Löpning Kläder, Skor & Prylar 52 inlägg 12428 visningar

Fjällmarathon sommar skor... Icebug?

Daniel Kjellberg
1974 • Göteborg
#1
31 januari 2014 - 12:12
Gilla
Nu är detta säkert den tusende frågan om samma sak men jag skriver på telefon och sökningen blir svår.
Iaf, jag har som tanke att springa Sälen fjällmarathon 30/8 och har lite huvudbry när det gäller skor.
Min lokala löpskobutik har 50% på alla Icebug och då kittlar det ju i "vill ha-tarmen"

Jag har tänkt att Inov-8 Trailroc 255 skulle vara min fjällmarasko av någon anledning men hur är det med Icebug egentligen?
Kollat in Certo och den verkar ju vara en sko för längre sträckor. Men då kan det ju självklart inte vara slut där utan ett till m åste tas, dubb eller inte,,,
Spontant känns det som att dubb är onödigt, det där RB9X gummit verkar vara grymt enligt dom själva, e ller?
Jag har ett par Spirit2 nu men det finns inte en chans i helvetet att jag fixar så lång sträcka med dom, de är lite för små också (Icebug en halv storlek mindre än "normalt"?

Ja för att göra frågan kort, skall jag köpa ett par Icebug för att det är rea eller har ni förslag på en annan sko passar för uppgiften. Drar med länkar om banan.
http://fjallmaratonsalen.se/wp-content/uploads/2013/08/Banbeskrivning-Fjällmaraton-Sälen.pdf
http://fjallmaratonsalen.se/wp-content/uploads/2013/08/banskiss42-01.png
< < < 1 2 3 > > >
Daniel Kjellberg
1974 • Göteborg
#21
5 februari 2014 kl 07:46
Gilla
Stämmer detta enligt er?

"Trailskor är inte riktigt som andra skor

Till exempel ska tån vara riktigt långt fram i skon, och inte som när mamma tog mig till skoaffären och det letades stortå med tummen och med marginal fram till spetsen. Nej, ända fram gäller i trailskor. Den ska också sitta riktigt tajt på foten, inga egentliga marginaler alls. Det kändes så konstigt att jag nästan fejkade för att köpa en lite lösare storlek i smyg. Tack och lov lydde jag instruktionen och gick på en tajt modell."

Känns som att fötterna skulle vara döda efter några timmar, de sväller ju upp. Nu blev jag mer villrådig än vanligt.
1964 • Tullinge
#22
5 februari 2014 kl 08:14
Gilla
Något tajtare än en marathon sko för asfalt skall dom väl vara, men måste finnas marginal för att foten sväller, för det gör den om man springer ett fjällmarathon eller liknande. Brukar synas på naglarna om man köpt för tajta skor, dom blir blå och ramlar av i värsta fall...
1965 • Täby
#23
5 februari 2014 kl 11:59
Gilla
Jag avskyr när skorna vrider sig runt foten. Säg att du springer på skrå, och det är byst med sten under, exempelvis. Om inte skon sitter som en hanske så tycker iaf jag att upplevelsen dalar.

Ett exempel: Jag har normalt 42.5 eller 43. Jag köpte inov-8 212 i 43 eftersom dom ju är smala. Insåg när jag började springa mer tekniskt att dom vrider sig. Så jag gick ner en hel storlek (till 42, har jag inte på någon annan sko) på mitt nästa par. Dom känns små första kilometrarna, men det ger sig (om inte annat efter första pölen). Å andra sidan springer jag inte tekniskt mer än drygt två timmar. Jag är tveksam till att springa riktigt tekniskt väldigt länge, men skulle jag göra det så vette tusan hur jag skulle göra med skor!

Så för mig är en stor parameter *hur* tekniskt underlag man springer på.
1973 • www.swedentrails.com
#24
23 februari 2014 kl 23:19
Gilla
Man måste ju också räkna in att på några år har många börja springa långpass i relativt teknisk terräng. För typ 5 år sedan var det inte alls lika vanligt. Då var vanliga sträckor under milen. Det är klart roligare att springa i en rätt tight sko som svara när du gasar och bromsar. Det kanske inte är världens smartaste idé att bygga upp avståndsträningen i tighta race-dojor.. Olika skor passar olika bra för olika uppgifter typ..
Per Persson
1962 • Enköping
#25
24 februari 2014 kl 01:00
Gilla
Letar också skor till fjällmara i sommar, nån som kan beskriva skillnaden mellan Sense 3 ultra SG och Fellcross 2?
1980 • Åby
#26
25 februari 2014 kl 20:51
Gilla
@Per, skillnaden mellan sense och Fellcross är stor, det är helt olika skor. Sense är en tunn snabb sko medan Fellcrossen kan ses lite som en pansarvagn för skogen. Jag använder nästan uteslutande Fellcross såhär års då det inte gör lika ont när man drämmer foten i en sten som det blir i ett par Sense.

Men... Sensen är samtidigt så underbara att springa i. Jag körde fjällmaran ifjol med dem och kan intyga att de är perfekta för ändamålet. Fellcrossen tenderar att bli lite tyngre när den blir våt (vilket den konstant är på fjällmaran efter ca 2km), klarar dina fötter av att springa distansen i så tunna skor är det inget snack om saken.

Enda egentliga skillnaden på SG är att den har lite högre dubb som kan vara bra på leriga partier men samtidigt sämre på de hala spångarna. Jag är av åsikten att dubbarna nog inte är så nödvändiga på just fjällmarathon utan skulle rekommendera att köra i "vanliga" sense istället. Dels för att spara vikt men samtidigt just för att ha maximal markkontakt, men det är samtidigt en avvägningsfråga, fjällmaran var torr ifjol och man har ju ingen aning om hur den blir i år.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#27
25 februari 2014 kl 21:59
Gilla
Sense SG är underbar. Iofs bara fått ihop två pass men jag gillar den som bara den.

Plus:
- Bra respons i dämpningen. Liknar Adios på något sätt. När man vill springa snabbt så svarar skon.
- Grymt skön passform
- Brutalt grepp i gegga

Minus:
- Jag lyckades vurpa direkt på en stenhäll. Jag och Salomons gummi funkar inte på hällar. Haft samma problem med i princip alla Salomonskor jag testat.

Jag kommer att springa Axa med den här skon om jag inte stöter på något bättre.
Per Persson
1962 • Enköping
#28
25 februari 2014 kl 23:13
Gilla
Martin/Mattis. Tack för bra info. Om fötterna pallar en fjällmara i lätta skor vet jag inte än, men jag springer som tyngst med Kinvara. Lutar åt ett par SG. Kan ju bli blött. Ska i alla fall prova ett par.
#29
26 februari 2014 kl 08:33
Detta inlägg har raderats
1972 • Floda
#30
26 februari 2014 kl 08:33
Gilla
Sense är underbar så länge stenar och rötter inte är blöta. Då halkar man omkring som Bambi på hal is...
1973 • www.swedentrails.com
#31
26 februari 2014 kl 09:35
1 Gilla
@Martin, samma gummi i Sense Sg som i Sense Ultra? Gick ikull på halvblöt sten i Salomon trail tour globen förra sommaren med Sense Ultra där jag inte borde gått ikull. Annars riktigt grym sko!

2012 sprang jag flällmaran i Icebug Spirit2 OLX vilket rungade riktigt bra. http://swedentrails.com/2012/07/12/icebug-spirit2-olx-jens-asikt/

Skrev lite om loppet också: http://swedentrails.com/2012/08/27/axa-fjallmaraton-2012-en-berattelse/

Vet inte riktigt vad jag kommer springa i i år. Har börjat gilla Anima2 BUGrip mer än vad jag trodde. Ska kolla hur skon klarar vårens blöta och leriga löpning innan jag går vidare med ev beslut..;) Metalldubb tycker jag är väldigt bra, särskilt på blöt spång. Blöt spång kommer det att bli! Funkar inte Anima2 blir det nog Spirit4 OLX!
Joakim Ejenstam
1988 • Uppsala
#32
26 februari 2014 kl 12:54
Gilla
Jag har också funderat på vad som är bästa skon. Jag har nu ett par Sense 2 (röd vita modellen) och ett par Inov-8 212.

Sense är den roligare skon, men den är lite vinglig på blöt spånge och ibland även om det blir lite klaffsigare lera. Samma håller för 212 fast den klarar leran bättre och stenhällar, däremot tycker jag att den är lite vinglig på spånge även den!

Troligtvis kommer jag att kika lite på Icebud Spirit, Inov-8 Oroc eller någon VJ sko som har låg drop. Om det ser ut att vara torrt däremot kommer jag nästan garanterat att köra Sense :)
1973 • www.swedentrails.com
#33
26 februari 2014 kl 14:21
Gilla
Som sagt, det blir ofta en kompromiss eller ett val mellan stabilitet/respons och komfort i frågan om passform dvs.

Möjligen kommer jag testa att springa utan metalldubb också, har kört ganska mycket i Icebug Acceleritas3/Acceleritas4 med gummit RB9X som verkligen greppar bra på blöt sten. på spänger är det dock endast metalldubb som är säkert. Ock det är ju inte direkt så att de i främsta leden springer metallskott så det går ju uppenbart att springa fort utan.. Iof så ju längre bak man kommer desto lerigare/blötare är allt från stig till spänger..
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#34
26 februari 2014 kl 14:57 Redigerad 26 februari 2014 kl 14:59
Gilla
Jens - Jag har inte testat Sense Ultra men gummit liknar det som finns i SpeedCross, Fellraiser och Sense Mantra (iaf hur det beter sig på blöt sten).

Jag förstår inte riktigt "tänket" iom att gummit verkar slitas ner i samma takt från Inov-8s sticky rubber. Det som väger upp det hela är ju passformen och dämpningen men jag tycker det är konstigt att Salomon inte grejar att ta fram skor som funkar på sten framförallt när man har mage att sätta "Fell" som prefix för diverse skor.

Edit: Jag springer en del med Anima Bugrip men upplever att den blir grymt blöt redan efter en timme. Jag antar att det har att göra med "vinterbehandlingen" som inte släpper ut tillräckligt med vatten.
1973 • www.swedentrails.com
#35
26 februari 2014 kl 19:33
Gilla
OK, jag har sprungit med mina Anima2 BUGrip i några månader nu och är förvånansvärt nöjd med dom. Först var jag mer positiv till Certo BUGrip, förmodligen pga den lägre dropen. Anima vinner dock i längden eftersom den är riktigt löpglad för att vara en mellandämpad trailsko!
1980 • Åby
#36
26 februari 2014 kl 20:42
Gilla
Lite hårdare gummi på Sense 3 SG Jens, ska bli spännande att testa när jag får tag på ett par, ligger lite andra modeller i blickfånget också som måste testas.
Sneglar man på inov8 så är ju roclite & trailroc spännande modeller som är mer allaroundiga än x-talon som inte alltid är skitkul att springa i på snällare underlag & väg.
1973 • www.swedentrails.com
#37
26 februari 2014 kl 22:14
Gilla
Jo, jag har ju sprungit med de flesta Inov-8 modellerna.. Favoritsulan är nog Roclite, enklare och rejälare än Trailroc och mångsidigare än X-talon. Bubblare är Mudclaw-sulan som greppar ännu bättre än X-talon och dessutom, på grund av sina många dubbar, fungerar bättre på platt underlag också..
Daniel Kjellberg
1974 • Göteborg
#38
27 februari 2014 kl 14:18
Gilla
Då jag startade tråden känner jag mig skyldig att uppdatera lite.
Jag trodde att mina Icebug Spirit 2 var för små, men de var rätt sköna efter att varit i vattenpölar och gegga ett tag. Riktigt roliga att springa i, lite för roliga då jag åkte på en inflammation i vaden. De är som sagt lite för avancerade för att köra ofta och för mig långt i mycket backar.

Rädslan för mina vader har gjort att jag gjorde en kovändning när det gäller skor, det blir ett par Speedcross 3. Jämförde med Fellraiser lite lätt (ja inte sprungit utan bara haft på mig dem typ) och jag tror Speedcrossen kändes bättre, lite mer pjäxa men tror jag mår bra av det.
Om någon annan skall beställa Fellraiser så uppfattade jag de som lite större än Speedcrossen. Speedcrossen UK 7 satt som en strumpa på min fot, tån i stort sett nuddade så det blir nog 7,5 så jag kan svulla lite (tänker jag helt fel?) då de inte kändes speciellt store.
Fellraisern UK 7 kändes som Speedcross 7,5
henrik nyström
1981 • sundsvall
#39
27 februari 2014 kl 15:04
Gilla
Köp en bekväm sommar sko o dubba själv.
bestgrip.se är då de som gäller om du ska ha dobbar som sitter.

Vet förvisso inte hur mycket spång de är i sälen. Men AXA där det är spång utför är dubbat skönt då man kan ha lite slöa reflexer.
filip
1981 • Dalarna
#40
2 maj 2014 kl 23:03
Gilla
Sprang Sälen i Asics Sky Speed förra året. Funkade bra. Har sprungit Lidingö och Sthlm Marathon i samma skor men är sugen på att prova Salomon Sense till årets Sälen och några andra lopp.

Storleksmässigt gick jag upp 1,5 stl från "vanliga" skor till Sky Speed'en för att låta fötter och tår få plats under långa sträckor. Ni som har provat Salomon Sense, hur är de i storlek jämfört med ex Asics? Om jag tänkt springa 20-42k lopp i dem, skall jag tänka storleksmässigt samma som Asics eller skall jag ha mindre storlek?

Svårt att svara på kanske..

Har tyvärr ingen möjlighet i nuläget där jag befinner mig att prova storlekar på Sense.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.