Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 5861 visningar

Återkommande vadproblem

Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#1
22 maj 2018 - 08:37
Gilla 
Har sedan några år tillbaka haft återkommande problem med vaderna i form av bristningar/kramper.

Har kört kompressionsstrumpor, linement, magnesium, stretch och tåhävningar men än så länge har inget hjälpt. Efter att träningen trappats upp efter den senaste skadan uppstår en ny.

Har någon några (sista?) råd hur man kan komma till rätta med detta?
1975 • Hässelby
#2
22 maj 2018 - 09:00
Gilla 
Jag hade stora problem med återkommande bristningar i vaderna tidigare. Min historik var ungefär som din med ny skada som uppstod så fort jag försökte trappa upp träningen.

För min del började det i samband med träningen inför Stockholm maraton 2011 med småkänningar, någon lite större bristning som ändå kändes okej att springa på efter att ha vilat någon vecka. Alltid ont i början av ett pass, men när musklerna fått ordentlig genomströmning så kändes det bättre.

Dumt nog genomförde jag loppet och fick en ordentlig bristning som aldrig riktigt ville läka. I ungefär ett år höll det på tills jag kunde börja känna att vaden höll igen. Men när jag trappade upp ännu mer våren 2014 fick jag nya känningar i samma vad på det ställe där jag hade haft bristningen. Gick då till naprapat och fick fyra behandlingar med dry-needling och el.

Det visade sig att jag hade massor av oelastisk ärrvävnad efter skadan, vilket gjorde att ganska lätt belastning skapade nya bristningar. Efter första behandlingen kunde jag inte gå på två dagar. Tredje dagen skulle jag jogga en liten sväng - och smärtan var borta! Jag fick order att springa korta lugna rundor med inslag av fartökningar under tiden jag behandlades. Efter sammanlagt fyra behandlingar för fyra år sedan så har problemet inte återkommit (peppar, peppar).
1979 • stockholm
#3
22 maj 2018 - 10:12
Gilla 
Regelbundna excentriska tåhävningar, Foam roller och stor portion tålamod var receptet för mig.
Jag hade samma problem som du beskriver med återkommande bristningar i samband med ökad träningsdos. Sedan snart ett år nu så är jag besvärsfri. Har kört excentriska tåhävningar med vikter, 3-5 ggr/vecka i 2 år. Ser det som ren underhållsträning för att över huvud taget kunna springa.
1978 • Göteborg
#4
29 maj 2018 - 13:20
Gilla 
Spännande, det här beskriver precis det jag upplever. Mina vadproblem blir bara värre och värre, trots att jag borde bli starkare. Har haft ett antal bristningar de senaste åren. Senaste var förra sommaren, och den tog ett halvår att läka ut. Men likväl, så fort jag börjar springa och öka belastningen så får jag nya känningar. Har de senaste året styrketränat mer än någonsin (från en låg nivå) men med fokus på bål och ben. Istället behöver jag alltså koncentrera mig mer på vaderna. Vad tror ni om det här programmet 3 ggr/vecka? Samt försöka massera eller behandla med foamroller?
https://www.runnersworld.se/artiklar/styrkeovningar-for-dig-med-problem-i.htm

Samt försöka massera eller behandla med foamroller?
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
29 maj 2018 - 15:13
1 Gilla 
Man behöver stärka vadmusklerna med excentriska tåhävningar med vikter om man ska få dem att hålla bättre. Smith-maskin på gymmet är idealiskt. Jag körde en massa gånger och var uppe i 50 kg på axlarna efter en bristning som jag dumt nog testat för tidigt på lopp.

Men det räckte inte! Jag fick känning igen efter 7 km på ett millopp, gick till sjukgymnasten som sa "Du är inte färdigrehabiliterad!"
Åter till gymmet, 55 kg och sedan 60 kg på axlarna några gånger. Sen dess har det hållit (eller, jag fick känning en gång, då körde jag några gånger till med hög belastning, sedan ett par gånger på träningsläger).

Jag har kört 3x17 ggr med lätt böjda knän (på mig är det inre vadmuskeln som brister), vinklar tårna lite åt ena hållet eller andra för att belasta alla delar av muskeln. Upp på båda benen, ned på det ena, bara ett par cm under horisontalläge.

60 kg är nog för mycket för de flesta, man ska orka också, men det ska kännas tungt (Obs! Öka några kg i veckan från tom stång). Men jag har urstarka vadmuskler, springer maran med de tunnaste skor jag hittar, det är quadriceps som sätter min gräns.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.