Löpning Tävlingar & Motionslopp / New York City Marathon 2012 77 inlägg 14409 visningar

NY marathon inställt!

Johan
1983 • Malmö
#1
2 november 2012 - 22:58
Gilla
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15715363.ab

inställt efter stormen Sandy.
Tråkigt för alla 40k deltagare.
< < < 1 2 3 4 > > >
McGortsy
1966 • Aspudden
#41
3 november 2012 kl 21:28
Gilla
Bra skrivet, Peter Andersson!
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#42
3 november 2012 kl 21:38
Gilla
Seså, lugna sig.

Johan uttrycker sin åsikt på ett helt rimligt sätt. Inget att desarmera stora artellerikanonen för.
Jacob Ryder
1986 • Lerum
#43
3 november 2012 kl 23:15
Gilla
Precis när vi klev in på hotellet här på Manhattan fick vi beskedet att loppet var inställt. Knäckande! 2-års träning, planering och tiostusentals kronor åt skogen. Men som sagt en bagatell jämfört med Sandys offer.

De borde ställt in loppet redan i tisdags. Det gör mig förbannad. Känns som att de väntade för att både få in degen och slippa loppet.
Tor
1975 • Göteborg
#44
4 november 2012 kl 08:32
Gilla
Kenneth:
"Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem."

Gabriel:
"Johan uttrycker sin åsikt på ett helt rimligt sätt. Inget att desarmera stora artellerikanonen för."

Ingen har sagt att Johan inte får uttrycka sina åsikter. Däremot verkar vi vara många som reagerar på hans avsaknad av empati och uttrycker då själva vår åsikt.
HR
1972 • Stockholm
#45
4 november 2012 kl 10:40
Gilla
Jag har NY Maran som ett av de lopp jag skulle vilja hinna springa i livet. Jag tror att den besvikelse jag skulle känna skulle gå över rätt snabbt om jag varit på plats.

Egoisten i mig skulle vilja springa men realisten och empatikern i mig skulle efter ett par timmar inse att det får bli en annan gång. Jag förlorar hellre tio tusen kronor i utlägg än känner mig som en skit som sprang förbi platser där folk skriker glåpord efter en bara för att kunna säga att jag sprang NYM.

Beslutet i elfte timmen var ju självklart olyckligt men innan man förstått hur de tänkt i tävlingsledningen så finns det en massa faktorer att väga in. Kanske de hoppats in i det sista och helt enkelt inte velat bryta förrän man insett att arrangemanget dels är i vägen mer än vanligt samt att NY-bor uttryck irritation över att ha ett lopp passerandes genom drabbade delar där uppröjning pågår. Då det ligger i deras intresse att kunna genomföra loppet kommande år med NY-bornas goda minne så tror jag att det slutgiltiga beslutet var rätt.

Då jag själv har en (enklare) katastrofhjälp och krishanteringsutbildning så förstår jag också att ett lopp som ska gå igenom drabbade delar av staden inte har med politisk korrekthet att göra i första hand - det är riktigt jäkla opraktiskt. Hur många sjuktransporter ska man "acceptera" att de får ta en annan väg med folks liv och hälsa eller bli stående när vägvalen är betydligt mindre pga ansamling av bråte och andra insatser i en stad där ALLA resurser är ansträngda.

Jag hoppas att de ska kunna erbjuda att extralopp eller någon slags kompensation. Alla kommer inte kunna utnyttja det men det är ett "förlorat lopp" och om det drabbar sökande till nästa års lopp genom att deltagare i årests brutna lopp får förtur 2013 så ser jag det som ett rättvist beslut. Allt skjuts framåt ett år helt enkelt.

1956 • Tygelsjö
#46
4 november 2012 kl 10:57
Gilla
Hur mycket kostade startavgiften i år ?
Per Persson
1962 • Enköping
#47
4 november 2012 kl 13:38
Gilla
Jag har förståelse för att loppet ställdes in men håller med Jacob "De borde ställt in loppet redan i tisdags. Det gör mig förbannad. Känns som att de väntade för att både få in degen och slippa loppet". Det minsta man kan begära nu tycker jag vore en BETALD garanterad startplats till nästa år. I övrigt har jag släppt surandet och kastat mig över New Yorks alla grymma restauranger .Oyster Bar, The Modern, Shake Shack och Les Halles redan avklarade och nu öppnar nedre Manhattan med väntande bokningar på bl a Lupa och Balthazar.
Acke5
1959 • Göteborg
#48
4 november 2012 kl 14:42
Gilla
Såg någonstans att NY-marathon är "Sveriges" näst största maraton, efter StM; så det är nog många som har drabbats. Det måste kännas oerhört tråkigt, men finns det ingen nödlösning att ta till - något mindre maratonlopp inte alltför långt borta?

Med den här erfarenheten i bagaget, så hade nog åtminstone jag funderat på om det inte skulle behövas en Plan B om ett framtida deltagande skulle vara aktuellt.
Johan I
1987 • Örebro
#49
4 november 2012 kl 15:08 Redigerad 4 november 2012 kl 15:22
Gilla
Gabriella:
Dina argument var på PK nivå, då det är tydligt att du har blivit tillsagd att ha den empati, inställning och oro du uttrycker. Du har sannolikt "bildat" dig en uppfattning genom vad media sagt att du skall tycka, eller vad du "tror" att du skall tycka. Men det är du inte ensam om så klart, för då hade du inte tyckt det.
Du får gärna förklara vad som är fel i mina argument. Jag har inte påstått att det enbart handlar om någon politisk vinning eller om några konspirationsteorier, bara att det finns ett samband mellan att politik och beslutet att ställa in loppet. Och politik är rent krasst för det mesta en summa av makt och pengar. Politiker vill inte alltid ditt eller någon annans bästa. Har du/ni inte insett det, så ja, då är ni inte helt med i matchen tyvärr. På 38 år borde du ha insett det. Själv insåg jag det runt lekis då politiker ville riva min fullt fungerande och omtyckta skola, det hände dock aldrig efter lite protester. Sen när man under skolgången får höra om alla nedskärningar, använda undermåligt material och arbeta i klassrum som kanske inte byggts om sen 60-talet. Och när man ville läsa något extra eller snabbare än andra så fanns inga resurser för det...

Peter A:
Om nu staden NY låter 200000 personer dö i sina hem, då är det väl ändå inte Sandys fel?
Och alla dessa 200000 har förstås inte ordnat någon form av hjälp via privata vägar? Bara för att USA inte har någon hemtjänst på samma sätt som i Sverige så har de väl ändå privata bolag som utför liknande tjänster om efterfrågan finns där. Eller är det så att USAs gamlingar klarar sig utan hemtjänst-liknande-service? (förutsatt att ingen orkan kommer) Då kanske du har tips till Reinfeldt och Borg för vad som kan sparas in på i budgeten i Sverige...
Men ponera ändå att 200000 är i riskzonen, hade de inte varit det även om NY Marathon hade sprungits idag? Eller, då är alla dessa räddade nu då?

Jan S:
Förstår inte vad du försöker svamla om. I artikeln var fokuset på förluster och skador. Och den artikeln var ett svar på det jag nämnde om att det finns fler förlorare nu när loppet ställs in. Den artikeln stärkte ju bara mina argument. Ännu fler förlorar på att loppet ställs in, färre turister, färre på hotell, färre som köper saker, färre folk i rörelse. Om inte NY drar in pengar så har de ju mindre till att betala uppbyggnaden/reparationer och framtida skador för. Man måste tänka lite längre än till näsan slutar, det finns en framtid som skall skötas också...

Tor L:
Jag har empati och sympati för de som är drabbade. Det inkluderar även de som kanske tömt hela sin kassa för att åka till NY för att springa. De fullständigt struntar du i, utan du går på samma linje som Gabriella.
90+ har dött i USA, 14000-21000 dör varje dag i världen, varav 200-300 i Sverige/NY. Du kanske borde fråga dig själv varför just denna förödelse i just USA/NY berör sig så mycket mer än alla andra som konstant lever i misär, dör eller mister nära och kära? Eller kanske inte bara människor, även andra djur? Kanske är det du som saknar empati, eller åtminstone en realistisk syn på världen?

Kan för övrigt lova att det finns många både här och på andra ställen som har tänkt till och också håller med mig, till och med bland er som försöker argumentera emot mig, men att sticka ut med åsikter är ju som synes här inte populärt, så många avstår.
Kim Ahola
1970 • Västerås
#50
4 november 2012 kl 15:49
Gilla
Alla känner naturligtvis med det drabbade, och att ställa in loppet var inte fel. De kunde dock ha gjort det tidigare, men nu blev det ju inte så. Därför är det bara att försöka lösa situationen som har uppkommit, och det borde inte vara så svårt. Ta pengar ur loppets kassa (låna upp mer om så behövs) och erbjud:

1. Fritt deltagande valfritt år de närmaste 5 åren för alla som missade årets mara.
2. Kompensera för resor, hotell och ledigheter för de som drabbats på det viset. De ska naturligtvis be om kvitton och biljettkopior, men utöver det ska de hellre fria än fälla.
1965 • Eksjö
#51
4 november 2012 kl 16:48
Gilla
@ Johan: Alla dessa svaga människor är inte räddade ännu, det är ju just det som är poängen och orsaken till att räddningsarbetare och poliser behövs på annat håll.

Jag inser att vi andra nog inte kommer att nå fram till dig i den här frågan så det enda ytterligare jag har att tillägga är att uppmana dig att åtminstone se till att tjäna tillbaka så mycket pengar du kan på lång sikt - behåll startbeviset, rama in nummerlappen och flygbiljetten, printa ut alla mail e.d du fått/får från arrangörerna och resebolaget - om tjugo år kommer du att kunna sälja dem som memorabilia på e-bay för mer än vad du betalade plus inflation. ;-)
Johan I
1987 • Örebro
#52
4 november 2012 kl 17:34
Gilla
Peter A:
Du är allt bra förvirrad nu. Jag har inte förlorat några pengar på inställt lopp. Till skillnad från dig kan jag känna med de som gjort det ändå dock. Jag söker inte din eller någon annans sympati eller bekräftelse. Jag har också insett för länge sedan att du med flera aldrig kommer att inse fakta och fortsätta leva vilsen i någon sorts naiv illusion. Jag är dock inte rädd för att stå för mina åsikter och argumentera när det behövs en vettig röst i en diskussion, även om den kan sticka i vissa "blindas" ögon.

Nu är dock redan beslutet taget och vår diskussion leder inte till att det kommer bli intet gjort. Men kanske sår det ett frö hos någon läsare; att bli lite mer observant och självtänkande.
1983 • huddinge
#53
4 november 2012 kl 17:40 Redigerad 4 november 2012 kl 17:40
Gilla
jag tycker att man borde kört loppet, om problemet var säkerhetsresurser borde man kunnat se detta tidigare o hyrt in privata säkerhetsföretag eller nationalgardet jag tror att det hade varit positivt för befolkningen snarare än tvärtom
1965 • Eksjö
#54
4 november 2012 kl 17:50 Redigerad 4 november 2012 kl 17:53
Gilla
Surt för dig Johan, då kan du ju inte ens tjäna några egna pengar på dina principiella åsikter. ;-)
ed.
2007 • Uppsala
#55
4 november 2012 kl 18:19
Gilla
Är det någon deltagare som fått e-mail från NYRR när de cancellerade eller efteråt? Har själv inte hört ett pip från dem. Det ska tydligen gått ut ett mail enligt NYPost. http://www.nypost.com/p/news/local/media_is_to_blame_runners_R8iSjmuvszPASJMPBNyPrM
Tor
1975 • Göteborg
#56
4 november 2012 kl 19:10
Gilla
Johan:
"Det inkluderar även de som kanske tömt hela sin kassa för att åka till NY för att springa. De fullständigt struntar du i..."

Nej, jag tycker synd om dom som lagt ut pengar på resa och anmälningsavgift men i förhållande till de som förlorat sitt hus eller sitt liv är det en piss i Nilen.

"Du kanske borde fråga dig själv varför just denna förödelse i just USA/NY berör sig så mycket mer än alla andra som konstant lever i misär, dör eller mister nära och kära?"

Att flyttat resurser från offer i en naturkatastrof till ett nöjesevent är fel oavsett var i världen det sker.
Acke5
1959 • Göteborg
#57
4 november 2012 kl 19:29
Gilla
"Att flyttat resurser från offer i en naturkatastrof till ett nöjesevent är fel oavsett var i världen det sker."

Tänker du snävt lokalt där? För med ett globalt perspektiv, så skulle vi inte kunna göra någonting roligt/onödigt/lyxigt överhuvudtaget så som världen ser ut ;( (Ställ in Vintermaran och skicka pengarna till Jamaca/Haiti som drabbades hårdare än NYC.)

Själv tycker jag att det skulle kännas lite konstigt, att springa genom en stad utan el, fungerande lokaltrafik och med bråte på gatorna - om det nu är så situationen ser ut. Skulle nog förta en del av glädjen. Sedan är det ju faktiskt en del, åtminstone näringsidkare som säger sig hade behövt löparturisternas pengar. Kommer osökt att tänka på befolkningen i Thailands tsunamidrabbade turistområden, som vädjade till turisterna att återkomma.
Johan I
1987 • Örebro
#58
4 november 2012 kl 21:24 Redigerad 4 november 2012 kl 21:25
Gilla
Peter A:
Om du vill tjäna pengar och handla med startbevis så får du göra det. Jag har inga tankar på att tjäna pengar på att NY marathon blev inställt i alla fall.

Tor L:
Alla som råkat ut för materiella skador från Sandy har nog inte förlorat allt de äger, vissa kanske bara har fått några bucklor på bilen eller förlorat någon ägodel. Och då är det väl helt jämförbart med de resande för NY Marathon som lagt ut kanske 15000-50000 kr. Du verkar ha fått för dig att NY ser ut som Heroshima just nu, så är det inte riktigt, mycket och många klarade sig helt oskadda.

Håller med Acke5. Tor har nog inte riktigt tänkt igenom vad han skriver, men det var ju tyvärr inte första gången. Tor får gärna förklara varför de typ upp till 100? pers i NY som dött är så mycket viktigare än alla andra som dör i världen varje dag och varför de relativt få nu "hemlösa" i NY är värda mer än de som lever i misär eller på gatan av andra skäl än egen-påverkade (t.ex. drogmissbruk). Som sagt dör minst 14000-21000 per dag, så då skall vi väl aldrig göra något roligt.

Det är ju för övrigt intressant att i förklaringen som arrangören NY Road Runners går ut med, i massmejl och till media, så är de ju inne på precis det jag har nämnt; att det hade kunnat gå att genomföra utan att ta några betydande resurser från räddningsarbetet. Utan att det snarare handlade om påtryckningar från folk och media som tyckte det var fel att göra något "roligt" i "kristider".

Men som även Acke5 skriver, det skulle vara konstigt att springa igenom delar som är hårt drabbade, men det görs ju dock dagtid o.s.v. så ström är väl inte den största grejen och de flesta har väl fått tillbaka strömmen nu?
Tor
1975 • Göteborg
#59
5 november 2012 kl 08:36
Gilla
Acke
"Tänker du snävt lokalt där?"

Ja. Det känns onödigt att ha tre flyttbara elaggregat i Central Park samtidigt som det finns familjer utan ström alldeles i närheten.

Johan
"Du verkar ha fått för dig att NY ser ut som Heroshima just nu, så är det inte riktigt, mycket och många klarade sig helt oskadda."

Majoriteten har ju klarat sig helt utan skador. Men väldigt många har blivit extremt mycket hårdare drabbade än samtliga de som inte fått springa ett maraton.
McGortsy
1966 • Aspudden
#60
5 november 2012 kl 09:23
Gilla
Hur ser det ut med ersättningar till dom som inte fick springa loppet?
Täcker försäkringar/researrangör något av detta....eller är det bara en stor fet force majeur och alla stålars förlorade?
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.