Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 1684 visningar

Hjälp och råd

R
1984 • Göteborg
#1
4 februari 2023 - 10:40 (Redigerad 4 februari 2023 - 10:41)
1 Gilla
Bild uppladdad av R
Jag har sprungit regelbundet sen ett bra tag tillbaka. Mest kortare pass (upp till 5-6 km). Innan jul anmälde jag mig till ett lopp och började följa ett löpprogram med ett back- eller intervallpass och ett distans (upptrappning från 30 min med en ökning på 5 min per vecka) per vecka. Utöver det har jag kört något kortare pass (2-3 km) per vecka. Senaste 2-3 veckorna har jag kanske sprungit 20-26 km/v i stället för de kanske 14-20 km/v jag sprang i höstas. Nu började jag v 6 av mitt löpprogram och i tisdags fick jag småont i smalbenet efter mitt pass. Ca 5-6 cm nedanför knät (se bild där jag pekar ut vart jag har känningarna). Onsdag och torsdag gjorde det stundtals ganska ont när jag gick lite snabbare eller gick i trappor. Idag känns det bara ibland, men det går snabbt över. Jag har inte vågat springa sedan i tisdags för jag vill verkligen inte dra på mig en långvarig skada. Så de senaste dagarna har jag satsat på försiktiga rehabövningar (fotocirklar, tåhävningar, stretch) och vila.

Någon som har varit med om liknande? Om ja…. Vad har det varit? Vad bör jag ha för taktik?
R
1984 • Göteborg
#2
4 februari 2023 kl 11:27
Gilla
Ingen?
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#3
4 februari 2023 kl 12:27
1 Gilla
Det låter som benhinneinflammation: https://skadekompassen.se/skador-sjukdomstillstand/benhinneinflammation-medialt-tibiasyndrom/

"Diagnosen ställs utifrån de symtom som patienten uppvisar i kombination med information om uppkomsten av smärtan, exempelvis ökad träningsdos eller övergång till hårt underlag samt genom överensstämmande fynd från den kliniska undersökningen hos sjukgymnasten eller läkaren. Det skall föreligga en ömhet eller smärta vid palpation (tryck med finger) över ett område på minst 5 cm längs insidan av tibia (skenbenet). Ibland kan svullnad samt en knottrighet även palperas längs tibias kant."

R
1984 • Göteborg
#4
4 februari 2023 kl 12:30
Gilla
Ja det är väl det jag har varit inne på också, men blir mest förvirrad av att det sitter relativt högt upp på smalbenet….. de flesta beskriver det som att det sitter lite längre ner på smalbenet.

Har du erfarenhet av benhinneinflammation?
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#5
4 februari 2023 kl 12:36 Redigerad 4 februari 2023 kl 12:36
Gilla
För mycket länge sedan, men för mig var det korta vadmuskler (korta vadmuskler överanstränger tibialis anterior när den ska göra sitt jobb och vadmuskler stretar emot) så för mig var lösningen vadhävningar i trappa. Både styrka och stretch för boven på en gång. Bärjade med tvåbens utan vikt, tills jag kunde göra dem på ett ben med en hantel i handen.

Osäkert om det hjälper dig däremot, det kan ju vara något helt annat för dig.

edit: Jag tog iofs hjälp av en naprapat också som hjälpte mig ta reda på det, jag listade inte ut det själv :-)
R
1984 • Göteborg
#6
4 februari 2023 kl 13:02
1 Gilla
Är också lite inne på att gå till en naprapat om det inte ger med sig efter lite vila och sådär. Har varit enormt dålig på att köra löpstyrka (något som jag började duktigt med för typ 6 v men det var lite för sent för att hjälpa) så säkert en kombination av svag muskulatur och upptrappning av träningsmängd. Eller framför allt längden på mina löppass. Försöker tänka positivt att jag i alla fall inte har fortsatt löpa på trots smärtan utan pausade med vila och lätt styrka med en gång. Hoppas att det gör att återhämtningen sker relativt snabbt. Och ger det inte med sig efter två veckors löpvila så blir det naprapatbesök för att ta reda på vad det är. Så retligt bara med 7 v till lopp. Tycker ändå inte att jag har köttat på med tonvis av mer träning.
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#7
4 februari 2023 kl 13:07
Gilla
Det är en klassiker, ökar man träningsmängden bara lite för fort får man veta ganska omgående vart man är svag någonstans.

Jag skulle nog gått redan nu, för att få maximalt med tid att lägga om/rehabträna om det bara är 7 veckor till loppet, 5 om du vill ha två veckors återhämtning före loppet?
R
1984 • Göteborg
#8
4 februari 2023 kl 13:14
Gilla
Ja…. Har börjat köra övningar för att stärka fram- och baksida underben som ska hjälpa mot benhinnebesvär. Så det är jag igång med. Nog med lite nervös över att ge mig ut och springa med rädsla för att få ont eller göra ”skadan” värre…. Och är väl inte helt övertygad om att det kan bli start i loppet när det är så nära inpå…. 🫣
R
1984 • Göteborg
#9
4 februari 2023 kl 13:16
Gilla
Tror jag blir lite feg när jag läser om stressfrakturer, benhinneinflammation och långa rehabperioder….
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#10
4 februari 2023 kl 13:22
1 Gilla
Det förstår jag, det är delvis därför det vore bra med en annan blick på saken. En som är kunnig, lugn och som kan ge dig lite klara besked.

Bara att få bekräftat att det "bara" är träningsvärk, det skulle det kunna vara också nämligen, skulle vara värt den pengen, känner jag åtminstone. Och är det något värre vill jag absolut veta.

Jag tycker du är jätteklok, inte feg, som inte provocerar det onda i nuläget, när du är osäker på vad det är.
R
1984 • Göteborg
#11
4 februari 2023 kl 13:27
1 Gilla
Åh tack för alla råd! Kollade naprapaten som finns där jag bor och det är typ 12 dagar till nästa lediga tid. Så får boka in en tid och köra på med rehab tills dess och se hur det känns under veckan som kommer.

Jamen exakt!! Vill inte provocera utan då tänker jag hellre att jag tar en ofrivillig vila och tar tag i löpstyrkebiten och håller alla tummar att det ska göra att det inte blir värre utan snarare vänder! Med mitt pannben hade jag lika gärna kunnat göra tvärtom och bara bita ihop, men tror att loppet jag så gärna vill springa gör att jag lyssnar på kroppen.
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#12
4 februari 2023 kl 13:31
1 Gilla
Så tänker en som skaffat sig löpningen som långsiktig syssla, jag tror faktiskt du kommer att greja det galant. Du lyssnar på kroppen, respekterar smärtsignalerna men bangar inte att träna annat under tiden och kör din rehab.

Är du road av att simma eller cykla kanske det kan hålla konditionen uppe utan att smärta? Du måste ju inte sluta träna, bara lägga om den temporärt?

R
1984 • Göteborg
#13
4 februari 2023 kl 13:33
Gilla
Tack! Det är så jag försöker tänka även om det kryper i kroppen av lust att springa (speciellt idag när solen skiner och luften är härligt kylig). Att jag gör det här för att det är långsiktigt och jag vill hålla. Och som jag sa till min man: nu tvingas jag göra den där löpstyrkan som jag annars struntar i….

Ja jag är lite inne på att lägga om konditionen i ett par veckor.
Oldboy
1952 • Danderyd
#14
7 februari 2023 kl 11:24
Gilla
Klassisk behinneinflammation säger jag som är amatör men haft det själv.

Det finns en stretch som hjälpte mig: Stå på knä, rak från knäna och uppåt. Luta dig svagt bakåt fortfarande med rak kropp ovan knäna. Luta tills det drar på framsidan av underbenen, känn dig för, det får (ska) göra lite ont.

I övrigt: börja lugnt och mjukt när du springer, välj mjukt underlag, styrketräna vadmusklerna (tåhävningar)
Tror du kommer att märka en förbättring ganska snart.
Stefan
1979 • Järvsö
#15
7 februari 2023 kl 15:13
Gilla
Har haft samma problem till och från men som du skrev satt det lite längre ner. Jag använde mig av en foam roller och en ”knottrig” brödkavel som jag rullade fram och tillbaka, gjorde skapligt ont i början men kunde trycka lite mer ju längre tiden gick!
När jag blev bättre blev det väldigt korta joggturer. Sprang 100m gick 500m för att öka successivt. Hoppas det går över fort för dig!
R
1984 • Göteborg
#16
7 februari 2023 kl 16:21
Gilla
Tack för stretchtipset! Ska testa det!

Sjukgymnasten jag träffade igår trodde antingen att det var benhinnorna som spökade eller bara en ”akut” överbelastning. Så fick rehabprogram för underben som jag ska köra för att stärka upp. Sen tyckte hon att jag kunde testa att jogga kortare sträckor (typ 2 km) och se hur det funkade. Men tänker att jag har lite is i magen med löpningen i några dagar till och lägger fokus på övningarna.

Hoppas på snabb återhämtning eftersom jag har ett lopp inbokat om 6,5 v som jag håller tummarna för att jag ska kunna genomföra.
R
1984 • Göteborg
#17
7 februari 2023 kl 16:22
Gilla
Åh då ska jag testa foamroller också! Hur lång tid tog det innan ditt släppte?
Stefan
1979 • Järvsö
#18
7 februari 2023 kl 16:28
Gilla
Har för mig det tog va 3 veckor tills jag kunde springa hyfsat obehindrat. Ökade väldigt försiktigt. Får fortf känningar nu när jag ökar i mängd/tempo men nu har jag det under kontroll och får helt enkelt sakta ner lite om jag får känningar. Lycka till
R
1984 • Göteborg
#19
7 februari 2023 kl 16:32
1 Gilla
Då håller jag tummarna för en snabb återhämtning för mig också. Det gäller väl att lyssna på kroppen som med allt annat. Därför jag stoppade med en gång och körde vila. Vill inte att det ska bli värre.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.