Löpning Kom igång 25 inlägg 29830 visningar

Ont i lungorna när det blir kallare

1989 • Jönköping
#1
11 november 2013 - 11:01
Gilla
Hej!
Jag började springa i somras så är ganska grön och har nu alltså kommit till min första höst/vinter som löpare!
Jag har börjat springa intervaller ett pass i veckan då jag vill bli starkare och snabbare. Idag var första dagen med lite kallare luft, runt nollan var det så rätt så kallt!
Mitt problem är att när jag fick upp flåset och blev ordentligt andfådd fick jag mer och mer ont i halsen, säkert har alla upplevt det av olika anledningar på vintern! I slutet av passet gjorde det riktigt ont och blev nästan värre när jag kom in! Så nu sitter jag här med väldans ont o halsen/lungorna pga kylan och undrar hur det är för er andra?
Upplever ni detta och hur kan jag i så fall motverka det? För det är verkligen jobbigt och gör att jag drar mig för att springa ute nu, för det blir ju bara kallare och kallare!
Är det någon som har erfarenhet av att springa på löpband jämfört med ute? Tänker att jag kan köra mina lite lugnare och längre pass ute sen ta intervallerna inne, men jag inbillar mig att jag inte får ut lika mycket av att springa på ett löpband som ute. Så jag har ett litet dilemma här och undrar hur andra gör!
< < < 1 2 > > >
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#21
22 november 2013 kl 08:02
Gilla
Jag har alltid min "fuskpolo" ( gjord av fleece ) och andas genom den.
Sen jag började med det så försvann problemet..
1989 • Jönköping
#22
26 november 2013 kl 14:05
Gilla
Då ska jag definitivt kolla upp det hä om det fortsätter.
Förra veckan sprang jag en lång runda ute, men då var det lite mildare i luften och jag sprang inte så fort så då gick det bra!
1969 • Stockholm
#23
28 november 2013 kl 22:38
Gilla
Har samma erfarenhet som Fredrik (#15): tidigt på kalla säsongen har jag besvär av kylan (och tror ofta att jag är/håller på att bli förkyld). Häromdan körde jag årets första minustemprunda med konstant pip i luftvägarna, medan senare brukar det inte vara några bekymmer (frödde öronen nåt förskräckligt härom året då jag glömde mössan och stack ut på en kortrunda i -13C)
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#24
29 november 2013 kl 08:44
Gilla
Jag tycker också att det till stor del är en vanesak. Går jag ut otränad så kan det vara jobbigt med den "kalla" luften redan vid +5. Men har jag hållit igång hela tiden när temperaturen sjunker så går det bra att klara neråt -20. (Blir aldrig kallare här...) Dock ska man väl försöka undvika de allra jobbigaste passen när det är riktigt kallt.

Sen finns det ju de som har problem med köldastma och liknande och det är ju förstås en annan sak.

Att ha något värmande framför munnen och andas genom hjälper en hel del.
1979 • Linköping
#25
5 mars 2014 kl 20:13
Gilla
själv blir jag förkyld ofta och det kan komma redan under 5grader har jag fått för mig. Skaffade en Airtrim, med det grövre helvita filtret och det har vart så gött att ta på och bolma på (har sett mina ångor i pannlampans sken i vinter) .
En ytterligare fördel är att kinderna inte blir lika nedkylda av vind med masken.


< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.