Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 6069 visningar

Ont i knät

Stefan Björk
1980 • Eskilstuna
#1
2 april 2007 - 11:14 (Redigerad 31 december 2005 - 00:00)
Gilla
Hejsan
Funderar om någon mer haft liknande/samma problem som jag har nu.
Har haft knäproblem som sedan v32 -06. Sökte då läkare och fick operation först i oktober(ville att menisken skulle sitta kvar) och senast i januari då de tog ut den trasiga menisken. Min smärta vill inte ge sig och jag kan nu i efterhand känna igen problematiken från dess jag sökte läkare första gången.
Min sjukgymnast klurar på om det kan vara ett plica syndrom som jag drass med. Det går tydligen någon nerv på insidan av knät som även kallas makaronisträngen. Denna smärtar och ter sig ogästvänligt mot mig. Vid längre promenader eller vid lättare löpning får jag stor smärta och har problem att sträcka ut knät. Efter bara 10-15 minuters stillsasittande vila så mår jag mycket bättre.
Jag har sedan november kört enklare rehab och litar till 100% på min sjukgymnast. Men jag undrar nu om någon mer har erfarenhet och kan ge mig tips och råd.

Tacksam för svar.
Stefan
Oskar Samuelsson
1990 • Mölndal
#2
2 april 2007 kl 16:59 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Opererade menisken hos Leif Swärd för ca två år sedan. Ett försök att sy ihop den misslyckades och efter en titthålsoperation där vi plockade bort 25% så var jag på bättringsvägen. Rysligt omständigt med knäoperationer i alla fall.
Det verkar mycket klurigt att det är en nerv som krånglar för dig. Annars brukar nog stärkning av muskulaturen i benet lösa flera problem.
Enda tipset är fortsatt rehab och kanske ett ord om vattenlöpning. Det hjälpte mig otroligt mycket eftersom knät smärtade hela halvåret efter operationen och jag tog svängar via onödiga benhinneinflammationer osv. En väst finns att hyra på de flesta badhus och det öppnar för fantastisk rehabträning men borde beaktas av övriga aktiva också. Skadeförebyggande träning borde spela en större roll i aktivas scheman.

Jag vet inte om du fått särkilt mycket hjälp av mitt lilla ordflöde, men det skadar i alla fall inte. Lycka till Stefan.
Markus Nikula
1972 • Trosa
#3
8 maj 2007 kl 15:45 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag känner igen symptomen. Vid längre löpturer, framförallt i låg fart, börjar det göra ont när jag skall böja ihop eller stäcka ut benet. 10-15 minuter hemma och det är i princip borta. Har varit hos ortoped på Sophiahemmet, fick remiss till magnetröntgen, då han misstänkte skador på menisk, men inget fel hittades. Känner ju ingenting av det till vardags så det är svårt att visa/förklara vad som gör ont vid en undersökning. Är ganska säker på att det rör sig om Plica syndrome.
http://www.kneeguru.co.uk/html/steps/step_05_patella/plica.html

Kolla även "External links of interest" på sidan.
1971 • Hyltebruk
#4
8 maj 2007 kl 16:46 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Stefan!
Jag har opererats för ett "kapselveck" på medial plica för 1,5 år sedan. Sitter på insidan av knäet.
Mina symptom (som jag trodde var generella) är smärta vid framför allt stillasittande längre stunder med böjt knä (buss, bil, bio, kurser...). Då klämmer knäskålen över plican och "stimulerar" densamma som är mycket blodfylld och känslig vilket ger smärta. Hur de tar bort vecket låter jag vara osagt.
Kan inte påstå att jag blivit mycket bättre efter operationen, men lite nytta kanske det gjorde.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.