Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 3262 visningar

Vadproblem

Rebecka Johansson
1991 • Lund
#1
5 september 2013 - 12:55 (Redigerad 5 september 2013 - 13:11)
Gilla
Jag hoppas någon här kan hjälpa mig. Har sökt igenom trådarna men inte hittat något som direkt beskriver mitt problem.

Jag har sedan en vecka tillbaka ont i en punkt som sitter på insidan utav höger underben. Området känns som att det sitter djupt och lite bakom själva smalbenet. I vila känner jag inte av något, men bara vid lättare gång börjar punkten att smärta ordentligt vid varje steg. Då jag gått en liten stund känns det som ett band utav smärta som utgår från punkten och runt baksidan utav vaden.

Jag testade på en lättare jogg igår och visst kändes benet av men inte så farligt. Dock fick jag sota för det efteråt.
Någon som vet vad som är fel? Bristning? gubbvad? benhinneinflammation? Jag blir galen på smärtan och ingen stretch övning jag gör kommer åt. Jag ska springa lidingötjejlopp i slutet på september, kommer det gå?

Tacksam för hjälp!
1979 • Söderhamn
#2
6 september 2013 kl 10:33
Gilla
Påminner om något jag råkade ut för i våras som troligen var en överbelastning i djupa vadmuskeln (soleus). För mig satt punkten mitt på underbenet och vid belastning gick det precis som du säger runt på baksidan. Speciellt om jag stod med böjt ben och snabbt växlade mellan höger och vänster ben kunde jag framkalla smärtan.

För mig hjälpte djupmassage (smärtsamt dock) och kortare men lite intensivare pass.
Magnus
1968 • Västerås
#3
6 september 2013 kl 11:59
Gilla
Om man ska vara petig så "har" man inte en överbelastning i muskeln. Däremot kan man överbelasta en muskel mycket eller litet under kort eller lång tid. Då kan olika grader av muskelbristningar uppstå. Om det är en muskelbristning i Rebeckas vad så tycker jag inte hon ska köra intensiva pass utan hellre röra på sig utan belastning till en början för att sedan gradvis trappa upp under ett antal veckor.
Rebecka Johansson
1991 • Lund
#4
14 september 2013 kl 08:38
Gilla
Tack för de olika tipsen. Och det är såklart så att de råder delade meningar om vad som är bra. Men jag körde mina lugnapass och vilade mycket. Vet inte om det var det som gjorde susen, men det känns mycket bättre :)
Kristoffer Hansson
1979 • Bromma
#5
15 september 2013 kl 00:46
1 Gilla
Jag skulle vänta ytterligare en tid med mer intensiva pass. Jag fick en ordentlig bristning i soleus i försomras och det tog mer än två månader av daglig rehab innan jag kunde köra på med löpningen ordentligt igen. Jag har hört flera som sagt att man bör tänka på att köra sin skadeförebyggande styrketräning för vaden (vadhävningar etc) ur flera vinklar och även med böjda ben för att komma åt också soleus och inte bara uttre vadmuskeln. Om det finns vetenskaplig evidens för detta vet jag inte, men personligen vågar jag inte chansa då min vadskada kom plötsligt och helt utan förvarning (dock under ett längre pass samt osedvanligt hög volym dagarna innan skadan).
1971 • Örnsköldsvik
#6
15 september 2013 kl 08:26
Gilla
Hej!
Jag har haft vadproblem länge..en gammal fotbollsskada. Smärtande vader har jag haft..när jag nu börjat springa så köpte jag mig knähöga kompressionsstrumpor CEP och de hjälper verkligen mina vader..känns mycket bättre under löpning och efter löpning...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.