Löpning Skador & Rehab 26 inlägg 6328 visningar

Försämrat immunförsvar pga löpning??

1967 • Torslanda
#1
23 oktober 2008 - 10:48
Gilla
Är det nån därute som känner igen sig? Var helt frisk från årsskiftet 07/08 fram till Göteborgsvarvet 17 maj. Tränade enligt Szalkai´s program (1:45 på halvmara) 2 dagar innan loppet smög sig en virus på som gjorde att vilopulsen steg med 5-10 slag. Eftersom jag var så laddad sprang jag ändå, men fick i retur vänta 4 veckor innan virusen lagt sig. Körde sen på med 4 "friska" veckor och kroppen svarade positivt innan nästa virus kom. Har sen dess tränat och vilat om vartannat utan att känna mig så pigg som man skall. I september försökte jag börja med lågpuls träning efter att läst några av de intressanta trådarna här. Gick bra i början men efter 3 veckor flög en ny virus på mig (märks framförallt på förhöjd vilopuls 5-10 slag). Den har nu hållt i sig i 4 veckor. Har varit 3 ggr på vårdcentralen för allmän koll (maj, aug och okt) och varje gång har det varit virus, dvs proverna visar bra. Hur kommer man ur såna här "tråkperioder", är det bara sofflocket som gäller?
< < < 1 2 > > >
Allie K
1974 • Knivsta
#2
23 oktober 2008 kl 11:27
Gilla
Jag upplever att mitt immunförsvar funkar bättre under perioder när jag tränar. Här finns en artikel om att undvika förkylningar: http://www.marathon.se//news/article.cfm?ThemeId=220
Roland Söderström
1962 • Onsala
#3
23 oktober 2008 kl 12:56
Gilla
Jag har haft samma problem ett antal år.
Min yngsta dotter släpade hem precis ett sånt virus ifrån dagis hela tiden.
Vi bytte ifrån dagis till dagmamma och vips var alla problem borta :-)
Nu är det över ett år sedan jag hade nåt virus.
Efter att jag slutat äta mat med kemikalier (E-nummren) eller processade halvfabrikat har jag aldrig varit förkyld ens.
Jag har även bytt bort flourtandkräm till utan flour.
Jag tror att kemikalierna och processad mat (typ fettsnålt) förstör vårt immunförsvar.
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#4
23 oktober 2008 kl 13:16
Gilla
Jag brukar jogga en runda när jag känner förkylningssymtom - vips känns det bättre.
Fungerar för mig, men jag brukar få en rejäl förkylning varje år - oftast vid jul tyvärr. Ska hålla mig till korvar och köttbullar i år och ge fan i julmusten - det är den som ställer till det tror jag.
Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#5
23 oktober 2008 kl 13:17
Gilla
Tony: Om man byter ut G.V. mot S.M. (och Tony och Rödö) så är din historia är identisk med min in i minsta detalj. Nästan lite läskigt, faktiskt.
Jag kör på enligt följande: Ingen träning när jag är kass. Lågpuls när jag har känning av viruset och mer kvalitet när det känns nästan ok. Helt ok har jag inte varit sedan maj.

Eftersom jag fortfarande inte är 100% är det förstås korkat att göra som jag. Men ärligt talat tror jag inte det finns så många alternativ. Nåt skit är kvar i kroppen oavsett om jag springer eller inte. Om jag la mig på sofflocket skulle jag få tokspel.
Samtidigt som man är extra mottaglig efter ett pass så bygger ju löpningen upp immunförsvaret. Så resonerar i alla fall jag.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#6
23 oktober 2008 kl 19:42
Gilla
Johan I
1987 • Örebro
#7
23 oktober 2008 kl 22:29
Gilla
Tvärtom! så ser man alla de där, som kör de klassiska "Nu är det förkylningstider, bäst att se upp!" och "Oj, det är en som är så förkyld på jobbet, nu kommer väl jag också bli förkyld snart." samt de som inte rör på sig så mycket, som insjuknar i diverse sjukdomar.

Löpträning och fysisk aktivitet överhuvudtaget stärker immunförsvaret (+mycket mer) ungefär på samma sätt som det stärker musklerna. Det kanske "bryts ned" något men byggs upp med en trappa högre nästa gång.

Själv har jag 0% frånvaro i skolan under väldigt många år och har inte varit märkbart sjuk på lika länge.

Virus och bakterier kommer inte från löpning/fysisk aktivitet och inte heller alltid naturen, utan snarare andra människor.
1967 • Torslanda
#8
24 oktober 2008 kl 00:23
Gilla
Kul att höra era synpunkter och tack alla för länkarna!! Egentligen tvivlar jag inte för en sekund att löpning är uppbyggande för immunförsvaret. Jag blir bara så frustrerad när det först löper på problemfritt (Jan-Maj) och sen inte alls utan att jag gjort stora förändringar i träningen. Tyckte szalkai´s program fungerade bra för mig när det gäller att nå måltiden och att må bra. (hade garanterat klarat det utan virus i kroppen) Efter Szalkai´s program gjorde jag ett eget med midnattsloppet i sikte. Innehållet var i princip samma när det gäller typ av träningspass och antal km, fast med lite högre fart på intervallerna för att klara sub45. (det sket sig denna gång) Frågan jag borde ställt kanske skulle varit hur länge (antal mån) man kan köra med samma träningsinnehåll innan det är dags att bygga upp sig igen. Kort och gott hur träningen bör se ut över en årscykel.

Calle: Krya på dig! Tyckter spontant att du tränar ofta om du inte är 100%. En "vit" vecka:)?
1969 • Sala
#9
24 oktober 2008 kl 15:31
Gilla
Men Tony, en av länkarna som du tackade för har ju information om att intensiv löpning faktiskt höjer risken för sjukdom, särskilt inför en tävling och efter, så visst är löpning bra för immunförsvaret, men kan också göra att man blir mer mottaglig.
1969 • Upplands Väsby
#10
24 oktober 2008 kl 17:49 Redigerad 24 oktober 2008 kl 17:51
Gilla
Tror också på att löpning är fantastiskt bra för immunförsvaret. Fast man får se upp för vissa saker bara...

Immunförsvaret kan tillfälligt försvagas en hel del av intensivare pass. Kan ta 30-90 minuter efter passet innan det återhämtat sig. Kan även ta längre - det beror på hur pass van man är att köra hårt. Under tiden immunförsvaret är nere för räkning kan det vara extra bra idé att undvika dagisbaciller och folksamlingar. :-)

Mer om det hela + lite till... http://www.copacabanarunners.net/i-immune-system.html

Efter en mara är det många av löparna som alltid blir sjuka. Brukar visst vara så, statistiskt. Läste i en studie att det kan löna sig att tillfälligt överdosera C-vitamin sista veckan före en mara, för att inte hamna i den där statistiken. Antalet löpare som blev sjuka efter maran var betydligt färre i kontrollgruppen som överdoserade vitaminer.
1967 • Torslanda
#11
25 oktober 2008 kl 00:04
Gilla
Ja Mårten, immunförsvaret går ner kortvarigt efter ett rejält pass, men blir i det långa loppet starkare och det gäller som Janne säger att se upp med vissa saker i samband med de tuffare passen om det är möjligt. Troligtvis har jag gått på löpningen för tidigt innan viruset helt gått ur kroppen, kan inte se nån annan förklaring. Flera gånger sen Maj har jag vilat i ca en vecka för att sen prova på nytt. Många gånger har jag åkt på bakslag med ny vila som följd. Tydligen tar det väldigt lång tid att bygga upp försvaret igen om det en gång vikt sig. Får väl köra med raska promenader ett tag till. (men fy va tråkigt det är i jämförelse)
1978 • Örebro
#12
26 oktober 2008 kl 16:19
Gilla
Nu har jag inte läst vad alla i tråden skrivit, kanske upprepar jag det någon annan redan skrivit...

Men det jag läst och även har erfarenhet av är att om man springer mycket och fuskar med kolhydraterna så försämras immunförsvaret. Nu när det är höst och vinter kan det ju även vara bra att äta lite extra vitaminer. Får man inte i sig det med hjälp av t.ex frukt så finns det ju en uppsjö av vitaminpiller...
Jan Brems
1947 • Stenungsund
#13
2 januari 2014 kl 18:37
Gilla
Jag brukar springa runt 8 mil i månaden är 67 år och mycket sällan några förkylningar. Inför årsskiftet låg jag efter min målsättning och sprang 7,4 mil sista veckan. Nu ligger jag utslagen med feber och influensasymtom. Är vaccinerad.
1955 • Uppsala
#14
2 januari 2014 kl 21:24
Gilla
Finns några inlägg i ämnet på den utmärkta bloggen Hjärnfysik.
http://hjarnfysik.blogspot.se/search/label/immunsystemet
Benny
1972 • Skellefteå
#15
3 januari 2014 kl 10:21
Gilla
Enligt den här artikeln är det ett tecken på ett aktivt och starkt immunförsvar om man ofta är förkyld:
http://www.loparhalsa.se/start/content.cfm?Sec_ID=3700&Lan_ID=1

Om detta påstående stämmer borde det i så fall vara önskvärt att sträva efter ett svagt immunförsvar om man vill slippa förkylningar. Låter helkorkat i mina öron!
1965 • Kungsholmen
#16
3 januari 2014 kl 11:05 Redigerad 3 januari 2014 kl 11:05
Gilla
Benny: Uttalandet låter onekligen som rena tramset. Aktivt ok, men inte speciellt starkt då det får på pälsen ständigt :-)

Undrar hur de anser att man märker att man har ett svagt immunförsvar? Inga symptom alls och sen dör man :-D
Magnus
Stockholm
#17
3 januari 2014 kl 13:31
Gilla
Benny: det är tydligen skrivet av en läkare, så jag skulle verkligen vilja vet hur de tänkte när de skrev det där. Det stämmer inte med vad jag hört.
Benny
1972 • Skellefteå
#18
3 januari 2014 kl 18:46
1 Gilla
Precis, men samtidigt så ligger det väl ändå något i det som står i artikeln om att förkylningssymptomen egentligen inte är förorsakat av själva viruset utan av kroppens försvarsystem. Men om viruset får fritt spelrum pga. immunförsvaret aldrig triggas så bör det ju ändå innebära att man förr eller senare blir sjuk på något sätt, såvida man inte drabbats av ett fullkomligt harmlöst virus. Eller så tvärdör man helt enkelt bara när viruset ställt till med tillräckligt stor skada :-)

Finns det ingen läkare här på forumet som kan reda ut orsak och verkan? Jag funderar på att skriva till sajten ifråga och be dem förklara hur de egentligen tänker.
1965 • Kungsholmen
#19
3 januari 2014 kl 18:51
Gilla
Jag tror att ett starkt (tränat) immunförsvar slår ut viruset/bakterien innan symptomen blir så stora att snoret rinner och halsen svider medan ett svagt drabbas av dessa symptom.
#20
3 januari 2014 kl 19:43
Detta inlägg har raderats
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.