Löpning Kom igång 10 inlägg 181 visningar

Som en drog.

1984 • Stehag
#1
6 augusti 2008 - 13:02
Gilla
Förstår inte vad som hänt med mig. Det senaste året har jag bara suttit inomhus och pluggat och endast tränat väldigt sporadiskt.
Nu i sommar så har jag börjat springa och kan knappt sluta tänka på att få ge mig ut i spåret.

Tyvärr så är jag ju fortfarande väldigt otränad. Springer/går i intervaller och ökar löptiden med 1-2 minuter per vecka. Är väl ute allt som allt i 30 minuter åt gången.
Nu vill jag ju springa lite varje dag, men blir ju avrådd från det.
Kan jag inte springa lite varje dag om jag inte har några som helst "känningar"?


Ola
1970 • Stockholm
#2
6 augusti 2008 kl 13:13
Gilla
Spring eller promenera så mycket du tycker är roligt utan att få ont. Så länge det inte känns som ett tvång så är det säkert inte farligt heller.
Bengt
1979 • Vallentuna
#3
6 augusti 2008 kl 18:22
Gilla
Jag kan tyvär inte svara på om det är bra att träna varje dag, men jag måste gratulera till att du känner att det är så roligt. Den kännslan fick jag i slutet av förra sommaren och den sitter i ännu, träningen blir som ett gift, och jag mår bättre och orkar mycket mer på dagarna nu för tiden än vad jag giorde innan jag började löpträna.
1981 • Dals-Ed
#4
6 augusti 2008 kl 19:14
Gilla
Låter jättekul att du kommit igång och känner det går framåt.

Du kan säkert springa lite varje dag men ´problemet´ är att de där känningarna kan komma krypande efter hand från ingenting och även om man till slut är medveten om dem är det så lätt ignorera dem. Tll slut har man kanske gått lite för långt och fått en lätt inflammation eller överansträngning någonstans. Det är väl största anledningen till att vi (om man får säga så) avråder nybörjare från att springa om inte varje dag så alltför ofta utan återhämtningsdagar. Kroppen är känslig i början och det är så lätt dra på sig något man inte vill ha.

Med det sagt är alla olika och reagerar individuellt på träning så det är omöjligt säga ´såhär ska du göra annars händer piff eller puff...´ Lycka till i vilket fall.
1954 • Falun
#5
6 augusti 2008 kl 19:29
Gilla
Som Henrik är inne på så räcker det inte "att lyssna på sin kropp" och på eventuella signaler. Normalt kommer dessa för sent. Men alla är vi olika, och en del klarar kraftig ökning av träningsmängden utan skador medan andra trillar dit för rätt små ökningar.

Nu har jag inte så stor erfarenhet av "nybörjare". 30min gång/löpning verkar ju inte så mycket men jag skulle nog rekommendera 1-2 vilodagar per vecka ändå.
1984 • Stehag
#6
6 augusti 2008 kl 20:05
Gilla
Takcför era kloka svar, det är ju ändå ni inbitna löpare som kan det hr mest och jag vill absolut inte dra på mig någon skada.
Det får bli ett par återhmtningsdagar i veckan då jag "bara" går ut och promenerar istället.

Sprang idag och längtar redan efter nästa löppass... Och jag som alltid tidigare tyckt det verkade så tråkigt att springa...!
Hege Johnsson
1970 • Häljarp
#7
6 augusti 2008 kl 20:09
Gilla
Jag började träna i april. Joggade i början, men började i maj även på Friskis. Jag blev oxå snabbt beroende, och kände nästan direkt efter avslutat pass att jag vill göra det igen. Folk sa till mig att jag tränade för mycket, men jag lysnade inte på det örat - det var ju kul, och jag hade inte ont (och jag hade dessutom satt mig lite för höga mål inför kommande lopp) I början av Juli började krämporna komma smygande. Ont i höfter, ont i knän, ont i benhinnor, ont i hälsenan. Jag har knappt vågat träna alls den senaste månaden. Som tur är är det bara hälsenan jag har lite känningar kvara av, så jag hoppass kunna komma igång igen nu (Och ta det lite lugnare denna gången).
Så mitt råd är att ta det lugnt, även om det kliar i kroppen efter flera joggingrundor.
1978 • Lindome
#8
6 augusti 2008 kl 21:31
Gilla
Här har du en till som sitter hemma och är skadad. Har löptränat tränat i 2,5 år och trodde jag hade kolla på läget men tji fick jag. Bristning i sätesmuskeln och ingen löpning för mig på ett tag. Så mitt råd är deffinitivt också att du ska ta det försiktigt. Kroppen klarar inte alltid av det hjärnan vill tyvärr.
1984 • Stehag
#9
7 augusti 2008 kl 09:11
Gilla
Aj aj aj! Usch det låter inte alls bra. Men att gå de dagar jag återhämtar är väl ingen fara?
Hoppas ni blir bättre snart!
1971 • Malmö
#10
7 augusti 2008 kl 09:26 Redigerad 7 augusti 2008 kl 09:27
Gilla
Håller med de som förespråkar återhållsamhet.. är själv en av dem som gärna tar i för mycket, och drar på mig skador på löpande band.
Löp med huvudet... inte med kroppen,... för kropper vill ofta mycket mer än den klarar av.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.