Löpning Kost & Näring 17 inlägg 2916 visningar

råd om viktnedgång

Gabriella Larsson
1994 • Kristinehamn
#1
20 mars 2013 - 18:34
Gilla
Hej alla glada löpare!
En vanlig fråga; jag är tjej, 19 år, 172 cm, ca 67 kg. Äter hälsosamt (inte mycket kolhydrater, massa sallad osv), en gottedag/vecka - inte hela dagen utan en påse godis eller nåt med pojkvännen. Har precis börjat med handflatemetoden för att få ordning på portionerna (åt mycket när jag vägde 87 kg - har kvar beteendet)
Jag har börjat löpträna (sen tisdags) och klarar redan milen - bara tiden som ska bli bättre, har tränat massa olika saker senaste två åren men nu är det löpträning (6-12km) varje dag så gott det går, kommer börja rida så fort det blir lite varmare (4ggr/vecka) cirkelträning - total genomkörare av hela kroppen en gång i veckan, och sedan dansar jag hiphop en gång i veckan.
Har trampat länge på samma vikt nu , egentligen är de inte vikten jag bryr mig om utan måtten, vill tappa ca 11 cm vid höften (som nu är 96cm) . Ni fattar att det finns att ta av.
Nu vill jag veta vad ni tycker om detta, vad jag ska göra/inte göra, träna/inte träna. Vill bli av med bull/hängmagen (detta är inte överflödigt skinn), har mycket starka magmuskler så mer magträning funkar inte.
Tack på förhand!
Gällivare
#2
20 mars 2013 kl 19:15
Gilla
Lokalförbränning av fett fungerar inte. Lågintensiv träning är det som förbränner mest fett, dvs träning under mjölksyratröskel. Egentligen innebär väl detta typ raska promenader, men det är ju ganska tids-ineffektivt.
Skulle precis som du säger jobba mest på matsidan, portionsstorlek etc. "En påse godis" kan ju beroende på storlek innebära ett helt dagsbehov i kcal...
Tänk långsiktigt att lägga om vanor. Du är ju bara 19 år så tänk att du ska ha en livsstil som du kan trivas med resten av ditt liv
Ta inte i för mycket med träningen, lätt att bli skadad speciellt om man löptränar och har några kg extra (sliter en hel del på knäna).

Bukfetma är mer känsligt för hormoner än annat fett på kroppen och bör vara bland det som minskar snabbast om du ligger på ett minus i kaloriintag.

Lycka till!
1981 • Malmö
#3
20 mars 2013 kl 19:57
Gilla
Bra jobbat, 20kg viktnergång är inte illa!

Lågintensiv träning bränner mest fett osv osv, är svaren du kommer få här på forumet...

MEN, det finns mängder med forskning som visar motsatsen, dvs högintensiv träning är tveklöst bäst vid fettförbränning.

Här är en bra artikel och länkar till en hög referenser: http://www.charlespoliquin.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/930/Is_Aerobic_or_Anaerobic_Training_Best_For_Getting_.aspx
Mikael C
1972 • Älvsjö
#4
20 mars 2013 kl 21:53
Gilla
Om du ligger på 6-12km löpning per dag, varje dag så skulle jag nog råda dig att dra ner antalet pass så att muskler men ffa senor och leder får återhämta sig. Det är en relativt stor risk att skada sig om man drar på med den mängden på en vecka och risken finns att man då tappar sugen helt eller lättare drar på sig skador i framtiden. Växla upp försiktigt och ha tålamod, du har ju några år på dig :)
1976 • Sollentuna
#5
21 mars 2013 kl 08:42 Redigerad 21 mars 2013 kl 08:43
Gilla
När man tränar lågintensivt tas en större del av energin från fett än vid högintensiv träning.

Däremot blir den totala förbrukning större vid högre ansträngning.

30 minuter högintensiv träning bränner mer fett än 30 minuters lågintensiv.
1967 • Västra Frölunda
#6
21 mars 2013 kl 10:49
Gilla
Jag som är något av en expert på att bli skadad skulle rekommendera att mixa löpningen med andra aktiviteter som t ex cykel eller simning om du nu vill träna varje dag.

Jag tror skaderisken blir väldigt hög om man slår sig på löpning som ny gren med med 7 högintesiva pass i veckan. Skall du träna så ofta så är det nog att rekommendera att ta det lite lugnare. Köp eller låna en pulsklocka och läs på lite om pulsträning, det finns bra trådar här, så kan du hitta ett skönt tempo som du kan träna ganska ofta i och få bra förbränning....och mixa gärna aktiviteter.
1981 • Malmö
#7
21 mars 2013 kl 13:07
Gilla
Claes Wikdahl: Det är så man brukar säga av någon anledning.

Läs gärna artikeln jag länkade till och även referenserna i artikeln om du har tid.

Det är väldigt svårt för många att inse men detta är inga påståenden, det finns mängder av forskning som visar det..

"Not only do sprints help you lose MORE belly fat, they help you lose it FASTER and with LESS training time. Repeatedly, studies show that more fat loss is achieved in high-intensity programs that use 20 to 25 minutes of training time than those that use 45 or 50 minutes of aerobic training time"
1973 • Norrköping
#8
21 mars 2013 kl 13:24
Gilla
Ett ord på vägen vid sidan av alla tips på hur man ska tänka intensitet/förbränning etc: Du är 19 år och har gått ner 20 kilo på (gissar jag) kort tid. Ta till dig det och känn att du gjort något bra! Kanske behöver du inte tappa mer vikt? Och dina mått: vad är det för fel på dom? Satsa på träningsglädje och frisk luft hellre än på tappade kilon och centimetrar tycker jag. Kram!
Johanna Rauch
1969 • Västra Frölunda
#9
21 mars 2013 kl 13:42
Gilla
Hur tänker du med 96-11 cm på höften? Jag håller inte med dig om "Ni ser att det finns att ta av". Enligt en vanlig storlekstabell http://www.ellos.se/g/CustomerSupport/measurementsLady?CategoryID=53674 så skulle du då hamna på damstorlek 30, vilket är extremt litet. Nu är du en normal 38. Det finns folk som har storlek 30 som en trivselvikt deras kroppar vill vara på (men ofta är de inte 172 cm långa...) men för de allra flesta innebär det en enorm kamp och ohälsosamhet att ligga på en vikt som ger såna mått. Håller med Josefina S - satsa på träningsglädje istället!
Gabriella Larsson
1994 • Kristinehamn
#10
21 mars 2013 kl 18:04
Gilla
Tack för alla svar!
Glömde att säga att jag inte springer på lördagar och kommer inte göra det på torsdagar så det är minst 1 vilodag/vecka.
- ca 20 kg på två år men då har inte målet varit hela tiden att gå ner, har legat på sjukhus osv (krossad knäskål).
Fått en ide att springa 1 tim och se hur långt jag kommer (kilometrarna kommer öka allt eftersom) och när timmen gått - är de bara att gå hemmåt. är det bättre för mig? Och har jag en chans att klara Skövdeloppet 20 april som är 5km på en hygglig tid om jag springer den där timmen?
johanna R: Har aldrig tänkt på det där på det viset förut., det enda som stör mig egentligen är att magen putar ut ca 5-7cm, annars är det bra, höftfett har jag inte så ont av, det ska vara kurvigt!
Lars Pensjö
1961 • Torslanda
#11
21 mars 2013 kl 22:39
Gilla
Tänk på att muskler väger mer än fett. Detta ger iland effekten på de som tränar att de inte går ner i vikt.

Om du har fett på kroppen som inte ger med sig, så kanske periodisk fasta kan vara något för dig. En vanlig metod är att man bara äter mat mellan 12 på dagen och 20 på kvällen. Alltså hoppar över frukosten.

Se http://fitnessguru.se/periodisk-fasta varför detta kan vara en bra metod. Det verkar vara så att en så kort fasta framför allt förbrukar fettreserver, medan en längre fasta börjar förbruka muskler.

Så klart fungerar det inte för alla. Vi är olika känsliga för att hoppa över frukosten, osv. Jag kan bara konstaterar att det fungerar väldigt bra för mig.
Mikael Magnusson
1982 • Boden
#12
21 mars 2013 kl 22:50
Gilla
Har inte brytt mig i att läsa alla andra kommetarer utan skriver vad jag själv tycker.

Rätt att inte stirra sig blind på vikt att nå. Då tycker jag fett% är ett vettigare alternativ.

Försök äta huvudelen av dina kolhydrater på morgonen. Under natten har kroppen använt delar av glykogenet som lagrats i kroppen, och kommer i huvudsak försöka fylla dessa depåer istället för att samla de på hög (lagra in som fett). Samma gäller med protein. Få i dig ~20g efter träning och sedan huvuddelen av dagens intag under middag/kväll, då detta är tidpunkter då de används som mest.

Rekommenderar boken "Racing Weight" för alla som funderar över vikten i samband med konditionsidrotter.
Johanna Rauch
1969 • Västra Frölunda
#13
22 mars 2013 kl 00:13
Gilla
Hej igen Gabriella!

Vill bara ge en lite annan version av "Om du har fett på kroppen som inte ger med sig, så kanske periodisk fasta kan vara något för dig" som Lars skriver ovan.
Jag skulle vilja säga "Om du har fett på kroppen som inte ger med sig, så kan det vara så att du är kvinna". ;-)
Jag har sett alldeles för många som nojat över sin lilla mage och bantat ner sig till jättelåg vikt bara för att finna att magen består trots att armar och ben blivit som pinnar. Vi kan ju tyvärr inte styra över varifrån fettet tas när det tas, och de individuella skillnaderna i var fettet vill samla sig är väldigt stora.

Jag känner mig lite kluven till att man i ett sånt här forum ger råd om fettreducering till en 19-åring med ett helt normalt BMI som du, även om det görs i all välmening och i form av seriösa metoder. Du har redan gått ner 20 kg och det är lätt att fastna i tankar om vikt och idealmagar och aldrig känna att det räcker. Var försiktig, och var snäll mot dig själv! Och lycka till med träningen! :-)
1976 • Sollentuna
#14
22 mars 2013 kl 08:23
Gilla
Krister, det var väl typ det jag skrev? Jag håller med dig :)
1977 • Luleå
#15
22 mars 2013 kl 09:00
Gilla
Fokusera inte så mycket på vad du stoppar i dig men ät med måtta, låt bra mat bli en morot så att du orkar träna fokuserat anmäl dig till olika lopp, sätt upp mål och delmål (långsiktiga ganska tuffa och närliggande lättare).

När du börjar bli bra och fått rutin på din sport, om du nu har bestämt dig för den ädla konsten löpning, så kommer viktnedgång och bra matrutiner som ett brev på posten. Jag måste iaf äta besinnat före träning annars säger magen ifrån, men efter träningspasset så skriker kroppen efter energi och då är det ju helt okej att äta, jag tror att man ska akta sig för dieta om kroppen till svältläge då den naturliga förbränning minskar. Jag säger absolut inte att alla dieter är fel men de tar fokus från det som är viktigt och det är att träna regelbundet varje vecka året om.
Ingrid Sunding
1979 • Vreten, Skövde
#16
22 mars 2013 kl 10:55
Gilla
Jag tycker att Johanna Rauch verkar vara en mycket klok person!

Att stirra sig blind på siffror gör ingen glad. Du ska satsa på att träna för att må bra.

Och så som jag ser det är en liten rundning på magen bara kvinnligt, stör du dig på det i vissa lägen så finns det ju underkläder som kan fixa det för stunden. Av en slump hamnade jag igår när jag slösurfade på en sida med före&efterbilder efter plastikoperationer och satt faktiskt och tänkte om några av bilderna att de faktiskt tog bort det fina med sin mage bara för att bli så platta som möjligt.

Sen är det så med kroppen att om du nu tränar så kommer den att fortsätta förändra sig även om det inte verkar hända så mycket på din vikt. Jag gick ner totalt 30+kg efter min senaste graviditet, sen kom jag till en vikt där min kropp stannade av och då var jag ju ändå stl 40 och tyckte det var helt ok till min längd. Men sen fortsatte ändå centimetrar att försvinna, inte jättesnabbt kanske men över några månaders tid och tillräckligt mycket för att folk tyckte det såg ut som att jag fortsatte tappa i vikt.

Jag tycker verkligen inte du behöver stressa över varken vikt eller cm i dagsläget. Du har redan gjort ett jättebra jobb, vila lite i det och känn dig stolt istället!
1980 • Åby
#17
22 mars 2013 kl 22:17
Gilla
jisses, 20kg på så kort tid? imponerande.
Skit i vågen, sätt upp bilder på före-efter och var grymt stolt över vad du presterat. Nu är det inte vikten som är intressant längre utan du har snarare kommit till fasen då det handlar om att forma kroppen dit du vill.

utan att ha läst alla kommentarer skulle jag rekommendera dig till att äta bra mat (den där godispåsen kan du byta ut mot frukt + mörk choklad och kanske ett glas rött vin av bättre kvalitet?)
Om du nu vill bli av med hullet eller iaf del av det kan 24h periodisk fasta funka, det sägs vara ett bra sätt för kroppen att ta vara på depåerna och framför allt vila matsmältningsmekanismen en smula, men hetsa inte, din kropp kommer tids nog att anta exakt den form du vill ha om du bara ger den tid och bästa möjliga förutsättningar (ät bra mat helt enkelt, skippa halvfabrikat och tveksamma råvaror).

Sen finns det inga genvägar för att bli av med de sista kilona utan det är bara att nöta. Lågintensivt är bra, högintensivt är också bra (klart bättre om du har ont om tid) men i kombination med coreträning så tror jag att du ganska snabbt kommer att se förändring även på mage och höfter.

Men som sagt, var nöjd med den du är och vad du har presterat hitills, det är otroligt mycket viktigare än något annat.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.