annons
Löpning Kost & Näring 23 inlägg 2698 visningar

Varför sötsug dagen efter långpass?

2006 • Alingsås
#1
22 maj 2008 - 21:51
Gilla
Någon som vet och hur det går att förebygga? Drack både återhämtningsdryck och åt bananer efter...
< < < 1 2 > > >
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#2
22 maj 2008 kl 22:11
Gilla
Jag är inte dietist eller något men, jag skulle tippa på att du är sugen på sötsaker dagen efter långpass för att du behöver mer kolhydrater för att bygga dina energireserver som du "tar slut" på när du kör långpass.

Ät mer pasta efteråt med.

Jag förespråkar riktig mat framför preparat och skit i pulverform.
Man kommer otroligt långt på att äta riktig mat rätt.

Carboloader och liknande är lite överskattat för de som kan äta pasta. Det funkar lika bra för mig, och för många andra som jag jobbar och umgås med.
csaba
1973 • Malmö
#3
22 maj 2008 kl 22:19
Gilla
jag kände nästan tvärt om, på göteborgsvarvet.
i mål fick jag en banan och en kexchokolad. åt bananen, tog en tugga ur chokoladen och sen slängde den.
gottegris som jag är och hur mycket jag än försökte så kunde jag inte trycka i mig den.
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#4
22 maj 2008 kl 22:21
Gilla
Csaba...

Det kan bero på att kroppen stänger av hungerskänslan när man springer.
Eller så kan det vara så enkelt att du inte var sugen =)
Samuel Edvardsson
1983 • Karlsborg
#5
22 maj 2008 kl 22:21
Gilla
Det där med pasta...Jonas Colting har utlovat ett hätskt inlägg mot pasta/gryn-tillverkare! Ska bli intressant. Han är väldigt mot just att häva i sig kolhydrater i form av bl,a. pasta, bröd. Lite OT kanske men håll utkik i bloggen! :)
http://www.colting.se
annons
2006 • Alingsås
#6
22 maj 2008 kl 22:24
Gilla
Det var första gången jag provade gainomax. Direkt efter långpass är jag inte sugen på sött, men jag kan också medge att jag försökte mig på mindre kolhydrater från bröd exempelvis under dagen, och mer bra fett. Ska nog inte laborera så mycket.
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#7
22 maj 2008 kl 22:30
Gilla
Det finns så mycket olika studier om vad som är bra för kroppen osv.
Men vad jag vet så är det ingen som utesluter att det som forskarna har sagt i många år tillbaka att "vanlig" mat enligt tallriksmodellen är det bästa.

Jag är mycket bra vän med en dietist och hon har grymt bra koll och jag är frågvis.
Hon säger att alla nya trender med GI, Atkins osv osv osv.. är sådär..

Tallriksmodellen är det som är bäst i alla lägen.
Att utesluta kolhydrater är helt vansinnigt, då det ska stå för 40-50% av det dagliga intaget av föda.
Ska man då ersätta detta med annan energi i form av fett så slaggar man igen vartenda blodkärl man har i kroppen.

Som sagt lite OT, men en väldigt intressant diskussion!
Samuel Edvardsson
1983 • Karlsborg
#8
22 maj 2008 kl 22:36
Gilla
Ett förtydligande: Colting tycker att man ska ha en balanserad kost mellan kolhydrater, fett och protein. Han anser bara att kolhydraterna inte ska komma från processad mat såsom pasta i allt för stor mängd. Grönsaker är bra, potatis också tror jag ;) Verkar vettigt att äta något från den naturliga källan.
2006 • Alingsås
#9
22 maj 2008 kl 22:37
Gilla
Tack för svaren. Nu är det inte så att jag brukar äta kolhydratsnålt, men ville prova, eftersom det är en del prat om det här på jogg. tex. Colting m.m.. Själv älskar jag grovt bröd, råris, frukt, potatis, grönsaker... Det är ju bra näring...
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#10
22 maj 2008 kl 22:40
Gilla
http://colting.bloggagratis.se/2008/04/10/631348-om-att-ata/

Här drog jag fram lite om vad han tycker.

Och jag har inte läst så mycket av honom innan faktiskt, men han verkar ha lite koll.
Verkar intressant i allra högsta grad.

Kan hålla med till viss del om vad han tycker om pasta kanske, men det funkar för mig. Och jag har ätit mycket pasta! =)

Sen förespråkar han Red Bull osv, han säger själv att Axa/kungsörnen-dietisten är köpt..
Frågan är väl om han inte är lite köpt han med!
Haha...
annons
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#11
22 maj 2008 kl 22:43 Redigerad 22 maj 2008 kl 22:45
Gilla
Får nog hålla med Samuel, Colting vill INTE ta bort kolhydrater, bara snabbskräpet där pasta står högt på listan. Det han förespråkar är heller inte en trend, det är ursprunget av vårt matintag.

Jag kör Coltingvarianten till 80%, och den tunga känslan i benen efter passen har uteblivit. Trött kan jag bli, men inte seg dagen efter. Det mest naturliga för kroppen borde ju vara råvaror som vi kan plocka och jaga utan att processa den?
Det betyder inte att pasta är dåligt. Bara att man gör sina val. Och jag inbillar mig att jag mår bättre på sikt av grönsaker och lax, än vad jag gör av pasta och bröd.

För att hålla sig till ämnet så har mitt sötsug praktiskt taget försvunnit sen jag "avgiftat" mig.

edit: Håller med dig också Victor; vi bor i en del av världen där man faktiskt får välja mat själv :-)
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#12
22 maj 2008 kl 22:47
Gilla
Peter..

Grönsaker och lax är ju faktiskt lite annan grupp överlag än vad pasta och bröd är..
Så just de råvarorna tycker jag inte man kan jämföra.

Sen kanske jag var lite otydlig, men jag menar inte att colting förespråkar någon trend, utan att Atkins, GI-mat och dylikt är trender...
2006 • Alingsås
#13
22 maj 2008 kl 22:49
Gilla
Jag tror att vi är lite olika kanske, pasta är ju långsamma kolhydrater åtminstone. Men för att börja äta enligt Colting kanske det tar en tid för kroppen att vänja sig. Dessutom behöver hjärnan mycket långsamma kolhydrater även. Frukt och grönsaker innehåller inte alls mycket. Men, som sagt, man får pröva sig fram. Självklart innehåller lax och grönsaker en massa nyttiga ämnen, men bröd med hela korn och fullkornspasta innehåller en hel del nyttiga mineraler, vitaminer de också.
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#14
22 maj 2008 kl 22:54
Gilla
Ja det är nog lite olika.

Och om det fanns något som var rätt till 100% så hade det ju varit enklare, men nu är det ju inte så tyvärr =)
Jag som gammal kock har ju lite koll kvar men jag känner att jag behöver läsa på lite innan jag ger mig in i diskussioner jag inte vet vad jag pratar om.

Åhhh, nu kom jag och tänka på min favoritmat!
Kokt Färskpotatis med smör och havssalt!

Undra vad Colting tycker om det?
2006 • Alingsås
#15
22 maj 2008 kl 23:04
Gilla
Ha ha! Ja, undra, med lite lax till så. Smör är ju mest naturligt av bregott och allt... Man kan ju inte överanalysera allt.... Min kusin är färdig läkare snart, hon anser att kolhydrater från pasta och sånt är viktiga. Det är ju trots allt ett löparforum, även om maten är viktig för prestationen...
annons
Lena M
1961 • Norrtälje
#16
23 maj 2008 kl 00:04
Gilla
Sug kan helt enkelt komma av att man hamnat i energiskuld, oavsett från kolhydtrater eller annat. Om man äter för lite under dagen och sedan ger sig iväg på ett träningspass och hamnar i skuld (t ex att man behöver 3000 kcal per dag för att "gå runt" men äter bara 2000 kcal) kommer kroppen att kraftigt signalera efter MAT!
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#17
23 maj 2008 kl 07:20
Gilla
Hade ni ringlat olivolja över potatisen istället för smör så hade Colting gått med på det :-)

Mineralerna och vitaminerna i pastan är inte unika på något sätt, och finns i högre form i en mängd livsmedel.
MEN, som Tony Irving säger, senaste numret av RW innehöll ett bra citat av Nietzsche som kan vara en bra ledtråd:

"Du har din väg, jag har min väg. När det gäller den rätta vägen, den korrekta, och den enda vägen - så existerar den inte".
Roland Söderström
1962 • Onsala
#18
23 maj 2008 kl 08:09
Gilla
Jag har inte så bra koll på den vetenskapliga sidan i diskutionen, men jag har läst coltings böcker.
Alla trendiga dieter GI, Atkins osv rackar han ner på.
Det närmaste Colting kommer en diet är stenåldersdieten.
D.v.s mat som kommer så nära källan som möjligt.
Då borde vete tagen direkt ifrån åkern vara helt OK, men processad "förstörd" enligt Colting inte OK.
Jag har letat i affärer efter halvfabrikat som INTE innehåller socker, det är inte lätt vill jag lova.

Sen jag slutatde äta pasta, ris och bröd samt många halvfabrikat har jag aldrig mått bättre.
Min ork i löpspåret har aldrig varit bättre. Tävlingsresultaten visar sitt tydliga spår.
Precis som Peter har jag helt tappat söt suget, jag fuskar nån enstaka gång när det bjuds.
Det är en sanning som jag köper.
Men det är ju bara MIN sanning.
2006 • Alingsås
#19
23 maj 2008 kl 09:39
Gilla
Intressant diskussion detta blivit. Jag frågade ju först anledning till sötsug. När jag inte äter bröd, pasta och liknande känner jag mig piggare i benen på ett annat sätt. Colting är ju proffstriathlet och se hur långt han kommit med sin kost. Ska bli spännande att höra när han tar upp det angånde hans sätt att se på idrottsnutrition, vilket han skrivit om i sin blogg. Angående vad dietist pratade om för kostråd under Göteborgsvarvethelgen.
Håkan Zehler
1973 • Leksand
#20
23 maj 2008 kl 11:13
Gilla
En liten protest, GI är väl ingen diet utan en förkortning för Glykemiskt Index, dvs. ett index som visar hur blodsockret påverkas. Framtaget för diabetiker från början för att hjälpa dem att hålla blodsockret stabilt och när man samtidigt märkte att folk gick ner i vikt så spred det sig som en löpeld och gjordes om till dieter. Tanken är alltså att undvika blodsockersvängningar som kan göra dig trött, grinig och sugen på sötsaker.
En liten lista: http://www.paulun.se/p2.asp?idCategory=460

vänlig hälsning
Håkan
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.
annons