Löpning Kom igång 30 inlägg 10873 visningar

Tung grabb - Börja jogga?

Andreas
1980 • Göteborg
#1
3 juni 2008 - 14:29
Gilla
Hej!

Jag är en tung grabb på hela 100 kg och har hela mitt liv kämpat med min vikt. Många perioder av slöhet och dålig kost har varit emot mig. Men jag har under stora perioder gått promenader en hel del, men har kännt att dess effekt har varit minimal även med ordentlig kosthållning. Annars har jag hållt på med styrketräning, spinning(klarade inte av allt käckt "peptalk"), simmning(alltför många pensionärer att simma om). För mig känns individuell träning som enklare för mig.
Jag har gjort ett nytt sorts val av träning och valt jogging. Jag ser detta som det bättre träningssättet då jag får mer frisk luft, bättre kondition och en bättre(lite högre) ämnesomsättning(ganska låg enligt läkare).

Jag har börjat springa förra veckan, men det gör jag med ett par joggingskor jag köpte för 6 månader sen på stadium, något som knappast är ideala för min fot.

Jag är som sagt tung på 100 kilo och har en ganska hög fotvalv. Jag känner att jag behöver ett par riktiga skor med ett par riktiga sulor. Så det är ett av mina saker att köpa inom snar framtid.

Min fråga till er är:
Med en vikt på 100 kg(187cm lång), är det klokt av mig att börja springa? Jag tänker på slitage och val av motionstyp för viktnedgång, uppbyggning av kondition och ämnesomsättning?
Var rekommenderar ni att jag skall göra?

Har ni några tips på artiklar på nätet för joggning eller ämnesomsättning?

Tackar på förhand
Andreas
< < < 1 2 > > >
Göran Löfström
1965 • Rångedala
#2
3 juni 2008 kl 14:43
Gilla
Hej Andreas!
Mina två enkla tips:
- Köp och läs boken "Träna för livet" av Philip Maffetone (förslag www.adlibris.com )
- Sök dig till t.ex. löplabbet eller någon ortopedtekniker som kan göra en löpanalys och föreslå lämpliga skor/ilägg för just dig.

Lycka till!
Bengt Marklund
1967 • Umeå
#3
3 juni 2008 kl 14:48
Gilla
Motionstypen är toppen, du får inga andra svar här på Jogg.se -) Det viktigaste är att börja lugnt! Jogga sakta, växla ibland med promenad om det behövs. Du ska inte kämpa uppför backar med blodsmak och jätteflås. Satsa långsiktigt, läs om lågpulsträning här på forumet. Som relativt otränad och tung behöver man vara extra försiktig med leder, ledband och skelett. risken för skador är stor i början. Bara på det sättet kan du åstadkomma en viktnedgång och en kropp du trivs med.
Vad gäller ämnesomsättning är det lite mer oklart vad dokorn menade. Låg ämnesomsättning handlar oftast om låg produktion av sköldkörtelhormon. Är den under normalintervallet kan det medicineras. Ta reda på mer vad han/hon menade! (Jag är läkare)
Tony Saaranen
1982 • Hagsätra
#4
3 juni 2008 kl 14:53 Redigerad 7 juli 2010 kl 15:38
Gilla
ok
1965 • Södermalm
#5
3 juni 2008 kl 14:57
Gilla
Först ska du gå till Runners store eller löplabbet och prova ut ett par riktiga skor. På Runners store har dom någon expert som är där och hjälper till om det skulle vara något extra svårt med skovalet. Jag fick beställa tid. Jag kan tänka mig att dina knän kan ta onödigt mycket stryk om du skulle börja att springa för långt på en gång. Tror att det är lättare att bygga upp kondisen än muskulatur runt knäna som behövs för att dom ska palla. Är du orolig för att springa är stavgång ett alternativ eftersom du använder hela kroppen om du gör det rätt. Och var inställd på att det kommer att ta tid.
1955 • Västra Frölunda
#6
3 juni 2008 kl 15:03
Gilla
Hej Andreas!

Roligt att du vill börja springa, och självfallet skall du göra det. Viktigt är dock att du lär dig tidigt lyssna på kroppens signaler. Var inte rädd att växla din löpning med gång. Räkna hellre tid än km.

Själv började jag motionera när jag vägde 140 kg. Jag har nu gått ned dryga 20 kilo och klarade av Stockholm Marathon i Lördags.

Jag har inga särskilda tidskrav på hur fort jag skall springa. Hellre långsamt och länge är mitt motto.

Viktigt för mig har ändå varit att ha bra skor. Så lägg ned tid på att få en löpanalys, som Göran säger.

Själv har jag extremt högt fotval och neutralt löpsteg med viss tendens till att vara framfotalöpare. Dämpande skor är viktigt för mig och nu har jag hittat något som verkar fungera för mitt löpsteg.
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#7
3 juni 2008 kl 15:06
Gilla
Andreas,
Hösten 2006 vägde jag mer än du och var (är) kortare.
Min träning var i början 3-4 pass per vecka, gång 45-60 minuter med korta ökande jogginslag ungefär så här:

1:a veckan: 3*1 min jogg, 5 minuter gång mellan
2:a veckan: 3*2 min jogg, 5 min gång mellan
3:e veckan: 3*3 min jogg, 5 min gång mellan
Så skulle det fortsätta (lite anpassat) i cirka 10-12 veckor men jag ökade lite fortare då kroppen sa "ok". Tror jag lyckades jogga 5 km kontinuerligt efter ca 6 veckor eller så. 10 km kom kanske 3-4 veckor senare. Jag borde ha tagit det lugnare för att slippa skador/fotont.

För ont i fötter,vader, knän, lår fick jag. Lyckades väl balansera mellan "lagom" ont och inte kunna träna. Men det var en tunn skiljelinje och jag borde egentligen ha ökat löpningsmängden långsammare.

Skor. Jag gick till en av de stora löpbutikerna och provade ut ett par skor som skulle vara bra för mig. De sa att jag pronerade, men skorna gjorde ingen skillnad. Jag bytte till ett annat märke (som reades ut) utan att "analysera". Dessa fungerade mycket bättre och sedan dess håller jag mig till dessa skor. Dock har jag skaffat individanpassade fotinlägg som troligen är en stor hjälp.
Du säger att du har höga fotvalv, då *brukar* skor som klassas som "neutral/cushioning" eller "dämpande" på svenska funka bra. Men gå gärna till en löpbutik som kan hjälpa till antingen med bra personal eller med analysverktyg.

En bra länk för de som vill börja löpa och inte är i "perfekt viktform": http://www.iform.se/Crosslink.jsp?d=900&a=4101
Det mesta av det som står där finns också publicerat i deras bok "Löparens nya handbok" som väl egenltigen borde heta "Nybörjarlöparens nya handbok" för det är precis vad det är - och en bra sådan.

- Lycka till!
Traningsgladje.se
1981 • Stockholm
#8
3 juni 2008 kl 15:57
Gilla
Andreas, du väger inte mycket mer än mig och själv har jag redan sprungit 2 marathondistanser i vår. Det jag känner sliter mest är snabbare löpning, men jogging och långpass går hur bra som helst.

Men som sagt - kolla upp skorna! Jag sprang i helt fel skor utan analys.

/S
http://traningsblog.blogspot.com
1979 • Angered
#9
3 juni 2008 kl 16:55
Gilla
Jag säger bara good luck, det fungerade bra för mig.
Ebba Maddumage Larsson
1981 • Karlstad
#10
3 juni 2008 kl 17:55
Gilla
Hej Andreas!

Jag har läst ditt inlägg och förstår dina funderingar.

Jag tror det är bra att du börjar jogga korta sträckor och varvar med gång. Att du kanske joggar 10-20 minuter och går 5 minuter osv. Så att du vänjer kroppen långsamt vid att jogga när den inte är van På så sätt undvika belastningsskador. Det är jätteviktigt med bra skor.
Jag har sprungit ganska mycket och deltagit i 3 stycken Göteborgsvarv men det var först nu i år som jag fick problem mycket med med mina höfter. Jag fick skaffa skoinlägg och hälupphöjare samt jag skaffade även nya skor. Tydligen har jag haft fel skor tidigare tidigare och haft ont i höfterna när jag sprungit, men ej lyssnat på kroppen.

På ortopedtekniska sa killen som tog hand om mig att det är viktigt med bra skor och fotstöd när man springer för att minimera skador. Kroppen kan kompensera fel i början men inte hur länge som helst och då uppstår skador sedan kan det blir problem att bli av med dem om man inte har rätt stöd för kroppen från start.

Gå till en sportbutik och låt dem se när du springer på ett löpband så ser de vilken typ av skor du kan behöva.
Om du sedan när du kommit igång och joggat och om det uppstår problem ta kontakt med ortopedtekniska så kan de se vad som är fel.

Tidningen Runners World tycker jag är en mycket bra löptidning där man får tips och råd hur an ska träna och äta. Jag har haft mycket användning av den. Där står det även tips om kläder och skor.


Lycka till träningen!

Mvh

Ebba Larsson
Ebba Maddumage Larsson
1981 • Karlstad
#11
3 juni 2008 kl 18:03
Gilla
Hej Andreas!

Kom på lite mer tips:

Bra att gå på gym och stärka musklerna kring lederna. Det blir ju en extra påfrestning för kroppen vid löpning.
Du ska också börja springa i elljusspår istället för asfalt. Asfalt sliter mycket på kroppen för att det är hårt.

Lycka till!

Mvh

Ebba Larsson
Anna W
1980 • Hisings Backa
#12
3 juni 2008 kl 18:17
Gilla
Tips på skoaffär i Göteborg är Löp&sko kliniken. Som medlem på jogg.se har du 10%rabatt. Titta under medlemsrebjudanden här på sidan.
Lena M
1961 • Norrtälje
#13
3 juni 2008 kl 20:24
Gilla
Det spelar väl ingen roll vad du väger!
Alla tips du har fått i den här tråden är bra. Att börja lugnt, kanske enbart promenader först, trappa upp sakta, lyssna på kroppen, tjacka bra skor, följa träningsprogram, läsa bra böcker och tidningar - detta är ju råd som gäller för ALLA nybörjare. Vad de väger är rätt ointressant.

Visst - det är inte lätt att vara tung. Men det löser sig ju kemiskt. Det kommer att gå långsammare än för en som väger fjäder, i alla fall till att börja med. Allt handlar om hastighet. I väl avpassad fart kan vem som helst springa/jogga/lunka.

Läs och lär och ut i spåret bara - lycka till!
1982 • Kalmar
#14
3 juni 2008 kl 21:33
Gilla
Hej! Jag väger också kring 100 kg, är 192 cm. Började jogga i slutet av januari med ett par gamla gymnastikskor och köpte ett par Nike Air Max Moto+ på Löplabbet en månad senare. Jag har varken haft led- eller muskelproblem, men jag har också gjort som många tipsar om här i tråden: tagit det lugnt, börjat med omväxlande jogg och gång, sedan successivt minskat gången. Fick en ihärdig förkylning som gjorde att jag tog uppehåll nästan en månad i mars/april, men kom igång igen. Så utifrån mitt exempel kan jag verkligen rekommendera jogg som en bra motionsform. För viktnedgång vet jag dock inte, jag har bara tappat ett par 3-4 kg sedan jag började, men det är inte mitt primära mål.

Viktigt för mig var att se till att komma ut åtminstone var tredje eller var fjärde dag och jogga (eller jogga/gå i början), så att det kunde bli en vana. När det väl blivit rutin är det svårt att låta bli. :) Lycka till, och öka inte för snabbt!
Hawk
1967 • Täby
#15
3 juni 2008 kl 22:26
Gilla
Jag vägde 103 kg för ett år sen (187 cm), igår vägde jag 93 kg.
Som du var jag rädd för skador när jag började. Tog det lugnt i början. I vår har jag ökat träningsintensiteten rejält, kör 5-6 pass i veckan. Har dock inte vågat springa mer än 3 ggr per vecka av rädsla för skador. Övriga pass blir simning och cykling. Tror det är ett smart upplägg i längden för oss tyngre om man vill träna hårdare.
Lycka till!
1962 • Vallda
#16
4 juni 2008 kl 13:02
Gilla
hej,
Är själv 2m,102kg. Helt klart kanonbra motion med jogging. För mig är det också en slags mental terapi.

Satsa på bra skor + ilägg. Har problem med högerhålfot (ihop sjunken), förmodligen för att jag har snålat på skor/ilägg i många år.

Ta det lugnt i början ... ha tålamod !
/Lars

Mr. B
1963 • Hemma
#17
4 juni 2008 kl 13:11
Gilla
Visst är skorna viktiga, men jag tror det är lika viktigt att välja skonsamt underlag. Hittar du en löpslinga med t.ex. flis eller sågspån så sparar du nog en del knän. Ifall den är en bit bort får du väl försöka se cykelturen dit som en bonus...
Mikael Österblom
1970 • Upplands väsby
#18
5 juni 2008 kl 14:10
Gilla
Hej
Maila mig så ska jag ge dig lite tips, år 06 176cm 107kg idag 176 80kg
1956 • PARTILLE
#19
5 juni 2008 kl 21:36
Gilla
Klart Du kan springa Andreas. Som Kaj är inne på. Att om Du släpper tidskraven så kan Du starta. Ta det bara lugnt i början och vänj Dig vid belastningen. Jag väger 98 kg och är 179 cm. I lördags sprang jag årets fjärde mara i Stockholm och i övermorgon skall jag lufsa med Joggänget på en 45 km tur. Sakta men säkert är mitt motto i dessa sammanhang.
1969 • Sala
#20
5 juni 2008 kl 21:53
Gilla
Jag väger också 98 kg och är 187 cm och sprang maran i lördags. Vikten är inget hinder. Man får ju snarare hårdare träning för benmusklerna när man tränar med tung kropp. Tänk så istället. Detta betyder starkare muskler, men också att man måste ta upptrappningen i träningen aningen långsammare. Öka träningsmängden och hastigheten sakta, sakta.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.