Löpning Kom igång 9 inlägg 26696 visningar

Ont i smalbenen

Sara
1989 • Göteborg
#1
18 augusti 2008 - 16:34
Gilla
Jag har precis börjat springa lite igen, efter att ha misslyckats ett antal gånger, oftast pga att jag fått ont i smalbenen. Jag misstänker att det är för att jag är otränad? Jag känner bara av det lite nu, men finns det nåt man kan göra åt det, så att det inte blir lika illa som innan?
Peter Klinteberg
1962 • Landskrona
#2
18 augusti 2008 kl 17:19
Gilla
Det ända jag vet är att man kan få ont i benhinnorna, alltså smalbenen är om man springer på hårt underlag med skor som har för dålig dämpning. Nu vet jag inte vad du har för skor, men att köpa ett par riktigt bra skor kanske löser problemet. Det vore ju synd om du skulle behöva ge upp bara för en sån sak.
Veronica Dahlberg
1980 • Fagersta
#3
18 augusti 2008 kl 18:28
Gilla
Jag upplevde också smärta i smalbenen för en tid sen. Fast jag hade utprovade skor med ordentlig dämpning, samt såg till att hålla mig på mjuka underlag. Det var fruktansvärt frustrerande.
Vet inte riktigt vad som gjorde att det slutade... jag misstänker att jag pressade mig lite för hårt. Gick ut lite för snabbt innan jag var uppvärmd. Annars var det bara nån fas.
Men mitt tips är ändå att (förutom se till att du har riktigt bra skor) testa att börja väldigt långsamt och sakta jobba upp ett tempo. Och att stretcha framsidan av benen efteråt.
Jonathan J
1991 • högsjö
#4
18 augusti 2008 kl 18:33
Gilla
Jag har ständigt ont i smalbenen/benhinnorna brukar gå över efter ett par kilometers löpning fast gör dock förbannat ont i få en smäll på smalbenen. Jag anser att det inte är någe farligt o springa med ont i benhinnorna så länge det bara är lite ömt.
Ann-Charlotte Markdahl
1983 • Stockholm
#5
18 augusti 2008 kl 19:02
Gilla
Ser ut som du redan fått en del bra råd: se över skorna -ev. har du en fotaveckling som skulle behöva korrigeras med en för dej anpassad sko (Löplabbet är ju bra på sånt), håll dej till mjukt underlag, värm upp ordentligt innan och töj försiktigt. Stretcha efteråt. Börja med låg träningsdos och trappa upp stegvis. Beorende på orsak kan det hjälpa/lindra med en antiinflammatorisk gel för lokalt bruk (t.ex. voltaren). Om inte detta har gett resultat på 2-3v bör går till en sjukgymnast med OMT-inriktning.
Sara
1989 • Göteborg
#6
18 augusti 2008 kl 19:06
Gilla
Tack för råden!
Jag har nya skor som funkar mycket bättre än de jag hade innan. Jag tror jag ska försöka värma upp mer innan och kanske ta det lite lugnare.
Hur stretchar man framsidan av benen förresten (lite svårt att förklara kanske?)?
Patrik L
1975 • Kristinehamn
#7
18 augusti 2008 kl 20:04
Gilla
Hej,
Det sätt jag stretchat framsidan benen på är genom att sätta mig "på huk" och gunga försiktigt. Man känner när det tar på rätt ställe, jag lovar ;-) Har också alltid haft problem med benhinnor när jag dragit igång med löpnining och därför gett upp. Men denna gång gav jag mig inte, kostade en tub Voltaren gel och massor av stretchning/massage av benen innan och efter löpning. Vips så försvann det efter några veckor.... Lycka till!
1984 • Stehag
#8
19 augusti 2008 kl 11:56
Gilla
Jag stretchar frambenen genom att sätta mig på knä, rumpan ska vila på fötterna och så lutar jag mig bakåt tills det känns på framsidan av benen.

Vi var många som hade en massa problem med benhinneinflammation när jag gjorde värnplikten. Berodde (nog) på att vi gick långt och bar tungt.

Undvik att springa på asfalt!

Hoppas det lägger sig, så att du kommer igång!
/Stina
1984 • Stehag
#9
19 augusti 2008 kl 11:57
Gilla
Ps. Rumpan ska vila på fotsulorna!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.