Löpning Kläder, Skor & Prylar 10 inlägg 847 visningar

Intressant läsning om dagen superskor

Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#1
5 mars 2024 - 08:13
1 Gilla
Svealand
#2
5 mars 2024 kl 08:31
Gilla
Man ska inte underskatta placeboeffekten, men intressant att se data för bästa tider under åren, trendlinjer etc. Nu kan jag sova lugnt i förvissningen att jag troligen inte blir så mycket bättre med superskor för flera tusen kronor :)
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#3
5 mars 2024 kl 09:03 Redigerad 5 mars 2024 kl 09:05
5 Gilla
Ja allt är bara en bluff 🤣

Skämt o sido, skummade igenom den epilepsiframkallande sidan, och något som jag inte tycker framgår så mycket är att skorna är skonsammare än gamla minimalistiska dojor.
Jag kan träna hårdare och benen slås inte sönder lika mycket av ett maraton tex. Det är också en vinst.

Helsingborg
#4
5 mars 2024 kl 09:15
1 Gilla
Det finns så vitt jag vet inga studier som pekar på att superskor gör löpare långsammare åtminstone. Skiljelinjen brukar ju vara mer kring just hur mycket snabbare man blir.

När mina Vaporfly sitter på fötterna känns det lite magiskt. Mest på grund av att jag endast använder dem vid speciella tillfällen. Utöver spänsten man får från kolfiberplattorna är ju superskor ofta väldigt minimalistiska. På Vaporfly har alla "onödiga" gram skalats av vilket också lär göra skillnad. Nackdelen är ju att de slits ut snabbt och man därav ogärna tränar i dem.

Sedan finns det ju ännu lättare skor utan kolfiberplatta, Nike StreakFly exempelvis, men de tester jag tagit del av (inte studier utan tester) har de som testat dem valt att gå tillbaka till kolfiberskor även på de kortare distanserna de var tänkta till.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#5
5 mars 2024 kl 09:33
1 Gilla
Mitt PB på halvmaran (2017) gjordes i ett par Nike Zoom Elite 9. Sen har jag varit några sekunder ifrån 2 gånger i ett par Brooks Hyperion Elite.
Den skillnad som jag, kanske, märkt av är att jag inte blivit lika sliten i låren.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#6
5 mars 2024 kl 10:52
2 Gilla
Skummade i all hast så har säkert missat en del väsentligt i artikeln, men några reflexioner:

- Det är så klart individuellt hur man påverkas av "de nya skorna" och då tänker jag inte på placebo utan hur respektive persons löpsteg m.m. "tjänar" på att använda dessa dojor. Och där finns ju en viss empiri bara i den egna bekantskapskretsen över att det finns de som gjort oerhört bättre resultat och de som inte får någon skillnad.
- Att kunna träna mer då dessa är mer skonsamma för skadebenägna löpare och flyttar kraften till större muskler ger förmodligen större effekt på tävlingsresultat än själva effekten på tempot på tävlingen.
- Att fler bra löpare kommer till start i loppen är sannolikt ett resultat på att de haft bättre skor och inte skadat sig, vilket leder till ökad konkurrens och bättre tider.

Hobbylöparn
Östermalms IP
#7
5 mars 2024 kl 11:05 Redigerad 5 mars 2024 kl 11:05
2 Gilla
Re5: Samma för mig faktiskt. De var snabba de där Zoom 9 Elite.😊Tror det var luftkuddarna fram som gjorde't.

Men för min del som är på övre halvan av 50-årsåldern är Alphafly 2 så otroligt mycket bekvämare att springa i, så valet är enkelt för min del.

Jag sprang även full-marathon i Asics DS Racer 10 flera gånger, vilket så här i efterhand framstår som litet crazy. Men där och då kändes det helrätt. Hyfsat mörbultade häl och trampynor efteråt.😁 Trappen ned till Östermalms IP var inte att leka med.
HCL
1966 • Landet
#8
5 mars 2024 kl 11:14
Gilla
Som du skriver Jens, individuellt hur mycket det gör, beror även för mig vilken fart jag springer i (sedan var kurvorna i artikel för elitlöpare).

Anteckning från när jag sprang min 7km "stämma av formen runda" med Vaporfly första gången.

Kunde springa fortare med lägre ansträngning än jag trodde var möjligt, Vapporfly visade sig vara en supersko! (det var 4.23mikn/km fart)

Sprang med den då nya (2018) Nike Zoom Fly första gången veckan innan, trodde den skulle vara bra med den var för mig relativt kass.
#9
5 mars 2024 kl 11:15
Gilla
Jag har egentligen bara läst en undersökning som var "negativ" för kolfiberskor. Om man bara tränade i kolfiberskor jämfört med "vanliga" skor så fick man bättre effekt att träna förr pass med vanliga skor & köra bara vissa snabbare pass samt tävling med kolfiberskor.
1974 • Stockholm
#10
5 mars 2024 kl 14:00
Gilla
Man KAN ha roligt på festen utan att dricka - men varför chansa? Hö hö 😉
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.