Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 11735 visningar

Sår under foten... börjar bli "desperat"

1967 • borås
#1
22 augusti 2012 - 11:25
Gilla
Extremt klantigt, men har lyckats med det obegripligt onödiga att skaffa mig ett sår (eller snarare en bit hud som lossnat) under fotvalvet. Typ där joggingskorna stöder upp foten. Resultatet är ju att det gör skitont att ta ett enda steg i snabbare än gångtakt oavsett vilken av mina löparskor jag provar. 1,5 vecka innan tjejmilen dessutom så nu verkar det inte bli träning på flera dagar (mer än på gymmet då, crosstrainern funkar och cykel).
Finns det nån som har bra tips på hur man får sår att läka extremt fort? Eller räcker det att ersätta löpningen med annan konditionsträning nån vecka för att hålla igång nivån jag lyckats komma upp i?
1965 • Eksjö
#2
22 augusti 2012 kl 11:33 Redigerad 22 augusti 2012 kl 11:32
Gilla
Svår fråga. Möjligen att skavsårsplåster Compeed skulle kunna funka. Jag har dock själv aldrig provat dem under fot - men de tål ju nötning från hälkappa redan inom 48 timmar (eller mindre) efter skavsår på hälen så lite belastning borde de tåla även under fot. Någon annan som har provat kanske chippar in...

http://www.apoteket.se/privatpersoner/radochprodukter/Sidor/Sarbettostick_Sarpahuden_Skavsar_oversikt.aspx
1978 • Västra Frölunda
#3
22 augusti 2012 kl 11:38
Gilla
Jag har några blödande skavsår som jag bara har täckt över med Compeed och det går hur bra som helst.

Sen är hålfoten inte byggd att stödja på så om du hoppar över de uppbyggda tjockskorna kommer du inte att belasta området heller.
1969 • Åkersberga
#4
22 augusti 2012 kl 11:45 Redigerad 22 augusti 2012 kl 11:45
Gilla
Provat att plocka ur innersulan? Jag blev av med en del skav genom att klippa bort hålfotskudden på innersulan på den tiden jag sprang med tjockskor. Nu springer jag barfota så skavsår är ju inte direkt ett problem längre :)
Men att go barefoot en vecka innan milen tänker inte ens jag rekommendera, hur fanatisk jag än är.
Sen är det ju inte döden att vila en vecka före loppet heller och bara bota såret om du tränat ordentligt tidigare. Kanske jogga lätt utan skor på gräsmatta bara för att blöda igenom benen.
Lycka till på Tjejmilen!
1983 • Umeå
#5
22 augusti 2012 kl 11:52 Redigerad 22 augusti 2012 kl 11:52
Gilla
Under ett misslyckat långpass förra månaden drabbades jag av blåsor på samma ställe, om jag förstår din beskrivning rätt, själva insidan av båda fötterna. Huden har ännu inte läkt samman helt, men jag har ändå kunnat springa obehindrat. Compeed har hjälpt en del, och trots ett lite knöligt ställe sitter plåstrena kvar ett par dagar. Men det som verkligen räddat mig är enkel, billig vaselin. Brer på ett tjockt gött lager innan jag tar på strumporna och sen är alla friktionsskador ett minne blott.

http://www.apoteket.se/privatpersoner/radochprodukter/common/produktinformation.aspx?Varuid=244823

http://www.apoteket.se/privatpersoner/radochprodukter/common/produktinformation.aspx?Varuid=117438
1967 • borås
#6
22 augusti 2012 kl 13:57
Gilla
Tack för tips. Det får bli vaselin och compeed som första strategi. Jag springer inte i tjockskor och att börja klippa i innersulan är nog inget jag ger mig på varken i Kinvaran eller Sky speed´s :-) Men plocka ur innersulan kanske kan fungera.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#7
22 augusti 2012 kl 15:13
Gilla
Om någon rekommenderar vaselin så vill jag kontra med SportSlick som är en liknande produkt men lite tjockare/drygare och framtagen specifikt för att bl.a. förhindra skavsår vid löpning osv.

Jag fick en tub av en kompis för ett par veckor sedan och tänkte "jaha, det kanske är bra att ha".

Sen smörjde jag in fötter, bröstvårtor, insida lår och armhålor med den (skadar ju inte, liksom) inför AXA Fjällmarathon 11 augusti.

43 km fjällöpning senare (dryga 8 timmar genom lera och surhål, över stock och sten, upp och ner för fjäll) hade jag till min förvåning inte minsta antydan till skavsår någonstans.

Jag brukar kunna få både skavsår och blödande bröstvårtor då jag springer i 90 minuter annars.

Helt otroligt.

SportSlick säljs numera i Sverige, sägs det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.