Cykel Övrigt 477 inlägg 23058 visningar

Rookie-tråden!! Alla kategorier!

Jenny B
1977 • Sundbyberg
#1
12 juni 2012 - 10:32
Gilla
Hej!

Som cykelentusiast men inte proffs el den som tävlar behövs en egen tråd! Hoppas på många bra frågor från alla som behöver veta, och många bra svar från er som vet!


Jag börjar med en fråga om transport, ska åka till Gotland i sommar, utan bil och med 2 barn, väskor, rubbet Vill gärna få med cykeln på semestern men hur går man till väga då?!
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
1968 • Tolfta
#21
13 juni 2012 kl 22:48
Gilla
Jenny jag skall leta upp sidan, återkommer imorgon.. nu har jag ett möte med John Blund..

Mvh
FritZzzzzzz................
Daniel Alvarsson
1989 • Nässjö
#22
14 juni 2012 kl 01:15
Gilla
Nybörjarfråga: ska bakhjulet vara lika "lättrullat" som framhjulet?
1968 • Tolfta
#23
14 juni 2012 kl 05:38
Gilla
@Daniel: För oss amatörer är det nog ingen större skillnad, dock innehåller ju bakhjulets nav lite mer "teknik" än framhjulets nav (body etc) så det stannar nog fortare om man skulle göra en test och snurra på bägge hjulen med exakt samma kraft.
Bakhjulet väger ju också alltid mer än framhjulet.

Hoppas det är svar nog på din fråga Daniel?

Mvh
Fritz
1968 • Tolfta
#24
14 juni 2012 kl 07:44
Gilla
@Jenny: Här är länken där du kan själv göra en "bikefit" och se vilken ramstorlek du skall ha. http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO

Ta hjälp av gubben, ta fram tumstocken/måttband och ha kul en stund =) Ang. tumstock och måttband det är bara ben, armar och din längd etc som skall mätas inget annat! ;-D

Lycka till!

mvh
Fritz
Jenny B
1977 • Sundbyberg
#25
16 juni 2012 kl 21:09
Gilla
Okej, nästa rookie-fråga (verkar bara vara jag som hittat hit, eller är det bara jag som vågar fråga?!!!)!

Jag har ju som sagt rätt nyligen blivit frälst vid cykeln ;) och längtar nu till nästa sommar, tänker mig tjejvättern kanske?! Kollade deras hemsida men är det för tidigt att anmäla sig?!

Och visst måste man inte cykla i klunga?!
Jenny B
1977 • Sundbyberg
#26
16 juni 2012 kl 21:09
Gilla
Och vad betyder "sub"?! ;))
1968 • Tolfta
#27
17 juni 2012 kl 09:23
Gilla
Hallå Jenny,

Sub= undergrupp

Angående din andra fråga/inlägg.. lugn snart så kommer de andra med frågor. Promise! Om man inte frågar får man inga svar! =)

Tjejvättern klarar du utan problem, dock har du höga mål (snabba tider) kanske du skall fundera på ett upplägg för att nå målet redan nu.
Då jag inte kör VR/TVR/HVR normalt har bara kört HVR (1gång) och då efteranmälde mig har jag tyvärr ingen aning om när man anmäler sig, fast då Tjejvr och hvr aldrig är fulla så behöver du inte bekymdra dig om detta.. dock har jag någon svag förnimmelse att anmälningen öppnar i sept/okt.

Nope du behöver absolut inte köra i klunga, dock blir det lite roligare om man gör det... jag körde HVR i stort sett ensam, men hade verkligen uppskattat lite draghjälp, utöver den jag "snodde" åt mig

mvh
Fritz
Jenny B
1977 • Sundbyberg
#28
17 juni 2012 kl 10:37
Gilla
Tack igen för ovärderliga svar Fritz!

Ja jag såg nånstans att anmälan för VR öppnar i spet/okt, antar att TVR har samma då!

Jag har ju än så länge inte den cykeln jag önskar men min tanke är att träna med den jag har tills jag drar ihop stålar att köpa ny för. Får se om det blir ngn klunga för mej till nästa år, det är ju lång tid dit å mkt kan hända!

Har du nåt bra tips på upplägg för träning inför ett lopp som är så pass långt bort i tiden?! Med tanke på jobb/hus/småbarn finns inte såå mkt tid för träning tyvärr!
1965 • Rottne
#29
17 juni 2012 kl 12:43
Gilla
Vad jag förstår så öpnnar allt för anmälan den 1 oktober och som Fritz sa så är varken tjej- eller halvvättern fulla men det kostar mer att anmäla sig sent. Det som är roligt med tjejvättern är att man nästan aldrig är själv det finns alltid någon som man cyklar ikapp.
1964 • Jönköping
#30
17 juni 2012 kl 13:04
Gilla
@Jenny..Jag tycker du tar den här säsongen och bara cykla för det är roligt, lär känna din kropp, lär dig cykelteknik, börja lätt för att sedan bygga upp intensiteten på dina pass. Sedan till hösten föreslår jag du tar kontakt med ditt lokala gym för din vinterträning med spinning. Leta upp ett gym som har någon instruktör som kör periodiserad träning, då kommer du få en genomtänkt/allsidig kondition och uthållighetsträning under hela vintern. Beroende på var du bor i Sverige så kan du komplettera med ute cykling. Avsett gärna en träningsdag till att träna upp din Core (Mage/Rygg) funkar utmärkt i samband med att du har tränat spinning.
Lycka till med din träning
Claes
1968 • Tolfta
#31
17 juni 2012 kl 15:39 Redigerad 17 juni 2012 kl 15:40
Gilla
Hej igen Jenny, bara kul att kunna hjälpa till. Precis som Claes skriver så se bara till att ha kul på hojjen så kommer det andra, dock är du otålig så är mitt tips att ta kontakt med din loka cykelklubb (förslagsvis Spårvägarna, Fredrikshof el. Vallentuna CK.. oj glömde SMACK) de har alla någpn form av motionscykling och jag är säker på att någon av dem även har nybörjargrupper.

I dessa nyb.grupper så brukar de träna teknik och olika former av upplägg som skall passa de flesta.

Ang. Spinning, absolut är det bra, dock brukar jag sätta upp ettt varningen finger för denna träningsform, och det är att oavsett hur "bra" man är på spinninghojjen så är det oftast inte ens i närheten av att ha asfalt/grus under hjulen. Många får en chock när de väl kommer ut (på grönbete) och hur "tungt" det helt plötsligt går. Din hoj du har nu kan du utan större besvär göra om till en vinterhoj då kan du alternera spinningen med några turer utomhus även i vinter. Core (bålträning) är bra, grymt bra faktiskt.

Förslag till dig Jenny, släpa dig upp mot metropolen i Norduppland, ta med dig "gubben" så skall jag se till att det finns en hoj för er bägge (hur lång är din gubbe, och vilken skostorlek har han?) så kan vi ta en "långtur" någon gång nu i sommar... frugan vet inte om detta, men hon hänger på hon också =D Då kan jag har lite "träning" för/med er..

Hoppas din gubbe inte har problem med att bära kläder i pastell... d.v.s. Celeste ;-D

Mvh
Fritz
Jenny B
1977 • Sundbyberg
#32
17 juni 2012 kl 21:42
Gilla
Tack igen för svar och tips!
Blir som du säger Claes, denna säsong blir till att köra för skoj och för att "lära mig cykla", har som tidigare sagt nyss köpt spd-skor och bara det är ju ett helt nytt sätt att ta sig fram lixom!

Spinning har jag provat 1 (!!) ggn, tyckte att det var helt hemskt! Jag var väl iofs i riktigt dålig kondition men lär inte ge mej på det igen i första taget! OM jag köper en racer i år kan jag tänka mej att sätta mej på motionscykeln på gymet iaf, och så småningom kanske testa spinning igen!

Ja det där med att besöka Norduppland lär nog få vänt, finns varken tid el cykel (!) för det, dessutom drar gubben 48 i skor så där får du isf en hård nöt att knäcka!!

Nu till dagens event!

Var på impuls in på Sportson idag, mest för att visa sambon vad jag har tänkt mej å få känna på lite cyklar.
Killen som jobbade där verkade ha bra koll men det här med dam/herr-cykel tyckte han inte var det absolut viktigaste när man valde instegscykel, han menade att det skulle funka lika bra med en mindre herrcykel och sen justera sadel/styre om det var så.

Jag berätta vad jag "hade läst på nätet" ( Fritz!) om att mäta kroppen i olika viklar osv, och han tyckte att det var kanske viktigare när man var mer rutinerad och ville lägga mer än typ 10´på en cykel.

Kändes iofs vettigt när han sa det men jag blev osäker.
Provsatt en Specialized herrcykel i strl 54 som kändes ok, men svårt å veta stillasittande, med gummistövlar å allt!

Han pratade även en del om däck, att dessa smala "tunna" blanka som är på en racer mkt lättare får punka, så lät som att om man tex cyklar upp för en trottoarkant el liknande så går det sönder??
Jag sa att jag aldrig haft punka på min nuvarande, även om den är en helt annan typ av cykel och han sa att "ja vissa får ju aldrig det och vissa får det..." :))

Hur orolig behöver jag vara för punka isf?
Jag vart lite avskräckt, hur ska jag kunna ta mej ut till bra cykelvägar om däcken går sönder så lätt?
Är jag för lättskrämd nu?!!

1968 • Tolfta
#33
17 juni 2012 kl 22:03
Gilla
Hm ja 48:or blir svårt!! Annars hade ju jag tänkt fixa hojjar till er bägge för en gemensam tur =) Så det skall du inte tänka på! =)

"Nu till dagens event!
"Provsatt en Specialized herrcykel i strl 54" - ehhhh!! Tusan! OK jag gillar att ha för "små" hojjar men som 192 ö.h. och kör med en 57:a till nöds kan jag även köra en 55:a om jag får skaffa en längre styrstam. Skulle verkligen vilja se dig på en 54;a hade du händerna nere i bocken?? Och OM du hade det var armarna lätt böjda ?
En bikefit är viktig oavsett pris på hojjen, då den är till för att du skall sitta bekvämt samt undvika skador på knän, rygg, armar.... etc etc Måtten är nästan densamma på cykeln för 5000:- som för den för 100 000:- Så kontentan av det hela efter ditt besök på Sportson, så pratade han en massa strunt! Var han sommarjobbare eller?

Angående det med däck, Återigen pratade han till viss del i nattmössan! OK att däcken är smala och så, och punkteringar får man räkna med, de kommer någon gång var så säker, men att välja bort racer för detta.. Nä! Har i år kört 417mil hitintills och klarat mig helt från punkteringar, i alla fall vad jag kommer ihåg, förra året hade jag, tror jag, en 3-4 punkteringar. varav två med ungefär en kvart mellan dem.. satt en yttepytteliten glasbit i däcket och när jag ställde mig upp så ..pssssssss
Sedan skall man ju inte leta upp "potthål" och "gruspartier" på vägarna då ökar ju risken för punka. =)

Inte skall du vara avskräckt! Vi får ha kurs hur man byter slang, annars får du vänta på någon gentleman (de finns allt för många) som kommer och hjälper dig =)

Mvh
Fritz

Ps.. min mobil "plingar" och jag ser att du svarar på mina kommentarer på FB... och NEJ skärm hör inte hemma på en hjälm inte om man kör racer!!! :-D.. naughty naughty!!!
Jenny B
1977 • Sundbyberg
#34
17 juni 2012 kl 22:11
Gilla
Jaha, ja du ser!

Jäkla sportsonkille, han verkade ju veta vad han snackade om!
Han frågade om jag såg navet på framhjulet när jag satt med händerna uppe på styret, det gjorde jag ju, då sa han att det ska typ gömmas bakom styret/styrstammen om det är rätt.

Jag tänker på det där med att komma ut till "rätt vägar", jag bor i en närförort till Sthlm och vägarna ut till tex Ekerö (där jag cyklat en del och jag vet att många racercyklare kör) är ju inte sådär vidare bra. men man måste ju dit lixom?!

Och ja jag lär mej nog, annars är jag grymt bra på att vänta på gentlemän på snabba cyklar som kan hjälpa en dam i nöd!

Näää okej, jag fattar! Vad "ska man ha" för hjälm då?! Jag tycker dom är så snygga som är lixom "taggiga" bakåt!!
1968 • Tolfta
#35
17 juni 2012 kl 22:23
Gilla
"Taggiga" bakåt är även de flesta racerhjälmar, om du hittar en hjälm som den du visar på FB så visst kan du köpa den, Thank God! så brukar det vara möjligt att slita bort skärmen =)

Hojta till när du skall till en butik, frugan och jag kan göra en "utflykt" hem till stan och följa med dig nästa gång =)
Som jag skrev tidigare, då är ju vissa försäljare mer intresserad av att sälja en hoj snabbt till dig som kund, och struntar helt i hur du sitter. Så drabbades frugan, och som sagt gick från en 52:a till en 46:a =)

Hm Sumpan till Brommaplan, men det finns väl en fin led mellan de två områdena om jag inte missminner mig helt galet. Den går strax söder om Bromma flygplats. från Sumpan så kan du ju tråckla dig igenom industriområdet .. har för mig att det går cykelbanor från sumpan till det industriområdet, det som Dahl:s VVS ligger i.

Ekerö är ju annars grymt bra område för cyklister, speciellt om man åker mot Lovön har jag för mig (på Lovö k:a ligger för övrigt Carin Göring begravd) .. Om man kollar på Hofvets hemsida och deras forum så brukar de skriva om sina turer på Ekerö där =)

Mvh
Fritz
Jenny B
1977 • Sundbyberg
#36
17 juni 2012 kl 23:01
Gilla
Jooodå, visst finns det helt ok cykelvägar, men jag blev ju helt förskräckt och tänkte på potthål och gruspartier, sånt kan man väl inte undvika helt?!

Men du, igen, sub=undergrupper, men till vad?! Jag fattar fortfarande inte!! ;))
1961 • Göteborg
Administratör
#37
18 juni 2012 kl 08:56
Gilla
Med sub-grupper menar man grupper som har som mål att komma under en viss tid, t ex en sub12-grupp vill komma runt Vätternrundan på mindre än 12 timmar. Uttrycket "sub" används även inom löpning när det gäller målsättning: "Mitt mål för i år är sub 45 på milen".
Jenny B
1977 • Sundbyberg
#38
18 juni 2012 kl 09:31
Gilla
Aha, okej! Tack Erik för svar!
Elin
1979 • Stockholm
#39
18 juni 2012 kl 17:56
Gilla
Jag är i desperat behov av hjälp. Jag och min vän fick för oss att vi skulle åka på cykelsemester. Ingen av oss har någonsin gjort detta tidigare och mina erfarenheter av cyklar sträcker sig till de stillastående metallsakerna på de svettiga spinningpassen.

Jag är nu i desperat behov av hjälp. Vi måste bestämma en rutt, vi börjar från Stockholm, kommer att vara borta i fem dagar och vi är toknybörjare som vill ha en ganska soft semester. Översättning: Cykla lite lätt, dricka lite vin, grilla och bo på mysiga ställen. Inget lyxigt dock, bara ganska slappt.

Kan någon tipsa eller hjälpa oss?
Leif Åström
1954 • Lund
#40
18 juni 2012 kl 18:08
Gilla
Åland
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.