Löpning Skador & Rehab 46 inlägg 15829 visningar

Överbelastade knän

Daniel Jacobsen
1987 • Ekerö
#1
13 juni 2013 - 16:34
Gilla
Hallå alla löparvänner!

Som rubriken avslöjar har jag överbelastat mina knän. Jag söker främst råd om rehab och vila angående mina problem.

Efter några års då och då löpning satte jag en jäkla fart med träningen i april i år. Målen var varvet och Stockholm marathon ( redan nu börjar ni säkert skaka på huvudena). Efter någon månad började jag få ont i knäna men inte så farligt så jag körde på med träning och loppen som ju gick bra.

Under i princip hela maran hade jag mer eller mindre ont i knäna men det gick att hantera och jag kom i mål. Nu snart två veckor är smärtan lite värre än tidigare så jag tar det lugnare med träningen. Det lustiga är att smärtan hoppar runt. Från vänster till höger knä, från utsida knä till mitt på knät. Lite mer koncentrerat kring högra knät, samma sida där jag nu får lite känningar i höften. Får även mer ont vid långsam löpning än vid snabbare.

Jag vet att jag borde söka professionell hjälp, men som student drar man sig för utgifter. Så jag vill först höra vad jogg:s expertis har att säga, att jag varit överambitiös vet jag redan så det behöver inte ni inte påpeka. :)

Tacksam för svar!
< < < 1 2 3 > > >
Tommie
1976 • Stockholm
#41
15 juli 2013 kl 14:32
Gilla
Ingens om har tips eller ideer om ni knä som är stelt?
Tommie
1976 • Stockholm
#42
15 juli 2013 kl 14:33
Gilla
Ingen som har råd för mitt stela knä?
Daniel A
1975 • Uppsala
#43
15 juli 2013 kl 15:10
Gilla
Tommie, en övning som ger bra resultat för mig när jag har ont i mitt knä, och då ofta är lite stel, är liggande benspark -- med ett kvastskaft eller likn i knävecket på det ben jag tränar. Ligg på rygg med låren rakt uppåt och smalbenen parallellt med golvet, 90 gradersvinklar. Kvastskaft i ena knävecket (dra upp det låret något så att skaftet ligger ovanför andra låret/knät. Innan du börjar bensparkarna, håll nere korsryggen mot golvet och håll kvar hela tiden så att magen får jobba också! Inte släppa svanken någon gång. Tryck kontrollerat upp smalbenet och foten så långt du kan, håll kvar och vrid ner fotbladet så långt mot överkroppen du kan och håll där en sekund. Släpp tillbaka foten och gå sedan ner med benet till 90 grader igen, utan att släppa upp svanken, och upprepa. Kör tex 3x15 på varje ben, en gång om dagen tills du är bättre, och därefter efter behov. Pröva gärna att köra övningen direkt innan löppasset och se om du känner skillnad.
1970 • Sävedalen
#44
15 juli 2013 kl 22:48
Gilla
Jag springer lidingö ultra 5 mil sthlm maraton och gbg varvet på 5 veckor och då kan jag få överbelastat knä,,,
Kan vara löpar knä,,,men om du har ont nerför trappor och låsningar så är det menisken,,
Eller instabil knäskål ,,börja med balans övningar och om du inte styrketränar måste du börja med detta om du springer mycket,
Lycka till ,,,,,,,,,
Tommie
1976 • Stockholm
#45
16 juli 2013 kl 12:23
Gilla
Tackar för alla råd och hjälp. Ska börja med som enkla övningar som inte kräver ett gymkort.
Daniel Jacobsen
1987 • Ekerö
#46
16 september 2013 kl 21:58
1 Gilla
Tänkte uppdatera att mina knän är så gott som problemfria nu (peppar peppar). Kör fortfarande (p)rehab några dagar i veckan med utfall på kil.

Sprang Sthlm Halvmara i lördags på max utan några problem alls. Kunde redan idag träna igen med oförtjänt pigga ben.

Hur går det för er andra knävänner?
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.