Löpning Träning 4 inlägg 3149 visningar

Transportlöpning 2x6km

1978 • Stockholm
#1
16 november 2012 - 11:19
Gilla
Jag har nyligen börjar springa till och från arbetet, en eller ett par dagar i veckan. Ungefär 6,5 km enkel resa. Lite för tidigt för att utvärdera men ändå.

Mitt intryck hittills är att 2x6km innebär mindre belastning på kroppen än att springa 12km (varken 6km eller 12 är långpass för mig men ändå). Dock upplever jag att jag sett till hela dagen gör av med mer energi om jag springer två gånger jämför med ett längre pass. Jag känner mig relativt trött på kvällen.

Ni som har erfarenhet från transportlöpning (t/r) upplever ni det likadant. Om man springer så att summan av till-och-från-jobbet-löpningen under en dag motsvarar ett långpass (för mig 2x10) sliter det mer eller mindre än ett motsvarande långpass. Är det något jag bör tänka på?

/Johan
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#2
16 november 2012 kl 12:22
Gilla
om uppdelningen leder till att du orkar göra det oftare är det ju ett jättebra sätt att öka mängden på.

Jag upplever också att två kortare pass sliter mindre men tar mer energi än om man bara skulle köra motsvarande som ett pass per dag.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#3
16 november 2012 kl 13:06
Gilla
Det här är intressant att diskutera

Jag har testat transportlöpning vid några tillfällen (2x12km) det senaste året och ser det delvis som ett sätt att klämma in ett extrapass då det behövs.
Det är lättare att öka på veckovolymen på så vis.

Långpass på 24km kan vara svårt att få till vissa vardagar, hela kvällen försvinner typ, men en timme vardera vägen till och från jobbet kan passa bättre.

Då man som jag varit lite ovan vid dubbla pass samma dag så kändes hemvägen på kvällen rätt så seg.
Men andra halvan av ett 24km-pass kan ju också vara dryg då man har över en mil i benen redan.

En skillnad är väl att ett 24km-pass är just långt, du får ju ingen vila förrän du är klar så om man t.ex. tränar för marathon så är det bra att klämma ett antal pass 20-35km för att vänja kroppen.

Jag vet inte hur man kan jämföra om man istället delar upp det i 2x12km, vad motsvar det om det hade varit ett enkelpass liksom?

Om man vill få till en stor veckovolym så spelar det kanske mindre roll hur många pass man springer, kilometrarna och tiden tickar in på kontot ändå.
Men att helt ersätta långpass med transportlöpning kanske inte ger samma effekt som att klämma några långrundor.

Jag är på gång att starta upp med ett träningsprogram för marathon i vår och då ingår ofta en längre runda (25-35km) som jag sparar till helgen.
Sen är det tidvis ett till rätt så långt pass/vecka (17,5-19,5km) som man inte hinner på lunchen utan måste klämma in på något annat sätt.
Jag klurar på att några gånger (då det inte verkar vara någon direkt "kvalitet" inblandad, utan enbart handlar om att bygga volym) ersätta det med t.ex. transportjogg 2x12km men undrar som sagt lite över hur effekten påverkas.
1965 • Täby
#4
16 november 2012 kl 17:17 Redigerad 16 november 2012 kl 17:17
Gilla
Högintressant ämne, eftersom jag nyligen har börjat transportlöpa...

Jag har 2*7.7 km, och siktar på att springa varje dag (utom mån morgon då jag cyklar dit datorn, samt fre em). Nu har det hittils blivit en icke-löpar-dag varje vecka, av omständigheter. För mig handlar det *inte* om att ersätta helgens långpass (25 km). Utan det handlar om att slippa kliva upp 05:30, springa, sen cykla med dubbdäck (jag tar mig helst fram för egen maskin). Jag springer annars mån-ons-fre en dryg mil. Här blir det flera mil på en vecka, utan att det kostar just mer tid. Detta inte varje vecka, då jag ibland har uppdrag på annan plats.

En sak är att jag kör max tre snabba pass (snabbdistans) per vecka, för mig ca 4:30-4:40 tempo. Övriga pass håller jag nere tempot till 5:30-6:00. Jag gjorde en pilot för ett antal månader sen med snabbdistans varje dag, och det var inte roligt i slutet av veckan. Jag tror att detta är nyckeln till att transportlöpa, inte slita ner sig men ändå få många mil.

Inte direkt det du undrade, men hur jag ser på transportlöpning. :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.