Löpning Träning 24 inlägg 14417 visningar

Träna med stressfraktur

Patric
1985 • Norrland
#1
27 december 2013 - 18:56 (Redigerad 27 december 2013 - 18:57)
Gilla
Hej!

Enligt min läkare på hälsocentralen har jag en misstänkt stressfraktur i foten, i metatarsalben 2 eller 3. Jag har inte ont när jag går/springer, utan endast smärta vid tryck över framfoten. Är däremot rejält svullen över hela foten och även tårna, vilket jag varit i 3 veckor nu. Har blivit beordrad att löpvila i 2 veckor samt att äta ipren under tiden, och komma tillbaka för ny bedömning om 2 veckor.

Jag undrar om någon haft en stressfraktur på metarsalben 2 eller 3, och om ni fick/kunde köra spinning och löpning i vatten med wet-belt?? Jag vill inte förvärra min eventuella stressfraktur..men jag vill absolut inte tappa min kondition och löpstryka. Jag frågade min hälsocentral om alternativ träning och fick egentligen inget bra svar på vad jag kunde köra för alternativ träning..utan ordern var vila..kanske var otydlig men löpning för betyder oerhört mycket då jag springer 6-8 mil i veckan.

Tacksam för svar, tips och råd!!
< < < 1 2 > > >
Patric
1985 • Norrland
#21
29 december 2013 kl 17:33
Gilla
Jag äter ipren på läkarens ordination.. Väldigt konstigt att han ordinerar det om de nu hämmar läkningen?
1971 • Alingsås
#22
29 december 2013 kl 20:49
Gilla
Urk!
Jag har ju oxå käkat ibuprofenbaserat till och från när jag känt av smärtan. Hade inte hört talas om att det hämmade läkeprocessen. Paracetamol och acetylsalisylsyra (eller hur det nu stavas) har jag dock hört att det inte bara är nyttigt heller så därför ville jag inte ta dessa. Vad ska man då ta för piller?
Patric
1985 • Norrland
#23
29 december 2013 kl 22:04
Gilla
Jag äter inte Ipren på grund av smärta.. Eftersom jag inte har smärta i foten annat än då man trycker hårt på den.. Ipren äter jag mot en ev inflammation i foten.

Vad jag vet så är Paracetamol emot smärta.
Acetylsalisylsyra och Ibuprofen (ipren) däremot är både emot smärta och har även antiinflammatorisk effekt.

1957 • Vä Frölunda
#24
30 december 2013 kl 22:06
Gilla
Jag har haft inte mindre än fyra stressfrakturer på metatarsalben, dvs andra och tredje metatarsalbenen på båda fötterna, så jag vet vad det vill säga:).
De tre senaste stressfrakturerna uppkom inom 18 månaders tid, efter att jag övergått från rullande fotisättning med dämpande skor till tidens fluga: framfotalöpning i minimalistiska skor. Felet var att jag inte fasade in den nya löptekniken utan körde för fullt redan från början. Underlaget hade också betydelse, för mycket hård asfalt. Och ja, jag har ändå fortsatt med samma skor och teknik, tål det nu.

Men som flera påpekat: Stressfrakturer syns normalt inte initialt på röntgen, eftersom skelettets kontinuitet i allmänhet är obrutet. Först efter minst tre veckor ser man dem och då i form av det indirekta tecknet att skelettet är förtjockat som vid frakturläkning.

Jag körde cross-trainer utan problem under läkningstiden, som var cirka 6 veckor. För mig var det helt omöjligt pga smärta, att springa. Den stressfraktur som gick fortast till läkning och löpning, var den, där jag "olyckligen" några dagar efter den typiska stressfrakturen trampade i hårt, klumpigt och fel och med ett brak knäckte av frakturen helt (så den t.o.m syntes felställd på röntgen). Då tog det bara tre och en halv vecka att läka.

Förutom cross-trainer är simning och spinning att rekommendera, de belastar inte alls foten på något farligt sätt under läkningen (diskuterat med många experter när det var aktuellt).

Det som förvånar mig lite och som inte övertygar till 100% om diagnosen, är att du faktiskt kan springa utan problem. Har du möjligen skor som fixerar foten stabilt?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.