Löpning Träning 15 inlägg 5450 visningar

Löpning kontra styrketräning.

peter nolinge
1962 • Malmslätt
#1
4 augusti 2008 - 13:58
Gilla
Då jag haft en viss smärtproblematik så styrketränar jag.
Därför har jag lagt upp träningen varannan dag styrketräning och varannan löpning(15km). Så håller jag på i sex dagar och vilar den sjunde.
Nu har dock "vissa" i min omgivning sagt att jag tränar för mycket och borde ha ytterliggare en vilodag. Jagvill definitivt inte ta bort löpningen. Och styrketräningen vågar jag inte ta bort, i rädsla att smärtan kommer tillbaka.
Mina frågor.
1 Är det för mycket att träna sex dagar och vara ledig en dag?
2 Ska man kanske skippa styrketräning för ben och höfter? Och därmed spara benen till löpningen.
Roger Elimä
1978 • Enköping
#2
4 augusti 2008 kl 14:55 Redigerad 4 augusti 2008 kl 15:05
Gilla
Hej! Är ingen expert men har en del erfarenhet om styrketräning i och med min knäskada.

Styrketräningen fungerar på ett annat sätt en löpningen. Du kan med styketräningen träna alla muskler specifikt på ett effektivt sätt. Löpningen är mer monoton.

I och med det kan du träna stabiliserande. Alltså träna muskler som inte aktiveras särskilt mycket vid löpningen men som, om de stärks "avlastar" de muskler som slits hårdast vid löpning.

Men vill dock tillägga att jag även tränade kondition. Fick dock ej minska styrketräningen. Tror inte att det är problem med att styrketräna 3 ggr och löpa 3ggr i veckan. Jag tränade dock 5 dagar i veckan. Då tränade jag simning, cykling och styrke en dag. Nästa gång t ex löpning och styrke. Men om ditt upplägg känns bäst så är det väl inga problem.

Var vissa dagar sliten efter jobbet i början av min rehab. Sjukgymnasten "tvingade" mig ändå att köra hårt med styrketräningen. Kunde i bland vara fräschare i mitt svaga högerben efter träningen. Gång, cykling och simning kunde absolut inte ersätta min styrketräning som då genomfördes varannan dag. Utan styrketräningen hade jag inte varit där jag är idag.
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#3
4 augusti 2008 kl 15:03
Gilla
Generellt tycker jag det låter som för ofta med styrketräningen...
Men det beror lite på hur du kör också!Men det låter som om du kör igenom hela kroppen varje pass? Kan du inte dela upp överkroppen i 2 olika pass tex Bröst axlar triceps ena gången och rygg biceps mage andra?
Jag har själv tränat styrketräning i många år och även tävlat i bodybuilding 1 gång...Och då tränade jag Br Ax Tri en dag Ben inkl vader en dag samt Ry Bii mage den 3:e sen vilade jag en och började om...Men då tränade jag inte löpträning alls...
Johan I
1987 • Örebro
#4
4 augusti 2008 kl 15:03
Gilla
Jag kör samma upplägg i princip... Jag springer varannan dag och styrketränar dagarna emellan, dock ingen ren vilodag då alltså.
Detta har jag kört med i över 4 år och det utan skador.

Löpningen har dock mest präglats av kortare distanser (3,1 km och 4,3 km), fram till denna sommar då distansen ökats ganska rejält varannan gång av springdagarna.

Men det jag har märkt av är att att springa så pass intensivt på dessa "korta" distanser under en så lång tid har gett rejält med lårmuskler och vadmuskler. Även magen har fått former.
Så om du vill se löpningen som styrketräning så bör du nog använda dig av kortare distanser isåfall, längre ger mer smal kropp och "långa/uttåliga muskler".

Sen ska väl också nämnas att den styrketräning jag kör är på ganska lågnivå (inte på gym), mer "hålla igång" och åtminstone inte bli svagare, men inte heller öka på vikterna.
Så mina styrketräningsdagar ser jag nästan som vilodagar rent ansträngningmässigt, men samtidigt håller det igång kroppen lite och man får lite stretchning på köpet.

Om du kör något liknande som jag så behöver du nog inte köra några fler vilodagar i alla fall, men om du däremot verkligen tränar för att bli starkare hela tiden (t.ex. ökar på vikterna när du tycker att du klarar av nuvarande för lätt) samt löper 15 km varje gång så kan nog kroppen må bra av någon mer vila ibland. Men detta känner du nog bäst själv, inte de i din "omgivning".
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#5
4 augusti 2008 kl 15:17
Gilla
Springer och styrketränar också. Dessvärre kan du nog inte jämföra dig med Johan 21 år som har en helt annan återhämtning med sina testosteron-nivåer...
Kör du tunga/korta set med hög belastning blir återhämtningen betydligt längre (3-7 dagar) än om du kör fler repetioner med lättare vikter. Kör du hela kroppen varje gång med tung belastning (max 10 reps) så låter det ju väldigt mycket. Har svårt att tro att du skulle orka det dock. Så precis som Roger o Pelle skriver beror det på HUR du tränar och inte ATT du tränar 6 dagar i veckan. Ett bra mått är väl hur du mår och om du får resultat av din träning. Blir du starkare av styrketräningen, kan ta tyngre alt. fler reps? Likadant med löpningen. Om du blir bättre och mår bra (sover bra osv) skulle jag tro att allt är ok. Om du inte utvecklas däremot så kanske du skulle testa att vila mer.
peter nolinge
1962 • Malmslätt
#6
4 augusti 2008 kl 15:25
Gilla
Styrketräningen kör jag i maskiner...inte fria vikter. 3 st serier med 12 repetitioner. Jag är inte ute efter att bli någon mr muscle....
Det jag känt ibland är en viss ömhet i benen när jag börjat jogga. Därför har jag hoppat över benmaskinerna på gymmet för att känna mig lättare i benen när jag springer.
Johan I
1987 • Örebro
#7
4 augusti 2008 kl 15:55
Gilla
Maria:
Hehe =)

Peter:
Bara du känner att du inte är överansträngd från styrketräningen så kan du nog fortsätta. Jag rekommenderar som sagt i alla fall att du skall försöka hitta ett program som du kan köra varje gång som håller sig på en liknande nivå hela tiden. Om du inte har några tankar på att bli body builder utan bara vill "hålla igång" så finns ju ingen anledning att träna upp dig till 150 kg benpress eller 100 kg bänkpress eller allt annat, vad det nu kan vara som gäller för dina maskiner.

Så om du inte satsar på styrketräningen så mycket så se det som ett komplement till ett hälsosammare liv och till löpningen. Testa om du utan benträningen kanske blir mer lätt i benen när det kommer till löpningen.

Annars är förövrigt en stelhet i benen och en känsla av att man inte kan ta ut stegen, rätt vanlig. Själv är jag nog i ett sådant tillstånd att andra som skulle känna samma sak skulle säga att de var stela i benen, så jag är väl konstant stel i benen/låren, fast det är inget som brukar sätta några hinder för något.

Men Maria har nog rätt, du kan nog inte köra riktigt samma som mig, men jag kör som sagt mina pass på rätt lågnivå så skulle inte säga att kroppen blir så mycket ansträngd.
2006 • Alingsås
#8
4 augusti 2008 kl 19:09
Gilla
Finns det möjlighet att köra ett dubbelpass/vecka? T.ex. Alt 1: Morgon/förmiddag springa 15 km lugnt tempo och eftermiddag/kväll köra styrka. Alt. 2: Styrketräna och efter det äta någon "snabb energi och protein" och sedan springa lugnt. Alt 3: Löpning på morgonen och löpning på kvällen. Då får du in 2 vilodagar/vecka
Annika
1966 • Malmö
#9
4 augusti 2008 kl 22:07
Gilla
Så länge du mår bra tycker jag du ska fortsätta så. Om du inte tar ut dig fullständigt utan mer tränar för att hålla igång, så behöver du nog inte fler vilodagar, även om "vissa" tycker det.
1984 • Kalmar
#10
5 augusti 2008 kl 11:09
Gilla
Hej Peter.
Tänk på att träning och vila är någonting högst individuellt och det finns inget som är rätt, fel eller som fungerar på alla, eftersom vi alla är olika så har vi även olika behov. Eftersom du inte är ute efter att bygga "massa" utan tränar för att hålla dig frisk så tycker jag att du skall lyssna på din kropp istället på vad "alla" andra tycker. Så länge som du känner dig frisk,stark och pigg tycker jag att du kan fortsätta träna som du gör. Men känner du att du är tröttare nu än du var innan du började träna så bör du lägga in fler vilodagar.
Jag tycker inte att du skall ta bort benträningen helt. Du kan kanske kombinera en jogging tur med några enkla benövningar hemma efter du har sprungit ifall du behöver banta ner träningspassen.
peter nolinge
1962 • Malmslätt
#11
5 augusti 2008 kl 14:12
Gilla
Eftersom min träning "bara skall vara en naturlig del av livet" Och inte något sikte på OS-guld så kan jag nog hålla med om att inga jättevikter behövs i styrketräningen. Fast det ska ju inte gå bakåt....snarare lite framåt .

Och eftersom jogging ligger mig varmast om hjärtat vill jag ogärna korta av eller ha mindre pass av detta.

Så jag föröker nog köra 6/1 metoden.....i alla fall tills mina muskler och min kraft förtvinar. Och mina fjällvandringar övergår till en promenad runt trädgården. Då är det väl dags att ana oråd. ))
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#12
5 augusti 2008 kl 17:33
Gilla
Peter, tänkte på det med maskiner kontra fria vikter. Tänk på att fria vikter är mer funktionell träning än maskiner. Du får med stabiliserande muskler på ett annat sätt. Verkligheten är ju sällan så stabil som en maskin. Man måste inte köra tungt för att man använder fria vikter. Maskiner är dock bra i början för att få upp en viss grundstyrka för att klara annan träning.
1976 • Linköping
#13
5 augusti 2008 kl 18:24
Gilla
Jag kommer ihåg på sporten för några år sen då dom intervjuade någon amerikansk 100m sprinter.
Reportern frågade någonting om varför dom hade så mycket muskler på överkroppen varpå han svarde "you mean this,its not for running its just for the chicks"
Styrketräning ett par gånger i veckan tror jag är viktigare än många tror, inte bara för löpning utan för att hålla sig hel i största allmänhet.
peter nolinge
1962 • Malmslätt
#14
6 augusti 2008 kl 13:15
Gilla
Maria!
Tack. Ärligt talat så har jag undrat vad skillnaden är mellan maskiner och fria vikter. Jag har nog valt maskinerna för de ser så okomlicerade ut....och för att jag med ett nonstop tempo kan gå mellan dessa....det blir mer som stationsträning.
Jag kanske skulle be dom på gymmet om en liten introduktion av de fria vikterna...
Johan Thell
1970 • Båstad
#15
6 augusti 2008 kl 19:25
Gilla
Hej Peter
Att sikta in sig på de fria vikterna tycker jag låter som ett mycker klokt val ifrån Maria.
Tycker dock att du ska försöka få ca 48 timmars vila i muskelgruppen du tränat innan du ger dig på den igen. Tränar du ben ena dagen (oavsett om det är löpning, spinning eller styrketräning) bör du träna något på överkroppen nästa pass.
Men som många skriver, funkar det bra som du kör nu kör vidare med det. Men ha med i bakhuvudet att om det inte känns bra är det dags att ändra upplägget innan överträning och skador börjar dyka upp.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.