Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 23388 visningar

Plötslig ilande smärta trampdyna

Li
1991 • Sverige
#1
12 november 2012 - 12:31
Gilla
Hej! När jag sprang mitt långpass i lördags fick jag plötsligt väldigt ont i under ena foten långt fram på trampdynan, nära tårna. Smärtan är mittpå trampdynan. Det gjorde så pass ont att jag var tvungen att gå och den kom efter 15 km. Har aldrig haft problem med mina fötter, springer 4-6 mil i veckan. Känner fortfarande av foten idag, speciellt när jag kniper med tårna.. någon som varit med om något liknade? Eller vet vad de kan vara?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
12 november 2012 kl 13:00
Gilla
Det skulle kunna vara en seninflammation, t ex i någon tåböjarmuskels sena.

Voltarentabletter (+ ev Voltaren Gel) i ca en vecka och vila vid löpsmärta kanske åtgärdar detta i så fall.

Men det kan ju vara något annat oxå.
Idrottsläkare bör kunna ge diagnos.
1952 • Varberg
#3
12 november 2012 kl 13:11
Gilla
Plötsligt väldigt ont låter som något som brast. Stressfraktur i en metatarsal kan vara en sådan orsak. Viktigt att utesluta eftersom en sådan behöver en viss grad av immobilisering. Voltaren och andra NSAID är inte bra för läkningen heller.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#4
12 november 2012 kl 13:23 Redigerad 12 november 2012 kl 13:27
Gilla
Min erfarenhet är att Voltaren m fl ofta hjälper.

Speciellt det gamla indragna Butazolidin vars salva verkade väldigt effektiv.

Inflammatoriska reaktioner är inte enbart av godo utan kan i sig skada vävnaderna oxå (tror jag min forskarfru hävdar).
1952 • Varberg
#5
12 november 2012 kl 14:37
Gilla
Ifrågasätter inte att NSAID har smärtstillande effekt, men OM det är en fraktur så försämras läkningen. Därför som alltid är det första att få en rimlig diagnos. Butazolidin drogs in pga att det bland andra biverkningar kunde orsaka benmärgsdepression.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#6
12 november 2012 kl 14:45 Redigerad 12 november 2012 kl 14:46
Gilla
Re Tage

Ja, fast Butazolidinsalvan var nog relativt OK jämfört med tabletter.

Jag håller f ö med om att ta t ex Voltaren för att minska smärta och kunna träna trots skadan kan vara enbart direkt skadligt om det inte är inflammatoriskt orsakad smärta.

Jag har själv fått rätt plötslig "tånära" smärta på längre distanspass som troligen inte varit stressfraktur eftersom åkomman gått över relativt snabbt och då jag tog Voltarentabletter.

Men det är en balansgång att självmedicinera och bäst är ju att läkare ställer förhoppningsvis en korrekt diagnos så att effektivaste möjliga behandling kan sättas in.

1952 • Varberg
#7
12 november 2012 kl 15:02
Gilla
Ja, speciellt om man medicinerar och tränar gäller det att ha koll på att man inte försämrar den underliggande åkomman genom att dölja symptomen. Om smärtan sitter i framfoten och strålar utåt kan det vara nervsmärta då den kan komma plötsligt och försvinna lika snabbt.
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#8
12 november 2012 kl 15:12
Gilla
Har liknande problem. Är även distinkt öm vid en viss punkt ovanpå foten ngnstan mot "långtån". Har höga fotvalv och troligen rejält upptrampade främre fotvalv. Ingenting som kommit plötsligt, utan snarare kommit o gått...och nu kanske stannat lite längre. Ngn som har erfarenhet av liknande o vad man ska göra (tänkte ta o kolla upp problemet hos en specialist också). Tacksam för andras erfarenheter!!
1952 • Varberg
#9
12 november 2012 kl 15:23
Gilla
@Emma: Om det sitter i anslutning till 3:e tån och strålar utåt är det en klassisk Morton vilket dessutom stämmer med hur du beskriver fotvalven. Du kan finna mycket info om du söker på det. Gäller att ha skor som är rymliga fram och eventuellt kan sk främre pelott hjälpa
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#10
12 november 2012 kl 19:31
Gilla
Tack för tipset Tage! Har nyss fått inlägg, ska testa några veckor o se om det hjälper. Kanske ska se till att få dom ännu lite mer uppbyggda där stödet för främre valven sitter. Mest orolig över vad man kan göra o inte bör göra för att få det bättre o inte förvärra.
1966 • Holmsund
#11
12 november 2012 kl 20:49
Gilla
Hej använder pelott. Min högra främre trampdyna kolapsade för två år sen använder den största modellen fungerar utmärkt placeringen är viktig så var noga med det. Inte för långt fram just bakom trampdynan. Har även pelott på den friska foten i förebyggande syfte
1952 • Varberg
#12
13 november 2012 kl 08:21
Gilla
Re Emma:
Att aldrig ha skor som klämmer ihop framfoten är nog viktigast. Välplacerat stöd för fotvalvet som Anders skriver. Fotträning i form av crabwalk, tåövningar och massage gissar jag kan vara positivt. Det är hursomhelst undergörande för fötternas funktion i löpning mm.
Vid akut Mortonsmärta kan man prova att dra isär framfoten och hålla så ett tag vilket kan minska trycket på nerven.
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#13
13 november 2012 kl 21:14
Gilla
Kikat lite på nätet o hittat lite youtibeklipo på bra övningar för fötterna. Börjar nu!!
1955 • Sandviken
#14
13 november 2012 kl 22:36
Gilla
Jag hade mortons syndrom under några år till och kunde i stort sätt springa obehindrat.. Så fick en bekant ett liknade problem och jag berättade om mina problem och sa.... inga problem att springa utom att det kan göra ont emellanåt..
Men inte var det mortons syndrom där inte... nej det var en stressfraktur så det är bäst att vara försiktig och be en expert om utlåtande.


http://www.google.se/search?hl=sv&q=mortons+syndrom&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bpcl=38093640&biw=597&bih=255&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=27uiUIhMhqaEB5mggegM
1952 • Varberg
#15
14 november 2012 kl 09:25
Gilla
Som jag skrev tidigare: "Vid plötslig nytillkommen smärta ska man alltid tänka på stressfraktur". Dessa kan vara lömska ibland med smygande symptom. Man kan prova att känna på de olika ben man kommer åt för att kolla om man kan provocera någon direkt eller indirekt skelettsmärta. Lyckas man inte så utesluter det inte fraktur, men kan man få fram det så talar det starkt för fraktur. Resultatet är förstås väldigt beroende på hur duktig man är på självundersökning och anatomi och är man tveksam ska man självklart söka professionell hjälp.
Mortonsmärtorna kommer och går lite oregelbundet, kan vara mycket intensiva och släppa lika snabbt. Typiskt lokaliserade med utstrålning i 3:e och 4:e tån.
Det är lätt hänt att man finner för många likheter mellan sina symptom och drar förhastade slutsatser.
Kinsei
1974 • Malmö
#16
14 november 2012 kl 11:32
Gilla
Jag har (självdiagnostiserad!) Mortons, och det är en speciell smärta, nästan som en elektrisk stöt som kommer rätt plötsligt. Det blir omöjligt att springa (i alla fall normalt) just då, men smärtan kan försvinna nästan lika plötsligt. Jag antar att en stressfraktur brukar ge en mer konstant smärta.

I mitt fall kan det dyka upp någon gång då och då på långa pass när fötterna blir trötta. Jag gissar att det är då det främre fotvalvet kollapsar och nervinklämning uppstår. Sedan kan det gå månader utan minsta känning.

I mitt fall verkar det vara betydelsefullt att jag inte går i för platta skor (t.ex. ballerina eller platta sandaler) till vardags. Men visst, träning av fötterna hade säkert varit det rätta att göra (liksom knipövningar, tåhävningar, plankor, tandtråd och allt annat man bör göra regelbundet).
1952 • Varberg
#17
14 november 2012 kl 12:02
Gilla
@Kinsei: Typisk Morton du beskriver. Ja, platta skor och skor som är trånga fram förvärrar.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#18
14 november 2012 kl 12:35
Gilla
Jag har någon (lindrigare?) variant av Mortons, gissar jag.

Använde pelott ett tag när det var som värst men har med tiden tyckt att det inte gör någon större skillnad.

Dock har jag insett att skor som är tillräckligt breda framtill är det viktigaste för mig.
Med rätt skor kan jag springa utan problem.

Jag springer med framfotslandning och är därför lite extra utsatt men försöker förlägga en ganska stor del av min löpning på lite mjukare underlag (t.ex. motionsspår, vilket ju är bra träning sett ur fler aspekter) så funkar det ännu bättre.

Med för smala skor räcker det att jag tar på mig skorna och går två steg så känner jag direkt att det inte kommer funka.
Det uppstår en blixtrande smärta inuti foten någonstans bakom tredje tån.
Om jag besöker en välsorterad skobutik för att prova ut en för mig helt ny skomodell så brukar det sluta med att jag testar 12-15 tänkbara modeller och direkt kan sortera bort 80-90% av dem som för smala för mig.
Positivt i "trenden" med fler minimalistiska skor är att flera av tillverkarna (särskilt de lite mindre och kanske mer nischade) ser det som viktigt med en vid tåbox i sina skor, vilket ger fler skor att välja bland för löpare med problem likt mina.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#19
14 november 2012 kl 12:45
Gilla
Det där med platta skor funderade jag över inledningsvis då mina problem dök upp.

Men jag tyckte det kändes lite motsägelsefullt eftersom jag aldrig någonsin har problem om jag t.ex. går barfota eller i (passande) strumpor.

Om jag däremot tar på mig ett par lite för trånga (smala) strumpor så kommer besvären direkt.
Ibland upplever jag inte skon som markant trång men smärtan dyker upp och det brukar till sist kunna förklaras med att skon var trång eller i alla fall oflexibel.
Jag har använt några skor som sitter ganska tight (t.ex. ett par olika extremt lätta tävlingsskor med vikt runt 100g) men om de är flexibla på rätt sätt så har det funkat ändå.
Andra kan upplevas som något rymligare men ger ändå obehag och då jag känt efter lite mer så klämmer de på fel sätt vilket orsakar smärta.

Jag har blivit ganska bra på att direkt känna när den första irriterande smärtan dyker upp.
Om jag då tar av mig de trånga skorna/strumporna eller vad det nu är och slutar använda dem så försvinner smärtan ganska snabbt.
Om jag däremot fortsätter att gå i trånga skor eller strumpor lite längre tid så kommer smärtan finnas kvar i foten även ett bra tag efter att jag tagit av mig eller bytt till bredare skor/strumpor.

Så för mig är det viktigt att inte irritera fötterna.
Vet inte om det är så för alla, men det kan vara värt att känna efter.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.