Löpning Avancerad träning 39 inlägg 8750 visningar

Lägre puls vid hårdare träningsperioder?

1974 • Kungsbacka
#1
17 juni 2009 - 11:16
Gilla
Jag upplever att pulsen ligger lägre när jag har perioder med större träningsmängd. Jag har senaste dagarna tränat väldigt mycket (med mina mått). 44km på en vecka med större delen hårda pass. I morse körde jag 8,4km med snitt på 4:29/km vilket kändes hårt men snittpulsen blev 154 vilket inte brukar innebära någon större ansträngning. 165-170 hade varit mer logiskt med tanke på ansträngningen och tempot. Vilar jag några dagar brukar pulsen hamna på högre nivåer igen. Är det fler som upplever detta? Det har ju ingen större betydelse men man blir ju lite nyfiken på varför.
< < < 1 2 > > >
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#21
21 augusti 2014 kl 13:39
Gilla
För mig så varierar pulsen ganska kraftigt beroende på tid på dygnet. Springer jag ett vanligt distanspass innan lunch så snittar jag runt 150 men tar jag passet på kvällen så ligger pulsen nästa alltid 5-10 slag högre.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#22
21 augusti 2014 kl 15:39
Gilla
Jag tror att Olofs beskrivning är linje med vad som är etablerat.
Mer plasma = lägre viskositet och mer lättpumpat blod = lägre puls.
Mindre plasma (som vid vätskebrist) = högre viskositet och mer svårpumpat blod = högre puls.
Detta tillsammans med ökning i kroppstempen är en av orsakerna till att man kan se pulsdrift uppåt under långa lopp eller långpass.
Jag tror även på den överkompensation i plasmavolym efter hårda pass som Olof nämner. Jag såg ofta en sänkning av snittpulsen vid ett givet tempo dagarna efter hårda pass när jag fortfarande använde pulsmätare.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#23
21 augusti 2014 kl 16:26
Gilla
Den troligaste orsaken till att pulsen är låg är nog låga glykogennivåer.
1974 • Kungsbacka
#24
21 augusti 2014 kl 16:51
Gilla
Men om det handlar om låga glykogennivåer borde man väl också prestera sämre?
Nu handlar det ju om ungefär samma upplevd ansträngning och ungefär samma tempo fast väldig skillnad i snittpuls.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#25
21 augusti 2014 kl 18:41
Gilla
Det är inte säkert, speciellt inte på kortare distanser som 10 km. Men svårt att säga.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#26
21 augusti 2014 kl 18:44
Gilla
Springer man i ett moderat tempo (mellanmjölkstempo) så är det inte säkert att man märker av någon prestationsförsämring av låga glykogennivåer på en kortare distans som 8-10 km. Men om du hade försökt att pressa max och kanske springa ett 5 eller 10 km-lopp så hade försämringen varit tydlig. Kan vara så.
Magnus
Stockholm
#27
21 augusti 2014 kl 18:48 Redigerad 21 augusti 2014 kl 18:52
1 Gilla
Jag säger som Gabriel, låga glykogennivåer ger ofta lägre arbetspuls. Kan även vara hormoner iblandade. Lösningen är mer återhämtning, att ligga på kaloribalans och få i sig tillräckligt med kolhydrater för att kunna återskapa glykogenet snabbt. Ibland kan man medvetet vilja ligga på låga nivåer för att få bättre träningseffekt (mer sk mitochondrial biogenesis, dvs nybildande av mitokondrier) men det är oftast överkurs för motionärer och kräver kunskap/disciplin.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#28
21 augusti 2014 kl 18:59
Gilla
Det stämmer ju väldigt väl in med den här beskrivningen som du ger i orginalinlägget:

"Jag har senaste dagarna tränat väldigt mycket (med mina mått). 44km på en vecka med större delen hårda pass".

Den typen av träning bränner så grymt mycket glykogen, så de flesta kan inte ens föreställa sig hur mycket kolhydrater man måste få i sig för att hålla nivåerna uppe.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#29
21 augusti 2014 kl 19:29
Gilla
Äsch Gabriel och Magnus, en långpanna bränner väl inte mycket mer än ett halvkilo jellybeans ;)?
Skämt åsido, intressant det ni säger. Har inte funderat i dom banorna, mest för att jag brukar vara något kilo tyngre dagen efter tuffa pass och inte tänker på mig själv som "tom".
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#30
28 augusti 2014 kl 13:57
Gilla
Inte bränner man så mycket energi på 44 km under en vecka, gissningsvis runt 4000 kcal. Milrundan jag kör brukar ligga runt 850 kcal enl min Garmin. Jag tror de flesta tankar tillbaka depåerna ganska fort.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#31
28 augusti 2014 kl 14:18
Gilla
Lars, jo om 44 km per vecka genomförs på väldigt hög intensitet (vilket verkar vara fallet här) så bränner man väldigt mycket glykogen och väldigt lite fett. Tränar man på det sättet måste man få i sig kopiöst mycket kolhydrater.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#32
28 augusti 2014 kl 15:55
Gilla
Definitionsfråga; Jag tror de flesta knaprar nog med kolhydrater i sin vanliga kost. Det viktiga är nog att äta så snart man kan efter genomförd träning.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#33
28 augusti 2014 kl 16:55
Gilla
Lars, vi pratar alltså om någon som springer över 4 mil i veckan på hård intensitet. Inte ens kenyaner springer så mycket kvalitet och för dom tar det dessutom bara halva tiden mot vad det tar för en svensk motionär.

Springer man så mycket på hög intensitet så måste man äta väldigt mycket kolhydrater om man ska ha fyllda depåer.

1970 • Stockholm
#34
28 augusti 2014 kl 16:58 Redigerad 28 augusti 2014 kl 17:37
Gilla
Intressant tråd, nu har jag i och för sig bara använt pulsklocka sedan april månad.

Dock en mycket rörig tråd med mycket spekulerande och gissande? Jag behöver någon sorts sammanfattning vad det är för teorier hittills, för min egen skull:

>Först en färsk egen erfarenhet: Hade en hyfsat lång träningslucka i juli, ca 2 veckor och första passet efter gick dåligt, långsamt tempo med klart högre snittarbetspuls vid samma tempo än normalt (ca 10 slag). Då trodde jag att det bara berodde på värmen, men det är möjligt när jag läser det här att det också kan bero på plasmaförlust samt försämrad löpekonomi.

-----------
#12 (Johan) skriver att högre arbetspuls efter några veckors träningsuppehåll kan bero på minskad plasmavolym och sämre löpekonomi.
-----------

Sedan har vi symptomet att vissa upplever lägre snittarbetspuls i slutet av hårdare träningsperioder:

-----------
Patrik #14 är inne på att man vid hård träning förlorar vätska (i blodplasman?) och att detta påverkar blodets viskositet vilket gör det mer trögflytande vilket i sin tur gör att hjärtat inte orkar pumpa lika snabbt.

Min kommentar: Frågan är om detta (#14) enbart gäller i slutet av hårda enskilda pass eller om det också gäller i slutet av hela hårda träningsperioder (efter flera pass). Efter vad jag läst hittills (alla inlägg tillsammans) så verkar det mest sannolikt att symptomet ovan gäller i slutet av hårda enskilda långa pass? När passet är slut verkar ju många teorier peka på att kroppen överkompenserar blodplasman vilket i sin tur leder till lägre viskositet och lägre arbetspulser (tex enligt inlägg #19).
-----------

#16 har två helt olika tankar/teorier:

1. Att hjärtat efter en träningsperiod är "trött" och nedtränat och orkar helt enkelt inte slå lika fort som innan.

2. Eller tvärtom: Att hjärtat efter peroder av träning är starkare och kan pumpa ut mer blod per slag när man tränat hårt ett tag och behöver därför inte slå så fort för att få ut samma mängd blod
-----------

#17 Fredrik sammanfattar läget/erfarenheter:
Träningsperiod = Piggt hjärta, trötta ben.
Efter vila = Trött hjärta, pigga ben.
-----------

#19 Olof med en egen variant/förtydligande? av Patrik (#14), jag lägger in några egna kommentarer:
Kroppen överkompenserar plasmavolymen efter hård träning, dvs man får ökad plasmavolym. Hög plasmavolym (låg viskositet på blodet) gör att hjärtat fylls lättare, slagvolymen ökar och pulsen sjunker. Man får också ett lägt Hb när plasmavolymen är stor.
Uttorkning och låg plasmavolym leder å andra sidan till högre puls. (Tilläggas kan att man förlorar plasmavolym när man inte tränar).
-----------

Min kommentar: Ökad blodplasma? Var har jag läst om det tidigre? Det här går lite in på den intressanta värmetråden vi haft där vissa hävdar att träning i hög värme ger en ytterligare extra boost av plasmaproduktionen i kroppen. http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=40569
-----------

Johan #22 (samma Johan som #12) understryker att han också tror på #19 Olof Reimer (samma teori som Johan), att det är i linje med vad som är etablerat.

(även här har jag editerat lite själv)

Mer plasma (överkompensation efter hårda träningsperioder samt träning i värme?) = lägre viskositet och mer lättpumpat blod = lägre puls.

Mindre plasma (som vid vätskebrist eller efter perioder av träningsuppehåll) = högre viskositet och mer svårpumpat blod = högre puls. Detta tillsammans med ökning i kroppstempen är en av orsakerna till att man kan se pulsdrift uppåt under långa lopp eller långpass.
-----------

Min kommentar: *Puh, nu börjar man ändå få lite koll tycker man, Olof och Johan är överrens och de skriver med förtroende. ;-)

-----------

Men in stegar då Gabriel #23 och trycker på att den troligaste orsaken till att pulsen är låg (efter hårdare träningsperioder) är låga glykogennivåer.
-----------

Ridå
-----------
Magnus #27 stödjer Gabriel:

Jag säger som Gabriel, låga glykogennivåer ger ofta lägre arbetspuls. Kan även vara hormoner iblandade.
----------

Lars Lindefelt och Johan Pihl (#12 & #22) sågar delvis Magnus och Gabriels teori med motiveringen att man lätt fyller förlorade glykogendepåer igen. Johan erkänner dock att Magnus och Gabriels teorier är intressanta. ;-)
----------

*skratt* wtf

>Personligen tror jag mest hittills på Johan Pihls och Olof Reimers teorier (samma teori).
1987 • Östersund
#35
28 augusti 2014 kl 18:30
Gilla
Stort tack för sammanfattningen #35. Gav till och med ett gott skratt - forumtrådar kan vara ganska roliga.

Vill ge ytterligare input till snillespekulationerna. Har ju tidigare även jag uttryckt ett svagt stöd för Pihls och Reimers teorier. Min senaste observation är att min pulsdrift under pass minskat betydligt sedan dess att jag börjat köra "långpass" samt mer "mängd". Har tränat någorlunda mycket i ungdomsåren samt under det senaste året, men nästan aldrig kört pass över 60 minuter, speciellt inte löpning. De senaste månaderna har det dock blivit en del pass upp mot 120 minuter och jag har noterat att min puls nu ligger mkt mer stabil oavsett intensitet på passet. Har en maxpuls på ca 195 och tidigare var drift från ca 150 till 165 över 60 minuter inte ovanligt. Nu är driften kanske bara från 150 till 155 vid samma intensitet.

Upplever det som att jag blivit mycket uthålligare på sistone, men inte direkt snabbare på snabbdistanserna. Funderar på om det kan ha med fettförbränning att göra, att jag blivit "bättre" på att använda fett tack vare långpassen. Känns lite så eftersom jag inte "dör av" på samma sätt som tidigare efter ca 45-50 minuter. Finns det då kanske ändå en koppling med pulsdrift - glykogennivåer - ökad fettanvändning? Glykogen binder ju vatten, och om man förbrukar mindre glykogen så kanske det kvarstår mer vatten, vilket håller arbetspulsen lägre?

Nu hänger jag knappt med själv här i mina tankegångar, men meningen var mest bara att ge ytterligare underlag för denna intressanta diskussion! Hur ovanstående förhåller sig till Magnus och Gabriels glykogenteori får jag inte riktigt ihop, men tänker mig något i stil med att vid låga glykogennivåer torde större andel fett användas vilket på något sätt i alla fall för min del verkar hänga samman med lägre puls......


Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#36
28 augusti 2014 kl 19:52
Gilla
Är man låg på glykogen så är det svårt att få upp pulsen beroende på att musklerna inte orkar jobba hårt, intensiteten och pulsen faller.
1970 • Stockholm
#37
28 augusti 2014 kl 20:51
Gilla
Lars: Ja, under ett enskilt pass, helt klart, men frågan är om det kan förklara att vissa upplever sänkt arbetspuls under hårdare träningsperioder?

Jag anar att en majoritet lyckas fylla på sina glykogendepåer även under hårdare träningsperioder?
1984 • Stockholm
#38
28 augusti 2014 kl 20:54 Redigerad 28 augusti 2014 kl 20:55
Gilla
Jag har stött på påståendet att "nedtränade muskler gör det svårare att komma upp i intensitet" ganska ofta. Det stämmer också ganska bra med mina upplevelser. Har jag kört för hårt på ett pass innan ett hårt intervallpass så har jag väldigt svårt att komma upp i tillräcklig fart, tillräcklig puls och t.o.m. tillräcklig upplevd ansträngning på det hårda passet. Lite off topic kanske, inte läst tråden så noga.

EDIT: Oj, missade att läsa hela sida2 av tråden så nu vet jag inte om mitt inlägg var relevant öht.
Magnus
Stockholm
#39
28 augusti 2014 kl 21:51 Redigerad 28 augusti 2014 kl 21:51
Gilla
Lite mer offtopic här, men tränar man hårt och mycket är det betydligt viktigare att få i sig tillräckligt med energi mellan passen. Orkar man inte hålla angiven fart på intervallpassen eller blir trött och seg av mängden så kan man pröva att hålla lägre fart på de vanliga distanspassen, det brukar hjälpa med återhämtningen. Att köra för hårt på sina återhämtningspass är ofta boven när man blir för seg.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.