Löpning Kost & Näring 37 inlägg 4719 visningar

Jag är ett offer...

1983 • Stockholm
#1
21 augusti 2013 - 15:16
Gilla
...för godsaker. Jag har tränat löpning i 5 månader. Jag är inte överviktig, men mitt främsta mål med löpningen har varit att göra mig av med den stora magen, ja den var stor förut, nu är den något mindre. Under mina mer disciplinerade träningsveckor springer jag en halv mil 3 gånger i veckan, ibland 4. Jag har uppnått resultat men min främsta snubbeltråd är godsaker. Dels tror jag att jag äter mycket mat men jag faller offer för mina begär av onyttigheter, choklad och annat. Det känns som min träning går förgäves just på grund av detta. Jag har disciplin och kan avstå saker när jag verkligen bestämmer mig, men oftast lyckas jag lura eller övertyga mig själv, och så faller jag, lite i taget och mer och mer därefter. Och det där suget...det förföljer mig hela tiden, alltid sugen på något, ständigt i hälarna, ständigt i tankarna.
Undrar om man på ett träningsforum som detta har några tips till mig om hur man kan göra, ska man avstå helt? Eller är det ok men att istället träna hårdare? Hur gör ni själva, hur mycket äter ni, vad äter ni, nog är jag väl inte ensam om detta?
< < < 1 2 > > >
1976 • Sollentuna
#21
22 augusti 2013 kl 08:59
3 Gilla
Frukt är ju socker och fibrer? Varför skulle inte det funka då man har sötsug? Måste det vara rena onyttigheter man är sugen på?

TS, du skriver att du är ett offer. Ser du det så eller är det bara nåt du skrev? Där tror jag isf att du måste tänka om. Du bestämmer. Bestäm dig. Vad är viktigare, att få äta det söta och få dåligt samvete, eller hoppa över, må bättre, bli snyggare och vara stolt? Ställ dig den frågan varje gång.

Ha inget snask hemma. Köp det inte. Enkelt.

Och som många skrivit, undvik det värsta sockret helt under en period. Dra ner på kolhydraterna, speciellt spannmål. Många blir av med sitt sug då.

Mina tips :)
1983 • Stockholm
#22
22 augusti 2013 kl 09:18
1 Gilla
PB, jag har inte tränat särskilt länge och det är ungefär där som jag känner att jag har tränat ordentligt, men jag har självklart som mål att öka vartefter och träna mer. Nyfiken på hur länge du har tränat för att springa 6 mil i veckan?

Claes Wikdahl, när jag skriver "offer" så menar jag i bemärkelsen "underordnad vissa begär". Men egentligen är inte hierarkin särskilt skarp, jag kan när jag verkligen har bestämt mig, men suget finns givetvis där hela tiden.
Fast jag är med i banan, första steget blir att dra ner på sockret.

Tack igen för alla svar jag fått.
Mathilda
1990 • Bromma
#23
22 augusti 2013 kl 09:38
2 Gilla
Börja gilla något annat!
Typ soltorkade tomater, fänkål och saltgurka.
Så jäkla gott!
Jag fattar inte hur man kan föredra M&Ms framför fänkål. Allvarligt talat. Testa att jämföra.
A
1980 • Halmstad
#24
22 augusti 2013 kl 16:37
1 Gilla
Ett råd från en som haft stora problem med sötsug:
Kör strikt GI eller LCHF under en period. Jag är ingen förespråkare för LCHF i långa loppet, men för att bryta ett sockerberoende är det bra. I början är det jobbigt, men med tiden försvinner sötsuget. Jag åt chips och godis flera gånger i veckan förut, men numera enbart någon gång på helgen. Försöker undvika vitt bröd, pasta etc då jag tycker det kan trigga igång sötsuget igen, i övrigt äter jag helt "vanlig" allsidig kost.
När jag dragit ned på sötsakerna försvann också några kilo och löpningen blev lättare och lättare.
Björn
1975 • Stockholm
#25
22 augusti 2013 kl 21:43
2 Gilla
Handla aldrig hungrig.

Handla alltid efter lista.

Periodisk fasta är inte så dumt och har hjälpt en hel del. Det beränsar tiden på dygnet man äter till 8 timmar vilket helt enkelt gör det svårare att hinna stoppa i sig så mycket skräp.

Men jag känner igen problematiken... jag älskar mat, dryck och matlagning. Trots 6-7 mil/v är det +-0 på vikten. Iofs i rätt bra form men ändå :)
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#26
23 augusti 2013 kl 09:00
3 Gilla
Mitt bästa tips mot sötsug är nötter!! För mig fungerar det jättebra att ta en mindre näve hasselnötter, rostade mandlar att tugga på. Dels är det väldigt gott, nyttigt och så tar dom ganska lång tid att tugga. Nån gång på em innan middagen brukar jag få min dipp, skulle kunna käka nån kaka, choklad, allt som är onyttigt och onödigt, men då käkar jag hasselnötter å vips är sötsuget borta!
Lycka till med träning och sötsugskamp
Tanja
1984 • Malmö
#27
23 augusti 2013 kl 10:09
1 Gilla
Jag rek boken Pauluns gi-månad, lagade varenda recept i boken. Det som hände var att jag blev bra mätt, inte sugen på något sött, fick nya vardagsfavoritrecept. Sex kilo gick jag ner. Det kändes inte som ngn kamp, utan vardagen flöt på. Det var en kul grej, som var väldigt bra.
1983 • Stockholm
#28
23 augusti 2013 kl 10:32
Gilla
Glädjande med så många svar. Jag tackar igen för alla råd och känner att jag har en del alternativ att prova nu.

Jag skulle vilja lägga till att i mitt fall handlar det egentligen inte särskilt mycket om "icke kontroll" utan snarare "vilja"... när jag verkligen vill så kan jag stå emot, det är bara det att suget alltid finns där. Jag förtär inte sådant som människor normalt gör och njuter av. Som exempel dricker jag aldrig alkohol, jag röker inte, snusar inte, dricker aldrig kaffe, juice nästan aldrig, te nån enstaka gång ibland. Det har blivit så att jag äter hemlagad mat och dricker vatten till. Det enda "goda" jag har är därmed sötsakerna. Om jag begränsar denna redan begränsade kost från vitt bröd till mörkt, och eliminerar sötsaker osv så blir det med ett leende inte så roligt att äta längre, det är därför som jag äter sötsaker ibland trots att jag skulle kunna motstå om jag verkligen ville.

Det är lite som en ekvation, jag får se vad jag tar bort och lägger till härefter.

Sköt om er!
1987 • Ale
#29
23 augusti 2013 kl 10:44
1 Gilla
Jag hade samma problem. Dämpade mitt sug igenom att köpa proteinbar, hungerdämpande fettförbränningstabletter och proteinpulver.
en kombo av det gjorde att det började kännas som att jag bara åt sötsaker helt plötsligt. =)

Att bli av med magen skulle jag rekommendera att äta mindre portioner mat oftare.

Lycka till
Björn
1975 • Stockholm
#30
23 augusti 2013 kl 13:52
2 Gilla
Att äta lite lugnare och helt enkelt hinna känna att man blir mätt innan man slevar i sig 20% till gör stor skillnad i längden.

Till 95% är det suget att stoppa i sig (mer) snarare än hunger som är problemet.
1983 • Stockholm
#31
26 december 2013 kl 19:03
Gilla
Gud hjälp mig! Jag har nu nog ätit 1000 kcal choklad om dagen under tre dagar. Vad hände... varför hände det och när ska det sluta.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#32
26 december 2013 kl 20:57
2 Gilla
Vänd på det. Med 3000 kcal choklad har du ju laddat för att springa ordentligt!
1979 • Bonnarp
#33
26 december 2013 kl 23:05
1 Gilla
Köp hem en chokladkaka.
Dela den i t.ex. 3 bitar om du ska köra 3 pass följande 7 dagar(vecka).
Ett genomfört pass = Belöningsbit.
Fler pass, dela i fler bitar. Samma mängd, fast "fler" belöningar.
Vill du ha en bit choklad, så får du fan ut och springa för det. ;)

Lycka till!
1966 • Mölndal
#34
27 december 2013 kl 00:06
1 Gilla
Ja du Gustav, det är ett jäkla problem det där med sötsuget. Hade själv stora problem med detta och övervikt för några år sedan. Har fortfarande lätt att gå upp i vikt, men träning i rätt stora mängder håller den stången. Jag tog dock ett beslut att inte äta socker/godis 2009 o har sedan dess lyckats hålla detta. Gjorde mig av med suget på samma gång som jag gjorde en diet under ett par tre veckor och bestämde mig efter det att enbart äta 3 gånger per dag, oavsett vilket. Äter nu kanske 4 ggr ibland men hållet annars detta. Äter allt bör tilläggas. Hade inget sötsug efter ett par veckor och nu inte alls. Mår också bättre. Suget är svårt. Åt kopiösa mängder godis tidigare.
Grejen med att äta 3 ggr per dag gäller allt man stoppar i sig. Blir då kvitt småätandet. Lycka till nu! Hoppas du klarar det du önskar!
1983 • Stockholm
#35
27 december 2013 kl 07:54
1 Gilla
Tack igen för alla tips och erfarenheter.

Det är starkt av dig Peter att du har lyckats så bra att hålla vid de mål och begränsningar som du har satt upp för dig själv. Jag märker att när jag sätter upp ett mål så brukar jag hålla det, men jag vill inte ta det så "extremt" eller avhålla mig helt så att säga. Innan jul hade jag t.ex. mer eller mindre inte ätit något onyttigt på 3 veckor, men sen när jag väl började så slutade det i fallgropen, något litet här, något litet där osv.
Tack för dina tips och synpunkter. Undrar om jag ska köra på din grej att inte äta godis på hela 2014. Det återstår att se. Första steget blir att inte köpa hem nåt igen. Hoppas att det går bra för dig med och att även du klarar det du önskar. Allt gott! (utan det som är gott)
Mikael C
1972 • Älvsjö
#36
27 december 2013 kl 08:34
1 Gilla
Jag har haft samma problem men har faktiskt lyckats komma bort från slentrianätandet av godis och sånt nu. Hoppas jag i alla fall :)

Jag har försökt sluta många gånger innan men alltid gett upp, för två månader sen körde jag en riktig "cold turkey" avvänjning under två veckor, inget godis eller sött öht, efter det var suget hanterbart och efter en månad negligerbart. Men det kändes ungefär som jag kan föreställa mig att det känns att sluta röka. Irriterad, sur och otrevlig. En riktig solstråle för omgivningen.
Nu undet jul har jag petat i mig nån chokladbit men upptäckt att det inte har någon dragning längre vilket känns skönt.
Daniel
1974 • Göteborg
#37
27 december 2013 kl 16:22
Gilla
Hej! När jag deffar brukar jag överbrygga tiden mellan två huvudmål med kaffe blandat med lättmjölk. Laktosen från lättmjölken och kaffet fungerar då som uppåtchack.
För att gå ner måste jag ha örnkoll på kaloriintag och kaloriförbrukning. Jag äter i princip allt men märker att proteinrik mat (med låg fetthalt) är en nyckel i samband med träning för att inte bli sugen och samtidigt gå ner i vikt.

En morot vid deffande är att löpartiderna snabbt förbättras för varje kilo som man gör av med (obs följande länk skall tolkas med försiktighet för de som riskerar att drabbas av anorexi. Viktnedgång under en viss nivå är kontraproduktiv då man börjar svälta bort muskler) http://www.runningforfitness.org/calc/diet/weighteffect?metres=21100&hr=1&min=31&sec=00&weight=65&weightunits=kg&Submit=Calculate
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.