Löpning Övrigt 25 inlägg 11182 visningar

Svagt immunförsvar eller starkt?

1990 • Hunnebostrand
#1
28 juni 2014 - 10:42
Gilla
Hej alla löpare och övriga.
Har nu eller ganska nyligen läst lite om detta enligt mig fruktansvärt intressanta ämne, nämligen kroppens immunförsvar. Läste nyligen en artikel om att de är "bra" att vara sjuk ofta på grund av att det KAN vara ett tecken på ett starkt och aktivt immunförsvar. Har en nära vän som nästan är sjuk hela tiden (6-7 gånger om året) och med detta menar jag i första hand ordentliga förkylningar, detta kan väl inte på något sätt vara bra. Jag själv är väl snuvig 4-5 gånger om året. Är det bra att regelbundet vara förkyld, vad tror ni? Är ni ofta själva sjuka? Är det bra att vara sjuk ofta men väldigt fort bli frisk?
< < < 1 2 > > >
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#2
28 juni 2014 kl 12:28
Gilla
Har man ett bra immunförsvar borde det väl ta hand om bakterier och virus snabbt och effektivt och därmed minska de märkbara besvären?

Kan det inte vara så att man i artikeln menade att det kan vara bra att utsättas för smittoämnen regelbundet för att det håller immunförsvaret på sin vakt?

Lägg gärna en länk om artikeln finns på nätet.
1981 • Sundsvall
#3
28 juni 2014 kl 20:18
Gilla
Att ha ett starkt immunförsvar och vara sjuk ofta låter ju tämligen motsägelsefullt. Jag har inte vart sjuk på 10 år (bortsett från lite snuva nån gång då och då), det skulle ju enligt ovanstående resonemang innebära att mitt immunförsvar är dåligt, men om det är dåligt borde jag ju vara sjuk oftare, alltså faller det på sin egen orimlighet.

Att lite skit rensar magen eller att det skulle vara bra att utsätta sig för virus och bakterier är ju en myt som avlivats för länge sen.
1990 • Hunnebostrand
#4
28 juni 2014 kl 20:35 Redigerad 28 juni 2014 kl 20:35
Gilla
Staffan: Det kan ju ha varit det som åsyftades i artikel men detta framgår i så fall inte speccielt tydligt, jag delar länken här så kan du kan den och se vad du tror?

Jag tror att författaren till artikeln kan menade på att regelbunda förkylningar inte nödvändigvis behöver vara dåligt, han kanske menar att man skulle blivit mycket mer sjuk om inte kroppen drabbades av lättare förkylningar och reagerade på dessa.
http://blog.svd.se/maratonbloggen/?tag=forkylning

Anders: Det låter ju rimligtvis som att du har ett bra immunförsvar om du knappt varit sjuk (förutom snuva och sånt) på tio år. Gott att få vara nästan helt frisk så många år. Får man fråga om du äter något speccielt för att vara så kry? ;) ^^



1981 • Sundsvall
#5
28 juni 2014 kl 21:03
Gilla
Äter mest pasta, en hel del skräpmat å 2-3 påsar chips per vecka, nästan aldrig grönsaker. Är däremot extremt noga med handhygien, tvättar händerna mer än ofta, därav mina uteblivna sjukdomar
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#6
29 juni 2014 kl 08:29
Gilla
Att sjukdomssymptomen i mycket beror på immunförsvaret och därmed på kroppens sätt att bekämpa infektionen låter väl inget konstigt, men om man upplever sig förkyld/sjuk för att immunförsvaret reagerar starkt och snabbt på en infektion bör väl sjukdomsperioderna vara rätt korta efter som rimligen kroppen på bekämpar infektionen snabbt. Då borde de inte bli ett större problem tycker jag.

Sedan har väl kroppen flera olika steg i sitt försvar och de upplever man säkert olika.
1990 • Hunnebostrand
#7
30 juni 2014 kl 23:00
Gilla
Anders: Skräpmat säger du, det skall jag inte ta till mig men handhygien låter mycket klokt. 2-3 påsar chips var en del tkr jag. ;)

Staffan: Kan nog stämma att immunförsvaret borde bekämpa infektionen/sjukdomen snabbt om/när man blir sjuk. Jag är sjuk ganska kort när jag är förkyld min nära vän dock är oftars förkyld ganska länge. Måste tyda på svagt immunförsvar.
1965 • Kungsholmen
#8
30 juni 2014 kl 23:09
Gilla
Låter som rent trams att täta sjukdomar tyder på ett starkt immunförsvar.
Ett starkt immunförsvar tar givetvis hand om virus/bakterier direkt och ger inga symptom alls, ett svagare orkar inte med det och man får symptom.
Eva Höök Lundberg
1970 • Täby
#9
1 juli 2014 kl 09:59
Gilla
Jag har också hört detta och funderat på det eftersom det låter bakvänt. Men symptomen tex snuva, feber och hosta är ju en del av kroppens försvar mot infektion. Om man har ett aktivt försvar kan det ju vara så att man får mer symptom vid lättare infektioner vilket upplevs som att man är förkyld oftare och med starkare symptom.
#10
4 juli 2014 kl 12:43
Detta inlägg har raderats
1990 • Hunnebostrand
#11
4 juli 2014 kl 12:43
Gilla
Jag instämmer delvis på det Peter, fast att det tar hand om sjukdomar innan det uppstår några sjukdomar är det det din teori eller är det vetenskapligt underbyggt? Ibland beror det ju på (om man skall analysera lite extra) i vilken miljö man befinner sig i. Dock är ju vissa sjuka jämt trots miljön som inte är missgynnade för hälsan.
#12
4 juli 2014 kl 12:44
Detta inlägg har raderats
#13
4 juli 2014 kl 12:44
Detta inlägg har raderats
1990 • Hunnebostrand
#14
9 september 2015 kl 08:24
Gilla
Längesedan inlägg skedde i denna grupp, alla har sina olika teorier av oss härinne (teori fram tills det blir vetenskapligt underbyggt). Nu kommer en fråga om feber eller feberkänningar. Har haft detta nu i tre dagar lite under dagen, feberkänningar! Det är värst på morgonen för att stanna av under dagen, minskar snarare. Vad beror det på att de lite bryter ut ordentligt, ett immunförsvar som inte är så aktivt eller andra orsaker? Nästa fråga: hur skall man lättast bli av med det snabbt såg så mycket fram emot en tävling till helgen men nu börjar jag starkt tvivla tyvärr. Kom gärna med förslag snabbt.


1990 • Hunnebostrand
#15
9 september 2015 kl 08:26
Gilla
Glömde ochså att nämna att jag syftade på ett bra immunförsvar borde väl läs symptomen så att de sedan snabbt minskar.
1976 • Västerås
#16
9 september 2015 kl 10:25
Gilla
Sjuk ofta blir man om man har dagisbarn!
Då spelar immunförsvar inte så stor roll tycker jag för i den åldern är barn smitthärdar utan dess like. Och nu kommer tiden på året då nya små barn kommer med nya fantastiska sjukdomar och magsjukor!

Kan väl inte se att det finns någon fördel med att vara sjuk ofta.
Jobbigt, tråkigt och dyrt är vad det är.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#17
9 september 2015 kl 10:48
Gilla
I fallet influensa är det mycket självreglerande hur mycket man blir sjuk. Dvs om man har haft en vanlig säsongsinfluensa eller en pandemisk influensa (som t ex svininfluensan) så ökar man samtidigt sin framtida motståndskraft mot olika framtida influensor.

Det beror på att man vid smittan då virus infekterar celler uppstår ett partiellt s k cellmedierat immunskydd som minns de olika inre proteiner från viruset vilka enbart vid smitta exponeras för immunsystemet på cellytan av den infekterade cellen. Dessa inre virusproteiner är i hög grad identiska mellan olika influensavirus inkl de pandemiska och det ger det långvariga breda partiella skyddet. Partiellt eftersom man måste infekteras först innan skyddet verkar, även följande ggr då symtomen bör bli lindriga.

Därför är massmaccinering mot milda influensor inte optimalt. Vid vaccinering får man inte den "nyttiga" infektion som ger ett brett immunsvar mot virusets alla olika inre peptider vilket därför ger ett bredare skydd mot olika framtida influensavirus.

I USA råder vaccineringshysteri i breda åldersgrupper, men där var dödligheten i svininfluensan onödigt hög, sannolikt pga att befolkningens cellmedierade immunskydd var lite sämre efter all influensavaccinering genom åren.

Den som är rädd för ett snabbt ganska dödligt fågelinfluensautbrott, bör ha varit sjuk i influensa ett par ggr tidigare så kan det på så sätt genererade immunskyddet sannolikt hjälpa tack vare att kroppen då känner igen många inre virusproteiner.

------------------------------


I förkylningsfallet vet jag inte hur virus interagerar med kroppens celler, men tydligen blir immuniseringseffekten relativt kort.
Möjligen blir man mer sällan förkyld i vuxen ålder med ett liknande men svagare partiellt skydd än vid influensa ?


1990 • Hunnebostrand
#18
9 september 2015 kl 15:59
Gilla
Ja det var minst sagt ganska många funderingar du hade kring ämnet Bo, intressant då du beskriver hur det fungerar i detalj. Jag tror många vet hur immunförsvaret fungerar dock inte hur det EGENTLIGEN fungerar. Men det intressanta i det här är nu hur jag skall bli frisk så snart som möjligt. Men du vad menar du men immuniseringseffekt förresten?

Johan L- Förstod inte hur ditt resonemang med dagisbarnen hade med denna fråga att göra riktigt, intressant dock tidigare i inläggen kan det konstateras en felaktighet nämligen att utsätta sig för virus och bakterier inte stärker immunförsvaret. Kan garantera att detta inte är helt sant, till viss del behöver vi "träffa på" främmande virus och bakterier så att man som Bo Engwall poängterar kan stå emot dem till nästa gång. Immunförsvaret känner som sagt igenom dem och tar hand om dem innan de hinner orsaka någon skada för kroppen.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#19
9 september 2015 kl 16:05
Gilla
Med immuniseringseffekt menar jag det jag beskrev om hur det cellmedierade immunskyddet fungerar vid influensa och kan ge ett partiellt skydd mot framtida influensor man smittas av.
1990 • Hunnebostrand
#20
9 september 2015 kl 16:05
Gilla
Johan L- dyrt, tur att vi bor i ett land där alla har det ganska bra då iaf! No problems ;), men okej det är inte så roligt att vara sjuk instämmer helt. Jobbigt kan det också vara.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.