Löpning Kläder, Skor & Prylar 54 inlägg 1797 visningar

Köp inte Garmin

2006 • Alingsås
#1
21 maj 2008 - 15:25 (Redigerad 21 maj 2008 - 15:28)
Gilla
Programmet som följer med Garmin 305 (och antagligen 405) saknar viktiga funktioner.

- Det går INTE skriva ut träningsdata (skriv ut, print finns helt enkelt inte)
- Det går ej heller att exportera träningsinformation till något vettigt format som excel, word, pdf eller liknande.
- Informationen i programmet går inte "copy/paste´a" heller Vill du tex emaila data till din löpkompis måste du skriva av den.

Det är som att köpa en bil som går i baklås första gången man använder den och aldrig mer kommer ut.

Jag ångrar mig bittert!

(Det finns dock dyra och krångliga omvägar för att exportera via tex motionbased.com etc men den sidan räknar om datan så den blir vilseledande/felaktig och ett onödigt krångligt steg som man måste vara ingenjör för att klara).
< < < 1 2 3 > > >
1967 • www.sapiens.se
#21
23 maj 2008 kl 11:17
Gilla
*he he* Det här var faktiskt lite intressant. En Garmin-ägare som inte är halleluja. Just det här med att man måste tillbringa lika mycket tid framför datorn och webuppkopplad som det tar att träna ;-)är en av anledningarna till att jag inte köpt Garmin. Just webuppkopplingen gör att jag skulle inte kunna använda de tjänsterna som man uppenbarligen behöver när jag tränar sommartid vid sommarstugan.

Den andra stora anledningen är att jag vill inte ha en klocka som måste laddas. Vilket gör att den är oanvändbar på lite längre expeditioner.
1973 • Täby
#22
23 maj 2008 kl 11:25
Gilla
Ok, det verkar som nästan all kritik riktas mot klienterna - webbaserade eller icke webbaserade. Gör Garmins konkurrenter gör ett bättre jobb på den fronten?
Johan H
1976 • Göteborg
#23
23 maj 2008 kl 12:18
Gilla
Polars webb-baserade mukvara är enkel att använda och smidigt att ladda upp filer till vilket är bra då det alltid blir gjort då, är det för mycket krångel brukar det med tiden bli så att man struntar i det :-)

Dock så är den väldigt begränsad i funktionalitet när man skall ha ut någon statistik.
Finns t.ex ingen möjlighet att visa enbart cykling eller löpning utan totalsträcka visas för alla aktiviteter.
Finns heller ingen möjlighet att exportera de filer man en gång laddat upp, Så har man en gång laddat upp dem där så är de "förlorade".

Deras icke-webbaserade är ingen höjdare.... Gammalt gränsnitt och krångligt att använda.

Har inte fått min Garmin än så jag kan inte säga om den är bättre eller sämre. Men förmodligen är den bättre på vissa saker och sämre på andra...
Är nog svårt att utveckla en "perfekt" mjukvara som passar alla.
1966 • Karlstad
#24
23 maj 2008 kl 12:23
Gilla
Marcus:
Det där med att vara webuppkopplad har väl inte så mycket med träning att göra? Jag har min klocka på armen när jag tränar. Det jag får ut av den klarar jag av att hantera utan självarbetande datorprogram.

En klocka som inte behöver laddas.. nja, liite bökigt att ha ett solur på ryggen :-)
1967 • www.sapiens.se
#25
23 maj 2008 kl 12:53
Gilla
Nja. Det har med analys av träningen att göra. Om Garmins egen programvara är så dålig att man måste använda webtjänster för att kunna få ut något så tycker jag det är kass.

Ok, omformulering. En klocka som inte måste laddas var 8:e timme. Det blir lite av ett skämt i min värld. Ett år vill jag nog kunna använda min klocka.

Sen för att generalisera lite så tycker jag att det är mycket analys och inte så mycket träning hos Garmingänget... :-p Men bara man håller sig glad så!
1972 • Göteborg
#26
23 maj 2008 kl 13:13
Gilla
Som svar på Håkans fråga så handlar det mest om att jag inte vill ha min data lagrad lokalt, eftersom jag använder ett flertal olika datorer. Vad jag förstått är sporttracks ett mycket kompetent program och använder man bara en dator och dessutom är duktig på att ta backup är det säkert en bra väg att gå.

Förövrigt tycker jag att Garmin är på helt rätt väg med väldokumenterade xml-filer som man lätt (om man har nödvändig kunskap) via tredjepartsprogram kan importera och analysera själv. Dvs som oberoende utvecklare av ex jogg.se kan man utan detaljkunskap om garmins hårdvara/mjukvara själv skapa program för att läsa in och analysera datan. För att göra motsvarande med min gamla polar rs200sd, krävdes betydligt mer, då datan förs över via en sonic link (ljud). Hittade en bra sajt till förövrigt för konvertering av garminfiler och uppritning av rundor som kan vara värt att titta på: http://www.gpsies.com/

1979 • Strängnäs
#27
23 maj 2008 kl 13:25
Gilla
Marcus: vilken produkt med pgs kan du använda ett år utan att ladda?

Hade gärna också haft en sån men det lär nog ta ett bra tag innan dom blir så energisnåla.
1967 • www.sapiens.se
#28
23 maj 2008 kl 13:32
Gilla
Ingen produkt med gps såvitt jag vet. Men jag är ute efter en bra löparklocka och inte en gps. Gps´en tillför inte något till min träning annat än som en leksak. Hade jag kunnat ha en gps i i klockan till samma storlek och prestanda som min Suunto så hade det varit en kul bonus, men inte mer.
2006 • Alingsås
#29
23 maj 2008 kl 14:24 Redigerad 23 maj 2008 kl 14:25
Gilla
Härligt med lite olika synpunkter. Nu är det bättre balans. Det är bra för de som funderar på att köpa en Garmin att de får reda på att det är en HALV produkt de köper. En klocka som samlar en massa data som inte garmin själv kan visa på ett bra sätt, en mjukvara som saknar export och "print" möjligheter och mycket mer.

Jag hade föregångaren forrunner 205 för några år sen och klockan har utvecklats enormt med 305 och 405, men mjukvaran står och stampar på samma plats. Den var dålig då och är ännu sämre nu med tanke på hur klockan utvecklats.

Men jag håller med flera här om Garmin + Sporttrack är fungerar väldigt bra ihop. Det är det enda alternativet idag.

Hälsningar
Anders

PS! Sophia I, Tyvärr kan jag inte sälja den, jag använder den ofta, det är deras mjukvara som inte är bra. DS!
Håkan Zehler
1973 • Leksand
#30
23 maj 2008 kl 15:05
Gilla
doppler,
aha, du menar så. Vill man använda på flera olika burkar får man installera programmet på samtliga och ta back up på USB-pinne t ex. Krånglar till det en aning men... åååå, vad jag är sugen nu när man kan köpa en 305:a för ~1700 SEK från England.

Leksaker är ju kul :-) dessutom tror jag att jag skulle bli mycket mera spontan i min löpning när jag kan kolla distans och liknande när jag kommer hem. Nu har jag mina rundor som jag springer för de vet jag hur långa de är och de börjar bli lite tråkiga ...

vänlig hälsning
Håkan
Marcus Löfblad
1972 • Alingsås
#31
23 maj 2008 kl 15:58
Gilla
Det går faktiskt att slippa sitta framför datorn hela kvällen med sin Garmin.
Gå in under historik direkt på klockan och skriv in grejorna direkt på jogg.se och ni slipper sega uppladdningar när ni inte har tid.
De viktigaste grundläggande funktionerna finns där.
1. Hur lång tid tog det
2. Hur långt var det
3. Vad var medelpulsen
4. Vilken tid på dagen började rundan

Som vanlig motionär är detta allt jag begär. Vill jag sedan se hur det såg ut på kartan så kan man ju docka den och ladda upp på Motionbased. Men på seriös nivå kan jag förstå att man vill ha data samlat för att se trenderna, då saker och ting måst tas mer på allvar.
2006 • Alingsås
#32
23 maj 2008 kl 16:57
Gilla
Håkan, ja håller med om glädjen med spontana rundor när man tröttna lite på de vanliga uppmätta. GPSen är perfekt när man reser också, man kan ta spontan turer och se omgivningen samt vara säker på att hitta hem igen.
Ganska kul också att se sina rundor i "Google earth" i olika städer, länder, kontinenter. Man kan som någon sagt tidigare också "simulera" sin löpning efteråt i Google-earth och uppleva den igen, utan flås. Garmin Training Center (en bra funktion iaf), eller motionbased.com startar automatiskt Google-earth och konverterar löpdatan. Klicka bara på se rundan i Google-Earth.
Henning Looström
1973 • Lund
#33
24 maj 2008 kl 09:33
Gilla
Anders, det är synd att du ångrar dig bittert. Sådant känns aldrig kul.

Jag har inte hundra koll på marknaden och konkurrenterna i dagsläget men när jag köpte min FR 305 för ett drygt år sedan fanns det:
1. Ingen tvekan om att Garmn gav mest för pengarna.
2. Fullständig information i åtminstone tre svenska träningsforum om att TC lämnar MYCKET övrigt att önska. Det kom inte som någon kalldusch för mig i februari 2007 så jag är lite överraskad att det gör det för dig nu.

Precis som jag har skrivit i den andra tråden där du spyr galla över Garmin håller jag med om att TC har brister, även om jag uppenbarligen trivs bättre med programmet än de flesta. Det jag reagerar mest på är att du tydligen blivit så överraskad.
Sedan vet jag inte riktigt vad du väntar dig. Jag tror knappt jag äger någonting som inte har större eller mindre brister, t.o.m min Toyota har faktiskt saker jag stör mig på! (Lastskyddet i bagageutrymmet)
Dina liknelser med hamburgare, bilar och telefoner är härliga om än liiiiiite överdrivna... Har tappat räkningen på hur många gånger du har skrivit att det är en halv produkt men jag håller fortfarande inte med dig. Skulle snarare säga att det är en 95% produkt. Detta är inte så dåligt i några sammanhang och definitivt inte när man betänker att konkurrenterna ligger betydligt högre i pris.

Jag skall erkänna att jag fullständigt hade glömt att Motionbased ens existerade. Provade det när klockan var ny och blev inte så imponerad. Skall bli spännande att se vad Garmin Connect har att erbjuda.

Men...

Om det nu är så att Garmin har en mjukvara som är bättre än den som levereras med klockan, och att denna tjänst kostar pengar så har vi nog löst gåtan om varför de inte sätter sina vassaste hjärnor till att utveckla TC...
1969 • Sala
#34
24 maj 2008 kl 10:12 Redigerad 24 maj 2008 kl 15:59
Gilla
Anders, jag måste säga att du överdriver kraftigt. Köp inte Garmin! är din paroll, men vad är alternativet? Tumstock längs vägen och pekfingret mot handleden? Garmin är inte en halv produkt bara för att mjukvaran inte klarar av just de funktioner som just du söker, och som ingen annan GPS har heller. Det är inte att ha en halv produkt. Frågan är om du inte skulle ha köpt den, trots den vetskap du har idag, just p.g.a. att det inte finns några bra alternativ.

Titta på historiken för pulsklockor på Polars hemsida och se hur pulsklockorna såg ut när du var liten, så kan du nog erkänna att Garmin 305 är ett mirakel. Tänk att det överhuvudtaget finns ett instrument, med vars hjälp du kan mäta hastigheten med hjälp av satelliter och som dessutom klarar av att mäta din puls, lagra den etc. Det är faktiskt näst intill ofattbart. Att i det perspektivet likna Garmin 305 vid en bil som går i baklås och att den är oanvändbar (ja, du rekommenderar folk att inte ens köpa den, alltså är den värdelös), det blir nästan lite komiskt.

Garmin 305 är en genialskt bra produkt, både jämfört med vad som fanns för 25 år sedan och med vad som fanns för 5 år sedan. Den är oerhört användbar och skapar stora möjligheter för löpare att analysera sin träning, slippa mäta ut ett spår i förväg och veta exakt vilken hastighet man måste ligga på för att komma i mål på den tid man önskar. Den är inte perfekt, men den är otroligt bra! Och Suunto och Polar är också otroligt bra!
1966 • Karlstad
#35
24 maj 2008 kl 10:19
Gilla
"Tumstock längs vägen och pekfingrarna mot handleden?"

HAHAHA!
2006 • Alingsås
#36
24 maj 2008 kl 14:06
Gilla
Okej, Alla överens:

Vi "Sverkar" mjukvaran (TC) och behåller klockan.
1969 • Sala
#37
24 maj 2008 kl 16:00
Gilla
Oj, "pekfingret och långfingret" skulle det vara *redigerar*
Johan H
1976 • Göteborg
#38
26 maj 2008 kl 16:20
Gilla
Fick min 405:a för några dagar sedan och har hunnit testa en del och med tanke på vad jag läst får jag säga att jag är positivt överraskad till mjukvaran, Inte så dåligt som jag väntat mig.....

De saker du nämner Anders går ju göra:
- Export går att göra och går fint att öppna i Excel
- Email till en kompis löser man enkelt i Garmin connect (Share->Email)
- Vet inte vad och arför du vill skriva ut men det är inga problem att göra det från Garmin Connect.

Filerna laddas automatiskt upp till både Garmin Connect och Training Center!

Jag tycker helt klart att de är användbart, Självklart kan det bli bättre men det var ingen sån katastrof som jag väntat mig.

Garmin Connect är idag väldigt långsamt men de säger att de jobbar på det så jag hoppas det kommer en lösning snart.

Vad det gäller klockan så är den kanonbra och det går få massor med rolig information och allt är mycket mer flexibelt än både Polar och Suunto.

Är ännu inte riktigt kompis med ringen och hade föredragit "riktiga" knappar.
(Kan delvis ha att göra med att jag är vänsterhänt och har klockan på vänster hand)

1966 • Trångsund
#39
26 maj 2008 kl 20:33
Gilla
Oj oj oj, det var en lång lista.

Kände direkt att jag vill berätta vad jag tycker.

Klockan (305) är helt syverän enligt mitt tycke. Den har lyft löpningen till en helt annan dimention (älskar siffror och statistik).
Sprang tidigare samma rundor och längder men idag sticker man ut och springer rundor efter humör och nyfikenhet.

Använder TC för att se varje kilometerinformation som är mkt intressant under en runda enligt mitt tycke.
ST är i mitt tycke helt perfekt för mina behov. Ngt seg i uppstart men annars bra. Det enda som saknas är det som jag använder TC för.
Sammanställningen är bra samt att det är lätt att lägga in pass då man sprungit utan GPS:en (glömt klockan hemma) eller då man sprang på löparband.
Tankar också ner på Funbeat vilket funkerar bra.

Mkt nöjd med klockan och de program som jag använder.

//Micke
1964 • Perstorp
#40
26 maj 2008 kl 21:39
Gilla
Måste säga att jag är nöjd med min (305) läste lite här på forumet innan jag köpte den, tog till mig att tc var skit och sporttracks var bra laddade hem sporttracks(freeware) mycket enkelt och bra program saknas inget där för mig träningen har blivit mycket roligare nu när man har en buddy att springa emot i klockan. 10 av 10 möjliga poäng både till klocka och sporttracks
Anders.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.