Löpning Rundor & Kartor 26 inlägg 6496 visningar

När motionsspår blir skidspår

1977 • Örebro
#1
16 oktober 2012 - 22:38
Gilla
Vad gör man när motionspåret man brukar löpa blir skidspår? Jag brukar springa i Markaspåret och vid Karlslunds motionscentral här i Örebro. Men på vintern åks det skidor där. Får man springa där då?

Jag är lite osäker på vart jag ska ta min löpning då? Eftersom jag bor mitt i stan får jag springa genom massa trafikljus. Det blir inte samma flyt. Och jag vill ju självklart ut i skogen och njuta av tystnaden.
< < < 1 2 > > >
1961 • Göteborg
Administratör
#2
16 oktober 2012 kl 22:50
Gilla
Q: Men på vintern åks det skidor där. Får man springa där då?
A: Nej, springa i skidspår är "big no-no".
Jonas
1984 • Malmö
#3
16 oktober 2012 kl 23:43 Redigerad 16 oktober 2012 kl 23:44
Gilla
Verkligen, Big no no.

Lösning; börja åk skidor :)
Micke Larsson
1971 • Norge
#4
17 oktober 2012 kl 00:16
Gilla
Vi får väl hålla tummarna för ännu en snöfri vinter. I "mitt" ellljusspår brukar de tio skidåkarna kunna samsas hyfsat med de hundrafemtio vinterlöparna genom att skidåkarna håller sitt spår på ena sidan och vi undviker att kliva i det. Om/när det blir för mycket snö finns det väl gångbanor och trottoarer även i Örebro?
Johan I
1987 • Örebro
#5
17 oktober 2012 kl 00:56 Redigerad 17 oktober 2012 kl 00:56
Gilla
Nej, när det blir skidspår i Markaspåret, eller Karlslund, eller Lillån/I3/Vena så skall man inte springa där. Har testat att springa i Markaspåret när det varit isigt och snö, innan eller efter det var skidspår, och det var verkligen ingen trevlig upplevelse, skaderisken är stor. Spring på cykelbanor i stället och använd skor med bra grepp om det behövs. Vintern är inte gjord för löpare helt enkelt, man får bita i det sura äpplet så att säga, även om sura äpplen är betydligt godare än vintern. Vill du få kvalitetspass, träna i Tybblelundshallen.
Björn
1962 • Det kuperade landskapet
#6
17 oktober 2012 kl 05:06
Gilla
Nu tror ju inte jag att löpare är de värsta marodörerna i skidspår. Oftast brukar man kunna samsas. Löpare som springer vid sidan om spåret funkar bra. Men alla dessa hundägare som trampar mitt i spåret för att det är enklare att gå där förstör för många. Hur många gånger har man inte nåtts av oförstående miner eller ren aggression när man vädjat till dem att inte trampa sönder skidspåret. Att ta reda på skidor med hundskit i vallan är inte heller jättekul .

Samarbetar du med skidåkarna och springer vid sidan om skidspåret är det nog inga problem.
Åsa
1983 • Fagersta
#7
17 oktober 2012 kl 06:53
Gilla
Spring på sidan om spåret, helt ok.
Eller som någon ovan nämner, fixa skidor ;)
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#8
17 oktober 2012 kl 07:21
Gilla
"på sidan om spåret" är kanske skatespåret tänk på det :) Jag tycker inte man skall vara på skidspår öht utan skidor.
1965 • Eksjö
#9
17 oktober 2012 kl 08:43
Gilla
Att trampa sönder ett kommunalt skidspår i stadsskogen är väl egentligen lika olagligt som att sparka sönder en kommunal blomrabatt i stadsparken? (Inte för att jag någonsin har hört talas om någon som blivit fälld för någondera, men ändå).

Med tanke på att Gunder Hägg under sin storhetstid helt ensam klarade av att trampa upp sin dagliga "löpstig" i en halvmeter snö så borde ju dock detta lätt kunna förvandlas till ett jogg-projekt, särskilt i större städer som Örebro. Starta en grupp här på sajten som träffas och tillsammans "plogar upp" en off-road-bana på någon kilometer någonstans. Snöpulsning är dessutom givande (men jobbigt som faen).
1967 • www.sapiens.se
#10
17 oktober 2012 kl 08:49
Gilla
Jag har haft som vana att precis som Gunder trampa upp mitt eget spår i skogen och det funkar alldeles utmärkt. Skidspår ska man inte springa i men det har nog TS börjat förstå vid det här laget.
1965 • Eksjö
#11
17 oktober 2012 kl 09:20
Gilla
Tillägg: Det torde väl finnas viss sekundär löpdejtpotential i ett kollektivt snöpulsningsprojekt också, var det inte någon från Örebro nyligen som klagade på att staden var underrepresenterad i den tråden? Tjejerna kan omedelbart bedöma om killen är en gentleman som springer före och trampar upp, eller springer efter och kollar in häcken! ;-)
Micke Larsson
1971 • Norge
#12
17 oktober 2012 kl 09:54
Gilla
Johan: "Vintern är inte gjord för löpare helt enkelt"

Helt fel! Att springa på en grusväg genom en ljudlös skog med dignande snö i träden och höra sin egen andning är fantastiskt mycket livskvalitet. Jag brukar passa på att springa förbi något gym för att titta på de stackarna som springer på löpband i fönstret för att de inte begriper bättre.

Anna: "'på sidan om spåret' är kanske skatespåret tänk på det"

Om så vore, lider den skejtande skidåkaren över om det sprungit en löpare i det en timme tidigare? Jag frågar av nyfikenhet. Här brukar skidsäsongen vara någon vecka, och så mycket snö så att jag sett någon skejta har det aldrig varit sedan skejtdisciplinen uppfanns för 25 år sedan.
1965 • Eksjö
#13
17 oktober 2012 kl 10:03
Gilla
@ Micke: Perfekt beskrivning! Det finns två tillfällen per år när jag föredrar att ta av mig hörlurarna och springa utan musik, det ena är mitt i sommaren när det är som finast, det andra är mitt i vintern när mindre skogsvägar är som du beskriver det ovan! :-)
1978 • Arboga
#14
17 oktober 2012 kl 10:07
Gilla
Skejttekniken är nog död för den vanliga motionären, mest pga de få gånger som det finns tillräckligt med snö för att göra ett skejtspår värt namnet. Pga snö bristen har nästan alla tävlingar upphört så det är inte heller någon som tränar skejt för tävlingar.

Om en löpare eller hundägare går i skejtspåret så är det ingen fara, men om 20 fotgängare går / springer i spåret varje dag är det katastrof.

Det finns en aspekt till med att gå i skidspår och det är risken för att bli påkörd. Är det en utförslöpa så kommer skidåkaren upp i farten runt 30-40km/h, att då väja för en fotgängare kan bli farligt för både skidåkare och fotgängare.

Men är problemet så stort? Finns det snö så kan man väll åka lite skidor istället för att springa, variation är bra och då får gratis bålträning. Dessutom är det ju knappast skidspår på varenda stig / motionsslinga eller grusväg. Runt Karlslund i Örebro finns det ju massor av grusvägar som har skapligt vinterunderhåll, akta dig bara för hästspåren för hästar är lömska djur :)
Micke Larsson
1971 • Norge
#15
17 oktober 2012 kl 10:21
Gilla
Nej Per, problemet är inte stort. I alla fall inte här där vi har breda elljusspår med ett skidspår på ena sidan någon/några veckor per år. Tittar man var man springer kan man springa en meter ifrån skidspåret och därmed även klara möten om det skulle bli aktuellt. Fast det blir det sällan eftersom växthuseffekten gjort skidsäsongen så kort att det nästan inte är någon som har skidor längre.

Och återigen för tydlighets skull, jag pratar om här, inte om norra Norrland där skidåkare inte bara är ett pittoreskt inslag man ser någon gång om året.
1970 • Nordingrå
#16
17 oktober 2012 kl 10:22
Gilla
Kanppast något stort problem i södra delarna av vårt land med tanke på "kort vinter".

I mina trakter där det är långt mellan de elupplysta motionsspåren så ser det lite annorlunda ut. Oftast så finns det en skidförening på orten med ungdomar som tränar längdåkning, och att vi löpare då skulle springa på skatedelan av spåret är förkastligt. Som gammal skidåkare (även skate) så vet jag att man vill ha ett bra underlag utan för mycket ojämnheter för att få bra balans och flyt i åkningen och då vill man inte ha en massa trampspår där man åker. Föreningen som sköter spåret lägger förmodligen också ner en massa tid och resurser på att hålla spåren välpreparerade.

Å andra sidan så är det i norra Sverige så pass glesbefolkat i förhållande till hur mycket lågtrafikerade vägar vi har så vi har gott om plats att springa på utanför motionsspåren (kräver en enklare pannlampa bara).
Johan I
1987 • Örebro
#17
17 oktober 2012 kl 11:32
Gilla
Håller nog inte med era positiva syner på vintern. För mig är det en 2-3 års period per år som man lider sig igenom. Visst kan vintern vara fin, på vykort/bild framförallt, men genomfrusna händer vid varje löppass, halka, iskall luft som retar både luftrör och mage, och den isande vinden i ansiktet som gör att kinderna svider och ögonen tårar.... bör inte glömmas bort.

Ang. att ploga upp spår genom att springa så har jag redan ett sådant projekt i tankarna i Örebro. Då handlar det dock inte om något skogsspår utan att springa upp GIHs löparbanas innerspår. Får se hur det blir med snön dock och motivationen. Finns ju en inomhushall nästan precis bredvid så kan ju kännas som ett lite onödigt uppdrag. Finns det folk som vill haka på det eller något annat projekt så vore ju det trevligt. Kan ju åtminstone motivera mig till att ta mig ut i vinter och inte bara träna i hallen.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#18
17 oktober 2012 kl 11:43
Gilla
Jag vill liksom Micke springa i motionsspåren även på vintern, om det går.
Ibland är det rejält med snö och då är det lite knepigt.
Men då det är lite lindrigare med snödjup så skulle jag gärna springa i spåren.
Problemet är att det skapas skidspår överallt i skogen där jag brukar kuta, i alla fall på de större stigarna där motionsspåren går.

Så 1,25km, 2,5km, 3km (elljus), 5km och 10km har samtliga tagits över av skidåkarna vintertid.

Kunde man inte låta oss löpare och alla de som vill promenera i skogen vintertid (vilket väl måste vara en hel del, eller?) ha åtminstone ett eller ett par av spåren att trampa i utan att riskera förstöra skidspåren?

Jag är verkligen inte emot skidåkning men tycker att det borde finnas plats för alla.

Hmm, jag tror jag måste kontakta kommunen i frågan och höra vad som gäller på min ort...
_
_
#19
17 oktober 2012 kl 11:56
Gilla
Det är mycket man vill men man kan inte kräva att kommunen ska ha uppvärmda löparspår. Om tillräcklig vilja finns är nog inte vintern något större problem. Ta bara på bra reflexer (t.ex reflexväst) om lösningen blir bland trafikerade vägar och anpassa löpningen efter underlaget.
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#20
17 oktober 2012 kl 12:45
Gilla
Att: Per och Micke.

Vi kan väl börja med att notera att ni representerar Arboga och Sollentuna och jag Luleå :0) därav kanske vi har olika referenser vad gäller hur många skejtare som trafikerar skejtspår som finns/inte finns. TS kommer från Örebro och han har väl kanske förhållanden som mer påminner om era än mina.

Däremot kan man väl säga att när det gäller skate så blir det bättre och härligare åkning ju finare och slätare spår man har, så är det.
Jag tycker dessutom verkligen inte att man har någonting alls i skidspåren att göra till fots, eller med hund heller om inte det finns speciella spår eller öppettider för det (som det ofta finns här).
Här har vi ju dessutom ynnesten att ha alla skoterspår i terrängen att tillgå, superduper både att promenera och springa på.

Fick just upp en fantastisk bild över den vintervägen du beskrev Micke tackar tackar för det.
Hälsningar från Luleå där det idag är minusgrader och ca 5 cm nysnö .


< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.