Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 1872 visningar

Återgång till löpning efter återkommande/lättare Covid?

1983 • Bandhagen
#1
31 mars 2023 - 13:52 (Redigerad 31 mars 2023 - 14:01)
Gilla
Covid förändras ju, och även sjukdomsförloppet nu när de flesta varit sjuka någon/några gånger, ev. är vaccinerade m.m, så äldre råd kanske inte längre är aktuella.

Därför tänkte jag att det kanske är intressant med en uppdaterad tråd om erfarenheter vid återgång till löpträning efter en sådan snart "rutinartad" Covidomgång. Tänker framförallt på om det finns något man bör se upp med? Lätt att få hjärtinflammation av spikprotein trots att infektionen släppt? Annat?

Kan börja själv att rapportera:

Brukar springa 2-3 ggr/vecka, rätt lugna 7-10km, oftast kring 5:30/km, och knappt några intervaller och dylikt, då jag springer framförallt för avkopplingen, grundmotionen och miljöombytet.

Fick själv Covid i måndags kväll förra veckan, för kanske tredje gången totalt, och låg däckad i feber kanske tre dagar (gick dock i vågor, så jag trodde jag var frisk emellan), och sedan tjock i huvudet i några dagar till efter det.

Har cyklat lugnt till jobbet (2x9km) någon dag denna vecka, och vågade mig idag, fredag vecka 2 (dag 11 i infektionen) ut på en lugn 2 x 2,5km (uppdelat i två med vila emellan för att lättare upptäcka smygande symptom som man annars kanske inte märker av) löpning i väldigt lugnt tempo (strax under 6min/km). Har inte mätt puls, men det kändes rätt bra, samtidigt som jag nog inte skulle våga köra hårdare just nu.

Var lite nervös innan jag drog ut på denna, då man hört att man kan åka på bakslag. Får följa upp om jag får några problem de kommande dagarna.

Någon annan som har erfarenheter eller varningens finger att höja?
#2
31 mars 2023 kl 16:52
1 Gilla
Jag befinner mig i en lite liknande sits. Låg på 10 mil i veckan fullspeckat med tröskel och långpass. Söndag för 12 dagar sedan vaknade jag sjuk med covid för första gången efter att träningen de två dagarna innan känts helt off och därtill haft pyttelite segt snor. Denna första dag av sjukdomen gav jag mig lyxen att bara ligga däckad men redan på kvällen kände jag mig pigg igen och gick ut på en promenad. Följande 5 dagar blev en långsam tillfrisknad. Mina symptom var överlag väldigt milda. Sist gång jag hade en förkylning var symptomen väldigt svaga och jag kunde t.o.m. fortsätta min grundträning utan varken nedtrappning eller negativa påföljder.

Efter covid väntade jag en extra symptomfri dag innan jag gick ut och sprang igen för första gången, alltså nu i söndags. Ujujuj vilket sprätt i benen efter en längre period av tung träning följd av en veckas vila. Men, vad hjärta och lungor får slita hårt. Var ute på ett långt långpass igår, för det funkar i regel bra för mig att ge kroppen en chock och tvinga den tillbaka till träning snabbt efter sjukdom, och det kändes ärligt talat alldeles vedervärdigt centralt, fast liksom utan någon sjukdomskänsla och snarare som om lungorna vore helt kassa, medan benen var hur pigga som helst.

Kunde ändå dra ett gott gäng snabba banintervaller i tisdags men det kanske gick lättare att genomföra p.g.a. vetskapen att det ska vara tufft då. Fanns inga som helst tecken på nedsatt prestationsförmåga. Nådde högre puls än jag brukar vid intervaller under grundträningen men det kändes som om det berodde mer på att hjärtat var ivrigt att arbeta efter återhämtningen än att det skulle vara slitet av sjukdomen eller nåt. Min vilopuls är dock fortsatt ganska hög.

Undrar mest hur länge den eländiga överväldigande känslan i hela bröstet ska sitta kvar. Jag vägrar gå ner i träningsmängd :)
2006 • Alingsås
#3
1 april 2023 kl 08:49 Redigerad 1 april 2023 kl 08:51
2 Gilla
Efter varit däckad men tagit fler korta promenader kunde jag promenera 7 km efter 3 dagar men sedan följde kortare promenader igen. Efter 5 dagar kunde jag, feberfri, genomföra att lätt löppass på 16 km i 7-tempo 114 bpm i snitt. Dagen efter 10K i 5:50 tempo med snittpuls 117 bpm, sedan 4 mils cykling (87 bpm). 8 dagar efter insjuknande klarade jag 8 km med 4 km måltempo 4:55 och resten lufs men låg på flås-gränsen då lungorna inte riktigt hängde med. Efter 12 dagar en 15 km Progressionstur från 7-tempo till 4:45-tempo. Jäkla hosta efteråt men det gick över. Fäljande dagar; lätt löppass, intervaller, Stegringslopp med intervaller och sedan, efter 3 veckor, var jag på banan igen som vanligt.
1983 • Bandhagen
#4
8 april 2023 kl 21:12
2 Gilla
Kan for the record bara uppdatera att jag tagit lite löpturer nu i veckan. Bl.a:

- 7km i onsdags, dag 16
- Ca 7km med ryggsäck från jobbet, i torsdags, dag 17
- 12 km idag, dag 19.

De första gångerna, i onsdags och torsdags kunde jag springa med mer eller mindre normal fart, men kändes som att jag fick lite smärre bakslag och hade lite lätt feber och flunsakänsla på kvällen efteråt. Detta gick dock över efter en god natts sömn.

Efter 12 km rundan idag känns allt ganska normalt, även om det kanske gick aningen tyngre än det brukade innan Coviden.
1984 • Falun
#5
9 april 2023 kl 11:51
Gilla
Tänker inte längre på covid som nåt annat än andra influensor. Tog längre tid att repa sig från årets influensa än förra vintern närmast fick covid och blev rätt däckad.

Är du frisk i övrigt behöver du nog knappast oroa dig.
1983 • Bandhagen
#6
6 maj 2023 kl 09:32 Redigerad 6 maj 2023 kl 09:32
1 Gilla
Ska bara följa upp lite och notera att jag haft lite skumma symptom från ca en månad efter tillfrisknandet och nästan fram till idag (snart 7 veckor efter insjuknandet):

- Ömma punkter där revbenet sitter fäst vid bröstbenet
- Ibland små stickande punkter i lungorna vid andning
- En skum reflex kring solarplexus-trakten, med en lätt känsla av att "tappa andan", som kommit och gått ibland några gånger per dygn.

Har mestadels gått över nu, men varierat lite över tid.

Trodde först att detta var någon påverkan på hjärtat, men varken EKG eller blodprov visar några problem, så antagligen är det mest lite skumma post-covidsymptom, typ lite inflammationer och kanske lite tjockare blod (de brukar väl ge blodförtunnande i slutfasen av infektioner ibland om jag förstått rätt).

Har tagit det väldigt lugnt med löpningen under tiden innan provsvar kom, ifall det skulle vara någon inflammation i hjärttrakten, och nu har jag fått någon förkylning till på köpet som krupit ned i lungorna också, så fått ta det extra lugnt pga det.

Tycker det kan vara lite svårbedömt sådant här, men man hoppas ju kunna dra igång med löpningen ordentligt inför sommaren åtminstone.
1975 • Växjö
#7
7 maj 2023 kl 17:32
1 Gilla
Blev sjuk i viruset för några månader sedan och var riktigt sjuk i 2,5 vecka. Lungorna är helt slut. Att cykla i motvind är jobbigt till max. Men har kommit igång med 5km jogg lite då och då. Skönt. Så kanske de blir bättre nu.

Men provade att knata en minut i 4min-tempo, och efter den dusten låg pulsen på 204. Räknade inte fel. Så min fråga, då det bara var en minut i lite högre tempo än vanligt, hur jäkla försiktig måste man vara efter att ha haft viruset?? Vad kunde ha hänt om jag brassat på ordentligt liksom? Blev halvt livrädd. Gammal som man är.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.