg och göteborgsvarvet 2013 under 2 timmar.

Då jag har lite tid att plocka på min vikt är min tanke att lägga fokus på längre pass i lugnare tempo. Rätt eller fel? Känns som att det är förbränningen jag vill åt. När jag kommit till 95kg är tanken att jag skall fokusera mer på kvalite,
Ge mig gärna era kloka råd.

Har inte så många pass uppladdade då jag köpte gps idag.
Mvh Fredrik


Martin Wass
1975 • Göteborg
#2
12 juni 2012 kl 22:37
Gilla
Matt Fitzgerald menade att hård träning och viktnedgång inte var bra att köra samtidigt för det kan lätt leda till för mycket stess för kroppen. Han skrev en bok om detta tyvärr så har jag inte läst den men tror huvud budskapet är att man går ner genom att äta lite och då tränar man lätt och när man tränar mycket så skippar man att banta. Men lugnar lägre pass kanske inte kan räknas som hård träning så du kan nog köra på med din plan.
1967 • Bålsta
#3
13 juni 2012 kl 00:27
Gilla
Känner igen mig i dig Fredrik,
Gammal hockeyspelare som slutade -87.
Hållt igång lite lagom via jobbet till -98.

Sen blev det nytt jobb med resor inkl tillbehör och sluttränat helt och hållet.
Slutade på 119 pannor hösten 2010. Då fick det vara nog, la om kosten, mest genom att äta mindre men annars inga begränsningar.

13/6-2011 tog jag mina första slitsamma löpsteg, blev 3 km på 22 minuter och jag var helt slut. Hade då lyckats ta mig ned till 94kg.

Så idag firar jag ett år som löpare och viktnedgången har fortsatt så nu ligger jag på 85-86kg, ska ned til 83 så är jag i mål.

Själv la jag upp det som så att i princip all löpning från det att jag började tills i mars i år bestod i lugna distanspass med succesivt ökad tid ute, brydde mig inte så mycket om tempot utan ville bara vara ute allt längre. Normalveckan var 2 kortare och ett längre pass. Från i början på mars har jag följ ett träningsprogram för milen på 50 min som avslutas 29 juni med Trosa Stadslopp (knappt 9km). För att sedan fortsätta mot Stockholm halvmara i sept och Stockholm mara nästa år.

Vad gäller löpning så har det blivit 100,2 mil GPS loggat på det här året. Längsta långpass på 19km på 2:01 timme med mer att ta.

Sprang Bålstaloppet förra veckan på drygt 8km på 44min,

Det jag försöker säga med dessa rader är att skynda långsamt, ta det lungt på passen och bygg upp grunden så sakteliga och lägg på kvalite/tempo framöver och SJÄLVKLART kommer du att lyckas med GV 2013 sub 2h, speciellt med tanke på att du kommit så pass långt som att klara av 13km i det tempot redan nu,

Än en gång LYCKA TILL och skynda långsamt.....
/Mats
Fredrik erlandsson
1975 • Östansjö
#4
13 juni 2012 kl 10:23
Gilla
Starkt jobbat Mats. Ingen dålig resa du gjort.
Känns som jag är lite på rätt väg. Kommer fortsätta med lite längre pass i lugnt tempo och förhoppningsvis komma ner i vikt.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#5
13 juni 2012 kl 10:44
Gilla
Även jag har börjat om "på äldre dar" efter 15 års soffsittande.
Tror på Mats idé...spring som du gör i lugnt tempo men försök att sakta öka längden på passen.
Tror man måste komma ur sin egen komfortzon, annars fastnar man på en viss nivå. Om passen blir för långa får du helt enkelt öka tempot en aning :-)
För mig och min tävlingshjärna har det varit avgörande att ladda ned en bra GPS app till min telefon (Runmeter för iPhone i mitt fall). Då kan jag följa och mäta mot föregående pass. Antingen lite längre eller lite snabbare än sist :-)
GPS klocka funkar naturligtvis också. Sen bokför här på jogg i träningsdagboken. Man skall inte underskatta ett snyggt diagram över sin träning :-)

Lycka till!
Öka inte för fort bara...
Mikael C
1972 • Älvsjö
#6
13 juni 2012 kl 11:44
Gilla
Jag har aldrig tränat nåt öht innan jag började springa mest för att få upp konditionen förra året. Jag har kört med alla tekniska gadgets man kan ha för att mäta framsteg, det är det som håller mig igång. Jag har inte försökt pressa mig för mycket utan har nog hållt mig mycket i komfortzonen. Det är kanske lätt att tro att man hamnar på en platå och det är säkert sant om man är vältränad men om man som jag kommer från 39 års soffslitande så följer komfortzonen med i ökningen, den flyttar sig högre upp både i distans och hastighet men utan att man riskerar att skada sig (för mycket).
Jag har inte haft nåt viktminskningsmål direkt men har sen oktober gått från 80 till 71 (184cm), är väl mest nöjd med att i princip ha blivit av med midjeväskan och att man numera faktiskt har kondition. Mitt första löppass (i maj förra året) varade i ca 1 kilometer, sen fick jag gå. Längsta pass nu var för en månad sen när jag sprang 23km, tog 2:14. Jag har kört benhårt på tre pass i veckan...

Mitt råd är väl egentligen att ta det lugnt, lyssna på kroppen och köra så hårt som det känns bekvämt utan att göra ont. Du har ett år på dig till maran, du kommer att hinna :)
1972 • Lund
#7
13 juni 2012 kl 21:33
Gilla
Jösses, detta är sannerligen minerat område för mig. HOCKEYSPELARE i mängder!!!

Mitt råd till dig, Fredrik är att verkligen insupa de goda råd andra gett dig här på tråden. Jag kan knappast tillföra särskilt mycket.

Vill mest av allt önska dig lycka till. Tränar du klokt och regelbundet är jag övertygad om att du klarar ditt mål.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.