Löpning Övrigt 134 inlägg 3692 visningar

Lösspringande hundar

Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#1
5 juli 2008 - 01:45
Gilla
Var ute och gick med brorsans hund (Jackrussel) idag och stod i godan ro och väntade på att han skulle kissa färdigt när två stora hundar plötsligt kommer framrusande ut ur skogen och attackerar honom. Ägarna befinner sig som vanligt en bra bit bakom hundarna som totalt ignorerar alla kommandon och tillrop. Själv försöker jag desperat skjuta bort dessa bestar meddans dom hugger och morrar efter brorsans hund. Hinner bara tänka "Vafan ska jag säga till brorsan?!" Som tur är så lyckas jag få tag på min hund och lyfta upp den från marken och sedan får ägarna äntligen tag på sina hundar. Efteråt är det den gamla vanliga visan "Dom är så snälla så!" "Dom har aldrig gjort så där förut!" "Jättekonstigt att dom reagerade så där?" Min brorsas hund är också väldigt snäll men det hindrar inte att jag alltid håller honom kopplad när jag vistas i närheten av andra människor och hundar.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
1981 • Linköping
#61
8 juli 2008 kl 20:08
Gilla
Håkan Z: Där har du faktiskt fel. Lagen säger att hunden ska uppföras i skog och mark "som om den vore kopplad". Det räcker alltså med att den stannar på kommando, men du ska ha sådan koll på hunden så att det fungerar som ett osynligt koppel.

Hundar ska givetvis aldrig springa efter någon, än mindre bita eller hota någon. Detta är för mig som människa och som hundägare en självklarhet. Dock önskar jag större tolerans mot oss hundägare också, vissa kan bli sura på mig när jag springer med min hund, som ligger okopplad (så att han ska kunna stanna och kissa/lukta) som en svans 2-5m bakom mig. Detta kan jag inte förstå. Jag går ur spår så att folk kan passera och max är inte i närheten av dem. Verkar de rädda/om stigen är trång så stannar vi eller så kopplar jag honom. Men vissa verkar störa sig på hans blotta åsyn.

Sen vet jag att det finns de som är paniskt rädda för hundar och jag försöker ta stor hänsyn till dessa. Detta tycker jag inte behöver innebära att jag ska slänga in max i bilen så fort någon närmar sig.

Visst, vissa blir rädda även om jag har koll på honom (det kan ju inte de veta) med dessa människor blir ofta lika rädda om jag har honom kopplad. Vi hundägare (som sköter oss) har ju faktiskt rätt att vara i skog och mark också. Fram för större ömsesidig respekt!
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#62
8 juli 2008 kl 20:26
Gilla
Tycker om hundar och känner jätte bra människor som har hyundar och visar stor respect till andra människor och naturen. Har aldrig innan reagerat på lösa hundar . Här om dagen kom en hund när jag joggade. hade mp3 spelaren på så märkte inte av hunden förrän jag hörde hur den skällde och kände den vid mina vader.

JAg blev chockad. Hunden vände om när jag stannade. Jag hann aldrig uppfatta om hunden var glad eller ej. För mig har detta spelat stor roll innan med med den oerhörda rädslan jag kände i denna överraskande och obehagliga stund så kommer ej att tänka så i fortsättningen. Nu lyssnar jag knappt på mp3 spelaren när jag springer och gud nåde den hund (och ägare) som närmar sig mig på det viset igen. Bättre att aväpna hunden än att ge sig på ägaren för då blir ju hunden ännu mer beskyddande. Och jag springer hellre i flera år tll, njuter av sommaren tillsammans med familj och barn och gör allt annat jag gör utan att behöva känna smärtan av ett hundbett och dess efterverkningar.

Skärpning alla "lata, ignoranta, arroganta och korkade" hundägare!



Håkan Zehler
1973 • Leksand
#63
8 juli 2008 kl 21:10
Gilla
Johan I:
du menar sånna där snorungar iääää typ 20-årsåldern. De är läskiga och lika puckade som hundar ;-)

Karin:
Du har rätt, jag läste bara ett av inläggen här ovanför men det är som du säger, ägaren ska kunna kontrollera hunden sen kvittar det om det är med koppel eller inte. I övrigt tycker jag att just det du skriver är ett utmärkt sätt att ha hunden med sig på. Att folk stör sig på hundar oavsett om de är kopplade eller inte tror jag tyvärr att du får leva med ...

// Håkan
Lars Klinga
1957 • Stockholm
#64
8 juli 2008 kl 21:46
Gilla
Känns som denna tråden spårat ur helt och hållet, jag är joggare och jägare...under jaktåret jagar jag med min och ibland flera andra hundar i marker där det finns joggare, motionärer och friluftsmänniskor i allmänhet. Vissa stör jakten andra stör kanske friluftslivet...så fungerar samspelet! Under periden då säskild uppsikt över lösgående hund gäller använder jag koppel då annat medges... dvs anvisad rastgård eller rastområde för hund. Med detta inträder nästa konflikt nämligen att det ,de facto, finns finns rastområden där det även finns utomordentliga joggingmöjligheter t.ex stora områden i Stockholms kranskommuner! Vägar korsas och ont blod uppstår. Lösningen kanske skulle vara att föbjuda -i god svensk anda- antingen den ena ellar andra kategorin eller varför inte skapa en god övervakning lex FRA!
Problemet som diskuteras verkar inte handla om hundar i allmänhet utom om aggressiva hundar, dvs psykiskt instabila individer, och individer med fobier... kanske även dessa med vissa psykisk problematik...
Mitt råd är: Hundar skall inte vara lösgående under fredningsperioden, joggare måste respektera hundars företräde i hundrastgärdar och hundrastområden! Nog om detta!
Mathias Axelsson
1975 • Örebro
#65
8 juli 2008 kl 22:46
Gilla
Senast idag under långpasset så kom en hund hoppande mot oss, kraftigt skällande, morrandes och visade tänderna. Jag såg ingen hundägare eftersom han var på andra sidan en husknut. Hunden fortsatte mot oss och då hörde vi som tur var en röst som ropade på hunden. I det ögonblicket tvärnitar jag och fortfarande vet jag inte om hunden är snäll eller går till attack. Efter att ägaren ropat 10 ggr lugnar dock hunden ner sig och återvänder till husse.

Hade hunden varit kopplad hade jag varit trygg, nu kände både jag och min löpkamrat oss otrygga.
Johan I
1987 • Örebro
#66
8 juli 2008 kl 23:25
Gilla
Håkan:
Nej, de kommer i alla storlekar, åldrar och former...Ungdomar som är korkade blir en dag "vuxna" även dem, men korkade kan de fortfarande vara för det, hela livet ut. Det är inte så svårt att hitta korrelationer mellan våld, dåliga betyg, överdrivet "festande" och respektlöshet, i dagens samhälle. Alla dessa brukar komma på en gång... och kan enligt mig även förkortas med "hiphopkultur". Och det är ju katastrof att sådant accepterat i samhället, lika så respektlösa och ansvarslösa hundägare eller andra ägare som kan inkräkta på andras integritet, egendom eller liknande.

Lars:
Det behövs inga fobier för att man skall tycka att det är olämpligt eller obehagligt att en hund eller ett djur (inkl. människor) gör närmanden som man inte vill. Om ägaren inte bryr sig om konsekvenser av sitt eller hundens handlande så bryr sig inte hunden heller. Och då borde joggare liksom gångare eller cyklist eller vad det kan vara få göra vad denne ville med både hunden och ägaren.

Mathias:
Du lär ju vara måttligt sur på den där snubben med hunden.
johan lindskog
1972 • garphyttan
#67
8 juli 2008 kl 23:55
Gilla
När jag cyklade till jobbet idag mötte jag en kvinna med 4 boxrar(boxerhundar) ute vid Gräve. Alla började hoppa när dom såg mig, hon lyckades hålla i två, och jag var beredd att kicka till de andra med cykelskorna, men jag slapp. Inte en aning om de var galna eller bara glada.
...och kvinnan klarade sig undan med en sur min och huvudskakningar. (Jag är rädd att jag hade ramlat om jag sparkat, har inte tränat på den detaljen så mycket.)
1975 • Nyköping
#68
9 juli 2008 kl 01:33
Gilla
Är det inte enkelt då, egentligen?! Håll hundarna kopplade när de rastas där det finns människor. Släpp dem lösa där det inte finns speciellt många människor (t ex.i skogen, dock ej i löparspåren).

Argumentet "Mina hundar är snälla" svagt för att det bara är ägaren och dennes familj/bekantskapskrets som vet om hur snälla hundarna är. Joggaren på gatan/stigen/spåret vet inte något om din hund.

Det handlar om förnuft och empati.

;-)
Håkan Zehler
1973 • Leksand
#69
9 juli 2008 kl 09:21
Gilla
Johan I:
det var mest en skämtsam vink till ditt tidigare inlägg där du svepte alla tonåringar/ungdomar över en kam... med tanke på att du är född -87 så kändes det lite som att du kastar med bäver i trähus.
Gillar inte ditt sätt att generalisera och enbart se på verkan inte orsak vad gäller ungdomsproblemen som för övrigt är en helt annan diskussion än att folk ska ha koll på sina hundar.
Johan I
1987 • Örebro
#70
9 juli 2008 kl 15:37
Gilla
Håkan:
Eftersom att det var en eller flera som tidigare även jämförde med andra problem såsom ungdomsgäng som inte släpper förbi en eller något så ville jag flika in lite. Men är medveten om att det blev lite offtopic.
Men jag förstår att det var mest skämtsamt i ditt inlägg men ändå. 87:or blir 21 år i år, inte 20... är själv 21 år. Men som sagt, dumhet har ingen åldersgräns. Bävrar är grymma och bör inte kastas =P
Jag har sett/hört/läst om tillräckligt av problemen som jag beskrev i dagens samhälle för att anse mig få "generalisera" på det viset jag gjorde. Bara trist att inte fler ser problemen och tar dem på allvar. Jag slänger aldrig ur mig något utan att ha några vettiga grunder för det.
Menmen, back to topic.
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#71
9 juli 2008 kl 16:03
Gilla
De få gånger (trots allt) som hundar springer fram (och då menar jag inte lufsar fram med tydligt viftande svans) gör jag så här:

Stannar, tittar kraftigt på hunden, pekar på den (ibland) och säger "FYYYYYY". Och kan också säga "Gå till matte" eller liknande, men det beror på hur situationen blir efter Fy:et.

Funkar. Hundarna brukar bli rätt lugna/spaka. Vissa hundägare blir tacksamma, en del verkar skämmas och andra blir konstigt nog irriterade/arga. Men jag är snäll ...
Håkan Zehler
1973 • Leksand
#72
9 juli 2008 kl 19:52 Redigerad 9 juli 2008 kl 19:53
Gilla
Jonas,
att stirra en hund intensivt i ögonen är bland de kraftigate utmaningarna man kan utsätta en hund för. Är det en frisk hund med bra mental status så ska den backa undan från dig och förhoppningsvis ha lärt sig att om man kubbar fram till folk hursomhelst så säger de till. Ägarna borde vara tacksamma för att du tar sig tid att fostra deras hundar.

Risken är att hunden antar din utmaning och då har du en hund framför dig som är så ouppfostrad (eller faktiskt fostrad till det) att den anser sig ha rätt att styra och ställa över människor. Å andra sidan så finns det inte så värst mycket annat man kan göra med sånna hundar ... men det kan vara en idé att ha tänkt igenom vad man ska göra innan det händer. Gärna prata med nån som "kan" hundar om hur man ska göra.

// Håkan
Karin
1972 • Hudiksvall
#73
9 juli 2008 kl 23:31
Gilla
Blev attackerad av en hund (korsning schäfer-labrador) i spåret förra sommaren. Läskigt. Den var visserligen kopplad, men ägaren var inte beredda när den plötsligt gjorde ett utfall mot mig. Jag hade inte provocerat den på ngt sätt vad jag vet, inte tittat den i ögonen, inte gått rakt emot eller så. Den måste bara ha fått fnatt, och likaså ägarna som efter att de frågat hur det gick bara gick vidare med hunden utan att lämna telefonnummer eller något... Jag blev så ställd så jag var på väg att fortsätta joggingrundan innan jag kom på att jag borde vända hem och tvätta såret.
Nåja, har väl kommit över det där och är inte speciellt hundrädd för det, men lite misstänksam har man ju blivit.
Karin
1960
#74
10 juli 2008 kl 13:41 Redigerad 10 juli 2008 kl 13:42
Gilla
Karin: (hej namne!) Bara att springa provocerar hundar. Då beter man sig precis som ett bytesdjur. Bästa är att stanna och stå still. Göra sig "stor" med kroppen, utan att hota. Utstråla självsäkerhet helt enkelt. Kanske inte det första man tänker på när man är ute efter att göra en bra tid - men iallafall.
1971 • Älvsered
#75
10 juli 2008 kl 22:05 Redigerad 10 juli 2008 kl 22:07
Gilla
Åh vilken bra tråd! :D Alla ni som vet, nu är det så att jag har varit hundrädd i många år och köpte mig en jättefin rottistik och hon är sååååå snäll och hon är med mig ute å springer! Hon tycker det är så där kul. Jag är lite löjlig, i mina trakter har vi inte så mycket lösspringande hundar men jag har med mig henne när jag springer för jag är så fasligt rädd för alla vildsvin , STORA älgar och nu har vi även en bjorn i trakten! :( D Jag känner mig trygg med min hund! Dock nafsar hon inte andra i hasorna! :P Kanske vore det bra att lära sig att även djuren har plats på denna planet. Jag tror det är lättast att lära sig själv att hantera situationen än att ändra hela världen....men jag kan ha fel....;)
Sven Andersson
1966 • Kista
#76
10 juli 2008 kl 22:17
Gilla
Ja, gu vad dumma vi är. Självklart ska ju vi oerhört proverande löpare och cyklister STANNA, och helst hjälpa hundägaren uppfostra jycken. Inte ska ju hundägaren behöva ta något jobbigt ansvar och se till att deras hund inte hindrar andra. Hu nej.
Mathias Axelsson
1975 • Örebro
#77
10 juli 2008 kl 22:30
Gilla
Men Åsa, finns det någon människa som blivit attakerad av björn i Sverige som inte har haft någon hund vid sin sida???
Betydligt fler människor blir ihjälbitna varje år av hundar än som blivit dödade av älg, varg, björn och vildsvin de senaster 150 åren.
Ava
1958 • Lindome
#78
10 juli 2008 kl 22:57
Gilla
> Mathias: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2128247.ab
och så skulle jag gärna vilja veta hur många människor som blir ihjälbitna av hundar varje år i Sverige? Låter ju förskräckligt att hundar skulle gå till attack och döda folk till höger och vänster så där bara?
Sven Andersson
1966 • Kista
#79
10 juli 2008 kl 23:30
Gilla
Ihjälbitna vet jag inte, men ska det behövas? Det räcker kanske med det här: http://www.expressen.se/1.536512

Bl a: "Kvällspostens kartläggning visar även att det som alla cyklister och joggare redan känner till men många hundägare inte verkar förstå stämmer: Hundar älskar att jaga saker/människor som rör sig."
Sven Andersson
1966 • Kista
#80
10 juli 2008 kl 23:39
Gilla
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.