Löpning Kläder, Skor & Prylar 4 inlägg 2331 visningar

Stor skillnad på mobilapp och gps-klocka?

Rocky Stevenson
1981 • Stockholm
#1
7 oktober 2012 - 04:12
Gilla
Jag använder appen Endomondo till min Android-mobil (Samsung Galaxy II) och tycker den funkar bra, dock har jag inget att jämföra med förutom andra appar som runkeeper.

Dock har jag märkt att många använder GPS-klockor. Är det någon större skillnad mellan dessa GPS-klockor och appar som Runkeeper och Endomondo?
1954 • Falun
#2
7 oktober 2012 kl 09:54 Redigerad 7 oktober 2012 kl 09:54
Gilla
Ja det är stor skillnad. Kanske inte för en del andra men för mig.

Jag har ju sprungit med löparklocka x antal år nu. Men så blev min klocka trasig i somras och jag tänkte att jag skulle spinga med mobilen tills klockan var reparerad. Jag springer ju aldrig med musik och eftersom detta hände på semestern i Grekland så hade jag inga hörlurar med mig. Upplevde en 4-tums mobil som lite stor och klumpig att ha med, även med hållare. Men sämst var ju att jag inte fick den information jag ville ha under träningen. Då vill jag lite omväxlande veta fart, sträcka, snitthastighet, aktuell puls, ... Nu fick jag ingenting. Stannade 1 gång för att titta på hur långt jag sprungit, och det var inte så himla lätt att se i starkt solljus.

Att jag blev extra neggo till mobiltelefon kan också vara att apparna fungerade så dåligt för mig. Jogg-appen fungerade inte alls, Funbeat-appen dök under ett pass och Runkeeper startade om telefonen 1 gång.
1970 • Hörby
#3
7 oktober 2012 kl 10:02
Gilla
Vet inte om det finns någon generell skillnad mellan appar och GPS-klockor. Det kan nog vara olika från klocka till klocka och app till app. Min fru brukar springa med Iphone+Runtastic men tar ibland med min Garmin 210 också. På en 5km-runda brukar Garmin alltid visa ca 150-200 meter mindre och då är det det ändå fram och tillbaka på en ganska rak sträcka. Kollar man på kartorna i efterhand ser man ingen större skillnad så jag antar att det mest beror på hur appen/klockan beräknar sträckan utifrån den GPS data den får.

Jag har själv också sprungit några gånger på jobbet med en kollega som också har Iphone+Runtastic och kan se samma trend att varje km skiljer 20-30 meter. Det är alltid Garmin som visar mindre.

Men som sagt, det kan nog bli andra resultat med andra klockor/appar jag vet inte vad som är mest rätt egentligen.
Patrick Klasson
1971 • Stockholm
#4
7 oktober 2012 kl 10:55 Redigerad 7 oktober 2012 kl 11:02
Gilla
Det är stor skillnad mellan hårdvaran i olika telefoner så man ska kanske inte skylla allt på apparna. Apparna har ofta någon sorts algoritm för att tolka den ibland "hoppiga" GPS signalen. Brukar använda Endomondo som jag tycker gör ett ok jobb.

Har ett antal (smarta) telefoner och GPS:er och brukar ibland roa mig med att ta med några på min standard runda och sen ladda upp tracken till Google Maps för att kunna jämföra. Använder "Open GPS Tracker" för att få den "rena" GPS tracken. Några telfoner har varit sådär, t.ex SE Xperia Mini och några rent ut sagt usla, t.ex HTC Titan. Bäst har faktiskt en Motorola Defy varit.

Det sagt så är min Garmin FR210 bland det mest exakta jag har provat.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.