Löpning Skador & Rehab 49 inlägg 11678 visningar

Benhinnor värker, hjälp!

Jonas B
1986 • Gbg
#1
17 juni 2012 - 12:28
Gilla
Hej!

Jag har tidigare varit elitidrottare så jag har egentligen alltid varit bra tränad. Nu när jag lagt ner sporten pga jobbet så har jag velat hålla igång med löpning.

Problemet är att jag endast kan springa en gång på ca 5 km innan mina benhinnor börjar värka och jag knappt kan gå på en vecka efteråt.

Jag har varit hos en fotspecialist i Tranås som gjorde ett inlägg till mig. Detta hjälpte inte och eftersom inläggen var hårda som trä fick jag även ont under fötterna.

Hur ska man gå till väga. Min dröm är att kunna springa utan problem, kommer jag någonsin kunna göra detta?
Någon i närheten av Göteborg som har erfarenheter om duktiga fotspecialister som kan hjälpa mig?

Mvh Jonas
< < < 1 2 3 > > >
Johan
1993 • Borås
#2
17 juni 2012 kl 13:40 Redigerad 17 juni 2012 kl 13:40
Gilla
Spring en kort distans och öka lite varje gång, spring inte 5 km det första du gör. Du måste låta kroppen bygga upp sig istället för att köra på fullt direkt.
1990 • Stockholm
#3
17 juni 2012 kl 13:40
Gilla
Träna upp benstyrkan i benen med tåhävningar etc. innan du drar igång med löpningen. Fokusera mest på nedre vadmuskeln(soleus). Stegra sedan långsamt igång med löpningen, öka max 10% i sträcka per vecka!
Jonas B
1986 • Gbg
#4
17 juni 2012 kl 16:02
Gilla
Jag tror problemet snarare är mina fötter. Har väldigt sned fotnedsättning eller vad man ska kalla det.
Har testat att springa på löpband med ganska mycket lutning, detta fungerar bättre då man använder vaderna mer.
Då körde jag också som ni säger, började på 3 km och stegrade under några månader upp till milen. Sedan började problemen igen.

Jag kan springa ungefär en kilometer på asfalt innan det börjar värka i benhinnorna.
Christian
1980 • Gävle
#5
17 juni 2012 kl 19:37
Gilla
Spring inte på asfalt. Mjukt underlag är mycket skonsammare. Det är stötarna när fötterna slår i backen som skapar inflammationen.
Carl Petersson
1995 • Mariestad
#6
17 juni 2012 kl 19:50
Gilla
Elit i vilken idrott?

Du kan ju alltid försöka träna dig igenom det om problemen är återkommande.
Per Niblaeus
1991 • Linköping
#7
17 juni 2012 kl 20:03
Gilla
Vet hur det känns (minus elitidrottar-delen...). Har tränat en hel del från och till de senaste åren och nu anmält mig till Lidingöloppet i höst. Nu på sommarkanten har dock benhinnorna gjort sig påminda igen (haft problem från och till de senaste 4-5 åren) och jag börjar känna mig rejält uppgiven. Dels är jag extremt besviken på min kropp som vägrar samarbeta - det är väldigt jobbigt när det är den snarare än psyket som brister och jag tvingas avstå från den typ av träning som jag älskar mest. Dessutom har jag sett fram emot att dra till med en tid på 2:15, taggad av en galen kompis, och nu känns det som att jag sannolikt kommer att behöva glömma den tiden och snarare överväga om jag ens kommer att ta mig i mål. Vad göra?
Joel Bylund
1984 • Liljeholmskajen
#8
17 juni 2012 kl 23:13
Gilla
Jonas: Vad har du för löparskor?
magnus
1982 • kristianstad
#9
18 juni 2012 kl 01:55
Gilla
Jag har själv problem med behinnor.
Jag brukar variera med att springa med Five fingers och tycker inte alls att man belastar på samma sätt. På samma gång tränar du upp vad- och fotmuskulaturen.

Träna gärna på annat underlag än asfalt och träna även i motlut om du har möjlighet.
Elin Dunegård
1986 • Malmö
#10
18 juni 2012 kl 07:16
Gilla
Jag har också massa problem med mina benhinnor och har haft det i galet många år nu. Ska jag vara ärlig är det nog bara att acceptera smärtan och köra tills det inte är hållbart längre.
Jag är också elitidrottare inom fotboll och har även opererat båda benen för 10 år sedan. Detta hjälpe inte heller,tyvärr. Jag har kronisk benhinneinflammation och har väl hel enkelt lärt mig att leva med det. Men saker som kan underlätta smärtan är ju att ha bra skor och inlägg. Inlägg är drygt i början men efter ett tag känner du inte av dom. Att springa på hårt underlag är inte att rekommendera heller. Sen får du lära dig att känna din egen kropp. Ju mer jag vilar och sen kör igång desto mer ont gör det på mig.
Lycka till!
1976 • Trollhättan
#11
18 juni 2012 kl 08:23
Gilla
Har du skor med pronationsstöd? Det hjälpte mig när jag hade ont i knät. Jag gick till en "sulgjutargubbe" men han sa att jag hade väldigt litet stegfel och att det borde räcka med pronationsskor.

Kan vara värt att testa!
Johan
1993 • Borås
#12
14 juli 2012 kl 12:56
Gilla
Nu när jag vilat väldigt länge och börjat småspringa igen får jag inte ont i insida skenben som jag ALLTID fått förut, utan nu är det endast det vänstra skenbenet på utsidan (anterior tibialis). Har också problem med den vänstra ankeln men det största problemet är skenbenet.

Jag kan inte stretcha anterior tibialis eftersom jag då skadar mina skadade ligiment i foten, gör jag tåhävningar får jag också ont i foten.

Vad kan jag göra? Jag har ortopediska inlägg men vet inte om de hjälper mot utsida skenben.
1963 • Linköping
#13
14 juli 2012 kl 13:16 Redigerad 14 juli 2012 kl 13:17
Gilla
Eftersom jag har problem med benhinnorna men ändå fortsatt löpa så gott det går i 2 år så kan jag säga att för min del så spelar det inte jättestor roll om jag springer i spåret eller på asfalt, problemen kommer ändå.

När man väl fått ont måste man vänta tills det gått över, även om det det tar en vecka eller mer. I mitt fall har detta lett till att jag i snitt bara fått ut c:a 1.5 löppass per vecka. Enstaka veckor har jag kunnat köra 2 eller 3 pass men då fått betala med att behöva vänta minst en vecka tills det slutat göra ont. Dock har jag ändå kunnat köra upp till halvmara men då alltid fått vänta minst en vecka till nästa pass.

Pga annan skada har jag nu påbörjat ett nytt experiment, det ska bli intressant att se om det håller. Efter uppehåll på 3 veckor började jag med att springa varannan dag. Första gången 2.5km och sen trappar jag upp med 0.5km per gång. Hittills känns det bra men jag har bara kört 4 ggr. Denna gången ska jag nog även försöka hålla lugnt 5-minuterstempo tills jag kommit upp i en veckodistans på 3 mil, det är det dubbla mot vad jag fått ut under min löparkarriär som påbörjades för 2 år sedan. Om jag lyckas med detta utan problem så börjar jag försiktigt med fartträning igen. Går det åt pipan så får jag väl köra vidare som tidigare, inte hela världen.

Andra erfarenheter är att halvlugna pass har gått ganska bra men intervallpass brukar nästan alltid leda till problem med benhinnorna.

Kör tåhävningar, hälgång m.m. men har inte märkt någon större effekt av detta på benhinnorna.
Helene Kolseth
1963 • Falun
#14
14 juli 2012 kl 17:10
Gilla
hade problem med behinnorna tidigare och fick då tipset att duscha med växlande varmt och iskallt vatten på smalbenen efter löpningen. Det funkade för mig.
Johan
1993 • Borås
#15
14 juli 2012 kl 20:18
Gilla
Helene, hur länge hade du haft problemen? Inte så länge antar jag?

Dana
1965 • Helsingborg
#16
15 juli 2012 kl 07:06
Gilla
jag valde att avstå helt från träning för att se hhur det blir med benhinnor. idag är det en månad sedan jag inte har sprungit ute. har ingen smärta als i benhinnorna, inte heller när jag trycker ordentligt på dom ställena som värkade innan. har sprungit i tisdags 20 min, och fredags en halvtimme på löpbandet och det kändes bra. alltså ingen smärta . det var min test, hade nästan dålig samvete:) men sen var det bara skönt att INTE springa. nu ska jag ut och testa mina benhinnor på asfalt får se.
var för två veckor sedan hos kiroprakt och fick akupunktur, lite strömterapioch massage. själv har jag använt kinesiotejp gjort tåhävningar och masserat själv benen.
1963 • Linköping
#17
23 juli 2012 kl 15:52
Gilla
Jag börjar se ljuset i tunneln angående benhinneinflammation (hoppas att det inte är loket som snart kommer att köra över mig...)

Tidigare har jag bara klarat 1.5 pass i veckan i snitt under två års löpning, enstaka veckor max 2 eller 3 pass men sen ofelbart ont och vila minst en vecka, därav bara 1.5 pass (och ungefär lika många mil) i veckan i snitt.

Nu har jag lyckats köra hela 9 pass i rad, varannan dag. Började med 2.5km och har ökat 0.5km varje gång. Idag blev det 6.5km och jag hoppas kunna öka upp till en mil innan jag funderar på hur jag går vidare. En mil varannan dag är ju faktiskt 3.5 mil i veckan i genomsnitt och så mycket har jag inte ens varit uppe i en enda vecka. Även om jag kunnat köra halvmara och något längre så har jag därefter fått vila minst en vecka innan benhinnorna lugnat ner sig.

Har försökt köra långsamt även om det blev lite väl fort första gångerna. Har haft lite småkänningar men sen provade jag att duscha benhinnorna med kallt vatten. En del har skrivit om att att växla mellan varmt och kallt men jag har bara duschat i kallt. Ännu så länge känns det jättebra och jag har aldrig tidigare lyckats springa så ofta och så länge utan att få jätteont!

Jag har även dragits med ont i en häl länge som nu helt försvunnit, det skulle inte förvåna mig om det är spolandet i kallt vatten som fått med den på köpet!
Frida
1981 • Göteborg
#18
23 juli 2012 kl 18:26
Gilla
Varför trappar ni upp så fort? (Hans i sträcka, Dana i underlag)
Känns det inte rimligare att vänja benen vid ökad belastning långsamt istället för att leta efter gränsen för vad de klarar igen?
Oscar Hamréus
1981 • Floda
#19
23 juli 2012 kl 18:33
Gilla
Jag hade samma. Jag fick i princip kramp i benhinnorna efter ett par kilometer och kunde knappt röra mig. Det som hjälpte var att ta det lite lugnt och stanna direkt en stund när jag fick känningar och sen springa vidare.

Jag fick också ont på utsidan av fötterna, den smärtan släppte efter några kilometer och så har det varit hur länge som helst.

De enda gångerna jag inte alls känt av någon smärta i benhinnor eller fötter är när jag nu har sprungit några mil i mina VFF. Tidigt att säga såklart, men jag hoppas verkligen att det håller i sig. Igår sprang jag 12km i terräng utan att ha ont över huvud taget. Förutom när jag råkade trampa på en kotte eller så :)
1963 • Linköping
#20
23 juli 2012 kl 18:55
Gilla
Frida,

Jag tycker inte att jag trappar upp fort. Jag har tidigare sprungit flera halvmaror på träning, bl.a. en under 1:44 efter blygsam träning.

Att från den nivån börja på 2.5km (egentligen pga annan skada) och sen öka med 0.5km per gång känns inte som någon snabb upptrappning. Hur som helst har det gått bra hittills, 9 pass i rad varannan dag utan några problem. Om jag skulle få bakslag så skulle jag antingen kunna vila några dagar eller möjligen sluta trappa upp, alternativt backa till lägre distans igen.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.