Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 4523 visningar

Smärta i sätesmuskulatur

1989 • Kävlinge
#1
4 april 2014 - 06:46 (Redigerad 4 april 2014 - 06:52)
Gilla
I måndags körde jag 7km löpning i lugnt tempo, vilket kändes bra under passet. När jag sedan vaknade i tisdags så märkte jag av viss värk i sätesmuskulaturen, men det kändes mer som träningsvärk än som om något skulle blivit skadat.
Det hela la sig i princip helt till igår, torsdag, och jag tänkte inte ens på att något skulle vara skadat eller överbelastat.

Nu till problemet. När jag igår körde marklyft, så kom smärtan tillbaka fast med väsentligt högre intensitet och jag fick problem att bocka mig ned till golvet. Tekniken såg bra ut och det var inga tyngre vikter. Smärtan är inne i sätesmuskulaturen. Jag märker inte av av att jag förlorat styrka, men smärtan skapar ju ett obehag och jag vet inte hur jag skall gå vidare med träningen.

Min första tanke är sträckning eller överansträngning, men är det någon som har haft liknande problem och vad har varit lösningen?

Kan tillägga att det varken är någon synlig skada, ej heller någon smärta vid palpation.
1971 • Upplands Väsby
#2
4 april 2014 kl 07:35
Gilla
Är ingen expert men jag har liknande problem och det är hamstring som spökar. Har själv varit borta från träning i typ 5 månader för att jag inte tog skadan på allvar och är inte i närheten av att bli skadefri. Man önskar ju så här i efterhand att man hade tagit hjälp direkt när man kände av skadan första gången och inte fortsatte nöta på.
1989 • Kävlinge
#3
4 april 2014 kl 07:52
Gilla
Har du varit hos någon sjukgymnast eller liknande nu då? Om ja, vad har du fått för direktiv för att råda bot på det?
1971 • Upplands Väsby
#4
4 april 2014 kl 09:00
Gilla
Har varit hos de flesta yrkesgrupper men det var en idrottsläkare- / ortoped som hittade orsaken till min problematik. En magnetröntgen har dessutom bekräftat skadan. Har precis fått kortison i problemområdet, vila och sen rehab tillsammans med sjukgymnast . Alla skador är ju olika så ett utlåtande från en sakkunnig är nog inte helt fel. Som sagt en skada i hamstring framförallt om den sitter i senfästet och orsakar smärta i sätet bör man nog ta på allvar. Hoppas det löser sig.
1952 • Varberg
#5
4 april 2014 kl 09:12
Gilla
Är det ensidigt? Strålar det ned på lårets baksida?
#6
4 april 2014 kl 09:24
Detta inlägg har raderats
1989 • Kävlinge
#7
4 april 2014 kl 09:24
Gilla
Bara i vänster (är vänsterfotad, så har mer styrka och stabilitet i höger). Nä det strålar inte. Jag skulle säga att smärtan känns på samma ställa som en triggerpunkt i piriformis (mitt i sätet) och väldigt lokal smärta.
1952 • Varberg
#8
4 april 2014 kl 09:52
Gilla
Jag var inne lite på piriformis. Kan ju testa det med stretching. En variant där är om du halvligger på rygg och en assistent sitter vid din sida och drar det onda benet mot sig (adduktion) och sedan förstärker det hela med att inåtrotera benet. Du hittar andra varianter också förstås. Jämför med andra sidan. Viktigt med rätt diagnos förstås. Om det är en hög hamstringsskada blir ju behandlingen helt annan.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#9
4 april 2014 kl 21:35
Gilla
Låter som piriformis - även om du är lite för ung för detta - brukar "slå till" efter 40. Piriformissyndrom beror på att muskeln stelnar (med åren) och trycker mot ischiasnerven. När man stretchar lättar man lite på trycket mot ischiasnerven.

Pröva http://www.youtube.com/watch?v=2qZ517Rw7ME

Om det är piriformis bör du känna att dina problem lättar direkt efter att du stretchat (trycket på ischiasnerven lättar). Var bara noga att följa instruktionerna exakt - piriformis är bara några cm lång och kan vara lite svår att "hitta" när man stretchar.
1989 • Kävlinge
#10
5 april 2014 kl 11:22 Redigerad 5 april 2014 kl 11:22
Gilla
Det har lättat något sen i torsdags. Detta efter en del promenad och cykling under gårdagen, kombinerat med stretching av säte och fram-/baksida lår 7-8 ggr.
Har kvar lite känningar men märker främst inskränkt rörelse i baksida lår, så tror det är som Kjell skriver. Att hamstrings fått sig en törn.

Tagit kontakt med både min sjukgymnast som är gammal sprinter och en kiropraktiker, som ska kolla på det i veckan.

Lite taskig tajmning dock när man håller på att träna inför gbg-varvet, men jag får väl se vad de säger i veckan och hålla konditionen uppe på cykeln de närmsta veckorna.
1973 • Åkersberga
#11
5 april 2014 kl 21:04
Gilla
Tråkigt med skador!
Hamstringskador brukar ta flera veckor att läka någorlunda så att träning kan bli möjlig igen. Skadade mig själv förra året och det tog 1,5månad innan jag var ok på löpträningen.
Det som hjälpte mig var att lägga till bencurl i min styrketräning för löpningen men även fortsätta med enbensböj och utfallsteg och efter någre veckor började med försiktig stretching av hamstring, säte och quadriceps.

Har skadat mig på marklyft också i yngre dagar och tycker att övningen är extrem krävande och skall köras endast när man är helt utvilad annars är risken för skador överhängande. Beroende på kroppsformen och den rörlighet man har för övrigt kan marklyft bli lite ogynnsamma. Bättre tycker jag personligen att köra enbensböj eller knäböj med en ca 1,5-2cm hög planka under hälen eller helt enkelt inte sjunka lika djupt och har man löpningen som huvudsport behöver man inte köra tung eller många set eftersom det förlänger återhämtningen i ländryggsmuskulaturen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.