Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 3305 visningar

Löparknä av benlängdsskillnad

1980 • Stockholm
#1
17 juli 2012 - 14:12
Gilla
Hej,

Jag är en nybliven löpare, jag har spelat mycket squash innan och upptäckte i maj hur kul det var att springa så jag har gjort det allt mer och mer.
För ett par veckor sedan sprang jag nog lite för mycket för vad min kropp klarar av. Under veckan betade jag nog av 4 mil och det hela avslutades med ett långpass på dryga 2 mil.
Dessutom sprang jag då på en sluttande vägbana med lutningen åt samma håll hela sträckan.
Detta resulterade i att jag fick ont i knät, eller vid sidan av knät och hade svårt att gå ner för trappor och sluttningar. Alla symtom för löparknä. Så jag träffade en naprapat idag och han ställde samma diagnos.

Men dessutom menade han att jag har en benlängdsskillnad på ca: 1cm, mitt vänstra ben är kortare och det är det som har legat bakom löparknät, som också är på vänster ben, detta blev speciellt kraftigt när jag sprang min runda i sluttning då lutningen var åt "fel" håll och förstärkte åverkan på knät.

Allt detta verkar fullkomligt logiskt och stämmer med hur jag har känt under min löpning.

Nu rekommenderade naprapaten mig att gå till en ortoped för att prova ut inlägg som kompenserar för min benlängdsskillnad för att få bukt på problemet vilket leder till min fråga.

Bör jag gå till ortoped även fast min skillnad bara är så liten?
Vad jag har förstått ska inte 1 cm vara så mycket när det kommer till benlängdsskillnad och att gjuta inlägg känns som ganska stora växlar.
Räcker det inte bara att jag är medveten om min skillnad och väljer att springa i motsatta sluttningar eller plana vägar?

Kan framfotsisättning vara en lösning eller förvärra det? Jag tror att de ortopediska inläggen oftast brukar se ut så att de kompenserar endast i hälen, hur fungerar det då?

Tack för ett trevligt forum förresten och Sajt!

/Axel
fredrik persson
1976 • Strömsund
#2
17 juli 2012 kl 14:27
Gilla
Jag skulle säga strunta i inlägg och menar att dina problem mer handlar om att du är oerfaren löpare som direkt börjat springa längre distanser. Du har i över 30 år klarat dig utan inlägg och kroppen är inte dummare än att den kompenserat för det. Skulle du nu börja med inlägg så skapar det mer problem än nytta.

Men detta är bara min personlig åsikt. Som grundar sig på att jag själv har gjort något liknande som dig, Har ungefär samma benlängdsskillnad och sprang LL utan mkt träning. Fick duktigt ont i knäna och gick då till fotklinik. Fick dyra ilägg som skulle kompensera för benlängsskillnad, plattfot etc etc....testade dem verkligen och ville få det funka Men dels var de så klumpiga att knappt passade i några skor, dels fick jag ordentlig skavsår och allt detta gjorde att löpningen inte alls funkade. Jag skippade dem då helt och började succesivt istället att börja springa mer och mer. För att bygga upp min löpstyrka. Det var helt rätt för mig, aldrig haft problem sedan dess. Så rådet är. Du kan inte gå från noll till fyra mill utan känningar. Acceptera att det tar tid innan ben etc tränas upp för löpningen. Lägg pengarna som inläggen alla behandlingar skulle kosta på nya par skor istället.
Irene
1968 • Åstorp
#3
17 juli 2012 kl 14:43
Gilla
Löparknä kommer oftast av för snabb ökning av sin löpning. Det man kan behöva korrigera om problemen kommer tillbaka eller håller i länge är steglängden, framförallt i nerförslut. I ditt fall känns det som att du behöver löpa under en längre tid än detta för att verkligen se om du behöver inlägg. Fotisättning kan också behöva ändras, liksom marken du springer på, som du skrev, lutade konstant åt ena hållet. Det som händer i kroppen vid löparknä är att senan från utsidan på höften( tensor fascia latae) som fäster under knäet blir stramt och börjar gnida mot kondylen på knäets utsida. Det är alltså av största vikt att man stretchar och håller musklerna normallånga.
1966 • Karlstad
#4
17 juli 2012 kl 14:46
Gilla
Instämmer helt med Fredrik och har samma erfarenhet. Undvik det monotona och låt kroppen hinna med. Inläggen kommer bara ge dig nya problem när du ska ändra på nåt du haft i trettio år.
Det är dessutom väldigt sällan man har nån direkt skillnad i benlängd, utan är oftare muskulaturen som anpassar sig efter olika yttre förutsättningar.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#5
17 juli 2012 kl 17:43
Gilla
Ibland eller ofta kan den upplevda benlängsskillnaden bero på snedhet i bäckenet och där låsning/förskjutning i ena sacro-ilicaleden som kan ge ett funktionellt kortare ben trots likadan skelettlängd.

Därför kan ibland besök hos kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast vara värdefullt då dessa kan normalisera s-i-leden om de är kunniga och det behövs. Det kan dock ta en tid med flera behandlingar.
Hanna Berg
1987 • Nacka
#6
17 juli 2012 kl 18:33
Gilla
Det där lät intressant Bo som jag framför allt märker av vid benböj då det blir snett nånstan från höften...

Och till Axel, jag har betydligt mer än 1 cm i benlängdsskillnad och hållt på och studsa fram och tillbaka och upp och ner hela livet. Jag har svårt att tro att det var orsaken. Däremot monotont arbete och dessutom din 0-100 satsning!! :) låter som en troligare anledning... Den enda gång ja tagit upp skillnaden med en sjukgymnast sa han att kroppen normalt kan kompensera för uppemot 3 cm!?!

Kör rehab och kom tillbaka och prova dig fram i rätt takt! :D Lycka till!
HR
1972 • Stockholm
#7
17 juli 2012 kl 19:04
Gilla
Jag tänker samma som Bo, att i många fall är det en obalans i kroppen som bidrar till löparknä. Även om man springer längre sträcka på doserad väg så kan det räcka för att vaska fram löparknä-känningar.

Själv hade jag under femton års löpning aldrig ens känning av löparknä, men efter åtta års uppehåll och ombörjarlöpning så har jag haft känning säkert fem sex gånger men lyckats mota det i grind. Dessutom har jag ju sambo som snart är klar Naprapat och som hjälper mig och tjatar lite på att jag ska vara mer förebyggande.

Dessutom har jag till och från en lätt snedställning i kroppen och den hjälper ju inte till direkt.
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#8
17 juli 2012 kl 21:16
Gilla
Säger också som Bo:
Jag var sned i bäckenet vilket gjorde att resterande del av ryggen (upp till nacken) kompenserade snedheten genom att vara mer eller mindre som ett "S".

Naprapaten "knäckte till mig" /tog bort låsningarna under tre besök, sen var det betydligt bättre!
Sen är det tydligen vanligt att muskulaturen som är VAN vid snedheten, gör att det är lätt att bli sned igen...
1963 • Bromma
#9
17 juli 2012 kl 22:32
Gilla
Jo, du kan nog få löparknä av en benlängdskillnad. Vad den i sin tur är orsakad av bör du få reda på av en naprapat eller sjukgymnast, som kan ställa rätt diagnos. Obalansen kan (som sagts ovan) bero på faktorer på andra ställen i kroppen, såväl skelett som muskler. För min del har jag fått mina muskler extrastretchade av min naprapat vid ett par tillfällen. Muskelstelhet har lett till benlängdskillnad hos mig. Mitt råd är att ta de professionella råden på allvar och inte bara köra på och hoppas att det löser sig så småningom.
1975 • Kiruna
#10
18 juli 2012 kl 00:35
Gilla
1cm är ingenting. Skulle gissa att det är svårt att hitta någon som inte stundtals har cirka 1cm i benlängdsskillnad.
Jag hade problem med löparknä pga en ökad träningsmängd och krokig rygg. Jag sprang med en normal benlängdsskillnad på 2-5cm utan inlägg och smärta. Idag har jag aldrig under 1 cm och har inga bekymmer.
Stretcha ITB-senan och piriformis och öka inte träningsmängden för fort plus mindre dämpade skor. Resten sköter kroppen själv
1980 • Stockholm
#11
18 juli 2012 kl 01:37
Gilla
Tack för alla svar!

Jag kommer nog att vänta ett tag och stretcha, träna mindre och rätt. Skulle det mot all förmodan inte fungera så får jag vända mig till ortopeden.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.