Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 4274 visningar

Löparknä?

Ola
1976 • Stockholm
#1
24 juli 2012 - 23:02
Gilla
under ett långpass (15k för min del) i helgen fick jag smärta i mitt högra knä efter ca 12k. Jag drog ner på tempot samt stannade och strechade några gånger men fullföljde passet med en del smärta.

Dagen efter passet hade jag väldigt ont i knät när jag gick nerför trappor samt upplevede stelhet i knät. Jag har även ont när jag klämmer/masserar på senorna på utsidan av knät.

Nu har jag läst om knäskador på alla möjliga siter och alla symptom pekar på att det är löparknä som jag har drabbats av.
Jag masserar in knät med Voltaren Gel 3 ggr/dag samt strechar så ofta jag kan. Än så länge har jag inte testat att springa med knät.

Min fråga till er på forumet är om det finns olika grader av skadade löparknän? Jag upplever ju nu några dagar efter mitt pass inte några problem med att gå nerför trappor etc. Kan man dra ner på träningsmängden några veckor (skippa långpass och fartpass) i kombination med stretch och styrketräning eller är det total vila och därefter försiktig upptrappning som gäller?

Tacksam för svar från er med egen erfarenhet.
Kristoffer
Sverige
#2
24 juli 2012 kl 23:34
Gilla
Min lilla erfarenhet säger att varje knäproblem är unikt och att det bästa nog är att testa dig fram samtidigt som du lyssnar på kroppens signaler.

Jag hade ett knäproblem för några månader sedan som gjorde att jag hade ont när jag gick ett par dagar efter varje löppass. När smärtan försvann gav jag mig ut och sprang igen och tillbaks kom smärtan ett par dagar. Det var först när jag lät bli att springa två veckor i rad i kombination med balansövningar som det försvann helt.
HR
1972 • Stockholm
#3
25 juli 2012 kl 00:01
Gilla
Det kan vara ett begynnande löparknä, men det kan motverkas.

Har själv drabbats av känningar, har aldrig haft det innan, men haft mångårigt uppehåll och fått det som välkomstpresent när jag började igen. Tack så jävla mycket.

I mitt fall så var det bland annat lårmuskulaturen som blev väldigt stram (framsida lår, utsida, längs den längsgående senan som löper förbi knät och ger dig och mig och många andra problem) så min sambo fick kötta på med hård djupmassage för att det skulle släppa. Massage från utsida knä och upp mot höften. Det brukar finnas en muskelövergång vid mitten av utsida lår som klistrar igen på mig och känns förjävlig innan den släpper.

Det blir friktion i senan när du springer då den befinner sig i två ganska olika lägen i förhållande till en "benknapp", epikondylen, under rörelsen och den kan därför bli irriterad. Den går dock aldrig över benutskottet, vilket många tror.

För att motverka det kan man träna rörelsen "musslan" vilket känns fjompigt men ÄR effektivt. Dessutom kan du lyfta knäna och rotera utåt (motsatt håll mot en thai-box-knä-kick mot njuren i clinch om du fattar rörelsen då) och lösa upp höften lite.

Jag har en del stretch, men kan inte riktigt beskriva den i text på ett vettigt sätt. :( En enkel beskrivning är att sätta dig som i "halv" skräddarställning, dvs med ena benet vikt inåt mot ljumsken och med fotsulan mot insida lår och pressa ner knät mot marken, funkar för mig. Andra benet avslappnat.

Innan jag springer brukar jag göra den stående, då kan det poppa lite mjukt vid ledkapseln vid knät. I övrigt så stretchar jag ganska lite innan jag springer, egentligen bara vid behov, men just den är jag noga med.

Stretcha rumpan också, lätta att glömma. Sittande med knät över andra benet och ryggen rak, du vet säkert hur jag menar.

Vidare träning som hjälper dig direkt och indirekt är utfall och marklyft. Skittrist tycker jag men nyttan är god. Jag borde ta tag i det själv.
1957 • Halmstad
#4
25 juli 2012 kl 00:24
Gilla
Jag fick ont för ett år sedan efter att ha tränat flera dagars i följd. Det gick inte att springa alls och jag hade ont vid promenader. Kom snabbt till en bra sjukgymnast som undersökte mig och kom fram till att knät behövde röntgas. Han hjälpte mig igång med träning i simbassäng i väntan på läkarundersökning. Jag tränade även spinning och fick efter några månader veta att det var en spricka i minisken pga. överträning. Jag fick nya träningsprogram bland annat på gym. I januari kunde jag springa igen och har idag inga problem med löpningen, men har fler vilodagar numera.
1980 • Karlstad
#5
25 juli 2012 kl 08:53
Gilla
Fick akuta smärtor i knät under ett 15 km pass för en dryg vecka sedan.
Kom smygande för att till slut vara totalt ohanterbart. Provade igen dagen efter med rekält med stratch fram till dess och dessutom ordentligt med uppvärmning, men det gick inte alls. I panik sökte jag efter någon med lösning då jag starkt misstänkte sk löparknä. Fick tag på en naprapat som erbjöd behandling mot just löparknän. Ett fruktansvärt smärtsamt besök där då han körde stötvågsbehandling på själva muskeln uppe i höften samt en DJUP-gående massage av senan mellan höft och knä (utsida lår). Var totalt genomblöt av svett när jag gick därifrån! På det 2-3 dagars vila sen provlöpte jag 11 km i söndags och det gick med endast "känningar" i knät. Nu ska jag tillbaks för en ny misshandelsomgång imorgon och hoppas därefter att det ska bli helt bra genom min egen-behandling (massage av senan före varje löppass samt stretschav höften).
Ola
1976 • Stockholm
#6
25 juli 2012 kl 15:53
Gilla
Tack för all respons och tips. Eftersom jag är livrädd för att dra på mig en långvarig skada så kör jag nu en veckas träningsuppehåll varvat med voltaren gel, massage och strech. Därefter ska jag testa att springa 5K i lugnt tempo och om det går bra kommer jag successivt att trappa upp löpningen men både träna mer "löparstyrka" och strecha bättre än tidigare.

Önskad träningsmängd för mig är att springa 30-40 km per vecka fördelat på 3 pass (distans, intervall/fart, långpass)
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#7
26 juli 2012 kl 08:35
Gilla
Om det är känningar av löparknä kan ju en foamroller göra underverk också. Alternativt en kavel (men det är lite mer hard-core).
Lägg den på golvet, dig själv på sidan ovanpå och rulla längs utsida lår.
1984 • Kristianstad
#8
26 juli 2012 kl 08:42
Gilla
Låter precis som det som drabbade mig i slutet av Maj!

samma symptom, det som Henrik Rundgren beskrev så bra här ovanför fick jag förklarat för mig av sjukgymnasten jag uppsökte...

Jag gjorde som så att jag hittade dom övningarna som Henrik beskriver, samtidigt så började jag på gym och gjorde ett uppehåll i löpningen under nästan hela Juni (körde dock en del spinning för att inte tappa konditionen helt).

I slutet av Juni provade jag igen och det funkade, så nu har jag börjat bygga upp en rutin igen, sprang tidigare 75 km / vecka och det kommer jag inte i närheten av nu, men jag lägger mig på 30-35 km / vecka för tillfället och ökar i små steg, är också rädd för att dra på mig en långvarig skada....

Passar också på att slå ett slag för styrketräning, gör verkligen skillnad!
Jonas Svanström
1971 • Eskilstuna
#9
26 juli 2012 kl 09:51
Gilla
Den här videon förklarar det mesta! http://www.youtube.com/watch?v=LDhKVtkfnsg Och hittar du nått i den här stilen så kan du säkert springa lätt under tiden du stärker! http://www.youtube.com/watch?v=ahbX_RZYD0A&feature=channel&list=UL lite dåligt ljud men det summerar ihop det! Lycka till!
1963 • Bromma
#10
26 juli 2012 kl 13:36
Gilla
Ola: gå till en naprapat, så att du får rätt diagnos och rätt rehab för dig. Jag vet av egen erfarenhet att löparknä inte är en rolig skada och som kan förvärras med fel åtgärder. Jag hade inte klarat att rehabba mig ur den på egen hand. Ett naprapatbesök kan kosta en dryg femhundring, men är värt varenda krona!
Ola
1976 • Stockholm
#11
28 juli 2012 kl 22:51
Gilla
efter en veckas vila körde jag en runda på 5km i lugnt tempo på kuperad bana. Jag tog det extra försiktigt nedför några av de brantaste backarna. Strechade noga både före och efter rundan med fokus på "löparnknästrech"
Det som är positivt är att jag inte hade några känningar alls under passet vilket så klart känns väldig bra (!!).

Däremot så kände jag av knät när jag cyklade till badstranden igår och det är fortfarande ömt när jag klämmer/masserar på senorna vid utsidan av knät så 100% bra är det ju inte.

Jag kommer att fortsätta köra några lugna pass och stegvis lägga på både fart och distans tills jag kommer upp på normal nivå. Om jag får ont igen kommer jag att uppsöka läkare eller naprapat för att få en undersökning.

Hur som helst kommer jag att vara mycket mer noggrann med strech framöver och även lägga in löparstyrka som en rutin i min träning.

återigen tack för respons från alla!
Christian
1980 • Gävle
#12
28 juli 2012 kl 22:59
Gilla
Stretcha även dom dagarna du inte tränar. Den här stretchen är bra:http://blogg.piggelina.se/bilder/Lparkn_A80B/DSCF4797.jpg
Ola
1976 • Stockholm
#13
7 augusti 2012 kl 14:12
Gilla
efter en veckas träningsuppehåll + en veckas lugnare träning med kortare rundor (5K) + massor av strech sprang jag en ganska tuff runda på 10 K för att testa hur knät känns. (sista LL-milen). Detta längre och tuffare pass gick bra och jag hade inga känningar alls i knät under eller efter rundan. Däremot kändes höften och lårmuskeln väldigt stum och knät något diffust stelt dagarna efter..

idag var jag hos naprapat (som verkligen hade koll på skador/rehab för löpare). Hon ställde snabbt diagnosen löparknä men eftersom smärtan vid knät försvunnit under vilan (vilket innebär att inflammationen gått ner) + att jag kunde springa 10 K utan känningar så var hon väldigt positiv till att jag kan klara att fortsätta springa utan att det ska bli värre. Fick en bra behandling med massage och även några ordentliga "knäckningar" i höftleden.

Nu fortsätter jag att trappa upp träningen och strecha ordentligt både i samband med träning och där emellan. Jag kommer även att fortsätta gå till naprapaten 1 g/v tills knä och höft känns 100% bra igen.

känns mycket skönt att jag verkar kunna få ordning på skadan utan större avbrott i träningen.
1963 • Bromma
#14
8 augusti 2012 kl 14:16
Gilla
Bra att du besökte naprapat! Bra att du fortsätter strecha ordentligt! Bra att du går på återbesök! Varje skada ger erfarenheter av rehab som man kan använda som prehab :-)
HR
1972 • Stockholm
#15
8 augusti 2012 kl 19:12
Gilla
Ola: kul att du återkommer i tråden med besked om hur det har gått. Du får ta för vana att småstretcha lite i princip varje dag. Du kommer säkert få lite känningar då och då framöver, men det ska vara hanterbart. Jag får fortfarande små känningar men det hindrar inte min löpning längre.

En stretchvariant jag kör för mina känningar är ungefär som framsida lår. Om du har känningar på vänster sida/knä så greppa under vänsterfoten med höger hand och stretcha i ett läge där vänster ben/knä är bakom höger och du drar lite i vinkel ut snett bak mot höger. Du känner ganska omgående när det är lagom långt bak. Inga ryck utan lite snällt töj. Tvärtom för andra sidan.


Glöm inte stretcha sätet och höften också. Stramheten kan flytta på sig så ge den inte fäste någonstans så ger den med sig. :-)

Gunnar D; klockrent uttryck: prehab. Det snor jag rakt av. ;-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.