Löpning Kom igång 12 inlägg 5318 visningar

När blir det lättare?

Örebro
#1
31 augusti 2014 - 22:08
Gilla
Jag började springa i våras. Har aldrig sprungit förut i hela mitt liv. Har nu sprungit 5 km ca 15 ggr. Men det känns fortfarande lika jobbigt. Flåsar fortfarande lika mycket i backarna. När börjar det gå lättare? Hur ska jag göra för att öka min kapacitet? Eller ska det vara så här?
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#2
31 augusti 2014 kl 22:14
1 Gilla
Det blir inte lättare, men däremot går det fortare med samma ansträngning och man orkar längre tid när man tränat upp dig.

Fortsätt springa så kommer det sakta men säkert bli bättre.
1984 • Stockholm
#3
31 augusti 2014 kl 22:20
2 Gilla
Som Ronny sa så blir det inte direkt lättare om man fortsätter springa på samma höga ansträngning. Kanske kan du sänka farten? Då kommer det gå lättare.

Jag började gilla löpning först när jag insåg att man kunde springa "så långsamt man kan" istället för "så fort man kan" och att det då går så oerhört mkt lättare. När jag insåg det så sprang jag 1 mil direkt utan större problem (hade som längst sprungit 4km tidigare). Jag skulle inte vara jätteförvånad om du springer för fort första 500-1000 metrarna - då blir det jätteflåsigt. Testa spring så långsamt du kan en gång.
1982 • Göteborg
#4
31 augusti 2014 kl 22:23
Gilla
Variera träningen! Testa springa 7km ibland...testa springa 5x1km i _lite_ högre tempo, med lite jogg-/gåvila emellan. Testa sedan 5km igen och se om det blir skillnad i upplevd jobbighet samt vilken fart du orkar hålla vid viss upplevd ansträngningsnivå.
Annika
1979 • Mölndal
#5
31 augusti 2014 kl 22:48
Gilla
Jag håller med Johan - det var inte förrän jag gjorde precis så, sprang så långsamt som jag bara kunde, som jag började kunna springa utan att gå; och nu ett par månader senare springer jag fortare än någonsin tidigare men nu utan att behöva gå i alla backar eller överhuvudtaget.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#6
31 augusti 2014 kl 22:52
Gilla
Håller också med Johan ovan (#3).
1984 • Stockholm
#7
31 augusti 2014 kl 22:53
Gilla
Såg i din dagbok att du väldigt regelbundet sprungit 5km nu på slutet. Det är jättebra men det kan också vara så att du är nedtränad och inte märker att du blir bättre. Många nybörjare springer för fort och springer man för fort så är det inte säkert att kroppen hinner svara på träningen innan man går ut och kör igen. Precis som det inte skulle förvåna mig om du kör lite för hårt (snabbt) så skulle det inte heller förvåna mig ifall du blev mkt bättre om du tog paus en vecka nu så att kroppen fick en chans att bygga upp.

Jag menar inte att du ska ta en paus men som Andreas sa så kan det vara bra att variera träningen. Kör riktigt lugnt varannat pass åtminstone. Kör längre ibland, kortare ibland, ta gåpauser om det behövs. Att köra lugnt innebär att man utan problem kan föra ett samtal - du behöver inte springa fortare än så för att utvecklas.
1984 • Stockholm
#8
31 augusti 2014 kl 23:03
2 Gilla
Du kan se det som att ett pass innebär att du blir ett snäpp sämre - återhämtningen gör dig två snäpp bättre. Men kör du ett nytt pass innan återhämtningen är klar så skjuter du upp förbättringen i bästa fall och i värsta fall så går du mot en överbelastning. Därför är det viktigt att man inte konstant kör för hårt. Då blir man inte bättre och till slut blir man skadad. Nu kanske det inte alls är så för dig men det är så för väldigt många nybörjare och det är extra vanligt om man kör samma typ av pass hela tiden - då sliter man ju ner samma system i kroppen varje gång. Bättre då att variera lugnt och hårt, kort och långt.
1967 • Växjö
#9
6 september 2014 kl 19:01
Gilla
Håller med Johan, Annika och Jens. Har själv försökt jogga i flera år och det har inte släppt. I somras köpte jag en pulsklocka och helt plötsligt blev det såå mycket roligare. Jag hade sprungit för fort helt enkelt. Sänk tempot så kommer du längre och med tiden snabbare.
Benny
1972 • Skellefteå
#10
6 september 2014 kl 20:28
Gilla
Mycket bra tips av Johan m.fl. Själv tycker jag ibland att det kan vara svårt att veta när man ligger lite över gränsen för att kroppen ska hinna superkompensera så att man faktiskt blir bättre och inte hamnar i en nedåtgående spiral. Därför bruka jag lägga in en avsevärt lugnare vecka varje månad, där jag med all säkerhet vet att jag ligger på rätt sida gränsen. Pulsering kallas det med en finare ord.

Denna pulsering är givetvis inte nödvändig om man vet med sig att man tränar väldigt lugnt och försiktigt. Men jag gissar att många som skriver här strävar efter att förbättra sig så mycket och så snabbt som möjligt och då är det lätt hänt att man lägger sig på en ambitionsnivå som kroppen inte klarar av att hantera i längden. Jag har själv gjort det misstaget en flertal gånger, med resultatet att man dels blir skadad och dels inte får den utveckling man kan förvänta sig. Att då lägga in den återhämtande veckan varje månad i kombination med att variera passen ordentligt har för mig varit nyckeln till en betydligt trevligare utveckling.
1970 • Stockholm
#11
6 september 2014 kl 21:50 Redigerad 6 september 2014 kl 21:55
Gilla
felpost
Dana
1965 • Helsingborg
#12
7 september 2014 kl 06:32
Gilla
om du springer i den tempo i den du brukar gå, och börjar springa längre(6-7 km istället) så kommer det att bli lättare Katarina.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.