Löpning Övrigt 12 inlägg 26286 visningar

varför fryser man?

Mikael Martinsson
1978 • sölvesborg
#1
9 september 2012 - 18:14
Gilla
som rubriken lyder. varför fryser jag oftast efter träning?

idag efter min lilla runda så frös jag enormt mycket. när jag kom hem så åt jag riven morot, mango och hallon med chiliflakes och lite destillerad risvinäger på för att få upp värmen i kroppen men det funkade inte. det enda detta resulterade i var att jag sen tömde varmvattenberedaren och sen hamnade under en filt i soffan.

men finns det något annat man kan göra för att inte frysa?
Annelie
1971 • Skövde
#2
9 september 2012 kl 18:30
Gilla
Jag fryser också efter träning. Jag vill gärna stretcha innan jag duschar, och därför ser jag till att snabbt få av mig mina svettiga kläder och ta på mig en torr undertröja etc. Är det kallt ute (och i lägenheten...) kokar jag te och dricker detta, istället för kallt vatten, för att vätska upp. Ser jag till att vara noggrann med detta kan jag duscha, och fortsätta dagen/kvällen, utan att känna mig frusen.

Tja, det är väl basic; torra kläder och varm dryck... ;-)
Mikael Martinsson
1978 • sölvesborg
#3
9 september 2012 kl 18:44
Gilla
jo jag stretchar också direkt och byter till torra kläder därefter.
men detta varar ju i flera timmar efteråt. det är först nu jag börjar känna mig upptinad igen, förutom om tårna som är fortfarande lite kalla
Annelie
1971 • Skövde
#4
9 september 2012 kl 19:00
Gilla
Tja, då är det väl bara whiskey som hjälper ;-) Tillsammans med varm choklad med mycket socker för att få upp blodsockret. Jag kan börja frysa (när jag springer) när energin börjar tryta...
Mikael Martinsson
1978 • sölvesborg
#5
9 september 2012 kl 19:08
Gilla
@anneli vilka goda råd du kommer med =)
tyvärr kom jag på senast igår att det är inte värt det just nu och hällde ut den sista ölen.

jag har alltid trott att det varit förbränningen som gjort att man fryser och hoppades att någon här inne skulle bekräfta detta för mig samt presentera en enkel lösning för att slippa frysandet
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#6
9 september 2012 kl 19:13
Gilla
jag fryser bara efter pass över 20km av någon anledning, oklart varför dock.
1967 • Nyköping
#7
9 september 2012 kl 19:53
Gilla
Jag hade lite samma problem förut (men bara när jag verkligen hade tagit ut mig) - av någon anledning så var det ett tag sedan nu. Blev ändå nyfiken och googlade lite - här var den bästa förklaringen jag hittade:

"När du tränat och därtill börjar äta kommer mycket blod att rusa dels till musklerna (för att börja reparera dem efter träningen), dels till magen. Det gör ofta att man känner sig frusen, eftersom det inte är så mycket blod precis i/under huden."

...min tanke om detta är att om man har belastat sig hårt så har hjärtat nog med att "minimera skadorna och återställa kroppen"

Hittade även några tidigare trådar i ämnet här på jogg: http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=6420 http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=28559

...här verkar man tro på vätskebrist eller glykogenbrist

Jag såg i ett annat forum att du hade börjat öka längderna på dina pass den senaste tiden så det skulle ju kunna stämma att du kör slut på dina resurser.
Kristoffer
Sverige
#8
9 september 2012 kl 20:41
Gilla
Jag tänker att det är när jag får energibrist som jag börjar frysa. Det stämmer bra på mig i alla fall och brukar lösas enkelt med att äta.
Mikael Martinsson
1978 • sölvesborg
#9
9 september 2012 kl 20:58
Gilla
hmmm jag kan verkligen köpa energibrist. jag är gastricbypass opererad så jag har inte riktigt samma mängder mat i kroppen som ni andra "normala"
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#10
9 september 2012 kl 21:00
Gilla
När jag kör långpass eller rättare sagt, ökar några km mot vad jag brukar och vad kroppen är van vid, så fryser jag.
Tror absolut det ligger något i "energibrist". När kroppen inte längre har lättillgänliga glykogen-lager kvar utan måste förbränna fett.
Mikael Martinsson
1978 • sölvesborg
#11
9 september 2012 kl 21:05
Gilla
well då är det helt okej för min del. mitt mål är att väga 10 kg mindre nästa sommar =)



1960 • Skåne
#12
10 september 2012 kl 12:51
Gilla
Här är det en som skriver om det; http://blogs.scientificamerican.com/scicurious-brain/2012/03/28/running-and-thermoregulation-the-post-run-shivers/

När jag bantade bort min övervikt så hade jag perioder där jag började bli rätt så frusen av mig, jag drog slutsatsen av att det handlade om energi in som gjorde det. Innan bantningen vräkte jag i mig och allt och var nästan alltid varm eller mycket varm.

Fortfarande har jag en termostat som kör igång, att jag har lätt att bli överhettad, börja svettas av stora mängder mat, eller varm mat och varm dryck. Vilket kan vara jobbigt vid en middag med finare sällskap när svetten börjar bryta fram. Men jag ser bara positivt på det, då vet jag att det jag stoppar i mig kommer till användning :)

Jag märker också att långa träningspass som börjar bli slitsamma kan få mig att frysa. Ett varmt bad och mat får ordning på det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.