Löpning Träning 38 inlägg 6819 visningar

Sportdryck under långpass?

Christian
1980 • Borås
#1
4 september 2012 - 21:21
Gilla
Sabbas förbränningen under långpass om man dricker sportdryck under passet?
< < < 1 2 > > >
1965 • Kungsholmen
#21
5 september 2012 kl 12:18
Gilla
Henrik: Men det är så individuellt hur krampkänslig man är så en sådan jämförelse ger nog inget. Det vore intresantare att jämföra samma individer de gånger de får kramp och de gånger de inte får kramp och se om det finns korrelation mellan kramp och mineralnivåer. Alltså inte jämföra mellan olika individer utan bara data för samma individ.

Alternativt kunde man testa en person som ofta får kramp under ansträngning vid olika Na/Mg-nivåer i musklerna.
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#22
5 september 2012 kl 12:23
Gilla
@Oldboy , jag minns fortfarande de härliga bilderna på Rune Larsson när han saltar sitt vattenglas under en matpaus när dom sprang hem från Portugal :)


Annelie
1971 • Skövde
#23
5 september 2012 kl 12:41
Gilla
@Mikael: När jag var och tittade på Ultrafestivalen i Skövde var Rune Larsson där och supportade några löpare. Mot slutet av 24h gav han dem rejält saltat vatten för att ersätta det de svettats ut. För en tjej blev det dock för salt och resulterade i kräkningar :-(
Förövrigt var det väldigt inspirerande att se hans engagemang när han sprang och peppade de som var på väg att klara kraven för VM :-)
1977 • Eskilstuna
#24
5 september 2012 kl 13:07 Redigerad 5 september 2012 kl 13:06
Gilla
Jo att man behöver återställa både vätske och saltbalansen när man svettats under längre tid råder det väl ingen tvekan om som sagt.
Om kramprisken påverkas är väl som jag uppfattar det lite mer oklart.
1982 • Karlstad
#25
5 september 2012 kl 18:46
Gilla
Här är länken till Mittuniversitetets pressmeddelande om att triatler presterat bättre efter intag av sportdryck.
http://www.miun.se/sv/press/pressmeddelanden/Pressarkiv/2012/Sportdryck-vassar-deltagare-i-OS-grenen-triathlon/
Oldboy
1952 • Danderyd
#26
5 september 2012 kl 18:57
Gilla
Jo, under tävling i långdistans (över en timme i alla fall) anser de flesta att kolhydratintag förbättrar prestanda.
Intressant med den relativt stora mängden (108g på en timme), det sägs ju ofta att man inte kan ta upp så mycket kolhydrater.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#27
5 september 2012 kl 19:18
Gilla
Upp till marathon klarar sig nog en del (som jag gjorde) på enbart vatten och kan t o m må dåligt i magen av sportdryck under sådan tävling.
Oldboy
1952 • Danderyd
#28
5 september 2012 kl 22:21
Gilla
Jo, somliga tål inte något slags föda under tävling. Och jag har hört om hyggligt snabba löpare som springer marathon utan att dricka alls, utom om det är hett. Men just för marathon stämmer mängden glykogen+vad man ka ta upp under loppet hyggligt med det totala behovet glukos för många. Men vi är alla olika.
Acke5
1959 • Göteborg
#29
6 september 2012 kl 19:21 Redigerad 6 september 2012 kl 19:20
Gilla
@ Bo: "Upp till marathon klarar sig nog en del (som jag gjorde) på enbart vatten ... ".

Är det en helt orimlig tanke, att du kanske skulle kunnat presterat ännu bättre, om du hade klarat av att tillföra glukos under dina tävlingar?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#30
6 september 2012 kl 20:56 Redigerad 6 september 2012 kl 21:24
Gilla
Re Acke5

Inte helt orimlig, men mindre sannolik enligt min delvis intuitiva bedömning.

På tävling i marathonlopp i tävlingsfart ca 3.16-3.25 min/km fick jag springande och vid halvvarmt väder, typ 18-20 grader, i mig gissningsvis omkring 10 dl vätska under loppet och med dåtidens drycktyper tålde jag hyggligt ca 2 % sockerhalt så det skulle röra sig om 20 gram kolhydrater vilket ska jämföras med storleksordningen 350-400 gram glykogen som krävdes totalt (där viss övrig energi antas varit från lite fettförbränning). Det var således relativt små mängder som kunde intas i vätskan.
Det kändes f ö inte som begränsningen och risken låg i glukosförbrukningen utan vid varmt väder snarare vätskan. Jag hade dock fyllt på med vatten innan loppen precis före start och det motsvarade troligen 3-5 hg "övervätskad". Sedan frigörs ju ca 2.7 dl vatten per hg glykogen som förbrukas vilket blir ungefär lika mycket som jag kunde dricka.
Med erfarenhet från håll och magramp med sportdryck var jag mycket försiktig till det på tävling och valde vatten efter att börjat marathonkarrären med några lopp där jag drack sportfdryck oxå. Jag bedömde att speciellt vid riktigt varmt väder blev det betydligt viktigare att dricka mycket av något jag visste att jag tålde dvs vatten.
Jörgen Thorsell
1952 • Borlänge
#31
6 september 2012 kl 21:23
Gilla
10 dl vatten
0,5 dl dextropur
och lite salt kryddmått
Sedan kan man smaksätta med vanlig saft.Finns alltid hemma och till en billig penning. Täcker behovet av kolhydrater och salter vid längre löpning.

Stefan Ekström
1978 • Mölndal
#32
7 september 2012 kl 06:01
Gilla
Saltet ska vad jag förstått också underlätta för magen att ta upp vattnet/sportdrycken. Speciellt när man pressar sig i exempelvis en tävling.
1975 • Göteborg
#33
7 september 2012 kl 09:39
Gilla
Vatten är underskattat! På långa pass (20+ km) brukar jag ta en skvätt saft i vattnet för att ge det lite smak. Energidryck blandar jag egen av juice/saft med lite salt i.

Kan tycka att det är lite hysteriskt med fokuseringen på färdiga produkter. Energidrycker, geler, pulver, återhämtningskakor, energipiller osv osv går det tretton alternativ på ett dussin av. Behöver du en energikaka? Baka en egen. Vill du ha energidryck? Kör med vatten, eller blanda till en egen. Så blodigt stor skillnad på halvfabrikat och hemgjort är det inte, förutom priset då :)

För ursprungsfrågan: Spelar nog ingen roll.
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#34
7 september 2012 kl 09:58
Gilla
På pass under 22-23 km har jag ingen vätska alls och på långpass över 30km för det mesta bara vatten, ibland hemblandad sportdryck.

Min egen erfarenhet är att behovet av sportdryck har minskat i takt med min fysiska utveckling. Med det vill jag ha sagt att det kanske snarare är den fysiska förmågan att springa 20, 30 eller 40km som begränsar prestationen inte bristen på energi eller till och med vätska. Men när man blir trött på ett långpass kanske det är lättare att dra slutsatsen att energin inte räckte längre, snarare än att dra slutsatsen att jag var inte tränad för att springa så här långt...

Förr hade jag bältet laddat med sportdryck för att springa mina längsta pass på 17 km och tyckte att jag behövde det. Men om man ser till alla studier kring energireserver så borde väl ingen behöva sportdryck för 17km?

Tycker ni att det finns skäl att använda sportdryck för tex halvmaran om man gör den under 90 min?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#35
7 september 2012 kl 10:09 Redigerad 7 september 2012 kl 10:09
Gilla
"Tycker ni att det finns skäl att använda sportdryck för tex halvmaran om man gör den under 90 min?"

Nej rimligen ytterst få torde ha nytta av det om de istället dricker vatten om vädret är hyggligt varmt..
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#36
7 september 2012 kl 10:15
Gilla
Håller med dig Bo. Vad tror du om min tanke att det snarare är den fysiska förmågan än behovet av energi som begränsar oss motionärer på sina långpass? Om man är tränad för en distans upplever man sällan ett behov av energi tycker jag.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#37
7 september 2012 kl 10:22 Redigerad 7 september 2012 kl 10:22
Gilla
Den begränsar men VAD i den ? . Jag är tämligen säker på att vätskeunderskott ger problem förr eller senare på lååånga långsamma pass.
Som mest sprang jag själv på vintern i några plusgrader 55-57 km ett par gånger och jag tror jag drack högst 1-2 ggr med start kring 3 mil (om koloniträdgårdsvattnet vid Vallentunapassagen var öppet eller någon idrottsplats omklädningsrum :-) )

I varmt väder sprang jag ofta nästan dagligen 30 km men drack ofta en slurk efter 13 km vid en kran.

Då var jag alltså väldigt bra uthållighetstränad men viss vätska vid hög värme eller på extremt långa pass var prestationshöjande.

------------------

Nu på löparålderns höst på sommaren har jag mer behov av vätska på pass kring 20 km eller längre än förr och jag svettas mer iofs beroende på sämre träningsstatus.
Jörgen Thorsell
1952 • Borlänge
#38
7 september 2012 kl 16:21
Gilla
Ja, saltet gör att upptaget av vätskan går mycket snabbare.
Jag räknar med ett upptag på ca 2dl/20min om vätskan håller bra temp, får inte vara kall.
Gäller för mig i löpning över 90 min i "norma"l värme.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.