Löpning Kost & Näring 126 inlägg 6421 visningar

"Sanningen om Fett"

HR
1972 • Stockholm
#1
7 januari 2013 - 15:29
Gilla
...eller?

SVT2 ikväll kl 18.00:
Brittisk vetenskapsfilm ifrån 2012. Vet inte om det är samma som gick förra året på TV?

Den som orkar slita sig ifrån sitt tremilapass en stund kanske kan kolla in och posta intrycken ifrån programmet?

< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Pär M
1969 • Umeå
#2
7 januari 2013 kl 15:46
Gilla
he he 18.00 du skämtar då är det ju bolibommpa på allas tvapparater...ju :-)
1967 • www.sapiens.se
#3
7 januari 2013 kl 16:17
Gilla
Jag har redan kört ett pass på 26 km idag så jag ska nog bänka mig tillsammans framför teven med en skål ostbågar. :-)
HR
1972 • Stockholm
#4
7 januari 2013 kl 19:45
Gilla
Även 08/01 i SVT2, 13.40, 09/01 i SVT2 och 13/01 i SVT2.

Själv får jag återkomma imorgon eftersom jag pinsamt nog missade programmet...

Är ledig så jag satsar på 13.40 imorgon på SVT2.

Marcus: hur smakade ostbågarna? ;)

1967 • www.sapiens.se
#5
7 januari 2013 kl 20:18
Gilla
Dom smakade bra trots operationsbilderna. :-)
1976 • Sollentuna
#6
7 januari 2013 kl 20:24
Gilla
Skulle nog bara bli förbannad om jag såg det ;)

Eller, vad sas?
1967 • www.sapiens.se
#7
7 januari 2013 kl 20:31
Gilla
Jag ska erkänna att jag bara tittade med ett halvt öga. Men det var inte så att de feta var hungrigare än andra, snarare hade dom svårare för att känna mättnad. Hormonellt. Det lustiga var att för en del verkade gastric bypass funka för att hjärna skulle ändra beteende även den.

Så nu var man lite sugna på att hitta ett sätt att lura hjärnan utan att behöva ta till så drastiska metoder.

Som sagt, med ett halvt öga.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#8
7 januari 2013 kl 20:41
Gilla
Jag slötittade oxå och tycker det är rätt logiskt att gastric bypassopererade reagerar mer restriktivt på mat eftersom de ju inte kan äta lika mycket längre. Det vore ju inte så meningsfullt att önska sig massor med fet mat t ex om man har lärt sig att det inte längre går att äta upp allt. Att det sker en växelverkan med hjärnan borde inte vara oväntat.
Heimo
1960 • Swe
#9
7 januari 2013 kl 23:46
Gilla
Det handlar om hjärnans "belöningssystem", ofta dopamin.
Alkohol, tobak, fett, socker och kanske löpning också får hjärnan att "må bra", därför är missbruk lätt.
Det gäller att lura hjärnan som Marcus skriver:)
1972 • Norsholm
#10
8 januari 2013 kl 00:21
Gilla
Skandal...
Ät fett och må bra....men hoppa över kolhydraterna.
1986 • Enköping
#11
8 januari 2013 kl 08:17
Gilla
Jag tycker också det hela verkade mer logiskt än vad programledaren och läkaren ville få det att verka som. Ungefär samma koncept som om man handlar hungrig eller mätt, om mätt blir plötsligt chipsen inte lika tilltalande.

Men så tittade även jag enkom med ett halvt öga, om ens det, då jag samtidigt lagade feta hamburgare. Mmm.
Magnus
Stockholm
#12
8 januari 2013 kl 09:31
Gilla
Lägre nivå på "vetenskapsprogram" har sällan skådats. Seriöst alltså..vem på SVT beslutade att sända detta?
1986 • Enköping
#13
8 januari 2013 kl 09:42
Gilla
Jag gillade också kirurgens input i frågan om huruvida operationen är en onödig "quick-fix" eller inte: "Ja, förut skar vi upp hela buken, men idag använder vi oss av titthålsoperation". Men så är han visserligen kirurg och inte hälsocoach.
1984 • Uppsala
#14
8 januari 2013 kl 10:07
Gilla
Ytterligare en person som hade det på i bakgrunden, men som jag förstod det var en av huvudpoängerna att viktskillnader till största delen är genetiskt betingade. Men som alltid med tvillingstudier är det förstås givet en viss social kontext (man jämför ju i regel personer uppväxta i samma land under samma tidsperiod).
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#15
8 januari 2013 kl 10:46 Redigerad 8 januari 2013 kl 10:46
Gilla
Sett på väldigt lång sikt är förstås beteendet inkl motion och matvanor ännu mer betydelsefullt i den mån den fria viljan fungerar.

Det finns ju massor med exempel på människor som gått ned från 100-150 kg med förändringar avseende detta.

Men utöver det finns uppenbarligen genetiska skillnader i t ex ren basalomsättning och aptit.
1984 • Uppsala
#16
8 januari 2013 kl 13:01
Gilla
För en person som vill tappa vikt är sådana exempel viktiga och statistiken kanske bara nedslående. Givetvis är det också enklare att börja motionera än att ändra sin arvsmassa. Men med tanke på att en genomsnittlig tvillingstudie finner att den genetiska komponenten kan förklara ca 75 procent av BMI-variationen kan dessa exempel inte vara så många. Och att gener är viktigt betyder förstås inte att beteendet inte är det. I den mån som beteendet har genetiska förklaringar så fångas det upp i den genetiska komponenten i denna typ av studier.
HR
1972 • Stockholm
#17
8 januari 2013 kl 16:14 Redigerad 8 januari 2013 kl 16:22
Gilla
Fredrik Olsson: håller absolut med om att man inte ska vara rädd för fett. Men ska man träna hårt och springa långt och fort kan man inte hoppa över kolhydraterna. Iallafall inte jag och inte de personer som jag haft som träningskompisar. En tjej som är maratonlöpare blev deprimerad av sin lchf-kost och fick kämpa de veckor som hon gav det en chans. Hon tappade fart, ork och motivation. Hon blev salig att få återvända till diabetesfällan och springer nu på som vanligt. Hon kommer inte försöka igen med lchf.

Jag tycker att den mytbildning som varit kring fett nu börjar bli mytbildning om kolhydrater. Skulle det stämma att man "per automatik" blir fet av en högkolhydratdiet skulle jag ju vara det, kronfet.

Men under elva års träningsuppehåll så pendlade jag max +-2kg på en kolhydratbaserad diet med mycket lite fett och hyfsat med protein, jag höll mig frisk och stark. Det som hände mig när jag åt lågkolhydratskost förra året med mycket fett och protein under ett par månader var att jag tappade muskler och ork samt sprang långsammare.

Min kosthållning passar ju inte alla men LCHF funkar verkligen inte för mig. Även om jag känner mig hyfsat fräsch med den kosthållningen så tappar jag ork och styrka i min träning. Nuförtiden kör jag lite blandkost och äter mindre kolhydrater under dagar då jag inte tränar men toppar upp dagen innan längre pass samt under och efter träningsdagar.

För mig funkar det inte heller att blanda socker och fett (men en morotsmuffin efter ett långpass är jag värd) och inte heller mycket socker på tom mage. Men tanken på att folk blir feta av t ex rågsmörgåsar med ost och kalkon finner jag personligen löjeväckande.

En del är ju så olyckligt genetiskt lottade att de blir feta i princip oavsett vad de stoppar i sig och en del är mycket känsliga för socker. Jag tror på en individanpassad kosthållning - som dessutom kan få variera beroende på träningsform och ansträngningsgrad. En del ska inte äta socker och i princip alla skulle må bra av att skippa t ex fruktos i sin kost men alla kolhydrater är inte av ondo, lika lite som all slags fett är av godo.

Självklart respekterar jag din och alla andras egna åsikter i frågan, men min praktiska erfarenhet säger mig annorlunda i mitt och de flesta av mina träningskamraters fall. Så jag kan inte hålla med. Att framhålla en enda elitidrottare (Ferry) som exempel duger inte. Inte när resten av världseliten inom uthållighetsidrott äter kolhydrater en masse. Att dessutom Ferry gått ut i media efter säsongen och sagt att han känner sig utbränd ger ju inte heller vatten på den kvarnen. Det stressar kroppen (stresshormoner frigörs) att gå lågt på kolhydrater under lång tid av hård uthållighetsträning och tävling.

Själv är jag inte så pigg på pasta, så det äter jag nästan aldrig.

PROGRAMMET:
Det var så ointressant och intetsägande att jag slötittade lite på SVT Play men iddes inte se på hela. Brittiska vetenskapsprogram i kostfrågor verkar inte så vettiga.
HR
1972 • Stockholm
#18
8 januari 2013 kl 16:34 Redigerad 8 januari 2013 kl 16:35
Gilla
De största hoten mot folkhälsan i stort tycker jag utgörs av:

Stillasittande vardag.
Om du inte rör på dig till vardags så går du upp i vikt pga ackumulerat kaloriöverskott - oavsett hur nyttigt du äter. Om du inte är en sådan person som rättar mun efter magsäck och slutar äta när du är mätt och inte tvingar i dig för att det finns mat kvar på tallriken.

Det finns inga "mirakelkalorier" som balanserar upp ett överskott. Du kan inte äta som en aktiv person eller gå efter en "tabell".
Tränar man lugnt mindre än en timme om dagen så räcker det inte för att helt balansera upp en hel dags inaktivitet.

All träning är dock bättre än ingen träning så att skippa träningen är ingen option.

"Lightprodukter".
Ger fel belöningssignaler till hjärnan och kan vara fyllda med gud vet vad.

Dolt socker.
Ofta i halvfabrikat och "lightprodukter". Läsk, latte till jobbfikat.

Småätande mellan måltider.

Slaviskt ätande efter klockan varje dag och kvällsmåltider kl 20 fast man inte är speciellt hungrig. Bättre med en kvällsfika istället, en nyttig sådan.

Sömnbrist/dålig sömnkvalitet.

Det finns hur många punkter till som helst men jag det finns många bottnar i ohälsan, socker är bara ett av dem.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#19
8 januari 2013 kl 17:20
Gilla
Henrik! Ge fan i att upplysa folk om att man blir snabbare av kolhydrater! Du förstör mina möjligheter att placera mig någorlunda högt upp i resultatlistorna framöver. :-)

Så många löpare som möjligt ska käka LCHF, det är min diaboliska plan, moahaha!

Så ta nu alla och läs "Istället för doping" av Frank Nilsson och följ råden där! Är det uppfattat!?
Pekka
1976 • Sundsvall
#20
8 januari 2013 kl 17:53
Gilla
Det påstods att feta inte känner hunger eller mättnad och att de då äter hela tiden. Även om man inte känner mättnad borde man väl någon gång inse hur mycket man stoppar i sig och att de inte kommer förbränna den mängden energi. Tar huvudet skada av att kroppen är fet?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.