Löpning Övrigt 134 inlägg 3680 visningar

Lösspringande hundar

Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#1
5 juli 2008 - 01:45
Gilla
Var ute och gick med brorsans hund (Jackrussel) idag och stod i godan ro och väntade på att han skulle kissa färdigt när två stora hundar plötsligt kommer framrusande ut ur skogen och attackerar honom. Ägarna befinner sig som vanligt en bra bit bakom hundarna som totalt ignorerar alla kommandon och tillrop. Själv försöker jag desperat skjuta bort dessa bestar meddans dom hugger och morrar efter brorsans hund. Hinner bara tänka "Vafan ska jag säga till brorsan?!" Som tur är så lyckas jag få tag på min hund och lyfta upp den från marken och sedan får ägarna äntligen tag på sina hundar. Efteråt är det den gamla vanliga visan "Dom är så snälla så!" "Dom har aldrig gjort så där förut!" "Jättekonstigt att dom reagerade så där?" Min brorsas hund är också väldigt snäll men det hindrar inte att jag alltid håller honom kopplad när jag vistas i närheten av andra människor och hundar.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Patrik Billberg
1973 • GBG
#21
6 juli 2008 kl 12:18
Gilla
LOKALA ORDNINGSSTADGAN
FÖR GÖTEBORGS STAD
"18 §

1 mom. Under vistelse utomhus på offentlig plats skall hund hållas under tillsyn. Därvid skall särskilt iakttas

att hunden förs kopplad på försäljningsplats medan torghandel pågår och på badplats samt under tiden fr o m den 1 april t o m den 30 september i park eller plantering,

att hunden inte förorenar allmän begravningsplats eller badplats,

att hunden inte skadar park eller plantering,

att föroreningar efter hunden på offentlig plats plockas upp samt

att hunden, där den inte hålls kopplad, är försedd med halsband som anger ägarens namn och adress eller telefonnummer."

Som jag uppfattar det så BEHÖVER jag inte ha min hund kopplad.
Sven Andersson
1966 • Kista
#22
6 juli 2008 kl 12:36
Gilla
Såvida det inte är i Slottsskogen: "I Slottsskogen skall hunden vara kopplad året om förutom på särskilt anvisade platser. På allmän begravningsplats skall hunden vara kopplad året om.".

Ja, Göteborg tycks ha liberala hundregler. Det tror jag faktiskt nämnts tidigare också, när jag tänker efter.
Patrik Billberg
1973 • GBG
#23
6 juli 2008 kl 12:38
Gilla
Ja Slottskogen är det alltid koppel! Vissar självklart respekt för om det råder koppeltvång typ naturreservat etc.
Martin Agronius
1977 • Kiruna
#24
6 juli 2008 kl 12:51
Gilla
Var på vår polisstation här i Ume för att lämna in en upphittad cykel. När jag kommer ut från stationen och går över parkeringen så öppnar en polisman bakluckan på sin bil och ut flyger en jättestor svart hund av okänd ras och tar ett par stora språng och stannar ca 0,5 m från mig med öppen och dreglandes käft. Den stirrar ont på mig någon sekund innan den svänger om och studsar tillbaks till polismannen.

Tur för mig att jag själv är hundägare och därmed inte hundrädd men jag blev både skakis och förbannad. Hade det inte varit för att polisen var beväpnad så vet jag inte vad jag hade gjort, men i min förvåning fick jag inte ut ett ord utan gick bara vidare mot min bil. Min fru som väntade i bilen fick höra en ganska ofriserad svada.
Marie Sandblom
1974 • Munkedal
#25
6 juli 2008 kl 12:53 Redigerad 6 juli 2008 kl 13:02
Gilla
Om ni hundägare som anser er kunna ha era hundar lösa skulle möta en jägare i skogen med ett gevär i händerna, skulle ni då omedelbart känna er trygga i förvissningen i att jägaren är en "vettig" männsika och att geväret är oladdat?
Skulle det inte kännas mycket tryggare om jägaren hade geväret hängande på axeln och ni kunde se att det var brutet/slutstycket urtaget, dvs icke skjutklart?
Om hunden ändå i princip går fot så kan den väl lika gärna vara kopplad? Bara som en juste markering gentemot andra att du verkligen har kontroll på hunden?
Patrik Billberg
1973 • GBG
#26
6 juli 2008 kl 12:56
Gilla
Måste logga in!!
1975 • Särö
#27
6 juli 2008 kl 13:31
Gilla
Jag har själv hundar och tycker håller fullständigt med om att många människor är väldigt nonchalanta med att ha hundar lösa hur som helst, Röda Sten i Göteborg är ett sånt exempel. Jag bor alldeles i närheten och det är ju en perfekt plats och att gå en lagom promenad till, men ibland så tycker jag det är rätt av ganska otrevligt att gå ner där. Folk träffas och har hundträffar, vilket innebär många olika hundar som springer omkring och leker helt fritt. För mig blir det hur jobbigt som helst som har två okastrearde hanar i koppel som blir uppspelta och ofta ofrivilligt påhälsade av de lösspringande hundarna.

Ang ordningstadgarna här ovan så har jag fått det förklarat för mig att i tätort, utmärkta ställen såsom Slottskogen, badplatser där hundar får vara med tex. Där är det förbjudet att ha hundar utan koppel. Reglerna var förut att det räckte att ha översikt, men nu är det alltså koppeltvång. Men tex Änggårdsbergen får man ha hunden okopplad, men då under uppsikt såklart. Detta gäller ej under sommartid, när djuren har ungar dock.

Sen vill jag bara tillägga att även jag har mina hundar lösa, men väljer tillfällen där man är praktiskt taget ensam, och tänker på att bli bemött och ha samma kontroll på dem som jag vill att andra ska ha som jag möter. Min lille tax har alltid vart med mig ute på löprundor och får då springa lös. Ang det Marie Sandblom skrev här ovan, att ha den fot ÄR skillnad gentemot koppel. Springer vi i skogen vill man ju att hunden ska kunna springa av sig ordentligt och få ha kul. Men precis som hon skrev så ropar man in hunden när man får "möte" just för att visa respekt för den personen.
Marie Sandblom
1974 • Munkedal
#28
6 juli 2008 kl 13:54
Gilla
Monica;
Tax är en hund med jaktinstinkt. Kan du garantera att den ALDRIG springer efter en hare eller jagar en skata när den är lös? Ett rådjur som blir jagat på våren när fosterutvecklingen startat kan förlora kidet/kiden.
Dom allra flesta hundar har instinkten att springa efter "saker" som rör sig.
Mathias Axelsson
1975 • Örebro
#29
6 juli 2008 kl 14:08
Gilla
Vissa fåglar lägger ägg på marken, de kan ligga i gräset någon enstaka meter ifrån stigen. Det är just därför det finns ett KOPPELTVÅNG 1/4-30/9. Hur många hund/kattägare är det inte som bevittnat när deras djur kommit med möss/fåglar i munnen?
1964 • Torsby
#30
6 juli 2008 kl 20:14
Gilla
nu vet jag inte så mycket om lagen
men det borde väl va brott mot jaktlagen om man har en hund lös
och alla hundar har jaktinstingt på nåt vis i sig

och för mig är inte hundmöte som en älgjägare i skogen utan
som att möta en drogad person mitt i samhället med draget vapen
Jenny
1979 • mölndal
#31
6 juli 2008 kl 20:37
Gilla
jag håller helt klart med om att många hundägare är både nochalanta och oansvariga. När jag har med mej min grand danois på jogging turen så har jag honom alltid i koppel. när vi promenerar och han är lös och joggare kommer kallar jag alltid in honom och har mer än en gång fått ett " tack!" från joggaren så jag antar att detta inte är ett så vanligt förekommande fenomen bland hundägare.
jag tycker dock att hundarna ska och behöver få springa lösa också och verkligen sträcka ut sej men kan man göra det nånstans där det inte är andra folk är ju detta helt klart att föredra. sen så händer ju alltid olyckor,omöjligt att undvika när man har med djur att göra, men att urskulda sej med ett " han är så snäll" som hundägare tycker jag är värdelöst! be hellre om ursäkt då på riktigt och mena det!
Lovisa Åkesson
1976 • Sthlm
#32
7 juli 2008 kl 13:50
Gilla
I Stockholm och Solna är det också generellt kopplingstvång på allmän plats. Något som väldigt få hundägare verkar vara medvetna om... Behöver man inte informera sig om några regler alls innan man skaffar en hund?

För de som har hundar som absolut ska springa lösa; ta reda på var detta är OK. Det finns ju också jättefina rastgårdar för hundar, med just detta syfte. Varför ska jag som icke hundägare vara den som ska ta reda på dessa regler?

Det skälls alltid på ägare till kamphundar, men jag tror det gör ont att bli biten av en chihuahua också...

Sorry för avreagering, men jag blir så trött på alla hundägare som säger att "han vill bara hälsa" eller "hon är så snäll". Ska jag springa jättenära hundägarna och flåsa tillbaka? Jag vet att jag själv är snäll och bara vill hälsa, men tror inte de skulle vara helt bekväma med den situationen. Och det är inte ens kopplingstvång på mig.... ;-)





Jan Wallberg
1962 • Rydebäck
#33
7 juli 2008 kl 15:47
Gilla
Utdrag ur
Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter
[Fakta & Historik]
Inledande bestämmelse
1 § Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

Du kan läsa lagskriften i sin helhet på :http://www.notisum.se/rnp/SLS/lag/20071150.htm

Min dotter har fått "hundskräck" på grund av en okopplad "snäll" hund som kom fram och hälsade genom att slicka henne i ansiktet.

Jag hade i god tid bett ägaren att koppla hunden men han nonchalerade och lät hunden löpa. Hunden var "snäll" och hade kunnat bli mycket väldresserad, men hade tyvärr en ärthjärna till husse. Det finns tyvärr alldeles för många outbildade hundägaresom inte förtjänar sina hundar.
Mathias Axelsson
1975 • Örebro
#34
7 juli 2008 kl 16:00
Gilla
Nästa gång en hund kommer fram och slickar, så ska jag spotta hundägaren i ansiktet. Set är ju saliv som saliv.
Lena M
1961 • Norrtälje
#35
7 juli 2008 kl 21:02
Gilla
Jag tycker absolut man ska anmäla alla lösspringande hundars förare. Problemet är ju att om man är rädd vågar man inte stanna och fråga om deras namn och personnummer. Och vad gör man om de inte svarar på frågan?

För mig skulle alla dåliga hundförare gärna sättas i fängelse. De har berövat mig 38 års friluftsliv så jag ser gärna dem frihetsberövade också. Jag hade hundfobi de 38 första åren av mitt liv. Det innebar att jag aldrig kunde springa i motionsspår, parker eller villaområden. Jag kunde inte vara med på friluftsdagarna i skolan och aldrig hänga med kompisar på brännboll i parken osv. Inte bada, inte gå i skogen.

Nu har jag botat min fobi men ogillar fortfarande starkt lösspringande hundar i löparspåret (och på skogsvägen, i parken och de som springer ut och skäller från sina villatomter). Jävligt sur, blir jag.

Däremot älskar jag numera hundar!
Johan I
1987 • Örebro
#36
7 juli 2008 kl 21:40
Gilla
Kan inte alla hundar tvingas ha en synlig registreringsskylt på sig? Så kunde man ha med sig en kamera i spåren och ta foton =P Och sedan ställa föraren till svars efter att man sprungit klart...
Johannes Nyberg
1989 • Karlstad
#37
7 juli 2008 kl 22:24
Gilla
Hatar dessa hundar. Sparkade en schäfer en gång när ägaren såg på. Han sprang efter mig och bet o höll på. Så bara vände mig om och gav den en spark. Ägaren blev jävla arg men jag bara skret åt honom at koppla sin jävla hund.
Tycker inte om hundar sen dess (som är lösa). Och spceiellt inte ägarna.

Alla hundar bör vara kopplade!
1975 • Nyköping
#38
7 juli 2008 kl 22:25
Gilla
Hundar ska vara kopplade när de är på allmän plats. Det är inget att snacka om. Det finns folk med hundskräck och folk med allergier. Jag får lust att kicka till både hund och ägare när jag tvingas byta sida på gatan bara för att slippa få en gläfsande byracka i bakhasorna... Jag gör det aldrig men lusten finns där. :)
1966 • Karlstad
#39
7 juli 2008 kl 22:40
Gilla
Vilken deppig tråd..
1973 • Åkersberga
#40
7 juli 2008 kl 22:44
Gilla
Herregud, stackars er alla som är så vansinnigt arga och rädda för alla hundar som finns!!! Jag skummade bara igenom alla inlägg men blir klart illa berörd av era rader. Fast i långa loppet är det ni som mår dåligt, som går runt med så stora rädslor eller fobier.

Jag har hundar, de är nästan alltid lösa. Jag bor i tätbebyggt villaområde, möter bilar, människor, cyklar, hundar, joggare mm varje dag. Mina hundar går aldrig fram till dem. Jag har blivit tillsagt att koppla mina hundar en gång under de fyra år jag bott här. Tar det som ett kvitto på att jag har lydiga och lyckliga hundar.

Även jag blir arg och ledsen när hundägare inte sköter sig, det drabbar oss skötsamma hundägare.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.