Löpning Träning 139 inlägg 12751 visningar

Stretching, bara en jävla trend?

NgtSomIngenHar
1989 • asdasd
#1
2 juli 2012 - 21:11
Gilla
Jag tycker att innehållet i många trådar på detta forum antyder att stretch är den bästa medicin i många fall. Det har gjort mig lite nyfiken på hur användarna på detta community förhåller sig till stretchning relaterad till träning.

Stretchar ni efter träning och varför?
Hur och vilka muskler och varför just de muskler och inte andra - alla muskler fungerar ju i samspel med varandra, så ena muskeln är ju minst lika viktig som den andra annars hamnar muskulaturen i obalans?
Vilken typ av stretch utför ni? KAT? Gungande? Statisk?

Det finns tydligen lika mycket forskning som tyder på att stretchning är slöseri av tid som det kan vara skadeförebyggande. Att springa förefaller ju så förbannat naturligt för den mänskliga kroppen och dess historia, men tror ni att våra förfäder stretchade efter de jagade ner sitt byte?

Kan inte alla skador relaterad till löpning enbart bero på för intensiv ökad träningsmängd som kroppen inte är beredd på? Vi vet ju att en av människans främsta egenskaper är förmågan att anpassa sig. Vårt instinktiva sug att löpa går kanske över det sunda förnuftet och ger kroppen inte tillräckligt med tid att återhämta sig mellan träningstillfällena.

När stretching infördes i svensk idrott ska Anders Adamsson, fd proffscyklist och numera eurosport-kommentator, ha sagt: "Stretcha? Aldrig i livet, har du sett Legolas stretcha någon gång."

Om man vill öka sin rörlighet, bör man inte töja snarare än att stretcha i så fall?

När ni skadat er och blivit tillsagda att göra stretchning, är ni säkra på att själva stretchningen har bidragit till rehabiliteringen eller kan det bara ha varit vilan från aktiviteten och den alternativa träningen som gjort läkningen?

Intressant läsning oavsett om man älskar eller hatar stretch, och dessutom inspirationen till tråden: http://www.hejalinkoping.nu/klart/artikel_stretching-nya_ron.htm

Varför bör man egentligen stretcha?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Roland Söderström
1962 • Onsala
13 juli 2012 kl 06:20
Gilla
Jag har kommit fram till en alldeles egen teori.

Det finns 3 typer av manniskor.
A: Naturligt viga
B: Normal viga
C: Inte viga

A: tycker det ar skont att stretcha for att dom ar redan viga.
B: stretchar vid behov eller alltid lite vilket som.
C: Tegelstenar, dom hatar att stretcha for att det gor sa j-vla ont och ar allmant obehagligt.

Jag tillhor C
Stefan Andersson
1967 • Värnamo
13 juli 2012 kl 13:00
Gilla
Roland: bra teori...
Jag tillhör också C.
;-)
Min sjukgymnast sa att jag var en av de ovigaste han hade behandlat. Han vände och bände mig i ett halvår innan jag fick nog.
Nu ostretchad och i löpbart skick igen.
Är född ovig och kommer dö ovig.
Richard Blank
1978 • Alingsås
13 juli 2012 kl 13:35
Gilla
Ingen är född ovig... Alla nyfödda är ju hur viga som helst. Dom är som gjorda i gummi. Efter det börjar det gå snett.
Jag vägrar att stretcha, helt enkelt för att det är så jävla tråkigt... Och helt onödigt. Jag kan lova att ingen måste stretcha, precis som att ingen måste ha en cigg och en kaffe till frukost.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
13 juli 2012 kl 13:39 Redigerad 13 juli 2012 kl 13:41
Gilla
Trådskaparen startar en tråd där han sedan, många inlägg senare, dissar alla som har gjort inlägg i tråden. Känns seriöst, verkligen.
Men redan rubriken avslöjade väl detta kan jag tycka.
Stefan Andersson
1967 • Värnamo
13 juli 2012 kl 15:36 Redigerad 13 juli 2012 kl 15:51
Gilla
Mina barn som ifs är vuxna nu 19-21år är lika oviga som jag fast de inte kuta två varv runt jorden. Min löpande fru är vig och smidig trots att hon inte stretcha efter löpning, min lathet kan ha smittat henne.
När nån yngre löpförmåga fråga mig om stretching så rekommendera jag stretch. Det skada inte och bara för att inte jag stretcha så behöver inte det vara det rätta.
Tycker jag är lika ovig nu som 20 år tillbaka i tiden.
Är 45, vi få väl se hur min kropp är om 20-25 år...
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
13 juli 2012 kl 15:48
Gilla
Stretching är bara ett verktyg för att bli rörligare (om man nu behöver det), stelhet kan ju lika gärna arbetas bort med styrka och koordinationsträning.

Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
13 juli 2012 kl 18:26
Gilla
Eh...
Roland Söderström
1962 • Onsala
14 juli 2012 kl 00:17
Gilla
Av nan anledning ar det Alltid gruppen A som talar om for gruppen C att dom ar oviga for att dom inte stretchar.
Har man alltid varit vig sa ar det ju sa latt.

Jag kommer ihag nar jag borjade 7:an i Falun och borjade trana Slalom.
I 3 ar forsokte jag bli vig och sen gav jag upp.
1987 • Östersund
19 augusti 2014 kl 00:42
Gilla
Jag ställer mig i Rolands led. Är ohyggligt ovig, genomgående i hela kroppen men exceptionellt i fram/baksida ben. Och så har det varit i vart fall sedan jag var 8-9 år gammal, och anledningen till att jag minns det är att jag före idrottslektionerna i skolan ALDRIG kunnat sitta på golvet med benen framför mig. Utmärkte mig alltid genom att jag satt skräddare, vilket berodde på stelheten!

Dessvärre känns det som att jag bara blir stelare och stelare. Det är så att det blir till ett problem i vardagen, tex börjar det bli svårt att ta sig upp på en cykel och det gör ont i alla leder att resa sig om man suttit obekvämt tex på golvet.

Obehaget jag upplever av stretching är inte av denna värld. Påminner om värsta sortens mjölksyreintervall.
HR
1972 • Stockholm
19 augusti 2014 kl 08:32 Redigerad 19 augusti 2014 kl 08:45
Gilla
Jag har pendlat mellan grupperna A till C och ligger tyvärr i grupp Tegelsten just nu.

Som yngre förmåga stretchade jag ganska mycket så det var nog trendigt redan på den tiden. Jag var vig och stark och höll ihop bra. Ingen ballerina direkt men mycket vigare än vad jag är nu. Dessutom så var jag funktionellt stark i ett mycket större omfång - vilket underlättade enormt när jag klättrade som mest.

Jag stretchar sällan före och oftast inte heller efter passen. Kanske någon minut. Men, jag är å andra sidan numera ganska ovig. Och har mer besvär - som släpper efter rörelseträning och stretching.

Jag rekommenderar stretching, inte för att bli vig-are, utan för att hålla sig vig.
Likväl så rekommenderar jag rörelseträning - kanske till och med mer än att stretcha.

Rörelseomfånget tycker jag man ska försöka bevara och för en del lyckliga så går det rätt bra utan att stretcha alls. Jag tycker att rörelseträning och stretching hör ihop - tränar man rörelseträning så slipper man ofta stretcha och gör man det inte kanske behovet är större att stretcha.

Att stretching ska vara så kontroversiellt att man kan vara anti-stretching är ett mysterium för mig. Jag tror att många som är anti är ungefär lika oviga som jag är.

Kanske tror man att man är vig - eller så är man en av de lyckliga som faktiskt klarar sig prima utan stretching - men varför då sätta sig till doms över de som kan behöva stretcha.

Ante Gahlin:
Jag tror att om du känner av det såpass mycket så är det ett tecken på att du behöver djupmassage/idrottsmassage, rörelseträning och lättare stretch under en period. Det obehaget du upplever beror ju på att du kakat ihop. I mitt fall var det lika illa med hamstings och sida lår, den friheten jag upplevde efter att ha fått bindvävsmassage (ELAK JÄVLA MASSAGE) och sedan funktionell träning går knappt att beskriva - som att få nya ben. :)

Jag har förstås lite bias eftersom jag bor med en Naprapat och har vänner inom Ortopedi. Det som är rätt slående är att många som söker för allmänna besvär varken tränar eller stretchar och tappar både muskelfunktion och rörelseomfång. De kan ha ramlat och slagit i axeln för åtta-nio år sedan och är fortfarande inte bra. Men, de varken tränar rörelseträning eller stretch - för det gör ju "ont". De som tränar och får Sjukgymnastens program blir oftast markant bättre på kort tid och en del helt besvärsfria.

Jag går själv med en rätt trasig axel just nu, man blir lite grinig av det men att sluta använda den är ingen option direkt. Om jag stretchar den på kväll och morgon så klarar jag dagen - jag behöver ju den i jobbet och vill inte sitta hemma och knapra piller och hoppas att det "släpper av sig självt". Det gör till och med ont i början när jag springer men det släpper efter en tid. Sedan plockar jag upp axeln igen på vägen tillbaka och så stretchar jag den lite till. Benen stretchar jag sällan. Därför går jag som en anka vissa dagar. En halt anka. ;)

PS
Jag är rätt lättköpt på definitionen av stretching, för mig så räcker det ibland att veva med armarna, man kan lika gärna kalla det rörelseomfångsträning. :)

Jag blev av med mitt håll (som kommit tillbaka efter ett par års frånvaro) genom att lägga fokus på långsam stretch av magmuskulaturen och sida. Det för mig är ett bevis på att stretching _kan_ funka. Det gick ju inte direkt över av sig självt och att "träna" bort det gick bevisligen inte heller, det blev ju bara sämre av träning - oavsett om det var på gymmet eller i löpspåret.

Men som den hycklare jag är så kommer jag givetvis stretcha så lite som möjligt fram till nästa besvär. ;)
HR
1972 • Stockholm
19 augusti 2014 kl 08:55
Gilla
Även om trådskaparens rubrik var rätt offensiv så var frågeställningen i texten välformulerad och jag tycker att det främjade diskussionen om man läste igenom den.

Efter skada och/eller överdriven träning av enskilda muskelgrupper så hamnar man ju lättare i muskelobalans och då behöver man kanske både rörelseträning och stretch för att häva den påverkan man får av muskelobalansen - alltså återställa kroppens naturliga rörelseomfång, samverkan och funktionella styrka.

Jag tror ju inte att musklerna blir längre än de normalt är men jag tror också att de kan bli funktionellt kortare i sin samverkan genom påverkan av andra muskelgrupper och överbelastning.

Vad som ÄR en trend är väl mer: Funktionell Löpstyrka eller Bålstyrka med Fokus på Core. Där ser man mycket lustiga förklaringar på vad "Core" är och en hel del övningar är inte direkt Core.

Jag kommer i veckan i min Blogg lansera HARD-CORE, Henriks Alternative Real Deal - CORE träning. Jag erkänner att jag snott det mesta ifrån Body Fuzion:
https://www.youtube.com/watch?v=5qkrR9yTsbs
1942 • Båstad
19 augusti 2014 kl 08:56
Gilla
Jag stretchar aldrig, o f mig funkar det. Erik Östberg Gbg vars rekord på maran f 56 åringar stretchade aldrig. Vår Markus Petterson som springer milel på 30 min stretchar aldrig. Men för rörligheten bland annat o för de flesta är stretch nog bra, Tra la laaa
Andreas
1984 • Kävlinge
19 augusti 2014 kl 09:39 Redigerad 19 augusti 2014 kl 09:42
Gilla
Jag tror inte världen är så svart eller vit att man kan säga att det är dåligt för alla eller bra för alla.

Är man jätteorörlig i kroppen pga mycket stillasittande (som är vanligt idag) så finns de en del yoga övningar som är bra om man är intresserad av löpning för att stärka inre muskulatur och leder. Men sen finns de de som är för rörliga som behöver jobba med annat. Så de finns ingen golden ticket till willy wonka factory tyvärr.

Tycker generellt när det kommer till träning att man ska titta på sig själv och sina egna förutsättningar när det kommer till behov. Analysera löpstilen genom slowmo video och dra slutsatser vad man behöver jobba med istället för att debatera hur eliten gör eller hur någon som slått något rekord gör.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
19 augusti 2014 kl 12:15
Gilla
Egentligen tror jag mer på rörelseträning, typ yoga, än ren stretch. Men min kiropraktor säger att stretch fungerar om bindväven är stel och stram, då pratar vi inte 10-15 sekunder utan upp mot minuten.
HR
1972 • Stockholm
19 augusti 2014 kl 20:57 Redigerad 19 augusti 2014 kl 21:00
Gilla
Men... ...är inte Yoga bara en jävla trend?
(duckar och springer samtidigt)

I stort sett så håller jag med Lars m fl som anser att rörelseträning (där Yoga är kanske ett av de mest effektiva inslagen) är bäst, allt sammantaget. Bättre att koppla ihop rörelser inom hela sitt rörelseomfång än att rycka lite i en muskel.

Vill ändå påstå att stretch hjälper mina stela ben efter ett hårdare pass - även ett par timmar senare i soffan.

Kalle Dyall (44-årig yrkesdansare) kom tydligen trea i VM i Crossfit i sin åldersgrupp i år. Det är inte alls dåligt. Han stretchar rejält. Jag tror ingen på forumet är i närheten lika vältränad som han är - totalt sett.

Jag tror heller inte att yrkesdansare stretchar mot bättre vetande och med tanke på de yrkesdansare jag känner som är i min ålder (och en del lite till) som dansar i krävande shower flera gånger i veckan som jobb - och som tränar i princip alla lediga dagar på proffsklasser. Skillnaden är kanske att de flesta yrkesdansare vet hur och när de ska stretcha och hur mycket de behöver göra det.

Frank Medrano förespråkar stretch, saxat från hans Facebooksida på fråga om stretch:

"What I do recommend that if you do choose to lift is to stay with the compound exercises and make sure you are properly stretching before and after. You do not want to get stiff."
http://youtu.be/RFPsvF3UOdo

Duger stretching för Frankan så duger det för mig med. ;)


Jag tycker att alla tre stycken ovan är bättre bevis på att det "fungerar"med stretch än alla svenne-banan som klarat sig genom ett normalt mellanmjölksaktigt träningsliv med sin stelhet utan att gå sönder och tycker att de mår prima.

Obs - jag tillhör den kategorin jag med.
HR
1972 • Stockholm
19 augusti 2014 kl 21:10
Gilla
PS

Enligt en duktig Yoga-utövare i min närhet så ÄR Yoga stretch. Rörelseträning och stretch.

Alltså är Yoga bara en jävla trend. ;)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
19 augusti 2014 kl 21:23
Gilla
I Friskis&Svettis finns en träningsform som heter Flex ( Reklam ) som är bra för rörligheten. Vill man vara stel funkar mina spinningpass framförallt om man slinker ut på slutet när vi stretchar.
HR
1972 • Stockholm
19 augusti 2014 kl 22:00
Gilla
Bra råd där Lars! Jag är för ett fritt val.
Jag hade antagligen slunkit ut innan stretchen. Med stela trästockar till ben. :)
HR
1972 • Stockholm
19 augusti 2014 kl 22:00
Gilla
Bra där Lars!

Jag är för ett fritt val. Själv hade jag nog slunkit ut innan stretchen, på stela ben...
...och ångrat mig senare. :)
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.